søndag den 29. juli 2012

Glatved Strand

Her i weekenden er vejret ikke just noget at råbe hurra for...

...men så var det jo godt, at Den Glade Murer og jeg tog en tur onsdag eftermiddag i stedet. Dengang det stadig var sommer! Den Glade Murer hentede mig efter arbejde kl. tre og så kørte vi ud til Glatved Strand syd for Grenå.

Det var dejligt at komme ud til havet og den friske luft

Glatved Strand er en strand med mange sten og dybt vand, så det er ikke en ideel badestrand. Til gengæld bliver den benyttet flittigt at fiskere og dykkere.


Masser af dejlige blomster...

...og andre smukke vækster

Ja og så var der jo lige ham her, som tog fusen på os. Han lå i strandkanten og så så lille, alene og forkommen ud under solens brændende stråler. Var han mon kommet i land ved et uheld, var han blevet borte fra sin mor? Vi kunne ikke lide at lade ham ligge der, men det var jo nok heller ikke så godt at røre ved ham. Til sidst blev vi enige om, at vi på en eller anden måde måtte have ham tilbage i vandet igen. Den Glade Murer rørte forsigtigt ved ham og så begyndte han minsandten at kravle tilbage i vandet selv. Så det kunne han godt finde ud af. Lettede gik vi videre langs stranden og så at han fulgte med et stykke vej ude i vandet. Lige pludselig var han væk og da vi vendte os om - ja, så så vi ham kravle op på land igen samme sted, som vi havde fundet ham. Nu havde han sikret sig, at vi var på vej væk og så kunne han endelig få ro til at lægge og sole sig på stranden uden at blive forstyrret af dumme mennesker.


lørdag den 28. juli 2012

Blomkålssalat med avocado og tomater


Jeg havde længe haft lyst til at lave noget med blomkål…

…og fik så endelig købt et blomkålshoved. Den ene halvdel blev brugt til en gang blomkålssalat med avocado og tomater. Nærmest som en slags guacamole med blomkål. Som udgangspunkt brugte jeg en opskrift, jeg havde fundet her - dog med variationer. Inspireret af guacamoleideen serverede jeg salaten sammen med krydrede pølser og tortillachips.



Blomkålssalat med avocado og tomater - min version
(2 personer)
½ blomkålshoved
1½ moden avocado
½ fintsnittet rød chili
saft af ½ citron
2-3 stængler forårsløg
salt, peber
spidskommen
200 g cherrytomater
Blomkålen deles i små buketter, som blancheres 2-3 minutter i kogende, letsaltet vand. Hældes i en sigte, afkøles under den kolde hane og afdryppes. Forårsløg og chili hakkes fint (evt. i minihakkeren). Avocadokødet moses og røres sammen med citronsaft og forårsløgblandingen. Smages til med salt, peber og spidskommen. Blomkål og avocadodressing røres sammen, cherrytomaterne skæres i halve og vendes rundt i salaten. Så er den klar til servering.

torsdag den 26. juli 2012

Puy linser med sennep, citron og æg


Jeg holder meget af vegetarretter som f.eks. 

…denne ret med linser, grønsager og æg. Opskriften fandt jeg i Nicola Graimes bog: Nyt vegetarisk køkken, en bog med mange spændende vegetaropskrifter, som jeg slet ikke har haft tid til at studere nærmere.



Puy linser med sennep, citron og æg (min version)
(2 personer)
125 g Puy linser
bouillon
2 æg
olivenolie
½ hakket løg
½ rød peberfrugt, skåret i tern
1 fed hvidløg
3 blommetomater eller anden slags tomater, kerner fjernet og skåret i tern
½ dl bouillon
saft af ½ citron
fintrevet skal af en ¼ citron
1 stor teske dijonsennep
2 store spsk cremefraiche
2 spsk hakket persille
peber
Kryddermix:
½ spsk sesamfrø
lidt revet citronskal
1 spsk timian
salt
Linserne kommes i en gryde med bouillon, bringes i kog og simrer delvist med låg i 25 minutter eller til linserne er møre. Vandet hældes fra. Imens koges æggene i en lille gryde i 6-9 minutter. Vandet hældes fra, æggene skylles med koldt vand og stilles til side. Varm olivenolien i en stegepande og svits løget i 10 minutter ved svag varme, til det er gyldent og blødt. Tilsæt rød peber og lad det svitse med 3 minutter. Derefter tilsættes hvidløg og der svitses yderligere 1 minut. Tomaterne røres i sammen med bouillon, citronsaft og –skal, sennep, cremefraiche og kogte linser. Varmes igennem i 2-3 minutter, til tomaterne er møre. Til kryddermixet ristes sesamfrøene lysebrune på en tør pande ved jævn varme i 2-3 minutter. Vendes nu og da. Tages af blusset og blandes med lidt revet citronskal, timian og salt i en lille skål. Æggene pilles og rulles i krydderierne. Linseretten smages til med salt og peber og persillen røres i. Ved serveringen øses retten op i store dybe tallerkener. Æggene deles i halve på langs og de to halvdele lægges oven på. 

