fredag den 30. oktober 2015

Malmø - en by med kontraster

Anne Naturglad i Malmø 2



Malmø er en by med mange kontraster, i hvert fald i arkitekturen. Sikkert også på mange andre måder, men det var især det med bygningerne der slog mig, da jeg travede rundt og så på byen.


På den ene side er der Gamla Staden som jo netop er den gamle bydel og derfor ikke overraskende er fyldt med fine gamle huse og gader. Og her finder man også de mange torve - Stortorget, Lilla Torg og Gustaf Adolfs Torg.



Eller hvad med disse fine gamle fiskerhuse


På den anden side er der hele det nybyggede område Västra Hamnen, 
hvor der er blevet bygget en masse eksklusive boliger plus en meget fin promenade langs vandet





Nogle gange kan man jo godt se, hvor inspirationen til nybyggeriet er kommet fra! 
Se lige de gamle huse - og de nye.






Men hver for sig har begge steder selvfølgelig også  deres særlige sider. Som f.eks. det 190 m høje fantastiske tårn "Turning Torso" i havneområdet. Det er tegnet af den spanske arkitekt Santiago Calattrava og tårnet stod færdigt i 2005. Siden har den snoede bygning været Malmøs vartegn 
og jeg synes, at den både er sjov og flot.



Selvom hver bydel har sine charme og hyggelige steder...


...så ville jeg nok foretrække at bo i den gamle bydel.

Jeg ville ikke passe ind i det fine og stilfulde havneområde med de fine, stilfulde, arkitekttegnede (og sikkert dyre boliger) hvor naboerne alle sammen er pæne, velklædte middelklasseborgere med pæne børn og en boligindretning der er lige til boligmagasinerne.

Jeg synes, at den gamle bydel er meget mere charmerende med alle dens skævheder, forskellige grader af veligeholdelse og dens skær af patina, der fortæller om mange levede liv gennem tiden.




.

tirsdag den 27. oktober 2015

Mit første besøg i Malmø

Med Anne Naturglad i Malmø – Dag 1

For første gang i mit liv har jeg været en tur i Malmø. Og det viste sig at være en rigtig god ide, for Malmø er en by med mange spændende ting at kigge på og opleve. Det er en dejlig grøn by med masser af parker og masser af vand, både i byen og ved kysten. Der er flere forskellige museer, man kan besøge og der er masser af butikker til at gå shop-amok i, hvis det er det man vil. Og så har de for resten også et rigtig flot bibliotek.

Hvorfor så lige Malmø, vil nogen sikkert spørge. Det kom sig af, at jeg havde lyst til en lille byferie. Og da jeg så skulle på et kursus i Gentofte, var der jo ikke så langt til Malmø. 


Ankomst og en skål varm suppe
Det var torsdag ved middagstid at jeg ankom med toget til Centralstationen. Det var rigtig kedeligt vejr, de grå skyer hang tungt over byen, luften var fugtig og det var køligt. Og alligevel havde jeg med det samme en fornemmelse af, at det her var en by, jeg kunne lide. Måske fordi stationen ligger hvor den ligger med udsigt til en kanal og den gamle bydel - hyggeligt.


Hotellet fandt jeg hurtigt, da de lå få hundrede meter fra stationen. Hotellet var absolut en positiv oplevelse, da jeg jo havde valgt en billig overnatning på nettet og derfor var spændt på forholdene. For mig er hotellet først og fremmest et sovested, hvor der skal være rent og ikke ulækkert og helst en høflig betjening. Så gør det ikke noget, hvis det hele ikke er nyt og skinnende. Dette hotel viste sig dog at være både rent og pænt og til prisen meget tilfredsstillende.



Da indkvarteringen var overstået drejede det sig om at få noget at spise, nu var jeg efterhånden godt sulten. Det var jo også "lunch"-tid - altså frokost på svensk (frukost er morgenmad), så fik jeg det på plads. Som sagt var vejret meget efterårsagtigt og hvad kunne da passede bedre end en gang suppe? Og tilfældigvis lå der det hyggeligste lille suppe-sted lige ved siden af hotellet. Her havde de et udvalg af dejlige varme supper og mit valg faldt på en spinatsuppe med fisk.Og den var rigtig dejlig - smagfuld, varm og god. Kommer du til Malmø og trænger du til noget at varme dig på, kan jeg klart anbefale  "La Soupe"






Et slot - flere museer
Således mæt og varm var jeg klar til at gå ud og se på Malmø. Det var ikke et vejr, der indbød til lange gåture udendørs, så jeg besluttede mig for at starte med at lave noget indendørs. Det blev til et besøg på Malmøhus. Malmøhus er Nordens ældste bevarede renæssanceslot bygget af Erik af Pommeren og ja, det var dengang Skåne hørte til Danmark.


