fredag den 31. december 2010

Lun salat med kartofler og spinat

Året sidste opskrift bliver denne lune hverdagssalat, som kan bruges som tilbehør til kød eller grønne retter. Som man kan se på billedet, fik vi pølser og tomater til. Opskriften er fra Spis Bedre nr. 11, 2008. Jeg lavede lidt om, da jeg brugt frossen spinat i stedet for frisk spinat. Men det tror jeg nu ikke, at den blev ringere af.



Lun salat med kartofler og spinat
(2 personer)
300 g kartofler
chilipulver efter smag
paprika efter smag
salt
½ løg
olivenolie
150 g frossen spinat
6 oliven – gerne sorte, men andre slags kan også bruges
50 g fetaost

Sæt ovnen på 225 grader. Skræl kartoflerne, eller brug dem med skræl, skær dem i tern og bland dem med salt, paprika, chilipulver og olie. Bred kartoflerne ud i et ovnfast fad og steg kartoflerne midt i ovnen, ca. 20 minutter eller mere. Det er i hvert fald min erfaring med min ovn, at kartofler altid skal have længere tid i ovnen end der står i opskriften. Denne gang blev det så til 40 minutter. Pil løget, hak det fint og steg det i lidt olie. Tilsæt spinaten og varm det igennem inden de varme kartofler tilsættes sammen med oliven og til sidst smuldres fetaosten over.


Godt nytår til alle læsere af min blog.

onsdag den 29. december 2010

Boganmeldelse: Østen for solen


Boganmeldelse af Julia Gregson: Østen for solen

Bogen er udkommet på forlaget Lindhardt og Ringhof.
Du kan se mere om bogen her

I denne roman følger man tre unge engelske kvinders rejse til Indien i slutningen af 1920’erne. Rose er en smuk unge pige, der skal giftes med officeren Jack, hvis regiment befinder sig i Indien. De har kun mødt hinanden nogle få gange i England og kender ikke hinanden særlig godt. Alligevel har Jack friet og Rose har sagt ja. Med sig har Rose sin barndomsveninde og kommende brudepige Victoria, kaldet Tor. Tor har ikke et særlig godt forhold til sin mor og glæder sig til at komme ud og opleve verden på egen hånd. Moren på sin side håber at datteren endelig finder en passende ægtemand i Indien. De to unge kvinder rejser sammen med den lidt ældre Viva, som er blevet ansat af familierne til at passe på de unge kvinder. Viva er født og opvokset i Indien, men mistede sine forældre som barn og måtte rejse til England, for at bo hos forskellige familiemedlemmer. Men nu er hun på vej tilbage, dels for igen at opleve Indien, dels for at få ordnet nogle uafsluttede sager bl.a. afhentning af en kuffert forældrene har efterladt. Foruden at være chaperone for de to unge kvinder, har Viva også sagt ja til at holde øje med Guy Clover, en stor og temmelig vanskelig dreng, der er på vej hjem til sine forældre i Indien.

De tre kvinder ankommer til Indien og man følger deres liv der et stykke tid. Rose bliver gift med Jack, men har ikke noget nemt ægteskab. Tor bor hos en engelsk dame og lever livet, indtil hun bliver uvenner med damen. Og Viva, som har en drøm om at blive forfatter, får arbejde på et børnehjem. Bag det hele ulmer oprøret mod det engelske kolonistyre.

Selvom historien lyder lidt triviel, synes jeg faktisk den var god og var ret grebet af den. Det er spændende at følge de tre kvinders liv og udvikling på rejsen og i deres første tid i Indien. Samtidig får man et godt tidsbillede af Indien i den sidste tid af kolonimagtens styre.



mandag den 27. december 2010

Orientalsk skinkegryde

Julen er forbi, i hvert fald hjemme hos mig. Nisser, pynt og Georg Jensen-lysholdere er pakket i julekassen. Det eneste af julen der er tilbage, er den konfekt, vi ikke fik spist. Vi blev nemlig kun seks juleaften og i dagene efter, vi skulle have været ni. Sådan er det når vintervejret dækket landet fra øst til vest med sne og is.
Og her følger så en ikke juleagtig opskrift på en dejlig skinkegryde. Opskriften fandt jeg på: www.viskalspise.dk. Der står ikke noget om, at der skal serveres ris til, men Datteren syntes, det manglede. Og ris havde også passet rigtig godt til. Men jeg synes nu også, at den var god uden, især med en stor portion salat til.


