søndag den 30. juni 2013

Timianpandekager med rød spidskål og blå ost

Dagens udgave af pandekager med fyld…

…synes jeg faktisk blev ret gode. Dejlige grove pandekager med smag af timian og lækkert fyld med rød spidskål. Rød spidskål er en fantastisk ting i madlavningen pga. af sin fine muntre lyslilla farve. Den kan live op på de fleste retter.

Pandekage med fyld inden sammenrulning

Klar på tallerkenen

Timianpandekager med rød spidskål og blå ost
(2 personer i dag eller 1 person to dage)
60 g hvedemel
60 g rugmel
salt
1-2 tsk timian
2 æg
1½ del vand/mælk
smør til stegning
100 g fintsnittet spidskål
50 g bacon i tern eller strimler
200 g oksefars
salt, peber
50 g blå ost – jeg brugte en rest Creamy Blue fra Castello
De to slags mel, salt, timian og æg røres sammen.Vand og/eller mælk tilsættes. Hvor tyk dejen skal være afhænger af, hvordan man ønsker sine pandekager. Lad dejen hvile en halv time. Imens gøres fyldet klar. Baconen svitses på panden. Kødet tilsættes og svitses med, til det er stegt igennem. Kålen tilsættes sammen med salt og peber og det hele svitses 10 minutter. Pandekagerne bages. Ved anretningen smøres pandekagerne med et lag blå ost, fyldet kommes på midten af pandekagen og derefter rulles den sammen. Lægges i et ildfast fad og får lige 5 minutter i ovnen til det hele er varmet igennem. Serveres med dagens salat. Og dagens salat bestod i dag af salat, asparges skåret i mindre stykker, en rest blomkål i buketter, gulerodstern samt appelsin skåret i tern. Dressingen var lavet af nøddebalsamico blandet med olie.

Nyt fra Anne på Sjette:
Først på ugen kom Datteren hjem efter to måneders ophold i Australien. Det var rigtig dejligt at få hende hjem igen. Også selvom det kun bliver for en kortere periode, da hun flytter til København for at læse til efteråret. Sidst på ugen var der familiesammenkomst i forældrenes sommerhus. Og ind imellem var der lige et arbejde, der skulle passes. Så der har ikke været så meget tid til at blogge i den uge.

mandag den 24. juni 2013

Spidskålssalat med radiser, valnødder og tomatdressing

Sankt Hans aften lavede jeg middag til mine forældre...

...i deres sommerhus. Det bliver en sommerlig middag med skinke, kartofler bagt i ovnen og en dejlig spidskålssalat med radiser og valnødder, som jeg havde fundet en opskrift på i bogen "Kirstens Skaarups grønne køkken". Var maden ovre i det mere sommerlige, kunne man ikke sige helt det samme om vejret. Og dog blev det alligevel en dejlig aften, måske ikke så lun men stille og uden regn.



Spidkålssalat med radiser, valnødder og tomatdressing
(4 personer)
300 g fintsnittet spidskål
2 bdt radiser skåret i skiver
2 blade grofthakket basilikum
50 g valnødder
Dressing af:
2 solmodne tomater
1 fed knust hvidløg
4 spsk hakket persille
4 spsk hakket basilikum
1 tsk timian
ca. ½ dl valnøddeolie
Spidskål, radiser og basilikumblade blandes sammen med grofthakkede valnødder.Til dressingen skæres tomaterne i tern og puréres med de øvrige ingredienser i en blender. Smages til med salt, peber og en anelse sukker. Serveres med kogt skinke og kartofler, der er halveret, vendt i olie og pesto og bagt i ovnen.

Note: Lækker lidt anderledes dressing, der også vil passe fint til en kartoffelsalat.

Og så til sidst et par stemningsbilleder fra aftenen.







lørdag den 22. juni 2013

Sommerhuskage

Sidst jeg var i sommerhus med mine forældre...

...fik jeg lyst til at bage en kage. Og det måtte så blive ud fra de forhåndenværende ingrediensers princip. Det blev til en slags frugtkage med Tosca-topping. Den blev dejlig fugtig og egnede sig fint til at tage med på tur.



