mandag den 31. januar 2011

Karrysuppe med mandel-æble-salsa

Så blev det suppedag igen. Denne gang havde jeg lyst til en god karrysuppe. Som udgangspunkt havde jeg en opskrift fra Arlas hjemmeside, som kan ses her. Til suppen serverede jeg en mandel-æble-salsa, den var rigtig god til den stærke suppe. Opskriften havde jeg set i Politikens madtillæg søndag d. 9. januar.


Karrysuppe med mandel-æble-salsa (min version)
(2 personer)
olie
karry
1-2 løg
1 æble skåret i tern
½ dl brune ris
7 dl bouillon
½ tsk groft salt
peber
1 spsk hvedemel
½ dl mælk
50 g cremefraiche
50 g rejer
Olien varmes i en gryde og karry kommes i og bruser af. Løg og æble svitses ca. 1 min., så tilsættes ris, bouillon og krydderier. Suppen koges ved svag varme i 40 minutter til risene er møre. Så blendes suppen og jeg valgte desuden også at presse den igennem en sigte, for at gøre suppen så jævn og glat som muligt. Suppen hældes tilbage i gryden og bringes i kog. Mel og 1 spsk mælk røres sammen i en skål. Derefter tilsættes resten af mælken og cremefraiche. Rør jævningen i suppen. Ved serveringen toppes suppen med rejer og som tilbehør kan man servere mandel-æble-salsa.

Mandel-æble-salsa (min version)
(2 personer)
25 g mandler
2 spsk hakket persille
1 æble
½ spsk æbleeddike
½ fed hvidløg
olie
Mandlerne hakkes groft og ristes på en tør, varm pande, til de er let gyldne. Persillen hakkes groft. Æblet skæres i små tern og vendes i eddiken. Derefter blandes æbler, mandler, persille, hvidløg og olie og det hele smages til med salt.

onsdag den 26. januar 2011

Boganmeldelse: Morgen i Jenin

Boganmeldelse af Susan Abulhawa: Morgen i Jenin

Bogen er udkommet på Gyldendals forlag. Du kan læse mere om den her

Som bekendt har der været konflikt i Israel mellem jøder og palæstinensere i mange år. Den brød for alvor ud lige efter krigen i 1948, da mange palæstinensere blev fordrevet fra deres hjem af jøderne, der kom flyttede til den nye stat Israel efter krigen.

I bogen følger man en palæstinensisk familie, hvis familieoverhoved er bedstefar Jehia. Familien bliver fordrevet fra den gård, som har været familiens eje i mange generationer og de ender med at bo i en flygtningelejr i Jenin. Her prøver Jehia og hans to sønner Darwish og Hassan at skabe sig et liv sammen med deres familier. Hassan har to sønner – Ysif og Ismael. Ismael bliver kidnappet af en israelsk officer som ganske lille og vokser op, nu med navnet David, hos sin nye familie uden at vide, at han i virkeligheden er palæstinenser. Hassan får også en datter, Amal, som er bogens egentlige hovedperson. Hun vokser op med konflikten og livet i flygtningelejren, som en del af sin dagligdag. Under krigen i 1967 forsvinder hendes far og hendes mor sygner hen og bliver aldrig normal igen. Amal kommer på en skole for forældreløse børn i Jerusalem og senere klarer hun sig så godt i skolen, at hun får mulighed for at læse videre på et universitet i USA.

En gribende bog der dels handler om at leve i en flygtningelejr og dels handler om pigeliv og kvindeliv i den arabiske kultur. Det kan være barsk læsning ind imellem, når man læser om jødernes overgreb på palæstinenserne. Jeg lærer aldrig at forstå, at mennesker kan behandle hinanden på den måde. Kunne man lide at læse ”Drageløberen” af Khaled Hosseini, vil man måske også synes om at læse denne bog.

mandag den 24. januar 2011

Grønne pølsehorn

Pølsehorn har været på menuen jævnligt hjemme hos os i løbet af de sidste 19 år, da det har været en af Datterens favoritter. Desuden er de nemme og billige at lave, og moren synes også, at de smager godt. Jeg har altid bagt en stor portion, så der både var til dagens middag, som tilbehør til madpakker og lidt til fryseren. De senere år har jeg som regel kommet lidt groft mel i for at give dem mere smag og gøre dem sundere. Og så var det, at jeg for nylig fik lyst til at gøre dem endnu mere sunde ved at tilføre spinat i dejen. Man kan jo bage boller med spinat, så hvorfor ikke pølsehorn? Datteren syntes de smagte lidt mærkeligt, men jeg synes, at de blev rigtig gode. Så er der lige det der med spinaten, den skal jo helst ikke genopvarmes. Derfor foreslår jeg, at hvis man bager en stor portion, så kommer man spinat i dem, der skal spises samme dag og laver resten uden.

