tirsdag den 29. maj 2012

Broccoligratin med æble og bacon


En lækker variation af broccoligratin…

…med bacon og æble fandt jeg i Rolf Lunds bog: Det økonomiske køkken, som er udgivet af Arbejdernes Landsbank. Nem hverdagsret med masser af broccoli. Opskriften i bogen skulle være til 2 personer, jeg gjorde portionen lidt mindre og den var stadig stor nok til Datteren og jeg. Vi spiste dagens salat til.


Broccoligratin med æble og bacon (min version)
(2 personer)
¾-1 broccolihoved afhængig af størrelsen
50 g bacontern
1 æble
½ tsk sukker
40 g mel
1½ dl broccolivand
1½ dl mælk
salt
1 spsk olie
3 æg
50 g revet ost
1 spsk rasp
Broccolien skylles, skæres i små buketter og koges i letsaltet vand i fem minutter, Brug endelig også den bedste del af stokken, som skæres i tern. Baconternene steges sprøde på en pande. Æblet skæres i tern og vendes på panden i baconfedtet, når baconen er færdigstegt. Kom evt. lidt sukker i. Melet røres ud med væske samt olie. Massen bringes i kog i en tykbundet gryde, mens der røres kraftigt. Blev ved til dejen tykner helt. Den revne ost røres i. Æggene deles i blommer og hvider. Blommerne røres i dejen og når det er blandet godt vendes afdryppet broccoli samt bacon- og æbletern i dejen. Hviderne piskes stive og vendes forsigtigt i dej/grønsagsmassen. Det hele kommes i et godt smurt ildfast fad og drysses med lidt rasp øverst. Bages i ovnen ved 180 grader i 50 minutter.

mandag den 28. maj 2012

Hald Sø


Området omkring Hald Sø og Dollerup Bakker er en skøn naturperle syd for Viborg.

Her er sø, skov, bakker, hede, åer, enge ,ja næsten alt hvad den danske natur kan fremvise samlet på et sted. Samt en gammel ruin, en kro, borde og bænke, geder, får og små lam, et ishus med en fantastisk udsigt og masser af muligheder for vandreruter, både korte og lange. To søndage i træk har Den Glade Murer og jeg besøgt området og gået en masse dejlige ture. At vejret så begge gange også viste sig fra den bedste side gjorde ikke oplevelsen mindre fantastisk. Hermed følger en række indtryk fra turene.

 Hald ruin - oppe fra tårnet er der en ret flot udsigt over søen

 Hald Sø - fra forskellige vinkler




 Troldeslugten - det er lige før man kan få øje på en trold her

 Et lillebitte nyt lam, der havde det hårdt i varmen

 Gederne havde også søgt skygge

 Stanghede

 Kapeldalen - turen frem og tilbage gennem dalen til søen er utrolig smuk



lørdag den 26. maj 2012

Ovnbagte pølser med kartoffelbåde og tomater


Kartofler og pølser er altid en god kombination…

…så her kommer endnu en af slagsen. Udgangspunktet var en opskrift, jeg havde set i Spis Bedre nr. 4 2012. Jeg lavede den så på min måde med de ingredienser, jeg nu havde. Den blev lavet til tre personer, for så var der aftensmad til Datteren næste aften, hvor jeg skulle ud og køre bogbus.


 Ovnbagte pølser med kartoffelbåde og tomater
(3 personer)
400 g god krydret pølse
600 g kartofler
250 g cherrytomater
1 spsk olivenolie
4 fed hvidløg
purløg
ramsløg
salt, peber
Min erfaring med ovnbagte kartofler er, at de altid skal have mere end der står i opskriften for at blive ordentlig møre. Så jeg startede med at skrubbe kartoflerne, komme dem i en gryde med vand og koge dem 3-5 minutter. Derefter blev de skåret i både. Tomaterne skylles og begge dele kommes i et ildfast fad, hvor den vendes med olien. Hvidløgsfedene skrælles ikke, men knuses med et knivskæfte og lægges i fadet. Krydr med salt og peber. Bag kartoflerne ved 225 grader i 20 minutter. Imens skæres pølserne i tykke skiver og efter de 20 minutter, kommes de i fadet sammen med halvt purløg og halvt ramsløg, begge dele finthakket. Det hele vendes endnu en gang rundt. Kartoffelfadet bages yderligere 25-30 minutter til kartoflerne er møre. Lige før serveringen drysses det sidste purløg og ramsløg over. Serveres med sennep og dagens salat.

