tirsdag den 31. august 2010

En tur til Faaborg

Her i weekenden besøgte jeg Den Glade Murer på Faaborg Campingplads, hvor han opholder sig i øjeblikket. Det er en hyggelig lille campingplads lige nord for Faaborg og syd for Svanninge Bakker. Da højsæsonen er forbi, var det også en meget fredelig plads.


Ankom til Ringe station lørdag eftermiddag og så gik turen til Faaborg, hvor vi startede med at spise på Restaurant Tre Kroner - Faaborgs ældste gæstgiveri. En sjov gammel bygning udenpå og hyggelig indeni.


Den Glade Murer fik stegt flæsk med persillesovs. Flæsket var stegt lidt for meget efter hans smag. Jeg fik æggekage med (krøl)flæsk. Den var god, æggekagen blød og dejlig, flæsket sprødt og salt. Men det var en ordentlig portion.


Det var en dejlig, omend kølig, aften, så bagefter gik vi en tur rundt i byen og så på de hyggelige gamle huse. (Det var også tiltrængt med lidt motion efter den omgang æggekage!)



Og sådan så der ud ved vandet



fredag den 27. august 2010

Boller i karry

- desværre ikke den hjemmelavede udgave!

I går var jeg først hjemme fra arbejde kvart i ni og i dag blev den næsten halv syv. Så der har ikke været  meget energi til den helt store gastronomi.

Det blev altså nem mad. Datteren satte ris over, inden jeg kom hjem. Da jeg så nåede hjem, lavede jeg en salat med iceberg, ananas, agurk og en smule broccoli. Dressingen var A38 rørt med lidt salt, peber og ingefær.

Derefter varmede jeg lidt olie i en gryde. Heri kom jeg karry og et revet løg. Og så tog jeg et brev Knorrs karrysovs (ja, det gjorde jeg altså) og kom i sammen med mælk og vand. Da det havde kogt lidt kom jeg kødboller i (og de var heller ikke hjemmelavede) samt et æble i tern. Det blev varmet igennem og så var der aftensmad.

Det kunne sagtens spises og det ser da også okay ud på billedet, ikke? (Men jeg ville nu hellere have haft hjemmelavede kødboller...)

onsdag den 25. august 2010

Bacontærte

I dag fik jeg lavet en, synes jeg selv, ret lækker bacontærte. Som udgangspunkt brugte jeg en opskrift fra Lene Hahnemanns kogebog: 365 hverdagsretter, men jeg lavede lidt om undervejs. Bl.a. kom jeg rugmel i dejen, da jeg godt kan lide, den er lidt grov. Og det gav kanten en smag af rugkiks, ikke dårligt. Hvis man altså kan lide rugkiks. Jeg kom færre tomater i, da datteren ikke er så vild med "varme" tomater. Og så skiftede jeg fløden ud med kvark og tærten blev stadig god og mindre fed. For en bacontærte er fed. For at modvirke alt det fede var tilbehøret en gulerodsråkost med æble og masse af citron. Det var så resterne af gulerødderne fra Årstiderne, der blev brugt til det.


Her er tærteopskriften sådan som jeg lavede den:

Tærte med bacon, champignon og tomat
(4 personer - eller 2 personer i to dage)

Dej:
75 g smør
50 g rugmel
150 g hvedemel
1 tsk salt
75 kvark

Fyld:
150 g bacon i tern
200 g champignon i kvarte
1 dl kvark
100 g revet ost
100 g cherrytomater i halve
Peber

Dejen samles, enten i en foodprocessor eller med hånden. Tilføj evt. mere kvark, hvis den ikke vil  hænge sammen. Ælt den sammen og sæt den i køleskabet i 1 time. Rul dejen ud og læg den i et smurt tærtefad. Forbages i 15 min. ved 175 grader.
 Imens steges bacon gylden, champignon tilsættes og steger med et par minutter. Æggene piskes sammen, blandes med kvark, ost og peber. Bacon, champignon og tomater vendes i og det hele kommer op i tærten. Derefter bages tærten yderligere 30 min. ved 175 grader.

