tirsdag den 28. august 2012

Salat med sorte ris, blomkål, rød peber og mandler


En salat behøver ikke at være grøn…

…denne blomkålssalat, som jeg har fundet hos Alt for Damerne, er meget smuk i hvidt, rødt og sort. Når man spiser salat hver dag, som jeg stort set gør, så er det rart med afveksling – også farvemæssigt. Det er altid dejligt, når man kan blive inspireret til noget andet end den sædvanlige salat med icebergsalat, agurk, tomat og peberfrugt.


Salat med sorte ris, blomkål, rød peber og mandler – min version
sorte ris – kogt og afkølet
rød peberfrugt, skåret i tern
blomkål, fintsnittet
mandler
salt
Som man kan se, har jeg valgt ikke at angive mængden af de forskellige ingredienser. Man kan bare blande ingredienserne efter hvor stor portion man ønsker at lave, efter smag og efter hvad man nu har på lager. Grønsagerne blandes med ris. Derefter laves en dressing af sennep, balsamico og olivenolie. Man starter med at røre sennep og balsamico sammen og tilføjer derefter olien. Smages til med salt. Dressingen hældes over grønsagerne og så skal salaten helst trække lidt.

mandag den 27. august 2012

De 3 - i uge 34

I fredags rejste Datteren til Flagstaff, Arizona, USA som første punkt på sin Store Rejse ud i verden. Så nu sidder jeg alene tilbage og skal vænne mig til den tilstand, som vil vare de næste 6-7 måneder. Udover at jeg selvfølgelig vil savne hende, vil det også få betydning for min madlavning, da jeg nu får mulighed for at lave nogle af de ting, hun ikke bryder sig så meget om. Mad med fisk, f.eks. Og det vil afspejle sig på bloggen. Men i første omgang har jeg stadig en bunke indlæg liggende fra tiden inden hun rejste, som dem får I først.

Nu til De 3 i uge 34

 Hyggeaften med Datteren
- inden hendes afrejse. Den stod på købepizza og film, sådan som hun havde ønsket det.

 Lækker salat i Torvehallerne
Efter at Datteren var kommet godt ombord på flyet i Kastrup, besøgte jeg Torvehallerne og fik bl.a. denne meget lækre skål salat med tre forskellige slags salatblandinger og to slags topping - mums.

Fødselsdags-brunch
Der blev også tid til samvær med veninderne i Københavns-området inklusiv en dejlig fødselsdags-brunch.

søndag den 26. august 2012

Gratin med torskerogn


En dåse torskerogn er måske ikke lige det mest inspirerende udgangspunkt for aftensmaden…

…men hvis rognen røres sammen med æg, grønsager og krydderier og det hele kommes i et ildfast fad og derefter bages i ovnen, ja så ender man med at have en lækker let gratin. Både grønsagsfyld og krydderier kan varieres efter egne ønsker. Inspirationen kommer fra en opskrift fra Opskriftsklubben Chefkokken. Kan I huske den? Det var vist tilbage i 70erne og det var noget med at man samlede en masse kort med opskrifter, som stod i en dertil indrettet plastikkasse.

 Først i fad

Og så på tallerkenen sammen med en god salat

Gratin med torskerogn - min version
(4 personer)
1-2 ds torskerogn (400 g)
3 æg
1 dl fintklippet dild
1 dl mælk
salt, peber
3-5 stk forårsløg, finthakket
6 cherrytomater
Mos torskerognen ud i en skål. Skil æggene. Rør rognen med æggeblommer, dild, mælk, salt og peber. Skær tomaterne i terninger og kom dem i sammen med forårsløg. Pisk æggehviderne helt stive og vend dem i. Smør et ildfast fad og kom æggemassen i. Bages i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter. Jeg serverede gratinen med en salat af kogte kartofler, broccoli og hasselnødder vendt med en dressing af citronolie, citronsaft, hvidvinseddike, salt, peber og lidt citrontimian.

Note: Jeg havde helt glemt denne opskrift. Men jeg synes faktisk at gratinen blev ret god og det kunne være sjovt at eksperimentere med forskellige grønsager og krydderier. Så den skal laves igen.

torsdag den 23. august 2012

Dahl med kartofler og blomkål


Dahl (eller dal) er en lækker indisk-inspireret gryderet.