Grønne pølsehorn
(16 stk.)
100 g rugmel
100 g durummel
ca. 150 g hvedemel
45 g smør
40 g gær
knap 2 dl mælk
50 g frossen og optøet spinat
8 pølser
Lun mælken og smørret i en gryde. Når mælken er blevet lun tilsættes gæren, der røres ud. Så røres den optøede spinat i sammen med salt og derefter røres rugmel og durummel i. Hvedemel tilføjes til man kan ælte dejen godt igennem. Dejen deles i to kugler, der hver rulles i en rund plade. Med en kniv deler man den i 8 dele. En halv pølse lægges på hver del og dejen rulles omkring pølserne fra den brede ende med dejsnippen nedad. Hæves ca. 30 min. Pensles, drysses med salt og bages ved 225 grader i 15-20 minutter.

Som tilbehør serverede jeg en god råkost med hvidkål, æble, gulerødder, persille og en dressing med olie og sennep.

torsdag den 20. januar 2011

Kålgryde med karry

Om vinteren kan jeg godt lide en gang kålgryde med kød og karry, gerne godt med karry. I denne opskrift, som jeg har fra et gammelt ugeblad, har jeg brugt skinkeschnitzler, men man kan også komme bacon i eller spise frikadeller til. Og som modspil til den stærke kål, kan jeg lide en skefuld cremefracihe, A38 eller andet syrligt mejeriprodukt. En god måde at få brugt noget hvidkål på, så man har en chance for at få det spist, i stedet for at smide det ud.

Kålgryde med karry
(2 personer)
2 skinkeschnitzler skåret i strimler
1/4 hvidkålshoved
1½-2 gulerødder
1 løg
1 æble
olie
karry
muskatnød
salt, peber
Skær kålen i fine strimler eller små stykker, skær gulerødderne i tern, hak løget og skær æblet i både. Svits kødet nogle minutter i olie og karry til det får farve. Ven derefter grønsager og æble i. Tilsæt 1 dl bouillon, salt, peber og en anelse muskat. Dæmp varmen, læg låg på og lad retten snurre svagt 5 min. Serveres med brød og chutney til.

mandag den 17. januar 2011

Film-anmeldelse: Julie & Julia

Jeg havde lånt filmen ”Julie & Julia” på biblioteket og den så Datteren og jeg den anden aften. En humoristisk film om to kvinder, der deler en fælles lidenskab for mad. Denne ene er den amerikanske kvinde Julia Child (herligt spillet af Meryl Streep), som er medforfatter til en af de mest kendte amerikanske kogebøger: Mastering the Art of French Cooking. Julias mand arbejder på ambassaden i Paris i starten af 1950’erne og Julia ved ikke rigtig, hvad hun skal gøre af sig selv. Da hun er ret vild med franske madlavning, ender hun med at kaste sig over et madlavningskursus – for kokke. Og her må hun virkelig skærpe køkkenkniven for at kunne følge med kokkene, når der f.eks. skal snittes løg. Sammen med to franske kvinder beslutter hun sig for at oversætte en fransk kogebogsklassiker til amerikansk og det handler en stor del af filmen om.


Mange år senere, i starten af årtusindeskiftet, er den unge Julie Powell netop flyttet til Queens med sin mand. Hun har en drøm om at blive forfatter, men må indtil videre leve med et forfærdeligt job og mangler noget at kaste sig over. Inspireret af Julia Childs kogebog og madprogrammer fra 1960erne finder hun på at koge, stege, bage og udbene sig gennem alle 524 opskrifter i kogebogen gennem et år og samtidig blogge om det. Det er herligt at følge hendes oplevelser med de mere eller mindre krævende opskrifter, f.eks. er der en ret morsom scene, hvor man følger hendes kamp mod en flok levende hummere.

Filmens to fortællinger er baseret på historier fra det virkelig liv. Kan man lide en hyggelig film, der både er romantisk, sjov og med masser af mad, så kan den helt klart anbefales.

lørdag den 15. januar 2011

Cowboy-tortilla

Opskriften på denne ”cowboy-tortilla” havde jeg set i Politikens madtillæg d. 2. januar i år. Egentlig var den tænkt som et solidt morgenmåltid, men jeg kunne straks se den som nem mad en fredag aften, hvor jeg først er hjemme fra arbejde kvart i syv. I går fik vi så prøvet den af. Jeg lavede to versioner, da Datteren ikke ønskede helt det samme fyld. Det var hurtigt og lækkert med en god portion salat til. I princippet er det jo næsten en slags minipizza, men fyldet var alligevel lidt anderledes.