Sommerhuskage
125 g smør
100 g sukker
1 moden banan
2 æg
1½ tsk bagepulver
1½ æble
200 g hvedemel
50 g smør
50 g sukker
½ spsk mel
1 spsk mælk
100 g mandelflager
Blødgjort smør og sukker røres sammen. Bananen skæres i tern og moses i massen. Æggene røre i et ad gangen. Rør godt efter hvert æg. Æblerne skrælles og skæres i små tern og røres i dejen. Bagepulver sigtes sammen med mel og røres i dejen. Rør det hele ensartet. Dejen hældes i en smurt form – lille bradepande eller springform, Bages ved 180 grader i 45 minutter. Til toppingen blandes smør, sukker, mel, mælk og mandelflager i en gryde og det hele opvarmes til kogepunktet. 10 minutter før kagen er færdig kommes Tosca-massen på kagen, så den kan bage med de sidste 10 minutter.

onsdag den 19. juni 2013

Pasta med rejer, pesto og grønsager

Enkel og let sommermad…

…til en dejlig sommeraften er denne ret mad pasta, rejer, pesto og grønsager.


Pasta med rejer, pesto og grønsager
(1 person)
60 g pasta efter eget valg (jeg havde lækker pasta med basilikum fra Pastariget)
olivenolie
100 g rejer
2-3 forårsløg, snittet groft
100 g grønne asparges, skåret i mindre stykker
75 g ærter
3 blommetomater skåret i skiver
1 spsk god pesto med basilikum
1 spsk mascarpone eller lign.
Pastaen koges efter anvisning på panden. Olivenolie varmes på panden og heri svitses forårsløgene fem minutter. Så tilsættes rejerne og svitses lidt med, derefter aspargesstykker og til sidst ærter. Når pastaen er kogt og afdryppet blandes den med rejer og grønsager samt pesto og mascarpone. Til sidst vendes tomatskiverne i og pastaretten er klar til servering. Kan serveres med brød til, hvis man synes det er for lidt.

Note: Jeg brugte en meget lækker ligurisk pesto, jeg havde købt på min ferie i Italien. Den basilikum der er brugt til pestoen vokser tæt på havet og det giver en særlig saltet smag.

mandag den 17. juni 2013

Ud på sommertur - Årø

Der er nu noget fascinerende…

…ved små øer, der ikke er større end at man kan gå rundt om dem på en dags tid. Sådan en ø er Årø ved Haderslev. Man kommer ud på øen med en lille færge fra Årøsund, en sejltur der ikke tager mere end 7-8 minutter. Jeg besøgte øen i lørdags sammen med Den Glade Murer.

Fakta om Årø:
Årø var en gang Tysklands nordligste ø og i tiden fra 1864 til 1920 blev der drevet en del smugleri mellem Årø og Danmark. Øens areal er på 5,66 kvadratkilometer og øen er ret flad, det højeste punkt er kun 7,6 m. Det er en ret aktiv ø, hvor der foregår mange ting. Der er campingplads, lidt sommerhuse, der bliver dyrket druer og på markerne græsser Gallowkvæget.  På Brummersgård og i Ø-butikken er der mulighed for at købe forskellige ø-specialiteter.


 Vi ankom til øen med den lille færge i dejligt solskin.

Undtagen når de ikke sidder der...
Den sjove bænk så jeg i havnen

Vi ville prøve at gå hele øen rundt og vi startede vores tur med at gå sydpå. 
Her ses øens lille fyrtårn, og det er ikke ret stort, kun 13 m højt.


Vi fortsatte turen langs stranden. Selvom store grå skyer truede inde fra landsiden, så skinnede solen stadig på Årø.

Lidt klinter var der også.

Og her en koloni af digesvaler

Det var ikke alle steder, at det var lige nemt at gå langs vandet, men det lykkedes at komme tørskoet forbi.

Duften af hybenroser er en af sommerens dejlige dufte. Smukke er de jo også, som de står der med deres pink blomster. Men desværre har den smukke busk også en grim bagside. Den er nemlig så god til at sprede sig ud over det hele, at den kvæler en masse anden vegetation undervejs.


 Da vi når nordsiden af øen, begynder det for alvor at trække op.

Og sådan endte en ellers rigtig dejlig tur - et skybrud væltede ned over os lige inden vi nåede tilbage til færgen. Hvor var vi dog heldige, at vandet først kom der!

Er du på sommerferie i området omkring Haderslev, kan en tur til Årø helt klart anbefales.

Du kan læse mere om Årø her:
Naturstyrelsen
Velkommen til Årø
Wikipedia





søndag den 16. juni 2013

Nøddepostejer med champignon og kyllling

Disse nøddepostejer...

…kunne lige så godt have været lavet til frikadeller. Men nogle gange er det sjovt at lave tingene på en anden måde og der med få en anden oplevelse ud af det. Opskriften på nøddepostejerne fandt jeg i Alt for Damerne nr. 5 2013. Som tilbehør lavet jeg cremet spidskål af diverse rester.