Orientalsk skinkegryde
(2 personer)
200 g skinkestrimler af yderlår
1 tsk olivenolie
1 løg
½ rød peberfrugt
½ blomkålshoved
1 tsk karry
1-1½ dl bouillon
1 spsk majsstivelse
1 dl minimælk
kokosmel
jordnødder
Hak løgene, skær peberfrugten i tern og del blomkålen i små buketter. Opvarm olien på en pande. Svits grønsagerne under konstant omrøring i ca. 5 minutter. Tilsæt kødet og lad det svitse med et par minutter. Krydr med karry og salt. Tilsæt bouillon og lad det koge op. Rør majsstivelsen ud i mælken og jævn sovsen. Lad den koge op. Som tilbehør kan man have en skål med kokosmel og en med jordnødder. Dertil salat som denne dag kom til at bestå af: icebergsalat, finthakket grønkål, ananas og agurk. Dertil en dressing af mager cremefraiche med ananassaft, salt og peber.

torsdag den 23. december 2010

Julebiscotti og God Jul

Hermed det sidste indlæg inden julen. På falderebet fik jeg lige bagt en stak julebiscotti til at tage med ned til min søster i morgen. Jeg har taget udgangspunkt i en opskrift fra TV2, man kan se den her Jeg har dog tilføjet visse ændringer. Som at bruge dadler i stedet for rosiner og tilføre dejen hakket mørk chokolade med appelsin.


Julebiscotti
(ca. 30-40 stk)
125 g hvedemel
125 g durummel
2 tsk stødt kanel
½ tsk stødt kardemomme
150 g rørsukker
75 g hakkede dadler
75 g grofthakkede mandler
50 g mørk chokolade med appelsinsmag
2 store æg
2 spsk olie
1 æg til pensling

Kom de to slags mel i en skål sammen med kanel, kardemomme, rørsukker, dadler, chokolade og mandler. Rør æggene i et ad gangen og saml dejen med olien. Når dejen kan æltes, uden at den hænger i fingrene, deles den i 3-4 stykker, som rulles til pølser. Her fik jeg vidst glattet pølserne lidt for meget ud, men det er også et spørgsmål om, hvor store man vil have sine biscotti. Dejen lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med sammenpisket æg og bag stængerne ved 175 grader i 20. min. Afkøl stængerne en smule, før de skæres med i en skarp kniv i 1 cm skrå skiver. Læg kagerne tæt på bagepladen og tør dem midt i ovnen ved 150 grader i 20-30 min.

I morgen drager Datteren og jeg samt biscotti og en masse konfekt til familiejul i Sønderjylland, om DSB og vejret vil.

Rigtig god jul til alle mine læsere.

onsdag den 22. december 2010

Pureret grønsagssuppe

I søndags var det jo Store Konfekt Dag og oven på sådan en dag, hvor man har stået med hænderne i marcipan, chokolade, nødder og andre lækre ting i mange timer, trænger man til noget sundt at spise. Valget faldt på en pureret grønsagssuppe. Så kunne jeg lige få brugt en rest gulerødder og kartofler.


Pureret grønsagssuppe
(4 personer – eller 2 personer 2 dage)
800 g blandede grønsager – jeg brugte kartofler, gulerødder og porrer
1 spsk olie
1 tsk gurkemeje
1 l grønsagsbouillon
tørret salvie
1 spsk sennep
1 spsk citronsaft
2 spsk flødeost
salt, peber
80 g filet
Kartofler og gulerødder skæres i tern, porren i ringe. Grønsagerne svitses i lidt olie i en gryde under omrøring. Drys gurkemeje over og spæd med grønsagsbouillon. Tilsæt salvie og lad suppen snurre under låg til grønsagerne er møre, ca. 20 minutter. Tilsæt sennep og citron og lad det snurre lidt med inden suppen blendes. Til sidst tilsættes flødeost og suppen smages til med salt og peber. Fileten skæres ud i strimler, der steges på en varm pande uden fedtstof. Drysses over suppen ved serveringen. Bacon- eller skinketern kan også bruges. Synes man suppen bliver for tyk, fortyndes den med lidt vand.