Cowboytortilla (min version)
(1 person)
1 tortilla med groft mel
1 æg
champignon
olivenolie
pølse skåret i små stykker (jeg faldt over nogle snackpølser med chili, de passede fint)
baked beans eller andre bønner fra dåse (jeg brugte chilibønner)
cherrytomater
fetaost (måske ikke cowboy-mad, men det smagte godt )
salt, peber
Rens champignonerne, skær dem i skiver og vend dem i olie med salt og peber. Hæld bønnerne i en sigte og lad dem dryppe af. Skær pølserne i skiver. Læg tortillaen på en bageplade med bagepapir. Slå ægget ud på brødet, fordel derefter svampe, tomater, pølser, bønner og ost på tortillaen. Krydr med salt og peber. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter eller til ægget er færdigt.

Hurtigt og nemt. Og fyldet kan selvfølgelig varieres efter smag og ønsker.

fredag den 14. januar 2011

Broccolisuppe

Datteren er blevet ret glad for supper af den fyldige purerede slags, og det synes jeg er dejligt, for sådan en gang suppe er sund, billig og nem at lave. Denne gang blev broccoli valgt som hovedingrediens og resten blev lavet af det, jeg nu en gang havde på lager. Det blev en dejlig tyk grøn suppe, som mættede godt.


Broccolisuppe
(2 personer)
1 lille løg
250 g broccoli (både buketter og stilk)
100 g gulerødder
100 g frossen spinat
olivenolie
7 dl grønsagsbouillon
salt, peber
40 g flødeost med krydderurter
Løget hakkes fint. Broccolien skæres ud i små stykker og det samme gøres med gulerødderne. Løg, broccoli og gulerødder småsteges nogle minutter i olien i en gryde. Så tilsættes bouillon og suppen koges ca. 20 minutter. Derefter tilsættes frossen spinat. Når suppen koger igen, blendes den og kommes tilbage i gryden. Til sidst piskes flødeosten i og der smages til med salt og peber.

Som tilbehør til suppen serverede jeg rød peber i tern, røget mørbrad der havde stegt i lidt olie på panden og groft brød. Et dejligt, nemt og sundt måltid.

tirsdag den 11. januar 2011

Tortilla med grove grønsager

Måske ikke lige den mest spændende gastronomiske frembringelse, men en god hverdagsret uden kød med mange fibre. Hvis man vil have kød til, kan man komme skinke, pølse eller bacon i tortillaen. Opskriften er fra Karolines Køkken. Jeg finder det i øvrigt noget forvirrende at navnet tortilla bruges både om en spansk omelet i stil med den jeg har lavet her samtidig med at navnet også bruges om mexicanske pandekager.


Tortilla med grove grønsager (min version)
(2 personer)
1 tsk olie
150 g persillerødder
150 g gulerødder
150 g rødløg (jeg brugte en rest forårsløg)
½ tsk groft salt
3 æg
knap 1 dl mælk
1 spsk rugmel
50 g revet ost
basilikum

Varm olien i en pande. Steg persillerødder, gulerødder og løg ved kraftig varme og under omrøring i ca. 2 min. og derefter ca. 2. min ved jævn varme. Tilsæt salt. Jeg valgte at krydre med Kryddersalt fra Læsø i stedet for almindelig salt for at give lidt mere smag til retten. Pisk æg, mælk, mel, ost, salt og basilikum sammen. Hæld æggeblandingen over grønsagerne og vend forsigtigt rundt. Bag tortillaen ved svag varme og under låg i ca. 15 min.

Som tilbehør fik vi ristet rugbrød og en salat lavet af fintsnittet hvidkål, almindelig hovedsalat og tomater skåret i tern. Ideen med at blande de lette salattyper som hovedsalat, rucola, iceberg o.s.v. med grovere grønsager som forskellige former for kål, broccoli osv. er noget jeg vil gøre lidt mere i. Det giver fylde, fibre og mere bid til salaten. Dressingen var blandet af lidt olie, tahin og A38.

mandag den 10. januar 2011

Årets første ture

1. januar var Den Glade Murer og jeg ude på årets første vandreture. Det var jo skønt vejr, masser af dejligt solskin, men koldt. Den Glade Murer havde fundet en tur vi kunne gå ved Trudsholm Gods, som ligger i nærheden af Havndal. Her var faktisk mulighed for flere ture, f.eks. på den gamle jernbanestrækning mellem Randers og Hadsund. Vi havde dog kig på en anden tur, en tur der gik op langs Trudsholm Plantage. Men efter at have gået ca. tre kvarter måtte vi se i øjnene, at det blev alt for besværligt og farligt. For alle de små skov- og markveje var dækket af masser af is. Det var faktisk et rent held, at ingen af os gled og faldt med brækkede eller forstuvede lemmer til følge. Så vi vendte om, kørte hjem og spise frokost.

