søndag den 29. oktober 2017

Nem hverdagsret med hvidkål og chorizo

Når man får et stort hvidkålshoved i sin kasse fra Aarstiderne og man kun er en person, så gælder det om at finde på nogle gode retter med hvidkål. Heldigvis kan et hvidkålshoved holde sig et stykke tid.

Denne gang valgte jeg at lave en hvidkålspande med chorizopølse og peberfrugt og det blev der en god og nem efterårsret ud af.





Hvidkålspande med chorizo og peberfrugt
(2 personer)
75 g chorizopølse
300 g hvidkål
1 dl bouillon
1 rød peberfrugt
½ grøn peberfrugt
salt, peber
1 bdt persille
2 spsk cremefraiche
1 spsk chilipesto

Start med at skære chorizoen ud i små tern. Steg ternene på panden 5-10 minutter. Læg dem til side.

Skær kålen i tynde strimler og derefter i mindre stykker. Svits kålen på panden i fedtet fra chorizopølsen. Tilsæt 1 dl bouillon, vend rundt og læg låg over panden. Lad kålen simre 5-10 minutter.

Skær peberfrugten i tern og tilsæt den til kålen sammen med chorizopølsternene. Varm det hele igennem og krydr med salt og peber. Hak persillen og vend den rundt i kålen.

Rør cremefraiche og pesto sammen og server det til kålpanden sammen med brød.


fredag den 27. oktober 2017

Bagt fennikel i fad

Her kommer en lille let ret, hvor hovedingrediensen er fennikel. Og det er ikke bare fennikel-knolden som skal bruges, men også stænglerne og toppen med de fine blade. 

Måske synes du, at fennikel har en temmelig speciel og gennemtrængende smag. Men når den bliver bagt, som den gør det i denne opskrift, bliver den mere mild i smagen. 

Retten er lavet med inspiration efter en opskrift jeg så hos Becauseitmatters





Bagt fennikel i fad med croutoner (min version)
(1 person)
1 lille fennikel
lidt daggamnmelt brød
olivenolie
salt, peber
smør
1 tsk æbleeddike
1 spsk citronsaft

Skær brødet ud i mindre stykker, vend stykkerne med salt og olivenolie. Læg croutonerne på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 200 grader i 5-10 minutter, til de er gyldne og sprøde.

Skær toppen af fenniklen og del den i mindre stykker. Fjern bladene på stænglerne og skær derefter stænglen i mindre stykker.  Smelt smørret på en pande og brun de forskellige fennikelstykker. Tilsæt derefter æbleeddike og citronsaft.

Hæld det hele op i et ildfast fad og drys med grofthakket fennikeltop samt ekstra olivenolie, salt, peber og citronsaft. Slut af med brødcroutonerne.

Sæt fadet i ovnen og bag fenniklen i ovnen 25 minutter. Fennikelstykkerne skal være møre, men stadig have bid. 

Spejl et æg og server det til. Eller brug det som tilbehør til kød.tile

tirsdag den 24. oktober 2017

Ovnbagte gulerødder med jordnøddesauce

Her kommer en ny måde at spise gulerødder på. De bages i ovnen, det gør dem blød og søde. Og så bliver de serveret med en lækker jordnøddesauce samt en gang ris med kål.





Ovnbagte gulerødder med jordnøddesauce med kål og ris
(2 personer)
1 dl ris
6-8 gulerødder afhængig af størrelse
olivenolie
karry
salt, peber
½ dl jordnøddesmør
2 spsk soya
saften af en lime
½-1 dl varmt vand
100 g spidskål
soya
chilisauce
hakkede jordnødder og koriander til pynt

Risene koges efter anvisningen på pakken.

Gulerødderne skylles og hvis de er meget grimme, kan man eventuelt skrælle dem. Gulerødderne vendes i olie, salt, peber og karry. De lægges på bagepapir på en bageplade og bages ved 200 grader i ca. 25 minutter.

Kom jordnøddesmør, soyasauce og limesaft i en minihakker eller blender og bland det hele. Tilsæt vand bagefter, lidt ad gangen, til saucen får en passende konsistens.