Hovedingrediensen er linser eller bønner, derudover indeholder retten forskellige grønsager og krydderier. Det er en nem og forholdsvis hurtig ret, der kan varieres på mange måder. Datteren bryder sig ikke om linser, så da hun en aften ikke var hjemme til spisning, benyttede jeg mig af chancen til at lave denne ret, som jeg faktisk rigtig godt kan lide. Opskriften fandt jeg hos Aarstiderne.


Dahl med kartofler og blomkål – min version
(2 personer)
150 g røde linser
1 løg
1-2 fed hvidløg
1-2 spsk karry
1½ dl friskhakket tomat
250 g kartofler, skåret i tern
5 dl vand
½ blomkålshoved
30 g grofthakkede mandler
Skyl linserne i en sigte og lad dem dryppe af. Skær løg og hvidløg i tern og steg dem lidt gyldne i en stor gryde. Drys 1 spsk karry over og rør godt. Tilsæt de hakkede tomater og sauter et par minutter. Tilsæt kartofler og linser til gryden og hæld vand på. Lad retten småkoge i 20-25 minutter, til linserne er møre. Hvis retter bliver for tyk, tilsættes ekstra vand. Blomkålen deles i buketter og tilsættes gryden, hvor det hele koger yderligere 5 minutter. Smages til med salt, peber og karry. Til sidst dryssede jeg de hakkede mandler over. En salat blev serveret til.

mandag den 20. august 2012

De 3 - i uge 33


De 3 - i uge 33


 Ostebolle og kold kakakomælk.
Med dejlig udsigt til Vorup Enge ved Randers

 Hjemmelavet "is-snitte" søndag eftermiddag
Lavet af kagebund, hindbæris og hvid chokolade

Farverig salat.
Er den ikke smuk? Især elsker jeg de bolchestribede rødbeder.

søndag den 19. august 2012




Anmeldelse af Katrine Marie Guldager: Ulven og Lille Hjerte
Bøgerne er udkommet på forlaget Gyldendal. 
Du kan læse mere om forfatteren og bøgerne her

Familielivet har ofte både sine lyse og mørke sider…

… det kan man læse om i bøgerne ”Ulven” og ”Lille Hjerte” der handler om to søskende, Henry og Leonora, som vokser op i 50’ernes Køge. Henry er et underligt barn, ifølge den lokale præst et barn uden samvittighed. At Henry hader sin lillesøster er der i hvert fald ingen tvivl om. Henry kan opfattes som repræsentant for den mørke side i familien og Leonora som den lyse. Og alligevel ikke, for også Leonora er et mærkeligt barn, med negative og mørke følelser for Henry og deres lillebror Ib. Faren siger ikke meget, men passer sit arbejde på kontoret. Moren har kunstneriske evner og vil gerne noget andet og mere end bare være en husmor på villavejen. Hun vælger da også at forlader faren og de to store børn for at flytte til København med Ib for at bo hos en kæreste, en velstående og kultiveret forretningsmand, Og ulven? Hvad er der med den ulv? Er den moren, er den morens angst eller er den simpelthen et billede på familiens mørke sider? Ulven er ikke det eneste mærkelige væsen, der dukker op i fortællingen. Man møder både en engel og et spøgelse undervejs. Også blandt menneskene findes mange sære eksistenser, som f.eks. børnenes fastre, frøken Lys og frøken Mørke.

På den ene side en interessant historie om familieliv og kønsroller i provinsen i 50erne og om de mørke og lyse sider vi alle har i os. På den anden synes jeg ikke, at jeg kom rigtig tæt på personerne. Som om jeg sad på afstand og fulgte med i deres liv uden rigtigt at kunne leve mig ind i det.

lørdag den 18. august 2012

Kylling med hyldeblomst og mandler


Hyldeblomst sammen med kylling…

…ja, hvorfor ikke? Resultatet blev en dejlig let og sommerlig kyllingeret - og nu er det jo faktisk sommervejr i øjeblikket.. Opskriften har jeg fundet hos Arla. Jeg havde ikke så mange forårsløg, som der stod i opskriften, så jeg brugte squash i stedet og det kunne sagtens gå.