Sådan så det meste af vejen ud
Trudsholm Gods
Enkelte steder var det ikke isen, der var problemet!
Vi synes jo, at vi havde fået for lidt tur den dag, så efter frokost forsøgte vi os igen med en endnu tur. Denne gang først langs stranden ved udmundingen af Randers Fjord og derefter et stykke op på strandengene langs Kattegat. Her var det meget bedre at gå, selvom man stadig skulle se sig godt for og passe på, hvor man satte fødderne. Vi nåede lige en tur på halvanden time, inden solen gik ned.
Smukt og koldt langs vandet 

Lange skygger på sne

lørdag den 8. januar 2011

Hot grønsagskarry

Den første arbejdsuge i det nye år bestod af lange dage med mange møder og da jeg også har lang transporttid frem og tilbage, er det ikke blevet til så meget spændende rent madmæssigt, ej heller så meget tid til at blogge. Men i starten af ugen fik jeg afprøvet en opskrift på en lækker grønsagskarry som Louisa Lorang har lavet til Femina’s ugentlige madplan, som man kan se her. Det var lige en ret for mine smagsløg og den passer også fint med mine nytårsfortsætter.


Hot grønsagskarry – min version
(2 personer)
1 lille hakket løg
½ revet gulerod
1 fed finthakket hvidløg
5 g finthakket ingefær
lidt olie til stegning
1 spsk rød karrypasta
½ tsk sukker
1 spsk limesaft
1 spsk fiskesauce
½ dåse kokosmælk
1 rød peberfrugt
1 gulerod i skrå skiver
150 g frossen spinat
30 g cashewnødder
koriander frisk eller stødt

Sautér løg, gulerod, hvidløg og ingefær i lidt olie i et par minutter eller fire, men uden at det tager farve. Kom karrypastaen på og lad den lige varme op. Tilsæt sukker, limesaft, fiskesauce og kokosmælk og lad karryen koge under låg ca. 10 minutter eller til grøntsagerne er møre. Blend karryen med en stavblender. Sæt den over blusset igen og tilsæt peberfrugt og gulerødder. Smag til og lad retten boble et par minutter. Kom spinaten i og varm den igennem og server straks med cashewnødder og frisk koriander på toppen, hvis man har det. (Og det har de meget sjældent i de butikker, jeg handler i). Serveres med kogt ris og limebåde.

mandag den 3. januar 2011

Nytårsfortsætter

Jeg plejer normalt ikke at have nytårsfortsætter. Men omkring min madlavning har jeg alligevel gjort mig nogle tanker om, hvad jeg gerne vil gøre bedre/blive bedre til i det nye år. Så nu får I dem, måske kan de være til inspiration for andre.


I 2011 vil jeg arbejde hen imod

- at bruge endnu flere grønsager i min madlavning.
Jeg ønsker ikke at være vegetar, da jeg godt kan lide kød. Men jeg vil gerne gøre grønsagerne til de vigtigste ingredienser i min madlavning og lade kødet være tilbehør.

- at blive endnu bedre til at bruge årstidens grønsager
Det er godt for både smagen, pengepungen og miljøet.

- at spise endnu mere sundt, dvs. mindre hvidt brød, mindre alm. pasta og ris, mindre sukker
Dog uden at blive fanatisk. Jeg synes, at der skal være plads til at nyde både kager, chokolade, boller med hvedemel og meget andet, når det bare er noget man gør en gang imellem. Jeg synes, at at det bliver så trist, når det betragtes som om ikke verdens undergang, så i hvert fald kroppens, hvis man en gang imellem tillader sig at nyde den slags.

- at blive endnu bedre til at spise langsomt og nyde min mad.
Jeg har en tendens til at spise for hurtigt, og det er kedeligt altid at være den, der er først færdig.

Og så håber jeg i øvrigt også fortsat at have tid og overskud til at blogge mere om mad, bøger og natur i 2011.