Råkosten blev lavet af groft revet gulerødder og æble samt citronsaft.

Og så er det dejligt at tænke på, at i morgen når jeg kommer sent hjem fra arbejde, så har jeg en lækker tærte, der bare lige skal i mikroen og så er aftensmaden klar.








mandag den 23. august 2010

Vandreture omkring Bidstrup Gods og Voer Mølle

Søndag d.15. august var den glade murer (kæresten) og jeg på tur i skovene ved Bidstrup Gods. Et dejligt naturområde der ligger mellem Hammel, Hadsten og Langå.

Voer Mølle

Godset har i samarbejde med Dansk Naturfredningsforening lavet tre ruter i området, en gul, en blå og en rød. Og vi skulle selvfølgelig prøve dem alle tre. Vi tog den gule først med udgangspunkt ved Voer Mølle. Stien gik op og ned langs ådalen, området var vokset godt til, så det var ikke meget man så til åen. Bortset fra da vi krydsede den på en hyggelig (og lidt ustabil) lille bro.


Anden rute var den blå og vi gik både gennem skov og langs mindre kornmarker. Man havde benyttet sig at det gode vejr og havde sendt en kæmpe mejetærsker ud for at høste på de små marker og det var også ret hurtigt klaret, det var ikke mange gange, den skulle køre frem og tilbage. Da vi nåede til godset, vendte vi om og gik tilbage. De var i øvrigt i disse skove, at den sidste Nørrejydske ulv blev skudt i 1769.

Hindbærrene var desværre alle sammen tørret ud, et trist syn.

Så var det frokosttid og vores madpakke blev fortæret ved lystfiskernes bord og bænke ved Lilleåen. Et dejligt spisested, hvor man kunne sidde og se vandet løbe forbi, men på grund af en meget ivrig plæneklipper i haven på den anden side af åen, var det svært at høre vandet.


Så snuppede vi til sidst den røde rute, hvor vi kom ud af skoven og fulgte vejen gennem flere marker og tilbage gennem skoven.


Jeg holder utrolig meget af kornmarkerne lige nu, hvor de står gyldengule og ser så danske ud. August er en sjov tid. På den ene side er det egentlig stadig sommer, på den anden side kan man jo godt mærke, at efteråret er på vej. Man kan se det på kornmarkerne, på træerne og planterne der begynder at se lidt trætte og en smule visne ud. Dejligt fordi det trods alt stadig er sommer (næsten) og vemodigt fordi det snart er forbi.


På det sidste stykke vej gennem skoven lykkedes det os at komme væk fra ruten. De røde pile var nemlig placeret, så man bedst gik ruten den ene vej og nu havde vi valgt den anden vej og så var det nogle gange lidt svært at orientere sig. Men vi kom dog tilbage på rette spor igen og kunne afslutte dagens tredje tur.

søndag den 22. august 2010

Ovnbagte grønsager med kødrester


Med udgangspunkt i et utal af opskrifter på ovnbagte grønsager lavede jeg denne version med kartofler og gulerødder blandet med rester af skinkeculotten fra i går. Hvis nogle af gulerødderne ser lidt sorte ud, er det ikke fordi de har fået for meget. Jeg fik en blandet pose gulerødder fra Årstiderne, hvor der både var orange, gule og sorte gulerødder i. Jeg elsker at få grønsager i spændende farver, det giver nye variationer til maden og får den til at se mere spændende ud. Til de ovnbagte grønsager serverede jeg en broccolisalat.


Ovnbagte grønsager med kødrester
(2 personer)
1 rødløg
200 g gulerødder
300 g kartofler
100 g kødrester
Olivenolie
Timian
Salt og peber
Parmasanost
Rødløg, gulerødder og kartofler skæres i grove stykker. Kommes i kogende vand med salt, hvor de koger 3-4 min. Tages op og afdryppes. I et ovnfast fad kommer man en skefuld olivenolie og derefter vendes grønsagerne i fadet. Kødet skæres ud i tern og tilføjes. Retten smages til med timian, salt og peber og det hele blandes rundt. Til sidst drysses med parmasanost. Grønsagerne bages i ovnen ved 200 grader i 30-35 minutter til kartoflerne er møre.