Skær spidskålen ud i små stykker og svits dem på panden sammen med de kogte ris. Kom ris og kålblandingen på en tallerken, læg de bagte gulerødder oven på og hæld jordnøddesaucen over. Drys med hakkede jordnødder og frisk koriander.

Andre efterårsopskrifter med gulerødder:

søndag den 22. oktober 2017

Enkel efterårssuppe med kartofler, grønkål og chorizo

Så blev det tid til efterårets første suppe. Der var kartofler og grønkål i kassen fra Aarstiderne, så det var oplagt at lave en suppe med disse grønsager. 

Opskriften fandt jeg hos Valdemarsro . Hun havde tilføjet chorizo til sin kartoffelgrønkålssuppe og det lød jo rigtig lækkert, så det måtte jeg også prøve. Og det blev da også til en dejlig lækker suppe. 

Hvis I synes at min grønkål se lidt underlig ud, så er det nok fordi det er en rød ”grønkål”.





Suppe med grønkål, kartofler og chorizo
(2 personer)
olivenolie
½ løg
350 g kartofler
50 g chorizopølse
100 g grønkål
timian – frisk eller tørret
5 dl kyllingebouillon
½-1 dl kaffefløde
salt, peber

Hak løget. Skræl kartoflerne og skær dem i små tern. Skær chorizopølsen i små tern. Skyl grønkålen og hak den fint.

Varm olien i en gryde. Lad løgene svitse i olien, til de bliver bløde og klare. Tilsæt kartofler, kål, chorizo og timian og varm det hele igennem. Tilsæt bouillon og fløde, kog op og lad suppen simre i 15 minutter til kartoflerne er møre. Smag til med ekstra timian samt salt og peber.

Serveres med brød til.

Andre gode supper med kartofler:

fredag den 20. oktober 2017

Dobbeltbagt butternutsquash med quinoa, blå ost og porre

Butternutsquash kan laves med mange forskellige slags fyld.  Efter at have kigget på forskellige opskrifter, valgte jeg at lave min butternutsquash med fyld af quinoa, porre, blå ost og selvfølgelig butternutsquash. Det blev faktisk rigtig lækkert.  Og så er det en ret der lige passer til en regnful, grå kedelig oktoberdag.





Dobbeltbagt butternutsquash med quinoa, blå ost og porre
(4 personer)
1 butternutsquash
en porre
olivenolie
½ dl quinoa
1-1½ dl vand
50 g blå ost – jeg brugte Danablu
persille
citrontimian (almindelig timian kan også bruges)
salt, peber

Som navnet på opskriften antyder, skal du have bagt butternutsquashen af to omgange. I første omgang halveres squashen og kernerne skrabes ud. Læg hver halvdel med skærefladen nedad i et fad med lidt vand i bunden. Bages ved 200 grader i 30-45 minutter til den er mør.

Mens den bager skylles porren og skæres i små stykker. Quinoaen skylles. Svits porrestykkerne i lidt olie på panden, til de bliver bløde. Tilsæt quinoa og vand og lad det småsimre i ca. 12-15 minutter. Læg evt. et låg over panden.

Når butternutsquashene er bagt, skal de afkøle lidt. Skrab derefter indmaden ud, men ikke mere end der er en skal tilbage. Mos squashkødet og vend det med halvdelen af osten. Rør quinoa- og porreblandingen i og derefter finthakket persille og citrontimian. Smag til med salt og peber.

Kom fyldet tilbage i squashene. Fordel resten af osten over og bag squashene i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter. Serveres med dagens salat.

onsdag den 18. oktober 2017

Lækker middag på restaurant Kongens Have

I denne uge er der en restaurantfestival som hedder Dinnerdays. Den giver mulighed for at man i København, Århus, Odense og Sønderborg kan få en lækker middag med tre retter for 200 kr. på udvalgte restauranter.

En god kollega og jeg havde talt om, at vi gerne ville ud og spise sammen og så var det jo en god anledning til at få prøvet konceptet.