mandag den 20. december 2010

Julens konfekt 2010

I går var det Store Konfekt Dag hjemme hos Datteren og jeg. Vi skal holde jul sammen med min familie hos min søster og vi skal have konfekt med. Så det var bare med at komme i gang med marcipan, mørk og lys chokolade, nødder af diverse slags, tørrede frugter og meget andet godt. Sådan en dag med meget chokolade der skal smeltes, bliver man rigtig glad for sin mikrobølgeovn. På billedet ses de fem forskellige slags jeg fik lavet i år. Prøvesmagningen i aftes siger god for alle slags, men jeg tror førsteprisen går til nougatbruddene. Blandingen af den fede bløde nougat, den mørke lidt bitre chokolade og de tørrede frugter er mums.


Panforte (Tillæg til Spis Bedre nr. 12 2010 – min version):
(25 stk)
100 g marcipan
1 dl mandler
1 dl blandede nødder (f.eks. hasselnødder, cashewnødder, paranødder, valnødder)
11/4 dl abrikoser i små tern
1½ dl hvedemel
1 tsk kakao
2 spsk lyst muscovadosukker
¼ dl sirup
1½ dl flormelis
100 g mørk chokolade
glasur: 100 g mørk chokolade
Sæt ovnen på 150 grader. Riv marcipanen fint. Hak mandler og nødder. Bland marcipan, mandler, nødder, abrikoser, hvedemel, kakao og muscovadosukker i en skål. Bring sirup og flormelis i kog og rør det med de tørre ingredienser. Smelt chokoladen og bland den i dejen. Ælt dejen til en fast dej (Det med æltningen gik ikke så godt. Jeg endte med bare at trykke dejen hårdt ned i formen og det fungerede fint). Læg bagepapir i bunden af en ovnfast form, ca. 24x24 cm og tryk massen ud i formen. Bag i den nederste del af ovnen i ca. 25. minutter. Lad afkøle. Smelt chokoladen og smør det hen over, når kagen er blevet kold.

Nougatbrud (Spis Bedre nr. 12 2010 – min version)
(20 stk)
200 blød nougat
100 g tørrede bær f.eks. blåbær, tranebær og abrikos
100 g mørk chokolade
Rør nougaten blød og vend frugten i. Ifølge opskriften skal man beklæde en lille form med folie og lave konfektmassen deri. Jeg brugte i stedet et stykke bagepapir lagt på en fast plade (i mit tilfælde en bakke) og det fungerede fint. Halvdelen af chokoladen smeltes og smøres ud på folien eller bagepapiret. Når chokoladen næsten er smeltet smøres nougatblandingen ud over og overfladen glattes med en ske. Sæt den i køleskabet til nougaten er fast. Overtræk nougaten med resten af chokoladen og sæt den i køleskabet til chokoladen er stivnet. Skæres til sidst i små firkanter med en skarp kniv.

Abrikoskugler (Opskriften er fra Politikens julekonfekt):
(ca. 25 stk)
6-8 tørrede abrikoser
ca. 2 spsk portvin
200 g marcipan
50 g hakkede valnødder
mørk overtrækschokolade
Hak abrikoserne fint, evt. på blender. Hæld portvin over, dæk til og lad dem trække køligt i 1 døgn. Ælt marcipanen med abrikoserne og valnødder. Form dem til kugler og tril dem i smeltet chokolade. Pynt med et lille stykke abrikos.

Konfekt med kaffe og hvid chokolade:
Piskerisets opskrift, du kan se opskriften her

Dadler med kokos, citron og hvid chokolade:
Piskerisets opskrift, du kan opskriften her

søndag den 19. december 2010

Nudler med chili og kylling

Der har ikke været tid til så mange nye opskrifter denne uge. Men i går aftes fik jeg afprøvet nedenstående hurtige og nemme opskrift på nudler med chili og kylling fra Spis Bedre, nr. 11-2008. Som tilbehør havde jeg lavet en grønkålssalat med bl.a. kakifrugt. Da jeg var inde i byen om formiddagen, var jeg forbi et marked og kunne ikke stå for den friske grønkål, så den måtte jeg have noget af. Senere faldt jeg så over kakifrugterne (eller sharonfrugter), som jeg ikke har prøvet før.. De har en sød mild smag og en flot orange farve. Så de røg i grønkålssalaten.