mandag den 23. juli 2012

Romeos drøm


Romeos drøm hedder denne opskrift…

…er det mon så Julie, man spiser – eller hvad? Måske var det bare hans yndlingsret, som han drømte om at dele med Julie. Nå, men opskriften har jeg fra en lille bog Arbejdernes Landsbank har udgivet med titlen: Det økonomiske køkken. Den er skrevet af Rolf Lund, som jo er kendt for at lave mad for fattigrøve. Om Romeo var fattig, kan jeg ikke huske – men det er under alle omstændigheder en lækker krydret variation af koteletter i fad.



Romeos drøm (min version)
(4 personer)
4 nakkekoteletter
basilikum
chili
salt, peber
4 gulerødder
50 g chorizo
1 stort løg
1 fed hvidløg
olivenolie
1 dåse hakkede tomater
100 g reven ost
Koteletterne bankes flade, krydres med basilikum, chili, salt og peber og brunes på panden. Koteletterne skæres derefter over, så der bliver 8 små. De lægges i et smurt ovnfast fad og steges ved 210 grader i 10 minutter. Gulerødderne rives, pølse og løg skæres i fine tern. Løg og pølse steges i olie, gulerødderne tilsættes og senere de hakkede tomater. Det hele krydres godt med basilikum, chili, salt og peber. Blandingen hældes over koteletterne. Drys reven ost øverst og sæt fadet i ovnen igen. Efter 20-25 minutter er retten færdig.

Note: Pasta er rigtig godt til denne ret. Men jeg havde besøg af Den Glade Murer og da han ikke er så vild med pasta, blev det kartofler i stedet. Og det var nu også godt. Og selvfølgelig fik vi også dagens salat til.

torsdag den 19. juli 2012

Dampede spidskål med chorizopølse


Spidskål er (endnu) en af mine favoritgrønsager…

…her er den brugt sammen med chorizo og ostesovs. En ret i den lidt tungere ende og måske ikke så meget sommermad. Men da vejret jo også har været meget lidt sommeragtigt ind imellem, gør det jo ikke noget. Opskriften fandt jeg her hos viskal.spise.dk



Dampede spidskål med chorizopølse - min version
(2 personer)
1 lille spidskål
20 g smør
2 spsk hvedemel
50 g flødeost
salt og peber
lidt fintrevet lime
50 g revet ost
150 g chorizopølse
Fjern de yderste blade på spidskålen. Skær den i kvarte og fjern den groveste del af stokken. Kog spidskålsbådene i letsaltet vand i 4-5 min. Tag bådene op med en hulske og lad dem dryppe af inden de lægges i et ildfast fad. Smelt smørret i en gryde, rør melet ud i og tilsæt derefter mælken. Det hele piskes godt sammen og skal derefter koge 3-4 min. under omrøring. Flødeosten røres i og sovsen smages til med salt, peber og limeskal. Ostesovsen fordeles over spidskålen. Drys med revet ost. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter. Pølsen skæres i ½ cm tykke skiver, der ristes på panden og afdryppes på køkkenrulle. Ved serveringen fordeles pølseskiverne over spidskålen og der drysses med persille. (Husk kun at drysse persille på, hvis du spiser det hele).

Note: Mit spidskål var ikke ret stort og jeg kunne godt have tænkt mig lidt mere kål i retten. Jeg lavede sovsen dobbelt i forhold til den oprindelig opskrift, ellers blev der næsten for lidt. Men så blev den måske også lidt for fed. Hvis den skal laves igen – og det kunne jeg godt finde på – så skal der helt sikkert være mere kål i næste gang.

tirsdag den 17. juli 2012

Sommerlig tomatsalat


Salater kan laves på et utal af måder.