Kylling med hyldeblomst og mandler – min version
(2 personer)
35 g mandler
groft salt
smør eller olie
250 g kyllingeinderfilet, skåret i mindre stykker
150 g pasta efter eget valg
1 æble i tynde både
3 forårsløg i mindre stykker
100 g squash skåret i tern
1 dl hønsebouillon
½ dl koncentreret hyldeblomstsaft
2½ tsk majsstivelse, f.eks. maizena
salt, peber
Rist mandlerne på en tør pande i jævn varme i ca. 4 minutter. Drys med salt og sæt til side. Pastaen koges efter anvisningen på pakken. Varm fedtstoffet på panden og steg kyllingekødet i ca. 6 minutter, vend af  og til. Tag kødet op og hold det varmt. Kom fedtstof på panden igen og svits forårsløg, æbler og squash i ca. 2 minutter. Rør bouillon, hyldeblomstsaft og majsstivelse sammen og rør det i panden sammen med kød, salt og peber. Lad retten koge ved jævn varme og under omrøring ca. 2 minutter. Smag til. Bland kylling med grønsager og pasta og server straks.

Note: Jeg har brugt halvt så mange ingredienser i forhold til den oprindelige opskrift, som var til fire personer. Undtagen ingredienserne til sovsen, hvor jeg brugte den mængde der stod. En anelse mindre sovs kunne måske have gjort det, men det passede nu alligevel meget godt til portionen.

torsdag den 16. august 2012

Humus med rød peber


Jeg kan rigtig godt lide humus…

…og da jeg for nylig så en opskrift i ”Den store diabetes kogebog” på humus med rød peber, skulle den lige afprøves. Og det blev der en god og lækker humus ud af. Jeg fulgte stort set opskriften med få ændringer. Jeg bruger gerne humus som pålæg, det er dejligt, når man har andet end købepålæg til sin rugbrødsmad.


Humus med rød peber – min version
1 stor rød peber, halveret og udkernet
200 g kikærter – fra dåse eller kogte
1 spsk citronsaft
en anelse røget paprika
1½ spsk olivenolie
1 fed hvidløg
1 spsk jordnøddesmør
1½ spsk cremefraiche
Tænd grillen i ovnen på højeste varme. Læg peberfrugterne på en bageplade med bagepapir og sæt dem i ovnen. Grill dem 20-25 minutter til skindet er blevet sort. Lad dem afkøle og pil skindet af. Skæres i mindre stykker Hæld kikærterne i en lille gryde, dæk dem med vand og lad småkoge 5 minutter. Lad derefter kikærterne dryppe godt af og hæld dem i en foodprocessor sammen med 1½ spsk varmt vand fra kikærterne og blend dem 1-2 minutter. Peberfrugtstykkerne tilsættes sammen med citronsaft, paprika, olivenolie, hvidløg, jordnøddesmør og cremefraiche samt salt og peber. Det hele blendes til det har en glat konsistens og humusen er klar til servering. Drys evt. med paprika til pynt.

tirsdag den 14. august 2012

De 3 - i uge 32


De 3 - i uge 32


   Rugfler ved Bramslev Bakker
Mad der bliver spist på en dejlig tur i naturen er absolut en favoritret.


 Favoritis
Datteren og jeg delte en bøtte Ben & Jerry’s en dejlig solskinsdag i en park


 Farvel krydderurter
Mine dejlige krydderurter, som jeg ellers var så glad for, klarede ikke opholdet på min altan. Bladlus og mærkelige pletter på bladene gjorde det af med dem, så de til sidst måtte smides ud - øv

søndag den 12. august 2012

Bramslev Bakker - en eftermiddag i august


Jeg har før skrevet om Bramslev Bakker ved Mariagerfjord…

…et af mine yndlingsområder i det østjydske. I går var jeg deroppe igen, denne gang sammen med min lillebror og Datteren. Vi startede turen ved restaurant Bramslev Bakker og gik så ellers en dejlig tur på et par timer langs vandet. Lige ved nedkørslen til vandet (man kan få lov til at køre helt derned for en rund femkrone) var der en del mennesker, der nød det gode vejr og deres medbragte mad. Men man skulle ikke gå langt, før man kun havde selskab af en mindre flok køer, fluer, måger og en enkelt kondiløber. Kommer I på tur i nærheden af Hobro, så benyt jer af muligheden til at besøge dette meget smukke stykke Danmark. Her får I nogle indtryk fra turen.