Vi bestilte bord på restaurant "Kongens Have" i Odense, hvor ingen af os havde været før. Og det blev en rigtig god oplevelse. Selve stedet er rigtig hyggeligt og spændende med to etager og store vinduer ud til Kongens Have. Vi kunne dog ikke se udsigten, da det var mørkt.

Vi fik serveret tre rigtig lækre retter, som smagte godt og var lækkert anrettet. Vi fik ikke vinmenu, da ingen af os drikke så meget vin. Men jeg fik et dejligt glas hvidvin til forretten og et lige så dejligt glas rødvin til hovedretten.

Og betjeningen var i top. Den søde unge pige fortalte om maden, skænkede vin op og holdt øje med om det hele var som det skulle være. Og det var det.

Her kommer jeg gerne igen, også når der ikke er tilbud.


Hvad fik vi så at spise?


Til forret fik vi: Røget torsk, kål, syrnet sauce, fennikel
Torsken havde en god mild røget smag, grønsagerne var dejligt friske og den syrnede sauce passede perfekt til. 


Til hovedret fik vi: Oksefilet, græskar, svampe, portvinssauce samt små kartofler
Der var to stykker oksekød og for en som mig, som normalt ikke spiser så meget kød havde et stykke været rigeligt. Til gengæld kunne jeg  rigtig godt lide tilbehøret - der var både syltet græskar og ovnbagt græskar (tror jeg nok) til samt svampe. Og portvinssaucen var rigtig lækker.


Og så var der jo dessert. Her fik vi:  Clafoutis, skovbær, mørk chokolade, knas
Mums, det var en god dessert. Lidt kage med chokolade med karamelknas og så friske frugter bl.a. ribs, som kunne give lidt syre til alt det søde.

Jo, det var en rigtig lækker middag. Og bare for en god ordens skyld - der var ingen sponserering af denne middag, som bare var god.

søndag den 15. oktober 2017

Nem og lækker kage: Crumble med pærer og krydderier

Crumble er en nem måde at lave kage på, hvis man skal have gæster og ikke har så meget tid. Jeg vil tro, at man kan lave crumble med de fleste slags frugter – den bløde søde lune frugt og den sprøde fede crumbledej er bare en lækker kombination.

Det er efterår, så jeg fik lyst til at lave en crumble med pærer. Og for at gøre den lidt mere eksotisk kom jeg  nogle smagfulde krydderier i – nemlig stødt ingefær og kardemomme. Den sidste blev dog lidt for gennemtrængende. Så pas på med kardemommen!

Man kan spise is, flødeskum  eller cremefraiche til sin crumble. Jeg valgte at røre cremefraiche op med lidt jordnøddesmør og lidt friskhakket ingefær. Det passede fint til.






Crumble med pære og krydderier
(1 fad)
1 dl sukker (jeg brugte rørsukker)
1½ dl fuldkornsspeltmel
1½ dl havregryn
100 g smør
½ tsk kardemomme
½ tsk stdt. ingefær
1 tsk vaniljesukker
3-5 pærer afhængig af størrelsen
cremefraiche (18%)
jordnøddesmør
revet ingefær

Kom alle de tørre ingredienser i en skål. Skær smørret ud i tern og kom det i skålen. Smuldr smørret med de tørre ingredienser, til det er nogenlunde blandet.

Smør et lille fad eller en tærteform. Fjern eventuelle grimme pletter fra pærerne og skær dem i tern. Fordel pæreternene i bunden af fadet. Hæld crumbledejen over og sørg for at dejen dækker alle pærerne.


Bages i ovnen ved 200 grader i en halv time. Rør cremefraiche med jordnøddesmør og ingefær og server det til den lune pærecrumble.

fredag den 13. oktober 2017

Kålfad med ris og grønt

Hvad kan man bruge en rest kogte ris til? Ja, hvis man har nogle hvidkålsblade plus lidt forskellige grønsager, så kan man lave et hvidkålsfad med risfyld i ovnen. Jeg brugte tomat, majs og løg, for det var lige det jeg havde på lager. Men i princippet kan de fleste grønsager bruges.