Her er en sommerlig variation med dejlige sommergrønsager. Og så fik den lige tilføjet lidt salatost, hvilket heller ikke ligefrem gør den dårligere. Opskriften er uden mængdeangivelse og vægt, da man bare kan blande grønsagerne efter egne ønsker. Måske kan jeg endda snart lave en tomatsalat med egne tomater, da den første tomat på min altan er begyndt at blive rød :-)



Sommerlig tomatsalat
tomater – f.eks. cherrytomater
salatløg eller rødløg
agurk
radiser
salatost (mozzarella kan også bruges)
olivenolie
balsamicoeddike
sennep
honning
frisk basilikum
Tomaterne skæres i halve, agurkerne i tern, man kan evt. fjerne kernerne. Radiserne skæres i små tern og salatløget hakkes – hvor fint afhænger af, hvordan man har det med rå løg i salater. Jeg skal have det fint og ikke for meget. Men jeg kan godt lide den skarphed, lidt løg giver til en salat. Grønsagerne blandes sammen og vendes med dressingen.

søndag den 15. juli 2012




Anmeldelse af Kazuo Ishiguro: Slip mig aldrig
Bogen er udkommet på forlaget  Gyldendal. Du kan læse mere om bogen her

Hvor langt vil vi gå for at modvirke sygdom, alderdom og død?

Det er hvad ”Slip mig aldrig” handler om. Selvom historien foregår i slutningen af 1990’erne er det en slags fremtidsfortælling. Hovedpersonen Kathy beretter om sin opvækst på institutionen Hailsham, et tilsyneladende idyllisk sted langt ude på landet i England. Hun har ingen familie, men har levet på Hailsham hele sit liv, et liv der har været godt og trygt på mange måder. Der bliver sørget godt for børnenes fysiske behov og de opmuntres til at udleve deres kreative sider. Men efterhånden som Kathy og hendes venner, Ruth og Tommy, bliver ældre, begynder de at få  mistanke om, at de ikke er som andre mennesker. Ikke fordi de ved meget om andre mennesker, da de sjældent møder dem. Efterhånden går det op for dem, at der er et helt specielt formål med deres liv.

Det er en lavmælt, tankevækkende historie uden meget handling. Det meste af bogen fortæller Kathy om forskellige situationer, hun kan huske fra sin barndom og ungdom. Det der undrer mig mest er, at børnene fra Hailsham og andre lignende institutioner ikke gør oprør, da de finder ud af hvordan de bliver brugt. De affinder sig med tingenes tilstand og accepter at sådan er det bare. Det eneste de ønsker er at få et par ekstra år, inden de går i gang med at fuldføre den opgave, de er blevet sat i verden for at fuldføre.

Bogen er filmatiseret med den altid gode Keira Knightley i en af hovedrollerne. Filmen fanger bogens stemning rigtig godt, det er en afdæmpet, vemodig og meget smuk film.

lørdag den 14. juli 2012


Broccoli er en af mine yndlingsgrønsager…

…her brugt i en lækker salat. Inspirationen kommer fra bogen ”Med mere grønt”, som Netto har udgivet. Jeg ændrede dog lidt på opskriften, så den blev tilpasset hvad jeg havde i skuffer og køleskab. Der er ingen mængdeangivelse, da jeg bare brugte den mængde, jeg synes passede. 



Broccolisalat med mandler, skinke og ost
mandler
serranoskinke
broccoli
æble
peberfrugt
emmentaler
appelsinsaft
citronsaft
olie
salt, peber
Rist mandlerne på panden til de begynder at få farve. Læg dem til side. Skinken dels i mindre stykker, der ristes på panden i lidt olie, så de bliver dejligt sprøde. Lægges til side. Broccolien deles i små buketter og den fineste del af stokken skæres ud i tern. Begge dele svitses hurtigt på panden. Æblet skæres i tern og svitses med. Tilsæt citronsaft og lidt vand og varm det hele igennem, grønsagerne skal stadig være sprøde. Ost og peberfrugt skæres i tern og tilsættes lige inden serveringen. Til sidst røres dressingen sammen af olie, appelsinsaft, salt og peber og den vendes med grønsagerne i en skål. Så er salaten klar til servering sammen med lidt flute.

Note: Dejlig lækker salat med mange gode ting i. Datteren var lidt usikker på, om det nu også mættede nok, det var jo ”kun” salat. Det afhænger selvfølgelig af, hvor meget man spiser. Men hverken hun eller jeg blev sultne senere, så det var nok lige tilpas.


torsdag den 12. juli 2012


I første uge af min ferie…

…var jeg en tur vestpå i området omkring Ringkøbing/Skjern Det overordnede tema for ferien viste sig at blive vand på mange måder. Vand som i: fjord, å, eng, mose, mølledam og hav og heldigvis ikke vand som i: regnvejr (der var vi rigtig heldige).