lørdag den 11. august 2012

To slags crustini


Her kommer sidste indlæg i denne omgang med Gaeas produkter…

…denne gang har jeg testet Grøn oliventapenade og Soltørret tomat-bruschetta. I tapenaden går smagen af oliven og krydderier op i en højere enhed, dog er der en let bitter eftersmag. Tomat-bruschettaen er meget fyldig og meget sød i smagen. Jeg kan rigtig godt lide den, men den skal lige have et pift af noget syrligt eller bittert for ikke at blive for sød. Med de to produkter, var det oplagt at lave crostini. To slags blev det til og med en god gang salat til, blev det er dejligt aftensmåltid.




To slags crostini
(1 person)
4 lidt tykke skiver godt fluté eller andet godt brød
olivenolie (Jeg brugte Krista fra Gaea)
hvidløg
oliventapenade
mozarella
soltørrede tomater
soltørret tomat-bruschetta
serranoskinke
rucola eller basilikum
Brødskiverne smøres med olivenolie og bages i ovnen ved 180 grader i 6 minutter. Brødet tages ud af ovnen og et fed hvidløg gnides hen over brødet. På to af skiverne kommes et lag oliventapenade, en god skive mozarella og som pynt et par tynde strimler soltørret tomat. På de to andre skiver smøres først et lag tomat-bruschetta, derefter anbringes en skive serranoskinke og en god skive mozarella på brødet. Brødene smides i ovnen igen i 4-6 minutter. Inden serveringen pyntes bruschetta-brødene med lidt rucola eller basilikum.

De fire skiver brød mættede egentlig forbavsende godt. Udgaven med oliventapenade smagte dejligt, men min favorit var helt klart den med skinke og tomat-bruschettea. Uhm, den var god.

torsdag den 9. august 2012

Clafoutis med squash og oliven


Her får I lidt mere med oliven…

…denne gang er det opskrift på en Clafoutis med squash og oliven, som jeg faldt over i bogen ”Middelhavsmad” af Anne Skovgaard-Petersen. Den faldt ikke helt ud, som jeg havde forestillet mig. Det kan I læse mere om i noten. Da jeg stadig er i en testperiode med Gaeas produkter, har jeg brugt deres olivenolie, den der hedder Kritsa og deres økologiske oliven uden sten – som i øvrigt også smager rigtig godt bare som snack.



Clafoutis med squash og oliven – min version
(2 personer)
400 g squash
1 spsk olivenolie
salt
3 æg
1½ dl mælk
1 fed finthakket hvidløg
30 g grofthakkede mandler
timian
2 spsk friskhakket persille
25 g grønne oliven uden sten
salt, peber
Skær squashene på langs i ½ cm tykke skiver og læg dem på en plade med bagepapir. Pensl dem med olie og drys salt på. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 15 minutter, så de bliver bløde. Pisk æg, mælk, hvidløg, mandler, timian og persille med peber og salt. Læg squashene i bunden af et smurt ildfast fad. Hæld æggemassen over. Stik oliven ned i æggemassen og sæt fadet i ovnen ved 225 grader i 15-20 minutter. Jeg serverede brød og salat til.



Note: Ja, som nævnt blev den altså ikke lige sådan, som jeg havde forestillet mig. Altså sådan rent synsmæssigt. Faktisk ser den lidt mærkelig ud med de rynkede grønne tingester oven på. Men den smagte faktisk udmærket og det er jo trods alt det vigtigste. Der var to ting ved den, som jeg ikke var tilfreds med. De store skiver squash kom til at fylde alt for meget i mit ildfaste fad, næste gang vil jeg skære squashen i skiver i stedet, så er det nok nemmere at få dem til at lægge pænt. Og æggemassen hævede ikke så meget, hvilket betød at de oliven, jeg havde kommet i ikke lå og hyggede sig nede i æggemassen, i stedet lå de ovenpå og så lidt malplacerede ud. Men de smagte faktisk rigtig godt. Det var som om varmen havde gjort dem lidt mere søde i smagen. Efterfølgende har jeg tjekket forskellige opskrifter på clafoutis på nettet og jeg kan se, at der er mel i de fleste opskrifter. Og det havde nok hjulpet lidt på mængden af fyldet, hvis der var kommet mel i. Det må prøves næste gang.