Note: En lækker hverdagsret uden for mange ingredienser. Den gik også rent ind hos Datteren, bortset fra de ovnbagte tomater, som hun ikke rigtig kan med. Til gengæld synes jeg, at de er rigtig lækre.

torsdag den 24. maj 2012

Bananmuffins med chokoladefrosting


Mit vikariat blev forlænget igen-igen og det skulle fejres…

…med hjemmebagte kager. Da jeg havde nogle temmelig overmodne bananer liggende, var en eller anden slags banankage oplagt. Valget faldt på bananmuffins. Og da jeg elsker chokolade, skulle det gerne være med en rigtig lækker smovset chokoladefrosting til. Efter at have været rundt i blogland og se på forskellige opskrifter blev det til nedenstående kombination.


Bananmuffins med chokoladefrosting
(10 stk)
Muffins:
2 æg
75 g brun farin
1,5 tsk vanillesukker
50 g hvid hvedemel
50 g alm. hvedemel
1 tsk bagepulver
60 g smeltet smør
2 bananer
50 g hakket mørk chokolade 70%
Frosting:
50 g blødt smør
100 g flormelis
0.25 dl mælk
25 g smeltet mørk chokolade 70%
Pisk æg, farin og vanillesukker let og luftigt. Rør mel, bagepulver og smeltet smør i sammen med den hakkede chokolade. Mos bananerne, tilsæt dem og rør godt rundt. Jeg kom dejen i papirsmuffinsforme, som stod i en metalmuffinform. Hver form blev fyldt ca. 2/3 del. Bages i en forvarmet ovn i ca. 20 minutter ved 175 grader varmluft. Til frostingen smeltes chokoladen over vandbad eller i mikroovnen og afkøles til stuetemperatur. Smør og flormelis piskes sammen. Mælken piskes i. Den smeltede chokolade tilsættes og der piskes igen. Når kagerne er blevet kolde kommes frostingen på.

Note: Meget lækre bananmuffins med en god smag af banan(kage) og chokolade. Frostinglaget var lige tilpas, det kan ellers godt blive lidt for meget for min smag. Jeg sparede på de forskellige slags sukker i forhold til de opskrifter, jeg havde fundet og det kunne sagtens lade sig gøre, uden at man savnede noget.

tirsdag den 22. maj 2012

Boganmeldelse: Gøgens varsel




Anmeldelse af Katarina Wennstam: Gøgens varsel
Bogen er udkommet på forlaget  People’s Press
Du kan læse mere om bogen her

Spændende svensk krimi om hustruvold og æresdrab...

Da journalisten Maria og hendes mand, Tobias, endelig finder det rigtige hus til den rigtige pris i en stockholmsk forstad, flytter de straks efter ind med deres barn. I begyndelsen er glæden over huset stor, men efterhånden går det op for Maria, at noget frygteligt er sket i det hus for ikke så længe siden. Hun begynder at bore i sagen og finder ud af, at den tidligere ejer, en politimand, dræbte sin kone i køkkenet. Køkkenet bliver aldrig helt det samme rum for Maria igen efter den opdagelse. Maria, der for tiden er arbejdsløs, kan ikke slippe den grimme historie og jo mere hun borer i sagen, jo mere synes hun, at der er noget, som ikke stemmer. Hun bliver mere og mere besat af sagen både som journalist og personligt og det ender med at gå ud over hendes forhold til Tobias.
Sideløbende med ovennævnte historie følger man en anden historie, hvor en ung iransk indvandrer har hængt sig på et loft ovenover en kurdisk families lejlighed. Det viser sig at den hængte mand var kæreste med familiens datter, noget der absolut ikke passede familien. Så var det egentlig et selvmord eller gemmer der sig et æresdrab bag den unge mands død. Det prøver anklageren Madeleine og hendes ven politimanden Mats Hjörne at finde ud af.

Ret typisk skandinavisk femikrimi bygget op omkring samfundsmæssige temaer som vold mod kvinder og æresdrab. I starten var jeg ikke så fanget af historien, men det blev jeg alligevel efterhånden og endte med at synes, at den var ret spændende. Krimi i den gode ende.

søndag den 20. maj 2012

Kylling i peanutssauce


En lækker ret med kylling og peanuts…

…fandt jeg hos Arla på deres hjemmeside. Den blev afprøvet stort set efter opskriften og jeg synes, at der kom en lækker ret ud af det. Det var dog ikke lige noget for Datteren, men hun er vist heller ikke så glad for jordnødder, som hendes mor er det.