Nøddepostejer – min version
(4 personer – kan også fryses)
50 g bacon
150 g champignon, skyllet og skåret i skiver
40 g hasselnødder
400 g hakket kyllingekød
salt, peber
muskatnød
friskhakket timian
1 æg
1 spsk rugmel
Svits bacon og champignon på en pande nogle minutter. Kom champignon, bacon og nødder i en foodprocessor et minut (eller lidt længere hvis man vil have massen mere finthakket). Rør hakket kylling sammen med nøddemassen, æg, rugmel og finthakket timian. Smag til med salt, peber og stødt muskatnød. Lad gerne farsen trække på køl en times tid. Fordel farsen i fire små foliebakker og bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 30-40 minutter. Jeg serverede nøddepostejen med en gang cremet spidskål.

Cremet spidskål
Jeg har ingen mængdeangivelser, da jeg lavede retten af diverse rester.
Spidskålen skæres i fine strimler og ristes på panden i lidt olie. Tilføj lidt finthakket forårsløg og lad det småstege fem minutter. Kålen må stadig gerne have bid. Skær en pære ud i tern og kom dem i spidskålen sammen med lidt hele hasselnødder. Bland en rest skyr eller lignende med lidt blå ost og vend det i spidskålen. Når det hele er lunet igennem kommes lidt nøddekerner i og så er spidskålen klar til servering.

onsdag den 12. juni 2013

Æg på spansk maner

Dejlig grønsagsret med spejlæg…

…man kan også komme skinke eller bacon i. Men det havde jeg ikke lige den dag, så det blev en vegetarudgave, men det gjorde nu ikke noget. Så blev det bare til to spejlæg i stedet. Jeg brugte retten som hovedret, men man kan også bruge den, som en del af en brunch. Opskriften faldt jeg over i kogebogen ”Lækre opskrifter fri for gluten og mejeriprodukter” af Grace Cheetham.


Æg på spansk maner – min version
(1 person)
2-3 mellemstore kartofler skåret i grove tern
olie
3-4 stk forårsløg
½ rød snackpeber skåret i tern
1 spsk tomatpuré
4 cherrytomater, halverede
1-2 dl grønnsagsbouillon
2 æg
en håndfuld persille, hakket
salt, peber
Opvarm olien på en stegepande og steg kartoffelternene over middel varme i 8-10 minutter til de begynder at blive gyldenbrune. Tag dem af panden. Kom forårsløgene på panden og steg dem 2-3 minutter. Tilsæt tern af peberfrugt og steg yderligere 2-3 minutter. Tilsæt tomatpuré og smag til med salt. Tilsæt tomater og bouillon og lad det koge for svag varme under låg ca. 10 minutter. Rør rundt af og til, tilsæt evt. mere bouillon. Rør persille i. Lav to huller i grønsagsblandingen og slå et æg ud i hver. Læg låg på og steg yderligere 8-10 minutter til æggene er stivnet. Serveres straks med dagens salat.

tirsdag den 11. juni 2013

Ud på sommertur - Slivsø

Dette indlæg er der første…

…i min nye serie af indlæg, som meget gerne skulle omhandle mine fremtidige gå-, trave- og vandreture (et par cykelture kommer der nok også). Gå-trave-vandre –hvad er egentlig forskellen? – Det vil jeg vende tilbage til om lidt.

Uanset om det hedder det ene eller det andet, så elsker jeg at bevæge mig af sted i gå-tempo. Nogle gange, når jeg har fundet det rette trav og det rette tempo og det bare går derud af, kan jeg næsten  blive helt høj af det og føle det som om, at jeg bare kunne blive ved og ved. Det er en fed fornemmelse. Det er altid hyggeligt at følges med andre f.eks.fra Dansk Vandrelaug, familie eller venner og hvis ingen kan, så går jeg også gerne alene. Jeg elsker den måde man når at opleve landskabet og omgivelserne på, når man bevæger sig i gå-tempo. Jeg holder meget af at komme ud i den danske natur på alle årstider og i (næsten) alt slags vejr, der er rigtig mange skønne steder i Danmark. Og som I kan se af min blog, så er vandreture andre steder i verden også noget jeg rigtig gerne gør.

Og da det nu giver mig så stor glæde, tænkte jeg at andre måske også kunne blive inspireret og komme til at opleve den samme glæde. Og derfor vil jeg prøve at gøre mere ud af at dele mine vandreoplevelser med jer. Ligesom I er velkomne til at fortælle om jeres gode gå-, trave- eller vandreture.

