torsdag den 30. juni 2011

Pandekagepizza

I Magasinet Mad! nr. 5 2010 havde jeg set en opskrift på en såkaldt pandekagepizza og den fik jeg så afprøvet i går. Ideen er, at man laver en slags pandekagedej, som man så hælder i en bradepande og derefter kommer man pizza-agtigt fyld på. Desværre havde jeg kun en lille bradepande til rådighed (den store var lige blevet fyldt op med chokoladekage - mums) og det gjorde, at pandekagemassen nok blev lidt for tyk og bastant. Den lavede også nogle sjove luftbobler, som man kan se på billedet. Men ellers var det en udmærket nem hverdagsret med mulighed for mange variationer, så den kunne jeg godt finde på at lave igen. Jeg lavede den til fire personer (deraf problemerne med at få dejen til at være i den lille bradepande). Men det var jo fordi der gerne skulle være mad til to dage.

Måske ikke det kønneste at se på...

...men med lækkert fyld på smagte den nu godt!

Pandekagepizza – min variation
(4 personer eller 2 personer 2 dage)
3 æg
3-4 dl mælk
2½ dl hvedemel
1 dl grahamsmel
salt, peber
olie
4 tomater
1 bdt forårsløg
1 potte frisk basilikum
1 tsk tørret oregano
100 g skinke efter eget valg
1 lille dåse ananas
100 g revet ost
Tænd ovnen på 250 grader. Smør en stor bradepande med olie eller beklæd den med bagepapir. Pisk æggene sammen med halvdelen af mælken i en skål. Bland hvedemel og grahamsmel og rør det i æggeblandingen. Hæld resten af mælken i og rør dejen glat. Krydr dejen med salt og peber. Hæld dejen i bradepanden i et jævnt lag. Bag pandekagen i ovnen i 15 minutter. Skyl tomaterne og skær dem i små tern. Rens forårsløgene og snit dem fint. Blandes med plukket basilikum og oregano. Krydr med salt og peber. Riv skinken i mindre stykker og skær ananassen ud i tern. Tag pandekagen ud af ovnen og fordel tomatblandingen oven på. Kom skinke og ananas over og drys til sidst med revet ost. Sæt pandekagen tilbage i ovnen og bag den yderligere 10 minutter. Serveres med dagens salat.

mandag den 27. juni 2011

Broccoli med garniture

Søndag aften stod den på fisk, da Datteren var en tur på Sjælland. Selve fisken gjorde jeg ikke så meget ud af, det var bare et stykke laks, der blev krydret med citronpeber og derefter blev stegt på panden. Som tilbehør brugte jeg dels lidt røde kogte linser samt broccoli med garniture, en opskrift jeg havde fundet i Annemette Olesens kogebog: Kålkogebogen. Selvom jeg var alene, lavede jeg broccolien til to personer, så var der noget til næste dags madpakke.


Broccoli med garniture – min version
(2 personer)
300 g broccoli
1 spsk olivenolie
1 finthakket forårsløg
2 spsk groftklippet dild
2 spsk salte jordnødder
¼ gul og ¼ rød peberfrugt, hakket
1 tsk vineddike
Broccolien skæres i passende stykker og dampes mør ca. 15 minutter. Tages op og lægges på et lille fad. Olivenolie blandes med finthakket forårsløg, dild, jordnødder og peberfrugt. Dressingen smages til med vineddike og det hele fordeles over den varme broccoli.

Note: Lidt som en varm salat. Ingredienserne passer smagsmæssigt godt til hinanden synes jeg, den er flot og farverig at se på, så det bliver nok ikke sidste gang, jeg laver denne variation. Dog vil jeg nok undlade at dampe broccolien så længe. Jeg kan godt lide, at broccilien har lidt bid og ikke er blevet helt blød.

fredag den 24. juni 2011

Pastagratin med champignon, skinke og spinat

Havde en ide om at jeg ville lave en pastagratin med champignon, da jeg synes, at pasta og champignon klæder hinanden godt og da jeg godt ville have mad til to dage, virkede det som en god ide med en gratin. Jeg søgte lidt på nettet og fandt frem til en opskrift hos: Culinaria Kitchen. Opskriften blev tilpasset, sådan som jeg gerne ville have den.