  
Kylling i peanutssauce – min version
(2 personer)
2 kyllingefiletter (ca. 250 g)
1 æble
1 fed hvidløg
½ dl saltede peanuts
lidt stdt chili
1 spsk peanutbutter
lidt limesaft - citronsaft kan også bruges
½ spsk brun farin
½ dl vand
11/4 dl piskefløde
½ bouillonterning
salt
lidt smør
Skær kyllingen i tern. Skær æblerne i tern. Hak hvidløget fint og hak peanutsene groft. Pisk peanuts, chili, beanutbutter, citron eller lime, farin, vand og fløde sammen med en halv smuldret bouillonterning i en gryde. Kog blandingen op. Brun kyllingeternene i smør og kom dem over i gryden. Kog dem nogle minutter. Krydr med salt. Svits æbletern og hvidløg i smør og kom dem i gryden. Serveres med ris og dagens salat.

torsdag den 17. maj 2012

Pizza med krydret hytteost og skinke


Så blev det også min tur til at prøve en af de nye hytteoste fra Arla.

Det var hytteosten med fire slags løg og jeg brugte den som fyld på en pizza sammen med skinke, løg og squash. Det var – sjovt nok – en opskrift, jeg havde fundet hos Arla. Hytteosten har i sig selv en god smag og den vil helt sikkert kunne finde anvendelse til mange ting eller også kan man bare spise den, som den er på et stykke rugbrød med lidt grønt. Til pizzadejen kan man bruge en færdig fuldkornspizzadej, det er den nemme måde. Eller man kan lave sin egen, som jeg gjorde det denne gang.


Pizza med krydret hytteost og skinke – min version
(2 personer)
15 g gær
2 dl lunkent vand
½  tsk salt
1 tsk olivenolie
100 g fuldkornshvedemel (eller en anden grov melsort)
200 g durummel
125 g hytteost med 4 slags løg
1 rødløg i tynde ringe
70 g serrano skinke
½ squash
citronsaft
salt, peber
Opløs gæren i vand. Tilsæt salt og olivenolie, fuldkornshvedemel og det meste af durummelet og ælt dejen. Kom en anelse olivenolie i en skål, vend dejen rundt og sæt den til hævningen en halv time.  Del dejen i to og rul hver del ud på et stykke bagepapir. Det kan være en god ide at prikke bunden med en gaffel, så den ikke hæver for meget op. Læg dejen og bagepapiret over på en varm plade og bag bunden i 10 minutter ved 225 grader. Fordel hytteost, løg og skinke på bunden og bag den yderligere 10 minutter. Imens skrælles squashen i lange tynde strimler med din kartoffelskræller. Skrællerne vendes med citronsaft, salt og peber og lægges oven på pizzaen, når den kommer ud af ovnen. Serveres med dagens salat.

Note: Jeg havde ikke før bagt pizza på den måde af to omgange og med en varm plade. Det gav et rigtig godt resultat. Pizzaen smager ikke som en traditionel pizza, men jeg syntes, at det blev en rigtig lækker, smagfuld og knap så fed udgave af en pizza. 

tirsdag den 15. maj 2012

Perlerugsalat med squash


Nye variationer af tilbehør er altid velkommen.

Her er en lækker og enkel lun perlerugsalat med squash, som passer godt til forskellige former for stegt kød. Vi fik den sammen med svinefilet. Opskriften fandt jeg hos Femina.



Perlerugsalat med squash - min version
(2 personer)
1 dl perlerug
salt
saft af 1 citron
1 spsk. flydende honning
2 spsk. olivenolie
2 håndfulde hakket persille
1 squash i tynde skiver
salt og peber
Skyl perlerugen og kog den i usaltet vand ca. 15. minutter. Hæld vandet fra og smag til med salt. Rør citronsaft, honning og olie sammen og vend squash og persille med dressingen, Til sidst vendes den lune perlerug i og det hele smages til med salt og peber.

søndag den 13. maj 2012

Bønnemos med to slags bønner


Mit første møde med edamame bønner…

…ser ud til at kunne udvikle sig til et godt bekendtskab fremover. Jeg havde købt en pose frosne bønner et sted, muligvis en spotvare i Netto eller Fakta. Lige da jeg hældte bælgene ud af posen, tænkte jeg, de ser da kedelige ud, dem bliver der nok ikke meget ved. Men de røg alligevel ned i en gryde med letsaltet vand og blev kogt et par minutter. Efter at de var blevet kølet af, maste jeg et par bønner ud af bælgen og smagte på dem. Og hov, de havde jo en rigtig god smag. De vil helt sikkert blive købt ind igen. I dag blev de brugt sammen med kidneybeans til en bønnemos.