Kålfad med ris og grønt.
(2 personer)
6 hvidkålsblade
150 g kogt ris
½ løg
olivenolie
en stor tomat
50 g majs
tomatpuré
stærk paprika
Herbes de Provence
50 g revet ost

Skær den nederste hårde del af hvidkålsbladene. Kom bladene i kogende vand og lad dem koge, til de er møre. Lad dem afdryppe på et viskestykke.

Hak løget og svits det i lidt olie på panden. Skær tomaten i tern. Når løgene er blevet bløde, tilsættes tomattern, ris og majs og det hele varmes igennem. Smag til med tomatpuré, paprika og Herbes de Provence samt salt og peber.

Smør et ildfast fad. Læg to kålblade i bunden og kom halvdelen af risfyldet samt halvdelen af den revne ost  på. Læg to nye blade på og fold evt. kanterne ned langs siden af fadet. Kom den anden halvdel af fyldet på og slut af med de to sidste blade. Drys med den anden halvdel af osten.

Bages i ovnen ved 200 grader i 15 minutter. Serveres med dagens salat og brød, hvis man synes.

mandag den 9. oktober 2017

Portobellosvampe med fyld af sød kartoffel og tilbehør med broccoli og blommer

Efterår er svampetid og selvom man ikke hører til dem, som går på svampejagt i skoven, kan man jo godt kaste sig over opskrifter med svampe. F.eks de dejlige portobellosvampe som er gode til fylde med forskellige ting og sager.

I denne udgave blev svampene fyldt med mos af søde kartofler. Og det kom til at smage godt, selvom konsistensen blev lidt blød.





Portobellosvampe med fyld af sød kartoffel og tilbehør med broccoli og blommer
(2 personer)
Svampe:
4 portobellosvampe
250-300 g sød kartoffel
fløde
salvie (frisk eller tørret)
salt, peber
lidt blå ost
Tilbehør:
250 g broccoli
2 blommer¨
syltet rødløg
en lille håndfuld nødder

Skræl de søde kartofler, skær dem i tern og kog dem ca. 10 minutter til de er møre. Mos kartoflerne og rør dem med lidt fløde. Smag til med salvie, salt og peber.

Skyl broccolien og skær den i buketter. Evt. stok skæres i tern. Blommerne skæres i tynde både. Vend broccoli og blommer med olie, salt og peber. Kom bagepapir i en bradepande og fordel broccoli og blommer på den ene halvdel af bradepanden. Sæt dem i ovnen ved 200 grader.

Rens portobellosvampene og fjern stokken og lamellerne. Fyld kartoffelmosen i svampene og kom blå ost på toppen. Når broccolien har været i ovnen i 10 minutter, sættes svampene i ovnen. Bages yderlige 5-10 minutter til svampene er gennemvarme. 

Vend broccoli og blommer med hasselnødder og syltede løg og server det til svampene. 

lørdag den 7. oktober 2017

Tortellinifad med røget mørbrad, spidskål og ovnbagte tomater

Røget mørbrad smager godt som pålæg. Men man kan også lade mørbraden være en del af aftensmaden som i denne ret, hvor jeg har sat mørbraden sammen med tortellini, spidskål og ovnbagte tomater. Det kommer der et en god, mættende og lækker ret ud af.






Tortellinifad med røget mørbrad, spidskål og tomater
(3-4 personer)
Ovnbagte tomater:
125 g cherrytomater
hvidløgsolie
balsamico
timian
sukker
salt
peber
Tortellinifad:
½ rødløg
olivenolie
150 g spidskål
250 g tortellini (vælg den slags fyld du bedst kan lide)
1½ dl fløde
timian
salt, peber
50 g revet ost

Start i god tid med de ovnbagte tomater. Skyl tomaterne og skær dem over i to. Læg tomatstykkerne i et ildfast fad med skærefladen opad. Dryp hvidløgsolie og balsamico over tomaterne. Drys lidt sukker over og krydr med timian, salt og peber. Bages i ovnen ved 150 grader i 1½ time.

