søndag den 26. februar 2017

Farverig tærte med fyld af rødkål og gulerødder

Nå, men nu lå der altså nogle kedelige gulerødder og noget trist rødkål i køleskabet, som trængte til at blive brugt. Så hvad skal man så lige bruge det til?

Jeg tænkte på tærte, ikke lige det mest oplagte til rødkål – men måske netop derfor. Og det kunne sikkert godt kombineres med gulerødderne, tænkte jeg. For en rødkålstærte lød måske ikke ligefrem som det mest spændende.

Resultatet blev en lækker og farverig tærte med fyld af både rødkål og gulerødder.






Tærte med fyld af rødkål og gulerødder
(4 personer)
300 g gulerødder
olivenolie
salt, peber
2 dl hvedemel
1 dl rugmel
½ dl kvark
½-1 dl vand
salt
1 rødløg
200 g rødkål
balsamico
1 dl cremefraiche
sennep
timian
2 æg

Start med gulerødderne. Skræl dem og skær dem i stave. Vend dem med olie, salt og peber og bag dem 30-40 minutter i ovnen ved 180 grader. Sæt dem til side.

Kom de to slags mel i en skål. Rør kvarken op med en halv deciliter vand samt salt. Rør væsken i melet og rør godt rundt. Tilføj evt. mere vand til dejen er samlet og kan æltes. Ælt dejen igennem og rul den ud. Læg den i en smurt tærteform. Prik bunden med en gaffel og bag tærten ved 200 grader i 15 minutter.

Hak løget og snit rødkålen fint. Svits løgene i olie ca. fem minutter. Tilsæt rødkålen og svits er par minutter til. Smag rødkål og løg til med balsamico samt salt og peber.

Kom de bagte gulerødder i en minihakker sammen med cremefraiche, sennep og timian og kør det hele, til det bliver en jævn masse. Kom massen op i en anden skål og pisk to æg i.

Når tærtebunden er forbagt, afkøles den lidt inden rødkål og løg bredes udover tærtebunden. Gulerodsæggemassen kommes ovenpå og det hele bager ca. 30 minutter eller til æggemassen er gennembagt. Serveres med dagens salat.


Note: Det blev en fin tærte med et meget smukt gylden lag øverst og en dybrødt lag nederst. Det hele smagte godt sammen. 

fredag den 24. februar 2017

Pandekål med kikærter, kokos og peberfrugt

En hurtig og nem hverdagsret, hvor du lige kan få brugt en rest hvidkål. Hvidkålen får her følgeskab af kikærter, kokosmælk og peberfrugt - ikke nogen dårlig kombination. Serveres evt. med Naanbrød til.



                                                                 
Pandekål med kikærter, kokos og peberfrugt
(1 person)
100 g fintsnittet hvidkål
chiliolie (eller olivenolie)
100 g kogte kikærter
½ rød peberfrugt skåret i tern
1-1½ dl kokosmælk
en lille håndfuld cashewnødder
Smag til med:
ingefær
spidskommen
koriander (frisk eller på glas)
citronsaft
salt
evt. chili
Svits den snittede hvidkål i olie et par minutter. Tilsæt peberfrugttern og kikærter og lad det svitse med et par minutter. Tilsæt kokosmælk og varm det hele igennem. Smag til med de forskellige krydderier. Drys med cashewnødder ved serveringen.


tirsdag den 21. februar 2017

Forårsgrøn salat med quinoa og avocado

Går du også og glæder dig til det bliver mere grønt og forårsagtigt udenfor? Mens du venter, kan du måske komme lidt i forårshumør med dagens salat, der er en rigtig dejlig grøn salat med bl.a. avocado, agurk og edamamebønner

Opskriften fandt jeg her hos cathrineyoga.dk





Grøn salat med quinoa og avocado (min version)
(1 person)
¾ dl  quinoa
1 dl edamamebønner
100 g agurk
1 avocado
purløg
dressing:
1 store teskefuld æblecidereddike
1½ stor teskefuld olivenolie
Salt

Skyl quinoaen og kog den efter anvisningen på pakken. Lad quinoaen afkøle. Skær avocado og agurk i tern. Klip purløget i små stykker. Bland agurk, avocado, forårsløg, edamamebønner og quinoa med hinanden. Rør eddike, olie og salt sammen og vend det i grønsagerne. Som tilbehør til salaten spiste jeg pastinakfritter med dressing. Du kan også spise salaten sammen med disse lækre kartoffelbåde.

søndag den 19. februar 2017

Rodfrugter med perlespelt og grillet ost

Her sidst på vinteren hvor rodfrugter stadig er på menuen, i hvert fald hvis man holder sig nogenlunde til årstidens grønsager, kan det godt være tiltrængt med nye ideer.  Dagens ret er en enkel hverdagsret, hvor du kan få brugt nogle af dine rodfrugter sammen med spelt og grillet ost. Jeg har brugt persillerødder, men pastinakker, gulerødder, rødbeder eller knoldselleri kan også bruges.