Nudler med chili og kylling (min version)
(2 personer)
ca. 100 g nudler
200 g kyllingebryst
½ rød og ½ gul peber
1 rød chili
den grønne top af en stor porre
1½ spsk olie
1 dl grofthakkede cashewnødder
1 spsk fiskesauce
2 spsk soyasauce
1½ spsk citronsaft
1 tsk stødt koriander (da jeg ikke havde frisk koriander)

Kog nudlerne efter anvisningen på pakken og lad dem dryppe af. Skær kyllingen i strimler. Skær peberfrugt og chili i små tern. Skær porretoppen i smalle strimler. Ifølge opskriften skulle man bruge forårsløg, men porren passede fint. Varm olien i en wok eller stor stegepande. Woksteg kyllingen under omrøring, ca. 3 min. Tilsæt nødderne og stødt koriander og steg yderligere 2-3 min. Tilsæt fiskesaucen og rør rundt. Læg kyllinger og nødder over på et fad. Lynsteg grønsagerne i resten af olien 3-4 min. Tilsæt kylling, nødder og nudler. Smag til med citronsaft og soyasauce, evt. sukker.

Dagens salat kom til at bestå af: Finthakket grønkål, groftrevne gulerødder og kakifrugt skåret ud i små tern blandet sammen med en dressing lavet af citronolie blandet med en mager cremefraiche og lidt salt og peber.

På den måde blev måltidet en slags ”Østen (wokretten) møder Norden (grønkålssalaten).”

torsdag den 16. december 2010

Drømmekage med æble og kaneldrys

Det er ikke så tit jeg bager kager. Ikke fordi jeg ikke kan lide kager, jeg holder meget af kager :-) Og netop derfor bager jeg dem ikke så tit, for det er alt for fristende. Meget af tiden er vi kun to, der skal spise en hel kage og det er jo ikke så godt. Jeg kunne jo fryse noget af det ned, men min fryser er ikke så stor, faktisk alt for lille, så der er ikke plads til at fryse så meget ned. Men sidste weekenden var Den Glade Murer på besøg og så syntes jeg, at det var på tide med en kage. Valget faldt på en kage fra Magasinet Mad! nr. 10, 2010.


Drømmekage med æble og kaneldrys (min version)
125 g smør
200 g sukker
3 æg
150 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
1 dl mælk
3 æbler
100 g havregryn
4 spsk kanel
100 g brun farin
90 g koldt smør

Smør en bageform eller en springform (24 cm i diameter) eller beklæd formen med bagepapir og smør bagepapiret. Smelt smørret, pisk smør og sukker sammen i en skål. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk dejen jævn. Bland hvedemel, bagepulver og vaniljesukker, sigt det i dejen og rør rundt med en ske. Rør mælken i dejen til sidst. Hæld dejen i bageformen. Skræl æblerne (hvis du synes, man kan også sagtens bruge dem med skræl) og skær dem i tynde både, der trykkes ned i dejen. Så laves kaneldrysset. Ifølge opskriften skulle man bruge 150 g hvedemel, men jeg valgte i stedet for 100 g grovvalsede havregryn, da jeg gerne ville have noget der var lidt mere groft. Havregrynene blandes med kanel og farin i en skål. Skær smørret i små tern og smuldr dem med fingrene i dejen. Fordel kaneldrysset jævnt over dejen. Bag kagen i ovnen ved 200 grader i 40 minutter. En dejlig kage med smag af æble og farin.

mandag den 13. december 2010

Græske frikadeller med gulerodstzatziki

Frikadeller kan jo laves på rigtig mange måder, det er kun fantasien der sætter grænser. Jeg har tidligere blogget en opskrift på frikadeller med nødder og æble, den kan ses her. Denne gang er mine frikadeller græsk inspireret og oplægget til opskriften er endnu engang fra kogebogen ”Spis maven flad” af Charlotte Hartvig og Majbritt L. Engell. Egentlig skulle det have været græske bøffer, men den fars jeg havde taget op af fryseren som oksefars, viste sig at være flæskefars i stedet. Og vupti blev det frikadeller i stedet for bøffer. Frikadellerne blev rigtig lækre og smagfulde, så det gjorde ikke det mindste. Gulerodstzatzikien var også det rene mums efter min smag.