Pastagratin med champignon, skinke og spinat - min version
(4 personer eller 2 personer 2 dage)
140 g fuldkornspasta
ca. 100 g frisk spinat – frossen kan også bruges
1 løg
1 fed hvidløg
250 g champignon
olie
200 g skinkestrimler
2 æg
1½ dl hytteost
1 dl A38
100 g revet ost
salt, peber
muskat

Kog pastaerne i en gryde med letsaltet vand. De afdryppes og lægges i et smurt ildfast fad. Løget hakkes, champignon skæres i skiver. Begge dele svitses i lidt olie. Så tilsættes finthakket hvidløg, salt, peber og muskat. Til sidst kommes skinkestrimlerne i. Det hel varmes godt igennem før det hældes op i det ildfaste fad og blandes med pastaen. Æggene piskes med hytteost og A38 og hældes over grønsagerne. Til sidst kommer man revet ost over og fadet sættes i ovnen. Det skal have ca. 25-30 minutter ved 200 grader.
Spises med dagens salat til.

tirsdag den 21. juni 2011

Norske kartoffelpandekager med farsfyld

I forhold til naturoplevelser var ferien i Norge helt i top. Masser af meget smukke steder med fjelde og søer og vandfald og en enkelt bræ. Jeg laver et indlæg med billeder senere, når jeg er blevet færdig med at redigere i dem.
Madmæssigt var turen til gengæld ret uinteressant. Som I måske har læst i mit indlæg inden ferien, havde jeg købt en masse madvarer, som jeg tog med, da jeg havde hørt at priserne på madvarer i Norge er høje. Nogle steder læste jeg ganske vist, at det ikke var så galt, men jeg syntes nu, at det var slemt nok. Jeg blev faktisk helt glad for priserne herhjemme, selvom jeg nogle gange synes, det er dyrt.
Vi boede i en hytte og jeg lavede selv mad hver dag. Udgangspunktet var dåser, pakker og glas, det skulle bare være nemt og hurtigt og det var det. Vi var dog ude og spise en gang på det lokale vandrehjem, som er kendt for sit gode køkken. ”Hovden Fjellstoge” hed det. Her fik vi en rigtig flot anrettet tallerken (desværre har jeg ingen billeder) med rensdyrkrebinetter, kogte kartofler, sovs og grønsager som gulerødder, broccoli og fennikel samt lidt salat. Rensdyrkrebinetterne og sovsen havde en dejlig vildtsmag. Til dessert fik vi nybagte vafler med rømme, som er Norges særlige form for syrnet mælkeprodukt, og dertil syltetøj. Lækkert.
Jeg købte nogle enkelte madvarer med hjem, deriblandt norske kartoffelpandekager. Der findes flere forskellige slags, disse var såkaldte potetkaker. I Norge er det meget brugt at spise dem pakket omkring en pølse, som en slags hotdog. Det havde jeg nu ikke lyst til, så jeg lavede i stedet farsfyld til at komme i.


Norske kartoffelpandekager med farsfyld
(2 personer)
4 kartoffelpandekager
1 spsk fedtstof
250 g oksefars
1 stort løg
1 tsk kinesisk soja
1½ dl cremefraiche
1 bdt purløg
salt, peber
revet ost
Pil løgene og hak dem fint. Varm fedtstoffet i en gryde og svits løgene. Farsen tilsættes, brunes og varmes godt igennem. Krydr med soja. Skru ned for varmen og tilsæt cremefraiche. Sovsen skal ikke koge, men blot småsyde efter at cremefraichen er tilsat. Til sidst krydres med salt og peber og der drysses hakket purløg over. Kartoffelpandekagerne varmede jeg på en pande og holdt dem derefter varme i ovnen, til de blev serveret klappet sammen omkring fyldet og lidt revet ost. Dertil salat.

Hvordan smagte de så? Ok, men ikke noget særligt. Mexicanske pandekager eller ens egne hjemmebagte madpandekager er mindst lige så gode. Men man kunne måske prøve at lave nogle kartoffelpandekager selv, de ville nok blive bedre.

søndag den 19. juni 2011

Perlerug med pølser og grønsager

Jeg kom hjem fra en dejlig ferie i Norge i går aftes. Det varer nok lidt inden jeg får lavet et indlæg om turen, derfor får I nu i stedet for en opskrift på en hverdagsret med perlerug og pølser, som jeg ikke nåede at blogge om, inden jeg tog til Norge. Jeg havde fået den ide, at jeg ville lave noget med perlerug og nogle gode oksekødspølser jeg havde købt i Føtex, men kunne ikke finde en opskrift. Så jeg lavede min egen pølseret og den blev som I kan se her. Nem, hurtig og billig hverdagsmad.