Spelt med persillerødder og grillet ost
(2 personer)
1 dl perlespelt
300 g persillerødder
olivenolie
1 spsk tahin
vand
1 tsk ahornsirup
citronsaft
spidskommen
salt
100 g halloumiost
½ dl granatæblekerner
persille

Start med at skylle perlespelten i lunkent vand. Kog spelten i 20-25 minutter. Lad den afdryppe. Skræl persillerødderne og skær dem i tern. Svits dem i olie i 10-15 minutter, de skal ikke være hårde men heller ikke for bløde. Rør tahin med lidt vand, ahornsirup, citron, spidskommen og salt. Vend de stegte persillerodstern med perlespelt og dressing og varm det hele igennem. Steg skiver af halloumiost på en almindelig pande eller en grillpande. Anret perlespelt og persillerodstern i et fad. Fordel finthakket persille over sammen med granatæblekerner. Skær osten i tern og kom dem oven på. Så er retten klar. Spises med dagens salat som tilbehør. Eller brug retten som tilbehør til frikadeller, medisterpølse eller andet kød.

fredag den 17. februar 2017

Lækker opgraderet udgave af kartoffelbåde i ovn

"Hvorfor har jeg ikke tænkt på det noget før" - det er en tanke, men jævnligt får, når man kigger på så mange opskrifter som jeg og pludselig ser noget nyt. Her er det en meget lækker opgraderet udgave af kartoffelbåde bagt i ovn.

Jeg har masser af gange lavet kartoffelbåde i ovnen, I ved - kartoffelbåde vendt i olie og krydret med salt og peber (evt. andre krydderier) og så bagt i ovnen.

Men jeg må nok sige, at den nye måde at lave dem på, som I får en opskrift på her, bare gør dem endnu mere lækre. 




Lækre ovnbagte kartoffelbåde på en ny måde
Jeg har ikke sat mængdeangivelse på, da du bare lave den portion som passer dig bedst. Du skal bruge:
kartofler – gerne store
fintrevet parmesanost
finthakket persille
oregano
paprika
salt
peber
æg
Hvis kartoflerne er meget grimme, kan du skrælle dem først. Skær kartoflerne i både ved at først at halvere dem og derefter dele dem endnu en gang.  Kom parmesanost, persille, oregano, paprika, salt og peber i en dyb tallerken. Kom æggene i en anden dyb tallerken (regn med ca. 1½ æg pr. person) og pisk dem. Vend kartoffelbådene først i æg og derefter i blandingen af tørre ingredienser. 

Læg kartoffelbådene på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 190 grader i ca. en halv time.

Spis dem som tilbehør f.eks. til en god pølse eller spis en god salat til, hvis du ikke vil have kød.

Note: Det bliver ikke sidste gang, at jeg serverer kartofler på den måde. Man kan bruge samme koncept til andre rodfrugter og man kan eksperimentere sig frem til lige de krydderurter og krydderier man bedst kan lide.


tirsdag den 14. februar 2017

Grønkålssalat med bagte søde kartofler

Ganske vist er det Valentins Dag, men jeg kan desværre ikke byde på hjerteformede kager eller lyserøde desserter. I stedet får du opskriften på en dejlig farverig vintersalat, som kan bruges både Valentins Dag og alle andre dage.

Opskriften er lavet med inspiration fra en opskrift, som jeg fandt hos opskrifteriet.dk




Grønkålssalat med bagte søde kartofler – min version
(1 person som hovedret)
100 g sød kartoffel
olivenolie
60 g grønkål
4 dadeltomater
1 avocado
15 g sesamfrø
15 g græskarkerner
Dressing:
olivenolie
æblecidereddike
honning
salt, peber

Den søde kartoffel skrælles, skæres i tern og vendes i olie. Derefter bages den i ovnen ved 190 grader i 40 minutter til den bliver mør. Grønkålen hakkes forholdsvis fint. Kram evt. kålen med dine hænder, det gør den lidt blødere. Rør ingredienserne til dressingen sammen og vend den med grønkålen. Skær tomaterne i skiver og avocadoen i tern. Vend halvdelen af sesamfrø og græskarkerner i grønkålen og vend rundt. Læg grønkålen på en tallerken. Kom tomatskiver, tern af sød kartoffel og tern af avocado over. Drys med resten af sesamfrøene og græskarkernerne. Så er salaten klar. Spis brød til for et mere mættende måltid. 

søndag den 12. februar 2017

Kylling med grønsager i tagine

Jeg har for første gang forsøgt mig med at lave med i en tagine. En tagine er et rundt lerfad med et kegleformet låg, som man især bruger til madlavning i Nordafrika. Datteren var i Marokko i efteråret og hun købte en med hjem til mig. Hun valgte at købe en lavet af ler uden glasur, fordi hun havde hørt, at der kunne være gift i glasuren på nogle taginer.