Græske frikadeller med gulerodstzatziki (min version)
Frikadeller:
(2 personer)
250-300 g flæskefars
½ løg
1 fed hvidløg
25 g fetaost
50 grofthakkede grønne oliven
1 spsk olie
rosmarin
chiliflager
lidt limesaft
salt og peber
Gulerodstzatziki:

(2 personer)
200 g gulerødder
½ æble
¼-½ rød peberfrugt
½ fed hvidløg
100 g fromage frais
50 g hytteost
karry
chili
spidskommen
saften fra ½ lime
1 spsk soja
½ spsk balsamico
salt, peber
½ bdt. persille
15 g mandler

Pil og hak løget fint. Pres hvidløget og rør det med kødet. Tilsæt salt og smuldr fetaen i. Tilsæt de resterende ingredienser. Farsen formes til frikadeller, som steges på en pande. Til tzatzikien skrælles gulerødderne og derefter rives de groft sammen med æblet. Peberfrugten skæres i små tern. Hvidløget presses, persillen og mandlerne hakkes. Det hele blandes sammen og pyntes til sidst med lidt hakkede mandler. Lækker, farverig mad uden ret mange kulhydrater.

lørdag den 11. december 2010

Boganmeldelse: Ud og stjæle heste


Anmeldelse af Per Petterson: Ud og stjæle heste

Bogen er udkommet på forlaget Batzer & Co. Du kan læse mere her

En gribende historie om forholdet mellem drengen Trond og hans far. Handlingen foregår i to forskellige perioder. I nutiden hvor drengen er blevet en mand på 67 der, efter at have mistet sin kone, vælger at flytte ud for sig selv i en gammel hytte sammen med sin hund for at leve et enkelt og ukompliceret liv. Men stilheden og en nabo, som viser sig at være en kending fra gamle dage, bringer fortiden tilbage. Fortiden er sommeren 1948, hvor den dengang 15-årige Trond sammen med sin far tilbringer sommeren i en sæterhytte i det nordlige Norge tæt på grænsen til Sverige. Denne sommer kommer Trond tættere på sin far end han nogensinde har været før, bl.a. får den unge Trond indblik i nogle af farens hemmeligheder fra krigens tid.

Bogen indeholder en masse smukke naturbeskrivelser så man næsten kan se, lugte og høre naturen. Tempoet er roligt bortset fra at forfatteren sparer utrolig meget på sine kommaer og det gør at man som læser bliver lidt forpustet ind imellem. En god bog om forholdet mellem fædre og sønner, om livet på landet i Norge i gamle dage, om krig og om at foretage nogle vigtige valg i sit liv.

onsdag den 8. december 2010

Broccolisalat med pasta og røget filet

At bruge røget filet, som normalt bruges som pålæg, på samme måde som man bruger bacon eller skinke, var ikke en mulighed jeg havde tænkt på. Ikke før jeg så opskriften på denne pastasalat fra kogebogen ”Spis maven flad” af Charlotte Hartvig og Majbritt L. Engell. Det er i øvrigt en kogebog med mange spændende opskrifter: Dog indeholder mange af deres opskrifter ret mange ingredienser og jeg kan godt lide, at der ikke er alt for mange ingredienser i en ret. Det bliver hurtigt lidt dyrt plus at man står med nogle produkter, man skal have brugt. Men heldigvis kan man jo tilpasse opskriften efter egne ønsker og muligheder.

På billedet er dressingen ikke kommet i endnu

Broccolisalat med pasta og røget filet (min version)
(2 personer)
80 g røget filet
100 g fuldkornspasta
1 broccoli
1 rød peberfrugt
1 æble
40 hasselnødder
200 g hytteost
2 spsk valnøddeolie
1 spsk balsamico
1 stor tsk sennep
saften fra 1 lime
salt, peber

Rist skiver af røget filet på begge sider på en tør pande, så de bliver sprøde. Kog pastaen i rigeligt vand. Del broccolien i fine buketter, hak stokken meget fint. Skær peberfrugt og æble i tern, hak nødderne. Bland dressingen sammen med de øvrige ingredienser. Groft brød kan serveres til eller man kan bruge retten som tilbehør til kød.

mandag den 6. december 2010

Varm spinatsalat

Jeg elsker jo grønsager – pga. deres smag, deres farver og deres muligheder i madlavningen. Og så er de også sunde. Så ideer til nyt grønsagstilbehør er altid velkomment. I kogebogen ”Spis maven flad” af Charlotte Hartvig og Majbritt L. Engell fandt jeg nedenstående opskrift på en varm spinatsalat. Måske ser den lidt snasket ud på billedet, men den smagte godt.