Broccolisalat
Jeg blandede broccoli og pærer skåret i tern. Lavede en dressing med hindbæreeddike, lidt honning, olivenolie, salt og peber og det hele blev vendt rundt. Til sidst hakkede jeg en lille håndfuld mandler og kom over.

lørdag den 21. august 2010

Ovnbagt blomkål med melontomatsalat


Inspireret af blomkål og vandmelon i ugens kasse fra Årstiderne, blev menuen i dag:

Ovnbagt blomkål á la Jamie Oliver med melontomatsalat á la Årstiderne og dertil svineculotte.

Ovnbagt blomkål:
(2 personer)
½ blomkålshoved
2 dl cremefraiche – jeg brugte 9%
100 g revet ost
Olivenolie
2 skiver brød
25 g bacon
Rosmarin

Tænd ovnen på 180 grader. Bræk blomkålen ud i buketter og hak stokken fint. Blomkålen koges 5 minutter i vand med lidt salt og drypper derefter af. Cremefraichen røres med 50 g ost samt salt og peber. De 25 g bacon ristes, evt. i mikrobølgeovnen. 1 spsk olivenolie hældes i en foodprocessor sammen med brød, bacon og rosmarin og køres til det er blevet en slags fugtig, krydret rasp. Blomkålen lægges i et ovnfast fad, cremefraiche-osteblandingen hældes over. Så drysses raspen over og til sidst resten af den revne ost. Sættes i ovnen i 45 min.
Opskriften er fra Jamie Olivers kogebog: Alle kan lære at lave mad, dog har jeg rettet den lidt til. Bl.a. har jeg udeladt ansjoser i cremefraicheblandingen. Det er ikke lige mig, det der med ansjoser.

Melontomatsalat
(2 personer)
¼ vandmelon
125 g tomater
¼ løg
Persille
50 g salattern/feta
Citronsaft
Olivenolie, salt og peber

Melonen skæres ud i tern efter at kernerne er fjernet. Tomaterne skæres også ud i tern og blandes med melon i en skål. Løget snittes fint, persillen hakkes og begge dele vendes i sammen med salattern/feta. Salaten krydres med salt og peber og dryppes med citron og olivenolie. Er bedst iskold.

Dertil serverede jeg svineculotte bagt i ovnen sammen med blomkålsgratinen. Man kunne også nøjes med melontomatsalaten og den ovnbagte blomkål (evt. med mere bacon i) og så spise flute til.

fredag den 20. august 2010

Svinehunde



Anmeldelse af Svinehunde af Lotte og Søren Hammer

Handlingen kort:
Fem mænd findes dræbt i en gymnastiksal på en skole. Ligene er nøgne og skamferede. Politiet finder efterhånden ud af, at det disse mænd havde til fælles var, at de alle var pædofile. Bag mordene står en gruppe mennesker, der selv har været misbrugt som børn og som nu ønsker hårde straffe mod de pædofile. De oppisker en folkestemning, som gør det svært for politiet at udføre deres arbejde. Men det lykkes til sidst at få opsporet gruppen og fanget morderen.

Min mening:
Tja, hmm. Jeg synes ikke, at den var fantastisk god, i hvert fald ikke i forhold til alt det hype, der har været omkring bogen. At den er solgt til flere lande, inden den overhovedet er udkommet i Danmark er jo ikke en kvalitet i sig selv, ikke efter min mening i hvert fald. Jeg bliver altid lidt mistænksom, når noget bliver blæst op på den måde på forhånd. Men den var heller ikke meget dårlig. Nærmest middel.

”De gode” d.v.s chefkriminalinspektør Konrad Simonsen og hans team ligner noget man har hørt om før. Konrad Simonsen er overvægtig, ryger for meget, er skilt og far til en stor teenagedatter. Hans team består af mænd og kvinder i forskellige aldre med hver deres problemer.