Glasuren betyder ikke noget for brugen, kun for udseendet. Men når det drejer sig om uglaseret lertøj, skal man behandle det på en særlig måde. Inden brug lagde jeg taginen i vand en times tid. Både top og bund skal være fuldstændig dækket. Derefter smurte jeg den ind i olie og satte den i ovnen 45 minutter. Ved brug dækker jeg den igen med vand 10 minutter før den skal i ovnen og så sætter jeg den ind i en kold ovn. Det er nogle råd, jeg har læst mig til på nettet. Hvis nogle af jer har nogle erfaringer med, hvordan man bedst bruger lertøj til madlavning, hører jeg gerne om det.

Mit første måltid lavet i taginen var med kylling og grønsager. Jeg havde kigget på en masse opskrifter og endte med at tage lidt fra den ene og lidt fra den anden. Og det blev der en dejlig kyllingeret ud af. Har man ikke en tagine kan man også lave retten i en stegeso eller en Römertopf.





Kylling med grønsager i tagine
( 2 personer)
4 kyllingeoverlår
olivenolie
Ras al Hanout (afrikansk krydderi)
1 løg
150 g gulerødder skåret i skiver
300 g hvidkål skåret i grove stykker
1 dl hønsebouillon
1-2 fed hvidløg
1 bdt hakket koriander eller persille
en lille håndfuld oliven
en halv citron
Gnid kyllingestykkerne ind i Ras el Hanout og brun dem i olien. Når de er brunet på begge sider, sættes de til side. Skær løget i strimler og svits løgstrimlerne i olie, til de bliver bløde og klare. Tilsæt hvidkål, gulerødder, hvidløg og bouillon og varm det igennem. Vend koriander/persille rundt i grønsagerne. Tilsæt evt. ekstra Ras el Hanout. Lad grønsagerne køle af, mens du sætter taginen i blød. Når den er klar, kommes grønsagerne i bunden og kødet ovenpå. Taginen sættes i den kolde ovn og den tændes på 200 grader. Regn med ca. en time fra ovnen har nået rette temperatur og til retten er færdig. Imens gøres citronen klar. Varm en pande, dyp citronens skæreflade i sukker og sæt den på den varme pande, indtil den blive brun og karamelliseret. Lige før taginen er færdig, tilføjes oliven. Server taginen med cousocus og salat og dryp citronsaft fra den stegte citron over.

Note: Det var meget spændende at prøve og jeg synes også at resultatet blev ret godt. Så det bliver ikke den eneste gang taginen skal i brug. Og som sagt, hvis I har nogle gode råd til hvordan man bruger en tagine, så vil jeg meget gerne høre dem.

torsdag den 9. februar 2017

Lækkert pastafad med champignon og to slags løg

Pasta, champignon og fløde er tre ting, som klæder hinanden rigtig godt. Og mange vil sikkert sige, at bacon gør det hele endnu bedre. Jeg valgte at lave dagens ret uden kød, men du kan sagtens putte bacon eller skinke i.

Som pasta brugte jeg de fyldte pastaringe, som man kalder tortellini. De fås med flere slags fyld, jeg valgte en med ostefyld. Men andre slags tortellini kan også bruges.





Tortellini med champignon og to slags løg
(2 personer)
125 g tortellini
1 løg
3 stk. forårsløg
olivenolie
1 spsk æblecidereddike
salt
hvidløgspeber
2 dl fløde
parmesanost

Kog tortellinierne efter anvisningen på pakken. Skyl champignonerne og skær dem i skiver. Hak løgene og skær forårsløgene i ringe. Svits løg og forårsløg i olie, til de bliver bløde. Tilsæt champignonskiver og svits til de bliver gyldne. Tilsæt salt og hvidløgspeber samt æblecidereddike. Vend tortellinierne i og hæld det hele op i et smurt ildfast fad. Hæld fløde ved. Bages i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter. Læg evt. stanniol over noget af tiden, så overfladen ikke tørrer ud. Serveres med dagens salat.

tirsdag den 7. februar 2017

Nudler med lynstegt komatsuna og peanutbuttersauce

Der er mange gode ting ved at få kasser med grønsager fra Aarstiderne. Udover at det er nogle lækre økologiske grønsager, så bliver man også præsenteret for nogle helt nye grønsager ind imellem. 

Nu f.eks. en grønsag som komatsuna. Kender du måske sådan en? Jeg gjorde ikke, før den dukkede op i min kasse. Det er en bladgrønsag, som minder om pak choy. Den bruges åbenbart en del i Japan og på engelsk hedder den Japanese Mustard Spinach. Den er også lidt sennepsagtig i smagen, især i stilken.