 Varm spinatsalat med tomat og feta (min version)
(2 personer)
300 g frossent spinat
1 rødløg1 fed hvidløg
1 spsk soja
2 spsk olie med citronsmag
3 tomater
2 spsk kapers
½ tsk spidskommen
salt, peber
50 g feta
40 g hakkede nødder

Det er bedst hvis spinaten er tøet lidt op, inden den bruges, så der kan presses lidt væde ud af den. Skal det gå hurtigt, kan man ligge den frosne spinat i en sigte over en gryde med kogende vand, så tør det hurtigt. Løg og hvidløg hakkes og ristes svagt i soja og olie i 1-2 minutter på en pande. Tomaterne skæres i små tern. Spinat, tomat og kapers tilføjes og ristes på panden. Smag til med salt, peber og spidskommen. Serveres med knust feta og hakkede nødder.






lørdag den 4. december 2010

Pasta med champignonsovs

Startede mit nye vikariat det ”gamle” sted onsdag, dejligt at komme tilbage. Men med tre dage hvor jeg er kommet sent hjem, har der ikke været tid og overskud til det helt store i køkkenet. I får dog lige en hurtig vegetarret med pasta og champignon. Den stammer fra en gammel opskrift jeg en gang har fundet i et ugeblad. Allerede som ung elskede jeg at klippe opskrifter ud fra ugeblade og mange af dem har jeg fået sat ind i en mappe. Og resten ligger i en kasse, som kan være meget inspirerende at kigge i en gang imellem når man mangler ideer.


Pasta med champignonsovs
(2 personer)
150 g pasta eller spaghetti
1 lille løg
1 lille fed hvidløg
150 g champignon
½ dl hakket persille
1 dl cremefraiche eller lignende mejeriprodukt
olie
salt, peber

Pastaen eller spaghettien koges som man plejer. Imens laves champignonsovsen. Løg og hvidløg hakkes fint, champignon renses og skæres i skiver og svitses sammen med løgene i lidt olie uden at tage farve. Persillen svitses med et øjeblik og cremefraichen tilsættes til sidst. Sovsen smages til med salt og peber og serveres til pastaen/spaghettien. Og så fik vi en meget enkel salat af strimlet salatblade samt rød peberfrugt og agurk i små tern. Nem, hurtig og billig mad.

torsdag den 2. december 2010

Boganmeldelse: Kleopatras kam


Anmeldelse af Maria Ernestam: Kleopatras kam

Bogen er udkommet på forlaget Peoples Press. Du kan se mere her

Jeg havde tidligere læst Maria Ernestams roman ”Hundens ører”, som jeg var ret begejstret for så en ny bog af samme forfatter, blev jeg jo nødt til at kaste mig over. Og jeg må sige med det samme, at den nye roman efter min mening langt fra var lige så god som ”Hundens ører”.

Når det er sagt, så er det stadig en spændende bog at læse. Forfatteren forstår virkelig at snøre læseren. Lige som man tror, at nu har man fattet sammenhængen, så viser det sig at hænge sammen på en helt anden måde. Der var op til flere overraskelser undervejs, som jeg ikke havde set komme.

Bogen handler om tre gode gamle venner – Anna, Mari og Frederik – der beslutter at starte et firma sammen. Da de tilsammen har en masse forskellige kompetencer, beslutter de sig for et forretningskoncept, der går ud på at løse alle mulige forskellige problemer for folk. Det kan dreje sig om hjælp til selvangivelsen, hjælp til indretning af spisestuen, hjælp til tilberedning af mad til en større fest osv. Undervejs viser det sig, at de tre venner slet ikke kender hinanden så godt, som de tror. Og da de en dag for besøg af en ældre forsagt kvinde med et usædvanligt problem, som hun gerne betaler rundhåndet for at få løst, sætter det gang i begivenheder, der ændrer livet for dem alle tre.