Hak løget. Skær spidskålen i fine strimler. Svits løget i olivenolie til det bliver blødt. Tilsæt strimler af spidskål og svits dem ved svag varme til de falder sammen og bliver bløde. Tilsæt 1½ dl fløde samt salt, peber og timian. Varm det hele igennem. Ven de ovnbagte tomater i.

Kog tortellinierne efter anvisningen på pakken og lad dem afdryppe.

Smør et ildfast fad. Kom tortellinierne i fadet og hæld kålblandingen over. Vend det hele forsigtigt rundt. Skær mørbraden i små tern og drys den over sammen med revet ost. Sæt fadet i ovnen ved 200 grader og bag det 10 minutter.

torsdag den 5. oktober 2017

Kålblade med kikærter, peberfrugt og avocadocreme

Her får I opskriften på et let måltid med fyldte kålblade. Ideen med at bruge rå kålblade som en slags skåle, hvor man kommer forskelligt fyld i, kan jeg rigtig godt lide. Alle slags kål som har store blade - hvidkål, rødkål, spidskål, savoykål - kan bruges. Og fyldet - ja, der er jo masser af muligheder både med og uden kød. Dagens udgave er kødløs med (sorte) kikærter, peberfrugt og avocado.






Fyldte kålblade med kikærter, peberfrugt og avocadocreme
(2 personer)
4 hvidkålsblade – meget gerne nogle, som er lidt skålformede
olivenolie
150 g hakket hvidkål
½ rød peberfrugt
150 g kikærter
1 avocado
½ dl skyr
salt, peber
krydderier – jeg brugte en blanding fra Mill & Mortar ”Asani” med bl.a. spidskål, koriander, chili, ingefær, kardemomme, oregano m.m.

Varm olien på en pande og svits den hakkede hvidkål, til den bliver blød. Skær peberfrugten i tern og tilføj den til kålen sammen med kikærter og krydderier. Varm det hele godt igennem.

Tag kødet ud af avocadoen og rør det sammen med skyr til en grøn avocadocreme. Smag til med salt og peber.

Fordel avocadocremen i bunden af kålbladene. Fordel de svitsede grønsager og kikærter oven på og så er kålbladene klar til servering. Hvis du ikke synes, at det er mættende nok, kan du evt. tilføje kogte ris eller kogte kerner til fyldet.

tirsdag den 3. oktober 2017

Efterårsmad: Dejlig curry med hokkaido og broccoli

Curry og ris er dejlig efterårsmad. Her er det curry lavet med græskar og broccoli, begge dele var råvarer som jeg havde liggende i køleskabet og som skulle bruges til noget godt. Og curry er godt, så da jeg faldt over en curry-opskrift med netop disse ingredienser hos Aichas Mat, så var jeg ikke i tvivl om, at det var lige det mine grønsager skulle bruges til.





Curry med hokkaido og broccoli (min version)
(2 personer)
300 g hokkaido med skræld og kerner
11/4 dl kokosmælk
1 fed hvidløg
1 tsk frisk ingefær
1 tsk rød karrypasta
50 g majs
100 g broccoli
2-2,5 dl grønsagsbouillon
limesaft
koriander

Fjern kernerne i græskarret. Hvis skrællen er grim så skær den af, men hvis ikke, så  lad den endelig side på. Skær græskarret i skiver og derefter i tern.

Hæld halvdelen af kokosmælken i en gryde over middelvarme. Tilsæt hvidløg, ingefær og rødkarrypasta og bland det godt med kokosmælken. Skru ned for varmen og lad det stå lidt. Kom græskartern i og rør rundt til ternene er dækket med currysaucen. Tilsæt resten af kokosmælken og 1½ dl bouillon. Lad græskarrene koge i 20 minutter til de bliver møre.

Del broccolien i små buketter. Brug endelig også det bedste af stokken, som skæres i tern. Tilsæt broccolien til curryen sammen med majs og kog fem minutter. Smag til med lime og salt samt frisk hakket koriander.

Serveres med varme ris.