 Se lige de flotte farver sammen

Denne færdige bønnemos er knap så smuk at se på,
men den smager godt på et stykke rugbrød sammen med et par skiver tomat

Bønnemos med to slags bønner
(pålæg til et par dage eller tre)
50 g kidneybeans fra dåse
80 g edamame bønner (ca. 200 g med bælg)
2 spsk cremefraiche
1 spsk citronsaft
lidt presset hvidløg
salt, peber
Som sagt blev edamame bønnerne kogt et par minutter, inden de blev afkølet og for derefter at blive presset ud af bælgene. Så gav jeg dem en tur i minihakkeren sammen med kidneybeans, cremefraiche, hvidløg og citronsaft. Smages til med salt og peber. Måske skulle der mere krydderi i, men på den anden side skulle man også kunne smage bønnerne, synes jeg. Havde jeg haft tahin på lager, havde jeg måske kommet lidt af det i. Jeg bruger det til at smøre på rugbrød f.eks. med et par tomatskiver oven på. 

fredag den 11. maj 2012

Gourmetaften i Føtex

I går aftes var jeg til Gourmet & Vin Aften i Føtex...

...sammen med ca. 150 andre mennesker. Vi havde alle betalt 100 kr. for en billet til arrangementet. Og så kunne man ellers vandre fra stand til stand og smage på mange lækre, spændende ting. Det var en herlig ting og hold da op, hvor var jeg mæt, da jeg gik hjem ca. halvanden time senere.

Her kan I se det meste af det, jeg fik smagt på.

Jeg startede med lidt fisk - rødspætte med rejer, dild, dressing og citron og lidt sushi med laks, mango og ærter. Derefter en miniburger med bulled pork, som jeg ikke havde smagt før, men som jeg jo har hørt rigtig meget om ude i Blogland. Det smagte skønt og en dag skal jeg også have prøvet at lave det selv. Så var der en lille hapser mod gode tomater og ost samt grillost med lidt honning og nødder, rigtig god ide til servering.

 Mere fisk i form af marinerede vannameirejer fra delikatessen. Mere kød, denne gang i form af lidt kalvefilet med kartofler og sovs samt en skøn hvid asparges indsvøbt i bacon.

En meget lækker salat med bla. artiskok, bacon, blåbær, sukkerærter og rucola, den kunne man godt gøre efter. En skive flute med lidt chilihumus og soltørrede tomater, mums. Samt tre forskellige slags ostehapser.

Så var det tid til dessert. En lækker Crème Brulée med friske bær, lidt is fra Ben & Jerry, hjemmelavet flødebolle med marcipanbund og lidt chokoladekage.

Det blev ikke til de vilde indkøb, men dog lidt til den søde tand. Sød lakrids fordi der også var smagsprøver på cookies med lakrids i og sådan nogle kunne jeg godt tænke mig at lave. Et bæger is fra Ben & Jerry (Cookie Dough) for at have lidt med hjem til deling med Datteren samt en flaske Princip æblemost, som Datteren og jeg er blevet ret glade for.

Det bliver vist ikke sidste gang, at jeg tager til Gourmetaften i Føtex :-)

torsdag den 10. maj 2012

Gulerodsbrud á la Claus Meyer


Jeg skulle have brød med på arbejde…

… og jeg plejer altid selv at bage noget til sådan en anledning. Ofte bruger jeg en kendt opskrift, så jeg nogenlunde ved, hvordan resultatet bliver. Men for nylig havde jeg set en opskrift på Claus Meyers gulerodsbrud hos Hanne K's verden og den opskrift måtte jeg altså lige prøve. At jeg så lige den dag fik en ekstra vagt på to timer, så bagningen endte med at være et aftenprojekt, var ikke helt efter planen.


Gulerodsbrud á la Claus Meyer – (med enkelte ændringer)
50 g gær
2 dl kærnemælk
3 dl varmt vand
200 g fuldkonrsspeltmel
ca. 800 g hvedemel
50 g rørsukker
15 g salt
75 g blødt smør
2 æg
150 g solsikkekerner
4 store groftrevne gulerødder
Bland varmt vand og kærnemælk så det er ”lillefingervarmt”. Opløs gæren i væsken og rør derefter mel, sukker og salt i. Ælt dejen sammen. Ælt derefter smørret ud i dejen. Hvis det ikke er blødt nok, kan man give det lidt tid i mikroovnen. Ælt til dejen er glat og smidig. Lad dejen hæve en time, lunt og tildækket. Tag forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord. Lav en hulning, hvor de let sammenpiskede æg hældes ud sammen med solsikkekerner og gulerødder. Fold dejen op omkring æg, rødder og kerner. Arbejd dejen igennem. Hanne gjorde det med en dejskraber/spartel – det synes jeg ikke fungerede så godt for mig. Så jeg jog klør fem i den klistrede masse og rodede forsigtig rundt med den, til det hele var blandet godt. Derefter sættes dejen i store klatter på bagepapir. Bollerne skal efterhæve en time og derefter bages 15-20 minutter til de er gyldne.