Skjern Å
Hvide Sande Havn
Vesterhavet
Bjørnemosen

Bundsbæk Mølle

Ringkøbing Havn

Vi, d.v.s. Den Glade Murer og jeg, boede på Bed & Breakfast, en form for overnatning, vi er blevet ret begejstrede for. Det er ikke særlig dyrt, vi har som regel betalt omkring 300 kr. pr. overnatning for 2 personer og det for et værelse, en dejlig seng, rent sengetøj og håndklæder. Værtsfolkene er altid meget imødekommende og venlige og det er altid spændende at se, hvordan man kommer til at bo. Som sagt, det kan klart anbefales. Se evt. mere om Bed & Breakfast  her

Vi havde tre overnatninger og var ude og spise tre gange. De to første aftner var det i Hvide Sande. Første aften spiste vi på restaurant ”Lygten”. Det var en lidt spøjs oplevelse, da tjeneren forstod tysk bedre end dansk og menukortet var også både på tysk og dansk. Man da vi jo befandt os i et område, hvor der er rigtig mange tyske turister, gav det jo trods alt mening. Vi var de eneste i restauranten og jeg var da også noget spændt på maden. Vi havde begge bestilt en ret med fisk, Den Glade Murer var faldet for en fiskefilet og jeg havde valgt fiskespyd med tre slags fisk. Som tilbehør til begge retter var der kartofler vendt i smør og rosmarin samt en meget lækker citronsovs. Det var rigtig lækkert og skuffede overhovedet ikke.



Anden aften spiste vi på Hvide Sande Røgeri og prøvede deres fiskebuffet. Der var mange lækre ting, så vi blev godt mætte. Jeg har desværre ingen billeder derfra, men du kan læse om restauranten her

Sidste aften spiste vi på restaurant Ambolten i Lem og det var en rigtig god oplevelse. Menukortet var spændende, så det var svært at vælge. Jeg endte dog med at vælge en af menuens to vegetarretter. Den bestod af: Et gratineret løg med fyld af rodfrugter, et stykke tomattærte, pasta i flødesauce og en gulerodssalat med feta. Rigtig dejlig mad for en grønsagselsker som mig. Den Glade Murer fik en meget lækker omgang biksemad.




lørdag den 7. juli 2012

Gylden risotto


Så har der igen været stille på bloggen…

…denne gang pga. ferie. Ferien kommer der indlæg om senere, når jeg har fået klargjort billederne. I mellemtiden får I opskriften på en gylden risotto, som jeg en dag fandt på. Dejlig gylden farve midt i en sommer, hvor solen ikke er vanvittig meget fremme.


Gylden risotto
(2 personer)
1 lille eller ½ stort løg
olie
130 g risottoris evt. grødris
7 dl bouillon
karry
gurkemeje
150 g gulerødder
200 g bacon
2 spsk cremefraiche
salt, peber
Hak løget fint. Varm olien i en gryde og svits karry og gurkemeje et øjeblik. Tilsæt løg og ris og vend rundt, lad det hele stege et par minutter. Hæld lidt bouillon i gryden, jeg startede med 2 dl, og lade det koge 5-10 minutter, til risene har opsuget væden. Og sådan fortsætter man til al væden er opsuget og risene møre. For mig tog det ca. 40-45 minutter før risene var færdigkogte, det kan være lidt forskelligt, afhængig af hvilken slags ris man bruger. Bacon skæres ud i små tern, ristes på en pande og sættes til side. Gulerødderne skæres ligeledes i tern. Når risene er ved at være møre, tilsætter man gulerodsternene og lade dem koge med de sidste 10-15 minutter. Når risene er færdige tilsættes bacon og man varmer det hele igennem. Risottoen smages til og inden man serverer retten kommes 2 spsk cremefraiche i for at gøre risottoen ekstra blød. Som tilbehør havde jeg lavet en grøn salat af fintsnittede salatblade, agurke- og squashstrimler samt lidt broccolibuketter. Som dressing brugte jeg A38 med lidt citronsaft og hakket frisk mynte i.

Note: Det blev en dejlig blød, smagfuld risotto. Hvis man vil gøre det ekstra festligt kan man servere æbletern, kokos og jordnødder som tilbehør til at drysse over. Men den smagte nu rigtig godt i sig selv.

mandag den 2. juli 2012

Studentermakroner


Da Datteren havde bestået sidste eksamen…

…og huen var kommet på, skulle det fejres med champagne og hjemmebagte kokosmakroner. Koksmakronerne er lavet efter Mette Blomsterbergs opskrift, som jeg havde set hos Signesmad. Det særlige ved disse makroner er, at der er lime og marcipan i dem. Og det gør dem ikke mindre lækre. I anledningen af den blå student dyppede jeg kokosmakronerne i hvid chokolade og blåt glimmerdrys, så det matchede huen.