Heldigvis var der også en opskrift med kassen på en wokret med komatsuna, så den måtte jeg jo prøve af.





Nudler med lynstegt komatsuna og peanutbuttersauce (min version)
(1 person)
½ komatsuna (eller 4-5 store blade med stilk) 
Du kan også bruge pak choy, bladbeder eller spinat
125 g gulerødder (jeg havde nogle lilla gulerødder)
½ chili
1 lille løg
1 fed hvidløg
25 g peanutbutter
saften af ¼ lime
15 g cashewnødder
50-75 g fuldkornsnudler
tamari eller soyasauce
olivenolie
Skyl komatsunaen og skær bladende i mindre brede strimler og stilken i mindre stykker.. Skræl gulerødderne og skær dem i tynde skrå skiver. Hak løget groft, pres hvidløget. Skær chilien i små stykker. Kog nudlerne efter an visningen på pakken. Overhæld dem med koldt vand, når de er færdigkogt. Kom peanutbutter i en lille skål, rør den med 2 spsk. koldt vand. Smag til med limesaft, presset hvidløg og chili og lidt tamari eller soyasauce. Hak cashewnødderne groft.

Varm wokken op med lidt olie. Svits de hakkede løg og hvidløg sammen med gulerødder og komatsuna i 3-4 minutter. Smag til med tamari eller soyasauce, salt og citronsaft. Vend de kogte nudler i wokken og varm det hele igennem. Serveres i en skål, dryp med peanutbuttersaucen og top med hakkede cashewnødder og lidt hakket chili.

søndag den 5. februar 2017

Kålsalat Thaistyle - farverig salat i februar

Dagens salat er en dejlig farvestrålende kålsalat med blomkål og rødkål samt andre gode grønsager. Opskriften har jeg fundet i bogen ”Velsmagende. Vegansk & vegetarisk” skrevet af Maria Engbjerg fra bloggen Vanløse Blues. Maria har mange lækre grønsagsopskrifter på sin blog, så den er bestemt et besøg værd.






Kålsalat Thaistyle – (min version)
(2 personer)
180 g blomkål, groftrevet
150 g rødkål, fintsnittet
½ peberfrugt, skåret i små tern
100 g agurk, skåret i små tern
½ mango, skåret i små tern
lidt finthakket rødløg
Dressing:                                      
saften fra 1 lime
lidt tørret eller frisk chili
frisk koriander (det på glas kan også bruges, hvis du ikke har det friskt)
1½ spsk jordnøddesmør
1 stor teske soya
lidt fintrevet ingefær
½ dl saltede jordnødder
Bland kål, peberfrugt, agurk, mango og løg i en skål. Rør dressingen sammen og vend den med grønsagerne. Lad salaten stå og trække 30-60 minutter. Inden serveringen vendes jordnødderne i.


Note: Jeg serverede tundeller til salaten. Og hvis du synes, at det bliver lidt voldsomt for maven med så meget frisk kål, kan du evt. svitse kålen i lidt olie på panden nogle minutter.

torsdag den 2. februar 2017

Ærtepesto - lækkert tilbehør lavet med grønne ærter

Du kender sikkert grøn pesto lavet på basilikum. Men pesto kan også laves af mange andre ting. I dagens opskrift er pestoen lavet med grønne ærter og sådan en gang ærtepesto virker på en eller anden måde så dejlig forårsagtig her midt på vinteren.

Der findes en del opskrifter på ærtepesto på nettet, jeg valgte at tage udgangspunkt i en opskrift jeg fandt hos  Julie Bruun.  Ærtepestoen blev serveret sammen med røget torsk, salat og radiser. Meget let og lækkert.





Salat med ærtepesto, røget torsk og radiser
(4 personer)
125 g frosne ærter
50 g mandler
25 g parmesanost
saften af ¼ citron
salt, peber
½ fed hvidløg
½ dl vand
1½ spsk skyr
1 hoved hjertesalat
125 g røget torsk (anden slags røget fisk kan også bruges)
4-5 radiser
Hæld kogende vand over ærterne. Kom ærterne i en blender eller finthakker og kør dem sammen med de øvrige ingredienser. Og så er pestoen klar.

Skær hjertesalaten i tynde strimler og læg salaten på fire tallerkener. Fordel ærtepestoen oven på salaten, måske skal du ikke bruge det hele. Læg skiver af røget fisk ovenpå. Skyl radiserne og skær dem i tynde skiver og brug dem som pynt sammen med lidt fintstrimlet salat. Serveres med lidt brød.

Du kan også bruge pestoen sammen med pasta eller i en salat med f.eks. spidskål.