Jeg startede med by-og regionsmuseet samt slottet. Museet virkede gammelt og slidt og ikke vanvittig spændende - dog skal det siges, at de var i gang med at opdatere udstillingerne. Men selvfølgelig, når man for nylig har været på Moesgård ved Århus og set, hvad der er sket der, så kan det være svært at finde noget tilsvarende. For det er virkelig flot.



Jeg så også slottet og der var da nogle flotte sale, men igen var det ikke det helt store. Havde jeg sat mig mere ind i stedets historie, havde jeg nok fået mere ud af det. Dog var der forbavsende varmt, sådanne steder plejer ellers at være ret kolde. Den udstilling jeg bedst kunne lide, var en der viste en masse design gennem tiden – især møbler og kunst. Jeg kan godt lide de glimt af tidens gang og ændringer, som man får på den måde.

Samme sted var der også både kunstmuseum, naturhistorisk museum og akvarium. Jeg valgte at tage en tur gennem akvariet, da det var rigtig længe siden, jeg havde set sådan et sidst. Der var nyt og fint og man mødte både eksotiske fisk som piratfisk og elektriske ål, men der var også akvarier med den slags fisk man kan finde i vandet lige uden for Malmø. Der er nu noget fascinerende ved at stå og se på fiskene og føle det som om man var på havets bund. Afdelingen med krybdyr, edderkopper og andre "spændende” dyr, brugte jeg ikke tid på (gys).



På café og på biblioteket (nogle af mine yndlingssteder)
Efter besøget på Malmøhus gik jeg lidt rundt i Kungsparken og Slottsparken, hvor træernes gule blade lyste muntert op i det ellers noget triste grå vejr. 


Når det er så koldt og råt trænger man til noget varmt og sødt. Så jeg besøgte et ”Espresso House” som er en svensk cafékæde. Her kommer alle slags folk - venindepar, børnefamilie, pensionisten der gerne vil have en kop kaffe, de unge fyre. Når jeg er på ferie i en storby hører det sig til at gå på café og få en Caffé Latte eller en Cappucino og smage på de lokale kager og sådan var det også i Malmø. Min første kage i Malmø blev en meget meget lækker, blød og cremet karamelcheesecake, Uha den var god.

Bagefter gik jeg lidt rundt i byen og kiggede på et par butikker. Jeg besøgte et par tøjbutikker, men ellers er det mere butikker som sælger delikatesser, der fanger min interesse. 



Nu ville jeg se noget helt andet og mere seriøst, ja faktisk var det fagligt og så endda i ferien. Men jeg havde jo hørt om det flotte Stadsbibliotek, så det måtte jeg lige se. Og det var ganske rigtig et dejligt bibliotek. Stort og bygget sammen af en gammel bygning og en nyere bygning. Især deres store sal, hvor de har et kæmpe vinduesparti ud mod parken er virkelig skønt. sikken et lysindfald det giver. Og så var der masser af bøger på hylderne, dejligt at se. Især i en tid, hvor tendensen godt kan være, at der skal være plads til alt muligt andet end bøger på bibliotekerne.


Lækker kylling i pasta på V.E.S.P.A.
Efterhånden havde jeg gået en del, så det var tid til at slappe af på hotellet inden dagens sidste projekt – aftensmad. Jeg var lidt spændt på, hvordan det ville være at gå alene ud og spise. Men det føltes okay. Jeg havde læst om denne italienske restaurant, der både havde nogle gode retter på menuen og til nogle gode (dvs. billige) priser. Det bliver ikke så meget gourmetmad, jeg får prøvet, når jeg rejser. Så stort er mit budget heller ikke. Men mindre kan også gøre det og det er altid dejligt at prøve noget andet end det derhjemme

Jeg bestilte en gang kylling i ostesauce med kantareller, så var der dog lidt svensk over det. Det var en god stor portion med en meget lækker cremet sauce med gode smagsnuancer fra kantarellerne. Overvejede lidt en dessert, men kunne egentlig ikke spise mere. I stedet gik jeg hjemad mod hotellet og kiggede lidt på byen undervejs. Se mere om V.E.S.P.A. her.

Det var så den første dag og den havde været god.



søndag den 25. oktober 2015

Kartoffelbund med topping af porrer, tomater og ost

Så er jeg atter tilbage efter en lille miniferie i Malmø. Den tur kommer I til at høre mere om på bloggen de næste dage, når jeg får redigeret billeder og skrevet tekster. Det var i øvrigt en rigtig god tur, Malmø er en dejlig by.