”De onde” – tja. Jeg kan godt sætte mig ind i, at en menneske der er blevet misbrugt som barn kan ønske hævn som voksen. Men jeg synes ikke man får nok at vide om drabsmændenes baggrund til at man rigtig ”mærker” deres følelser og ønske om hævn. Og samtidig køres det hele op i et temmelig urealistisk plan, som jeg har svært ved at tro på.

Dilemmaet i bogen er jo helt klart interessant. Er drabet på en ”grim” pædofil, der har ødelagt andre menneskers liv mindre slemt end drabet på et ”almindeligt” menneske? Hvem er den største ”svinehund” – den pædofile eller den der dræber den pædofile.

Første halvdel af bogen synes jeg især var svær at komme igennem, den fangede mig ikke rigtigt. Alligevel hængte jeg på og jeg læste den da også færdig, fordi jeg måtte vide, hvad den endte med.

Har du læst bogen og har du måske en anden mening, så lad mig endelig høre om det.

lørdag den 14. august 2010

Granslev Ådal

Lad mig sige det med det samme – Granslev Ådal er et af mine favoritsteder (dem har jeg for resten en hel del af :-)


Jeg ved ikke hvad det er, men landskabet rører ved noget i mig. Måske minder det mig om et sted, jeg har været en gang og som jeg har glemt. Måske har jeg været der i mit tidligere liv.

I mit nuværende liv, har jeg været der to gange indtil videre. Første gang i januar måned med masser af sne og isglatte veje. Men smukt var det, med alt det hvide under en strålende blå himmel.




Allerede den gang vidste jeg, at her måtte jeg bare tilbage til, når det blev sommer. Og det gjorde vi så sidste søndag, den glade murer og jeg. Og stedet var stadig dejligt, også selvom solen ikke dukkede frem og ådalen viste sig frem i sin mere kedelige gråvejrsdragt.

Det skulle desuden vise sig, at området indeholdt andet end det man kunne se med det blotte øje. Efter at have vandret en times tid langs den ene side af ådalen, gik vi over en dyrerist. Ved starten af turen havde vi også passeret en, men det havde vi nu ikke tænkt så meget over. Og nu fik vi pludselig øje på et skilt, der advarede om, at der befandt sig vildsvin i det område, vi lige var gået igennem. Ups! Billedets kvalitet viser, hvor rystet jeg blev :-)

Og alligevel ikke. For vi havde hverken hørt eller set så meget som den mindste lille grisling. Til gengæld havde vi godt nok lagt mærke til, at der var rodet i jorden flere steder. Og det var der jo så en forklaring på.




De mest "vilde" dyr vi så på turen, var en flok store fasankyllinger og de virkede nu meget fredsommelige.



Sensommerblomster: Mjødurt og dueurt


Masser af hindbær lige nu. Mums.

mandag den 9. august 2010

Tortilla-toast

Aftensmaden skal helst være nem fredag aften, hvor jeg først er hjemme fra arbejde lidt i halv syv.
I vores Monstermixkasse fra Aarstiderne havde vi fået en pakke tortilla og inspireret af nogle engelske opskrifter, ville jeg prøve at lave tortilla på en ny måde, nemlig som en slags toast.


Jeg har ikke talt, målt og vejet ingredienserne men skriver bare, hvad jeg kom i. Så kan man selv tilrette det efter hvad man kan lide og hvor sulten man er.

Man starter med stege noget bacon på panden. Mens det steger smører man tortillaen med olivenolie, tapenade, pesto eller som jeg valgte at gøre det - med olivenolie rørt op med sennep. Tortillaen deles derefter i to, i hvertfald når man ligesom jeg har en toaster med plads til to toast ad gangen. Derefter kommer man et lag rucola på sammen med tynde skiver rødløg og nogle skiver rød peberfrugt. Når baconen er færdigstegt lægges den på sammen med revet ost. De to halve tortillas foldes sammen og lægges i toasteren og når de er gennemvarme, er de klar til at blive spist.

Som man kan se er der mulighed for at utal af varianter efter smag, lyst og hvad køleskabet indeholder. Et udemærket alternativ til almindelig toast med brød.