Mine gode gamle vandrestøvler jeg måtte sige farvel til efter 10 års trofast tjeneste

Og hvad er så forskellen på at gå og trave og vandre? For mig er definitionen nok ca. sådan:
Gåtur En tur på en halv til en hel time som de fleste kan være med til og hvor fodtøjet bare er almindelig behageligt fodtøj
Travetur En længere tur på op til et par timer. Man går raskt til, har måske-måske ikke særligt fodtøj på, man har måske-måske ikke spise- eller kaffepause undervejs.
Vandretur Ture hvor man er ude at gå en stor del af dagen. Man har udstyret med, d.v.s. gode vandresko eller –støvler, man har pakket dagrygsækken med vand, madpakke, termokande, regntøj, solcreme osv. afhængigt af årstid og temperatur.

Det var mine definitioner, måske har du nogle andre?

Nu over til det væsentlige – nemlig den vandretur jeg vil fortælle om i dag. Turen gik til Slivsø sammen med Dansk Vandrelaug (DVL) søndag d. 2. juni..

Lidt fakta om Slivsø:
Søen ligger ved Hoptrup lidt udenfor Haderslev. Med sine 164 hektar er den Sønderjyllands tredje største sø. I 1957-59 blev søen afvandet for at arealet kunne blive brugt som landbrugsjord. I 2004 valgte man at genskabe søen igen i en lidt mindre udgave. I dag er der et rigt dyreliv i og omkring søen.

Himlen var grå og søen meget kølig blå, da vi startede på turen

Vi parkerede ved søens sydøstlige ende og herfra gik turen modsat uret rundt om søen. Turen var på ca. 13 km (det var inklusiv et smut ned til Diernæs Strand). Meget af vejen gik vi på sti, men noget af ruten foregik på asfalt. Man har heldigvis udsigt til søen en stor del af vejen, det gør det jo ligesom lidt sjovere, når man nu er på tur rundt om en sø. Det er en dejlig sø med dejlig natur og da vejret også gik fra noget grumset til dejligt solskin, blev det en rigtig fin tur.

En flok mennesker der vandrer afsted på rad og række - jo det må være DVL der er ude på tur

Efterhånden viste vejret sig fra den mere pæne side

Og søen er nu flottest i solskin

På sydsiden af søen kom vi lidt på afstand, men den kan stadig ses

Og så lige en smuttur ned forbi Diernæs strand

Læs mere om Slivsø her
http://www.hib.haderslev.dk/files/5246/Slivs%F8_pdf.pdf

søndag den 9. juni 2013

Nudelsuppe med fiskeboller

Nu hvor Datteren midlertidigt er bortrejst et par måneder…

…har jeg ind imellem benyttet mig af det i forhold til madlavning. Dvs. mere fisk og flere tørrede bælgfrugter. I dag blev det til en fiskenudelsuppe inspireret af en opskrift i Spis Bedre nr. 2 2013. Jeg lavede lidt om på den undervejs, så det var mest som inspiration jeg brugte opskriften fra Spis Bedre.


Nudelsuppe med fiskeboller – min version
(1 person)
150 g fiskefars (jeg brugte en færdigblandet fars)
sesamfrø
1 stk. forårsløg, finthakket
frisk rød chili efter smag, finthakket (skal bruges både til bollerne og suppen)
salt
ingefær, fintrevet
2 forårsløg skåret i skrå skiver
1 gulerod i tern
2 stængler bladselleri i tynde skiver
olie
3 dl bouillon
1 tsk soja
½ tsk fiskesauce
75 g sugar snaps skåret i mindre stykker
50 g nudler
frisk koriander
Den færdigblandede fiskefars jeg havde købt var ret lind. Så hvis jeg skulle kunne lave nogle fiskeboller, var jeg nødt til at drøje den lidt. Så jeg blandede sesamfrø i til konsistensen blev lidt mere fast. Det gav samtidig lidt bid og smag til fiskebollerne, hvilket kun var en charme mere. Farsen blev også blandet med finthakket forårsløg og chili. Til suppen varmes olien i en gryde og forårsløg, gulerødder, selleri, chili og ingefær steges et par minutter. Tilsæt bouillon og lad det simre ca. 10 minutter. Krydr med soya og fiskesauce. Kom sugar snaps i derefter fiskebollerne.  Lad dem simre 5-10 minutter. Kog nudlerne efter anvisningen på pakken og kom dem i suppen ved serveringen. Pynt med grofthakket koriander.

onsdag den 5. juni 2013

Vandreferie i Toscana

Her kommer mit sidste indlæg om Toscana...