Men nu til noget helt andet og meget hverdagsagtigt, nemlig en god grønsagsret hvor du kan få brugt en rest kogte kartofler. De kan f.eks. bruges til en kartoffelbund med topping. Kartoffelbunden er lavet af kartofler og æg, til toppingen har jeg valgt porrer, tomater og Danablu ost. Men du kan også bruge meget andet til topping.





Kartoffelbund med topping af porrer, tomater og ost
(2 personer)
Bund:
300 g kogte kartofler
2 æg
krydderier efter eget valg (jeg brugte Fransk Persillade*)
salt, peber
Topping:
1 porre
olivenolie
100 g cherrytomater
40 g Danablu
De kogte kartofler rives ned i en skål. Æg og krydderier kommes i og det hele røres sammen til en ensartet masse. Massen kommes i et smurt ildfast fad eller en lille tærteform. Porren renses og skæres i mindre stykker. Ristes i olivenolie på panden til de bliver bløde. Porrestykkerne lægges oven på kartoffelmassen. Cherrytomaterne skæres i skiver og lægges oven på porrerne. Til sidst drysses smuldret Danablu over. Kartoffelbunden bages i ovnen ved 200 grader i ca. en halv time. Serveres med dagens salat.

*Fransk Persillade er en krydderurteblanding jeg har købt i Mosehuset. Den består af tørret persille, kørvel og hvidløg.

tirsdag den 20. oktober 2015

Koteletter i fad med hvidkål, porrer, kokosmælk og karry

Selvom jeg elsker grønsager, kan jeg også godt lide kød og noget af det kød jeg rigtig godt kan lide er nogle gode saftige nakkekoteletter. Der kan være meget forskel på hvor de gode de er, når man køber dem. Dem jeg fik købt denne gang, blev heldigvis rigtig gode - saftige og lækre. Jeg blev inspireret til min opskrift efter at have set denne hos Evas køkken.

I morgen skal jeg på kursus og torsdag til lørdag tager jeg en tur til Malmø. Så der kommer ikke indlæg de næste par dage.





Koteletter i karryfad med hvidkål og porrer
(4 personer)
6-8 gode nakkekoteletter
karry
olivenolie eller smør
2 porrer i skiver
1 syrligt æble
1/3 hvidkålshoved
2 fed hvidløg
1 dåse kokosmælk
ca. 1 dl almindelig mælk
1 stykke frisk ingefær på størrelse med en valnød, fintrevet
1 stor tsk rød karrypasta
salt, peber

Start med at ordne grønsagerne. Porrerne skylles og skæres i ringe. Æblet skæres i tern og hvidkålen hakkes ikke alt for fint og heller ikke alt for groft. Hvidløget hakkes fint. Varm lidt olie/smør på panden og rist 2 spsk karry heri. Steg porrer, hvidløg og hvidkål, de skal blive bløde ikke brune, tilsæt evt. en smule vand.. Tilsæt æbletern og lad dem stege med. Fordel grønsagsblandingen i et smurt ildfast fad. Så er det koteletternes tur. Bank dem evt. flade med håndroden, inden du steger dem. Varm lidt olie eller smør på panden, rist 2 spsk karry af heri og brun koteletterne et par minutter på hver side. Læg koteletterne oven på grønsagerne i fadet. Nu til sovsen. Varm kokosmælken i grønsagsgryden sammen med revet ingefær, 1 spsk karry og rød karrypasta. Tilføj evt. almindelig mælk, hvis du synes sovsen bliver for tyk. Smag til med salt og peber. Hæld sovsen over grønsager og koteletter, sæt fadet i ovnen og lad det stå ca. 30 minutter ved 200 grader. Server med salat og evt. brød til.

søndag den 18. oktober 2015

Dejlig krydret gulerodssuppe med avocadosalsa

Så er der suppe på menuen igen. Og det passer jo meget godt til sådan en efterårsagtig dag, der både var grå og fugtig. Denne gang tog jeg udgangspunkt i nogle gulerødder i køleskabet, som lå og kaldte på at blive brugt. Opskriften er fra bogen: Kirstens Skaarups grønne køkken. Jeg tilpassede opskriften til de ingredienser jeg havde på lager.
 