tirsdag den 7. august 2012

Nektarinsalat med oliven og kartoffelfad


Jeg fortsætter med at teste produkter fra Gaea

…til dagens middag er der brugt olivenolie og oliven. Jeg havde fået to glas oliven og valgte at bruge de økologiske blandede oliven til dagens salat. Jeg smagte også på dem, de havde en kraftig smag og var ret salte. Til gengæld kunne jeg ikke næsten ikke smage den citron, der også skulle være i lagen. Det var selvfølgelig lidt besværligt at bruge oliven med sten til en salat. Jeg måtte skære kødet af og komme stykkerne i salaten, men det fungerede nu udmærket. Det andet glas oliven er uden sten, men dem har jeg andre planer med.


Nektarinsalat med oliven – min version (inspirationen har jeg fra Arla )
(2 personer)
25 g godt skyllede rucolasalatblade
2 modne nektariner eller ferskner i tern
1 forårsløg hakket meget fint
50 g blandede oliven
1 spsk olivenolie (Jeg brugt Kritsa, Græsk ekstra jomfru olivenolie fra Gaea)
50 g salattern
1 tsk citronsaft
lidt mynteblade
salt, peber
Pluk rucolaen i mindre stykker. Bland den med nektariner (ferskner) i tern, forårsløg og oliven. Rør olien sammen med citron og smag til med salt og peber. Vend salaten i dressingen. Lad osteternene dryppe af i en sigte og fordel dem på salaten. Til drysses hakkede mynteblade over.

Note: Det var ikke en salat for Datteren, der ikke bryder sig om oliven. Men jeg synes, at den blev rigtig lækker. De søde nektariner, den lidt bitre rucola og de salte oliven går godt sammen.

Kartoffelfad 
(2 personer)
500 g små faste kartofler
2 spsk olivenolie (Jeg brugte Kalamata D.O.P. Ekstra Jomfru olivenolie fra Gaea)
½ bouillon
Herbes de Provence
salt, peber
Tænd ovnen på 200 grader. Kartoflerne skylles, skrubbes og tørres. Skæres over i halve, evt. 3 eller 4 både, hvis de er lidt store. Olie og bouillon samt krydderier kommes i et ildfast fad og sættes i ovnen fem minutter. Fadet tages ud, kartoflerne kommes i og vendes rundt i olieblandingen. Derefter skal de bage videre i 45-60 minutter, til de er møre.

Note: Jeg har før lavet kartoffelfade i ovnen, hvor kartoflerne er blevet vendt i olie. Men jeg har ikke prøvet at tilføje bouillon før. Det blev rigtig lækkert, synes jeg, og det er noget jeg vil gøre fremover, når jeg laver kartofler på den måde. Som tilbehør til salaten og kartoffelfadet fik vi Grilliakispølser fra Gøl. De indeholder bl.a. hvidløg, oregano, tomat, citron og ost og passede derfor rigtig godt til grønsagsretterne.



mandag den 6. august 2012

De 3 i uge 31


De 3…

…et nyt fast indlæg en gang om ugen på min blog. Det er i hvert fald min intention. De 3… skal hver uge beskrive tre oplevelser jeg har haft ugen før, tre oplevelser der på en eller anden måde relaterer til mad. Det kan være en ret jeg har lavet, en ny ingrediens jeg har afprøvet, et særligt måltid under særlige omstændigheder, noget jeg har se på fjernsynet, læst om i en bog eller et blad, et nyt køkkenredskab o.s.v. Det kan være en god oplevelse, en sjov oplevelse, en afskrækkende oplevelse – et eller andet som er specielt på en eller anden måde.

