Under vores besøg i Paris var Datteren og jeg bl.a. på chokolademuseum og det var en rigtig god oplevelse, så det vil jeg gerne skrive lidt mere om her. Hvis man elsker god chokolade og samtidig synes, at det er spændende at vide noget om chokoladens og kakaoens historie og fremstilling, så kan vi varmt anbefale et besøg på ”Choko-Story”.
Kakaobønner
Museet har to etager. På 1. etage får man historien om den oprindelige brug af kakaobønnen i Sydamerika, hvor den stammer fra. Af kakaobønnerne fremstillede indianerne en drik, som kun var for guderne og andre fine folk. Det var ikke en drik der minder om den varme kakao/chokolade vi drikker i dag. Det var en stærk drik krydret med forskellige krydderier og måske endda også med blod, hvis det skulle være en ordentlig offergave til guderne. Kakaobønnerne var så værdifulde, at de blev brugt som betalingsmiddel. F.eks. kostede en slave ved godt helbred ca. 100 kakaobønner. Da de opdagelsesrejsende kom til Sydamerika i 1500-tallet var de ikke længe om at opdage den vidunderlige bønne og så tog de den selvfølgelig med tilbage til Europa.
Indianer med kakaobønner
Udstillingen på 2. etage handler om kakaobønnens – og dermed chokoladens – udbredelse i Europa. F.eks. dukkede chokoladedrikken op i Frankrig i starten af 1600-tallet. Anne af Østrig som blev gift med den franske konge Ludvig d. 13. havde en tjenestepige, hvis hovedopgave det var at tilberede en kop chokolade til dronningen om morgenen. Efterhånden spredte drikkens popularitet sig fra hoffet og videre til middelklassen. I begyndelsen af 1800-tallet fandt man på en måde hvormed man kan udskille kakaosmørret og derefter blev det muligt at lave chokolade i fast form. Og siden har chokoladefremstillingen udviklet sig yderligere, f.eks. kom de fyldte chokolader til i starten af 1900-tallet. I dag er det jo muligt at købe både billig og dyr chokolade, men har man først fået smag for den dyre og gode chokolade, så frister den billige ikke nær så meget.
Sådan laver man fyldte chokolader
Lækre smagsprøver
Ud over udstillinger var der også en demonstration, hvor en sød fransk pige fortalte lidt om de forskellige chokoladetyper og viste os, hvordan man laver fyldte chokolader. Og der var smagsprøver! Når man købte billet til museet, kunne man vælge den udvidede udgave, hvilket betød at når man havde været turen rundt, fik man udleveret en pind med chokolade (med smag efter eget valg) og et krus varm mælk og så kunne man afslutte sin chokoladetur med en dampende varm kop chokolade.
Her er hvad vi købte på museet: En t-shirt hver med "I love Chocolat", en bog om udstillingen, to plader chokolade med peber og krydderier som chili, nelliker, anisfrø, nødder, orangeblomst m.m. Den ene med spansk smag og den anden med indiansk smag. Samt en form for piskeris til at piske skum i kakaoen med.
”Choko-Story” findes ikke kun i Paris. Også Prag og Brugge har en afdeling, så hvis I kommer til en af disse byer, er der også mulighed for et besøg. Læs mere
her