Perlerug med pølser og grønsager
(2 personer)
2 dl perlerug
grønsagsbouillon
200 g oksekødspølser
½ squash
2 gulerødder
purløg
hvidløgspeber

Perlerugen skylles i lunkent vand og koges med bouillon efter anvisningen på posen, dvs. 15-20 minutter. Pølsen skæres i skiver. Squash og gulerødder skæres i tern. Mens perlerugen koger, svitses pølser og grønsager på en pande. Når perlerugen er færdig blandes det hele sammen og til sidst tilsættes ½ bdt fintklippet purløg.

Pølseretten blev serveret med dagens salat.

fredag den 10. juni 2011

Afsted til Norge

Kære bloglæsere,

I morgen tager Den Glade Murer og jeg til Norge på ferie i en uge. Det er computer-fri ferie, så der vil ikke komme indlæg på bloggen i den uge.

Det er heller ikke en kulinarisk uge. Det skal være nem mad efter en masse gode lange traveture (forhåbenlig). Jeg har hørt, at madvarer er dyre i Norge (som om de ikke er det i Danmark!). Så jeg har købt en masse ind, som det kan ses på billedet. Men mon ikke der også bliver plads til at smage på nogle af de norske madvarer og delikatesser.

torsdag den 9. juni 2011

Boganmeldelse: Laure ved verdens ende


Anmeldelse af Pierre Magnan: Laure ved verdens ende

Bogen er udkommet på forlaget Klim. Du kan læse mere om bogen her

Et sted i Provence i Frankrig ligger den lille landsby Eourres omgivet af bjerge. Her bliver bogens hovedperson, pigen Laure, født alt for tidligt. Kun på grund af den lillebitte piges ihærdige fastre lykkes det at holde liv i hende. Hendes mor ønsker hende ikke, hun fik ikke den mand, hun ville have haft og måtte tage til takke med hans bror, ham der var knap så charmerende og spændende.

Ganske vist er Laure lille af vækst, men hun viser sig at være en sej lille pige. Hun vokser op på sin bedstefars gård omgivet af sine forældre, bedsteforældre og fastre. Og nede i byen findes endnu flere familiemedlemmer. Livet på gården er hårdt, den store familie lever af det den kan få ud af jorden og det er ikke meget. Fårehold og lavendelproduktion er de to vigtigste indtægtskilder. Og Laure bliver ferm både til at vogte får og skære lavendel. Samtidig er hun en klog lille pige, der stiller mange spørgsmål og som tidligt begynder at læse, da hun får muligheden for det. Også selvom lærerinden i landsbyen behandler hende dårligt, fordi hun klarer sig bedre end lærerindens egen datter. Familien skrumper ind, bedsteforældrene dør, fastrene bliver gift og flytter væk og til sidst er der kun Laure, hendes mor, far og to søskende tilbage på gården. Laure vil gerne læse videre på skolen inde i byen, men det er svært for familien både at undvære den flittige piges arbejdskraft og at få råd til at betale hendes skolegang.
En meget gribende og malende beskrivelse af det hårde liv på landet i Frankrig i midten af forrige århundrede. Sproget var noget mere kringlet end det, jeg plejer at læse, ind imellem var der nogle lidt underlige sætningskonstruktioner, synes jeg. Men samtidig var der også nogle meget smukke og poetiske beskrivelser, både af naturen og andre ting, som f.eks. den nye traktor som bedstefaren har købt.

tirsdag den 7. juni 2011

Gratineret tortellini med broccoli og bacon

Dagens opskrift er en dejlig ret med tortellini, broccoli og bacon. Ikke dyr, nem at lave, god hverdagsmad. Opskriften er fra Føtex’ tilbudsavis. Her har de hver uge en madplan for en uge og her kan man finde inspiration til mange gode hverdagsretter.


Gratineret tortellini med broccoli og bacon – min version
(4 personer eller 2 personer 2 dage)
2 pakker tortellini med skinke
200 g bacon
1 bdt. broccoli
¼ l madlavningsfløde
frisk eller stødt basilikum
revet muskatnød
salt, peber
75 g revet ost
Kog tortellinierne al dente som anvist på posen. Steg baconternene sprøde på en stegepande og læg dem på fedtsugende papir. Del broccolien i små buketter og blancher dem i letsaltet vand. Bland tortellini, bacontern og broccoli i et fad. Bring fløde og basilikum i kog, krydr med muskatnød, salt og peber og hæld det over pastaen. Drys med revet ost og gratiner i ovnen ved 225 grader i 10 minutter.