Kokostoppe med lime og marcipan
(20-22 stk)
300 g kokosmel
300 g rørsukker
3 æg
100 g revet marcipan
skal af 2 øko-limefrugter
50 g hvid chokolade
blåt glimmerdrys
Alle ingredienserne kommes i en skål og røres grundigt sammen. Skålen stilles i køleskabet i en times tid. Dejen presses derefter til 20-22 store kugler og sættes på en bageplade. Så dypper man fingrene i koldt vand og former makronerne til små toppe. Bages ved 180 grader i ca. 12 minutter – eller til de bliver lidt gyldne, men ikke mørke. Lad kokosmakronerne afkøle på en rist. Smelt den hvide chokolade og dyp bunden af kokosmakronerne i. Bagefter dyppes de i blåt glimmerdrys og så skal de bare tørre.

Note: De blev næsten for store efter min smag. Jeg vil nok lave dem mindre næste gang.

søndag den 1. juli 2012

Studenten...og Elvis




Der har været lidt stille på bloggen de seneste dage...

... da vi har haft travlt i det lille hjem med at fejre at Datteren blev handelsstudent i onsdags. Tre års lektier og opgaver er overstået, og forarbejdet var gjort så godt, at hun scorede nogle rigtig flotte karakterer. I kan tro, at moren er stolt!

Onsdag var vi ud og spise sammen med min mor og far for at fejre den dygtige pige. Datteren havde valgt spisested og efter at have studeret de forskellige muligheder i Randers, hvor vi bor, faldt valget på Highway 51. Det er en restaurant, der ligger i forbindelse med Graceland Randers, som udover restauranten (eller dineren om man vil) også indeholder et Elvis Presley-museum, en Elvis Presley-butik samt selskabslokaler, man kan leje til fester. Maden er selvfølgelig meget præget af det amerikanske køkken og ikke mindst er den inspireret af den mad, Elvis selv kunne lide.




Vi startede med en af Elvis’ absolutte favoritter: En sandwich med hvidt sandwichbrød, jordnøddesmør og banan som hovedingredienser, derudover var der tilføjet stegt bacon og syltetøj. En voldsom spise, som vi delte alle fire. Det kunne aldrig blive daglig kost hjemme hos mig, men blandingen af det fede, det søde og det salte var forbavsende lækkert. Desuden var det simpelthen et must at prøve den sandwich det sted.


Som hovedret valgte vi alle noget forskelligt. Min far fik en Union Avenue Steak med masser af pomfritter og lidt salat. Ifølge min far, var steaken noget af det bedste, han længe havde fået. (Desværre ingen billeder af den). Datteren valgte en Original Memphis Bacon Cheese Burger og den fik også en rigtig god bedømmelse. Især var hun vild med osten, en Jack cheese, som åbenbart er en speciel amerikansk ost.



Min mor og jeg valgte salater. Min mor tog en Vegas Ceasar Salad, som var en typisk Cæsarsalat med
grillet kylling, croutoner, parmasanost og den klassiske Cæsardressing. Den var god og portionen havde en pæn størrelse, så det kunne sagtens gøre det ud for enhovedret. Det samme gjorde sig gældende for den salat jeg havde valgt - Jail House Rock Salad. En dejlig salat med grillstegt oksekød, feta, tomater og en viniagrettedressing - uhm.



Ja, så var vi jo lige et par stykker, der skulle have en dessert. Ikke fordi vi var sultne, meen lidt lækkersulten er man jo altid. Datteren valgte den dessert, jeg også ville have valgt, hvis jeg ikke havde været så mæt. Desserten hed King’s Brownies og den bestod af mørk og hvid chokoladebrownies, vanilleis, chokoladeis og appelsinsorbet med chokoladesovs, flødeskum og ristede mandler. Jeg siger jer, det smagte godt! Jeg fik nemlig lov til at smage på Datterens portion


Jeg valgte selv Strawberry Cheese Cake til dessert og havde bare regnet med at få et stykke. Men også denne dessert var overdådig, med hele to stykker cheesecake serveret med friske blommer, chokoladesovs og var der mon også lidt flødeskum? Den kunne nu langt fra måle sig med King’s Brownies og jeg har også fået cheesecake andre steder, jeg syntes bedre om end denne udgave.


Alt i alt var det et superlækkert måltid, som alle nød rigtig meget. Betjening var meget venlig og selvfølgelig blev der spillet Elvis-musik under måltidet. Men lydniveauet var lavt nok til, at man sagtens kunne føre en samtale og det var dejligt.