Her kommer så:

De 3 i uge 31

Lækre sandwich 
Købt hos Taste It i Kolding og nydt sammen med resten af den nærmeste familie ved
 Løveodde Strand i anledningen af min mors fødselsdag


Smagsprøver
Spændende smagsprøver med olivenprodukter tilsendt fra Gaea


Frokost på altanen 
Jeg holder meget af at sidde på altanen med min frokost

søndag den 5. august 2012

Test af olivenolie


Jeg har fået tilbudt at prøvesmage forskellige produkter fra Gaea

…hvilket jeg er rigtig glad for at få lov til. Tilbuddet bestod af tre forskellige slags olivenolie, to slags oliven, en tapenade og en tomat-bruschetta. Jeg kendte ikke så meget til mærket i forvejen, så jeg blev ret glad, da jeg kunne læse, at det er produkter med ”fokus på høj kvalitet, omsorg for naturen og de bønder, der leverer råvarerne.” Den slags varer er meget velkomne i mit køkken. Jeg vil forsøge at bruge produkterne i forskellige retter i løbet af det næste stykke tid. I dag blev det dog i første omgang til prøvesmagning af de tre slags olivenolie. Datteren var med til at prøvesmage og nedenstående kan du læse resultatet af testen.



De tre slags olivenolie var følgende:

1. Kritsa, Græsk ekstra jomfru olivenolie
Denne olie bliver produceret i et landmandskooperativ på Kreta. Den har vundet utallige priser og olien er lavet af tre forskellige slags oliven, der presses sammen inden for tre timer efter høsten. Den har en dyb, blød og kraftig smag og skulle bl.a. være god til salater, fisk og i saucer. Desuden kan den bruges i desserter sammen med intens mørk chokolade, se det var jo noget, der kunne være interessant at prøve efter. Den kunne vi begge lide.

2. Sitia, Crete D.O.P. Ekstra jomfru olivenolie
Denne olie er også fra Kreta. Smagen er mere frugtagtig og frisk, lidt bitter syntes Datteren. Den skulle især være god til lyst kød, pasta, fisk og også til søde sager. Datteren var ikke så glad for smagen, jeg kunne godt lide den lidt mere skarpe smag.

3. Kalamata D.O.P. Ekstra Jomfru olivenolie
Denne olie kommer ikke fra Kreta, men fra Pelopponnese. Den er også frisk i smagen og har desuden en skarp eftersmag af peber, som vi begge godt kunne lide. Den kan bruges til lidt af hvert.

Det bliver spændende at eksperimentere lidt mere med de tre slags olie i forskellige sammenhænge det næste stykke tid.

lørdag den 4. august 2012

Blomkålssuppe med soltørrede tomater


Det har været en travl uge…

…med overtagelse af min nye lejlighed i Kolding, fødselsdagspicnic for min mor og flere sene dage på arbejdet. Men mad skal man stadig have og på en halvkølig sommerdag, kan en suppe være en dejlig ting. Med et ½ blomkålshoved i køleskabet var det oplagt med en blomkålssuppe. Jeg brugte en opskrift, jeg havde fundet i Hjemmet og fulgte stort set opskriften. Som toppings serverede jeg blomkålsbuketter svitses i lidt olie og drysset med salt, peber og paprika, ristet rugbrødssmulder samt resterne af et par pølser skåret ud i mindre stykker.



Blomkålssuppe med soltørrede tomater – min version
(2-3 personer)
½ blomkål
25 g soltørrede tomater
1 stor kartoffel
¾ l grønsagsbouillon
1 dl mælk
salt, peber
De soltørrede tomater skæres i små stykker. Blomkålen deles i små buketter, en fjerdel tages fra til topping. Den bedste del af stokken skæres ud i små tern. Kartoflen rives groft eller skæres i små tern. Blomkål, soltørrede tomater, kartoffel og bouillon kommes i en gryde. Lad grønsagerne koge 20 minutter til de er møre. Blend suppen jævn, hæld den tilbage i gryden og tilsæt mælk. Smag til med salt og peber. Server suppen med topping og brød.

Note: Suppen landede et sted mellem blomkålssuppe og en mild tomatsuppe. Faktisk synes jeg ikke, at der var så meget smag i, men jeg havde også skåret lidt ned på de soltørrede tomater, da Datteren ikke bryder sig så meget om smagen og jeg var bange for, at de ville smage for meget igennem. Næste gang kunne jeg godt tænke mig, at suppen fik lidt mere smag.