Jeg serverede dagens salat til.

søndag den 5. juni 2011

Parmesan- og spinatfyldt mørbrad med grøn kartoffelsalat

Her i weekenden var jeg sammen med mine søskende og mine forældre i mine forældres sommerhus. Lørdag havde min mor og far bryllupsdag (51 år) og min søster og jeg havde besluttet, at vi ville stå for maden. Min opgave var at lave hovedretten og det blev til en rigtig dejlig fyldt mørbrad (Opskriften er fra Spis Bedre nr. 5 maj 2011) og en lækker kartoffelsalat, som jeg havde set hos det-lille-koekken
Parmesan og spinatfyldt svinemørbrad – min version
(8 personer)
600 g svinemørbrad
100 g serrano skinke
200 g frossen og optøet spinat
50 g parmesan
1 skive hvidt brød
1 æg
salt og peber
olivenolie til stegning
frisk rosmarin
Sæt ovnen på 175 grader. Afpuds svinemørbraden. Skær et langsgående snit i mørbaden og luk den op. Bank den ud til en plade på ca. 1 cm. Skær serrano skinken i fine tern og steg dem på panden. Lad spinaten afdryppe og pres så meget vand ud som muligt. Riv ost og brød på et rivejern. Rør skinke, spinat, parmesan, brød og æg sammen til en masse. Krydr med salt og peber. Smør massen ud på mørbraden. Rul den sammen og snør den med bomuldsgarn (det havde vi ikke i sommerhuset, så vi brugte sytråd og det fungerede også). Brun rullen på begge sider i olie på en stegpande. Læg kviste af skyllet rosmarin i et ildfast fad. Læg kødet ovenpå. Steg midt i ovnen ca. 35 minutter. Skær kødet i skiver og server.


Grøn kartoffelsalat – min version
(5-6 personer)
1 kg nye kogte kartofler skåret i grove stykker
4 spsk olivenolie
1 bdt hakket persille
citronsaft
salt
blandede salater
ristede græskarkerner
1 bdt grønne asparges
½ pose soltørrede tomater
Kartoflerne vendes i en marinade af olivenolie, persille, citronsaft og salt. De blandede salater skylles, tørres og plukkes i mindre stykker. Aspargesene gives et opkog og skæres derefter ud i mundrette stykker. Grøn salat og asparges blandes med soltørrede tomater og græskarkerner og lægges nederst i en stor skål. Oven på lægges kartoflerne og de får også et drys græskarkerner.

Til dessert havde min søster og min Datter lavet chokolademousse og det smager jo altid godt.

torsdag den 2. juni 2011

Boganmeldelse: Tøsetur


Anmeldelse af Rikke Franch: Tøsetur
Bogen er udkommet på forlaget Bogkompagniet.
Du kan læse mere om bogen her

Normalt et jeg ikke så vild med at læse chiklit, som denne bog måske nok kan høre ind under. Og måske alligevel ikke. Den indeholder også mord og kidnapning, så måske er det en krimi – eller hvad?
Den handler i hvert fald om fire kvinder, der har været veninder siden de begyndte at læse jura sammen. Nu flere år senere lever de hver deres kvindeliv, tre af dem (Maiken, Susan og Lone) med mand og børn, den sidste (Anette) som singlepige. De tager på en fælles weekendtur i et sommerhus og alt går godt i starten. Indtil Susan kommer tilbage fra en gåtur langs stranden uden Lone. Lone dukker ikke op resten af dagen og næste dag finder de hendes lig på stranden. Hendes død kommer til at få stor betydning for kvindernes liv. Susan ville gerne fortsætte sit perfekte liv med økologiske madpakker til børnene, et stilfuldt hjem og spændende sex med manden. Men en mistanke om at hendes mand havde noget for med Lone gør, at det ikke bliver helt det samme som før. Maiken spekulerer meget på hvad der egentlig skete med Lone, så meget, at hendes mand og børn føler sig forsømte. Anette er til gengæld ret lige glad, hun er mere interesseret i at tænke på og være sammen med den nye fyr hun har mødt.
Forfatteren lader os på skift følge de tre kvinder og ind imellem også deres mænd. På den måde får man et godt indblik i deres tanker og følelser. Men det er med en lidt humoristisk vinkel, da kvinderne på mig virker mere som taget ud af et ugeblad end som ”rigtige” kvinder. Eller måske er det bare mig, der lever i en anden verden?