Gulerodssuppe med avocadosalsa
(1 person som hovedmåltid)
250 g gulerødder
100 g porrer
kanel
stdt. koriander
cayennepeber
4 dl grønsagsbouillon
1 dl appelsinsaft
½ avocado
1 tomat
saften af ½ lime
hvidløg

Skær gulerødder i tern og porrer i mindre stykker. Kog dem i bouillon sammen med krydderier i 20 minutter. Blend suppen og hæld den tilbage i gryden. Tilsæt appelsinsaft og smag til med salt og peber. Skær avocadoen i bitte små tern og vend dem straks i limesaft. Skær tomaten i små tern og bland med avocadotern og presset hvidløg. Smag til med salt og peber. Servere suppen i en tallerken og top med salsa. Spis evt. brød til.

fredag den 16. oktober 2015

Linser med kål og grøn karry

Når man som jeg gerne vil spise meget mad med grønsager og uden kød er det svært at komme udenom linser,bønner og kikærter. Heldigvis kan jeg godt lide det hele og så er der mange muligheder. Grønne linser er en af mine favoritter. De er nemme at have med at gøre, da de ikke skal ligge i blød, men bare skal koges. Her er en dejlig krydret ret hvor linserne er brugt sammen med hvidkål, porre og dejlige krydderier. Opskriften fandt jeg hos veganissen.




Linser med kål og grøn karry – min version
(2 personer)
100 g grønne linser
250 g hvidkål
100 g porre
olivenolie
½ rød peberfrugt
25 g frisk ingefær
½ spsk grøn karrypasta
½ spsk soya
1 tsk tørret citrongræs
3-4 tsk kardemomme
½ dåse kokosmælk
1 tsk jordnøddesmør

Kog linserne i rigeligt vand, ca. 30 minutter. Snit alle grønsagerne i fine strimler eller mindre stykker. Snit ingefæren fint. Svits kål, porre, ingefær og krydderier til kålen bliver blød ca. 5-8 minutter. Tilsæt rød peber og de kogte linser og svits et par minutter. Tilsæt kokosmælk, soya, karrypasta og jordnøddesmør  og lad retten simre 10 minutter ved svag varme. Serveres med en god chutney.

onsdag den 14. oktober 2015

Ovnret med grønkål, tomater og oksefars

... eller sagt på en anden måde - kål og ko i fad. Kålen er grønkål, som jeg har fået i en kasse fra Aarstiderne. Koen er hakket til oksfars. Lidt gris - altså bacon - skal der også i. Så er vi godt på vej til en dejlig ovnret med både kød og grønsager. Opskriften, som jeg har fulgt nogenlunde, fandt jeg hos maduniverset.




Ovnret med grønkål, tomater og oksefars (min version)
(2-3 personer)
200 g oksefars
50 g bacontern
100 g finthakket grønkål
3 æg
1 dl mælk
Herbes de Provence
salt, peber
revet ost – jeg brugte en rest af den osteblanding som hedder Tex mex chili
3-4 tomater i skiver
purløg, finthakket

Start med at stege baconternene på panden, til de bliver gyldne. Hæld fedtet fra og brun oksekødet. Smag til med krydderier. Bland oksekød og bacon med den finthakkede grønkål. Hældes i et smurt ildfast fad. Æggene piskes med mælk og halvdelen af purløgene. Æggemassen hældes over kød og grønkål. Fadet dækkes med tomatskiver. Sættes i ovnen ved 200 grader i ca. en halv time. Når der er 10 minutter tilbage kommes den revne ost over og fadet sættes atter tilbage i ovnen og bager færdigt. Serveres med dagens salat. Ønsker man lidt mere bastant tilbehør, kan man f.eks. servere brasede kartofler til.


mandag den 12. oktober 2015

Bønnepostej med løg, soltørrede tomater og basilikum

Der er sikkert nogle der synes, at bønnepostej ikke kan kaldes for rigtig mad. Og så er der andre - som mig -der synes, at det er lækker mad. Man bestemmer jo selv hvad man vil lave sin postej af og hvordan man vil smage den til. Til denne postej brugte jeg tørrede sojabønner. De skal jo både ligge i blød og koge inden de kan bruges til postejen. Så denne ret skal planlægges nogle dage i forvejen. Man kan evt. klargøre en stor portion og så smide de kogte bønner man ikke bruger i fryseren. Andre slags bønner kan også bruges.




Bønnepostej med løg, soltørrede tomater og basilikum
(2 personer 1 dag eller 1 person 2 dage eller til madpakken)
200 g tørrede sojabønner (lagt i blød natten over og kogt) andre slags bønner kan også bruges
1 løg
olivenolie
Herbes de Provence, tørret
en halv bolle eller brød finthakket til rasp
1 dl mælk
1 æg
2 spsk kvark
et par soltørrede tomater, finthakkede
frisk basilikum, finthakket
frisk persille, finthakket
salt, peber

Hak løget fint og steg det blødt i olivenolie. Tilsæt Herbs de Provence. Hak eller blend bønnerne til en ensartet masse. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det hele sammen. Massen skal ikke være for lind. Kom bønnefarsen i en lille form foret med bagepapir. Bag postejen i ca. 25 minutter til den er fast og gennembagt. Server den varm med dagens salat. Resterne egner sig glimrende til madpakken.