...i hvert fald i denne omgang. For selv om det ud fra de foregående indlæg om Toscana kunne se ud som om at ferien mest gik ud på at spise god mad, ja så var det først og fremmest en vandreferie. Og vandre - det gjorde vi! En masse dejlige ture rundt og op og ned i de smukke grønne toscanske bjerge i lidt regn, men mest sol. En tur til kysten og det fantastisk område Cinque Terre blev det også til, samt en bytur til Lucca. "Vi" var - foruden min søster og jeg - 13 andre glade vandrere samt vores herlige guide Ulrich. Rejseselskabet var Topas og vores tur til La Fontanella kan klart anbefales til folk der kan lide at vandre i naturen og som har mod på lidt udfordringer i bjergene (og som kan lide god italiensk mad, som det fremgår af de tidligere indlæg om ferien). Du kan læse mere om turen her.

Og her kommer så lidt billeder fra turen.


 

Dejlige grønne bjerge


Ture i sol og regn


Hyggelige italienske byer - store som små

Nå ja, et par is blev det da også til undervejs

tirsdag den 4. juni 2013

Risgratin med pesto og tomater

Nedenstående fik jeg inspiration til....

…da jeg under min ferie i Toscana smagte en slags ristærte/riskage. Forsøget faldt ikke helt ud, som jeg havde ønsket mig. Jeg ville godt have haft en lidt mere fast form for rismasse, den er stadig for blød, som den er her. Udgangspunktet har været at bruge risotto, men måske skal jeg næste gang prøve med almindelige kogte ris. Blev konsistensen ikke helt som den skulle, så synes jeg til gengæld at den smagte godt. Så på den måde, blev det alligevel en god ret.

 Sådan ser den ud i fadet.

Og sådan ser den ud på tallerkenen sammen med en farvestrålende salat

Risgratin med pesto og tomater
(2 personer eller 1 person 2 dage)
½ løg
100 g risottoris
1 spsk smør
4 dl bouillon
peber evt. salt
50 mascarpone
25 g pecorino
2 æg
1 spsk god pesto
3-4 tomater
parmasanost
Først laves en risotto. Løget hakkes og svitses i lidt smør. Ris tilsættes og svitses kort. De 4 dl bouillon tilsættes lidt ad gangen, så væden for lov til at koge ind hver gang. Efter ca. 20 minutter er risottoen færdig. Mascarpone og pecorino røres i sammen med æggene. Til sidst røres en god spsk. pesto i. Rismassen kommes i et smurt ildfast fad og bages i ovnen ved 200 grader i 30-40 minutter. Det sidste kvarter kommes revet parmasanost over. Serveres med dagens salat, som denne dag bestod af: cannellinobønner og tern af agurk, rød og orange peber, tomat samt lidt oliven. Dressingen blev rørt af olivenolie, balsamico og lidt honning.

søndag den 2. juni 2013

God mad i Toscana III

At sidde til bords midt i en delikatessebutik fyldt med italienske specialiteter…

…er lidt af en ønskedrøm for en madelsker som mig. Og det var jeg så heldig at opleve på min vandreferie i Toscana. I stedet for Mamma Gemmas gode mad på pensionatet blev vi den ene aften kørt til den lille by Castelnuovo, hvor Andrea Bertuccis har sit ”osteria”, et sted hvor man ikke bare kan købe lokale delikatesser, men hvor man også kan smage på de mange lækre ting.




 Midt i butikken, omgivet af hylder med flasker, glas, dåser, skinker, pølser m.m. blev vi bænket ved et langt bord og så gik Andrea ellers i gang med at præsentere den ene lækre godbid efter den anden. Hver smagsprøve fik lige et par ord med på vejen, så vi vidste hvad det var, vi smagte på. Uha, der var meget og vi blev godt nok mætte. Men så havde vi også været igennem ca. 15 smagsprøver der kom vidt omkring plus rødvin, kaffe og et glas grappa. Blandt favoritterne var vildsvinepølser og pecorino.

Her er et lille udvalg af de mange smagsprøver







At Andrea virkelig går ind for sagen, kan man bl.a se af de mange diplomer, han har modtaget i forbindelse med sit arbejde omkring lokale fødevarer. Hvis man vil læse mere Andrea og hans fantastiske sted, så kan man læse det her (kræver lige lidt oversættelse, hvis ens italiensk er lidt rustent) og her en anmeldelse fra www.in-italia.dk.