Note: Bollerne hævede ganske vist, men mere ud til siden end opad, så de blev ladt flade og derfor lidt svære at skære igennem. Men smagen var der ikke noget galt med! Og da jeg oven i købet fik dem varmet i frokoststuens ovn inden serveringen på arbejdet, var successen hjemme.

tirsdag den 8. maj 2012

Nudler med spidskål og spejlæg


Et let aftenmåltid med nudler, spidskål og spejlæg.

Dejlig let mad uden kød og nemt og hurtigt at lave. Opskriften fandt jeg i Alt For Damerne. Jeg fulgte stort set opskriften, men tilføjede nogle soyaristede mandler jeg havde lavet for at give lidt knas til retten. Soyaristede mandler kan man finde opskrifter på flere steder på nettet f.eks. her eller her.


Nudler med spidskål og spejlæg – min version
(2 personer)
100 g fuldkornsnudler
1/3 spidskål
½ bdt. forårsløg
1 fed hvidløg
frisk eller tørret chili (for mit vedkommende blev det tørret)
1 spsk neutral olie
2 spsk østerssovs
1 spsk semsamolie
¼ dl vand
4 æg
Kog nudlerne efter anvisningen på pakken. Snit spidskålen fint og skær forårsløg i skiver. Hak hvidløg og evt. frisk chili fint. Varm en wok op med 1 spsk olie og kom hvidløg, chili og spidskål i. Tilsæt østerssovs, sesamolie og vand og rør det sammen. Vend nudlerne i og kom forårsløg i til sidst sammen med soyaristede mandler. Steg spejlæggene på begge sider og  læg dem oven på grønsagsnudlerne ved serveringen. Som tilbehør havde jeg lavet en råkost med revet rødbede, revet pastinak og ananas, en rigtig god kombination, jeg ikke havde prøvet før. For at få den til at passe til den krydrede mad lavede jeg en dressing af sesamolie, lidt stødt ingefær, lidt soja og ananassaft. Det er ikke sidste gang at den kombination bliver brugt.

mandag den 7. maj 2012

Forårstur ved Fussingø


Er der noget så lysende og let som en nyudsprunget bøgeskov?

Den Glade Murer og jeg gik St. Bededag nogle dejlige ture i skovene ved Fussingø, et rigtig naturskønt sted der ligger ca. 10-12 km fra Randers. Her er både spændende skovveje, store og små søer og marker fyldt med gule mælkebøtter. Så kan det da ikke blive mere forårsagtigt.
























lørdag den 5. maj 2012

Burger med kylling


Burger er jo nem mad og med en god hjemmelavet grov bolle også meget mættende mad.


Jeg fandt en god opskrift på burgerboller hos Med med hjertet i stilhed og storm. Som fyld lavede jeg nogle store kyllingebøffer med forskellige løg i og desuden blev burgeren smækket sammen med guacamole, salatblade, et par skiver grillost og tomatpesto. En ordentlig mundfuld – men den var god.


Burger med kylling – min version
Bollerne:
50 g gær
5 dl lunkent vand
2½ tsk sukker
1 tsk salt
2 æg
0,4 dl olie
150 g groft fuldkornshvedemel
100 g havregryn
500-550 g hvedemel
Kyllingebøffer:
250 g kyllingefars
½ finthakket rødløg
1 lille bdt purløg
1 fed hvidløg
lidt tørret chili
salt, peber
1 æg
2 spsk hvedemel evt. lidt mere
olivenolie
Først bagte jeg bollerne. Opløs gæren i det lune vand og rør det med sukker, salt, olie og æg. Rør fuldkornshvedemel og havregryn i. Ælt hvedemel i efter behov, til dejen bliver glat og smidig. Lad dejen hæve en time. Slå dejen ned og del den. Jeg lavede 8 (store) burgerboller og 8 almindelige boller af portionen. Hver del rulles til en bolle. De 8 burgerboller trykkes desuden flade, så de er ca. 2 cm i højden. Lad dem efterhæve 30 minutter. Pensles med æg og drysses med sesam. Bages i ovnen 12-15 minutter ved 200 grader. Til kyllingebøfferne røres farsen med finthakket løg, klippet purløg og finthakket hvidløg. Tilsæt salt, peber og chili. Rør ægget i og derefter hvedemel indtil dejen bliver fast nok til at forme to store bøffer. Bøfferne steges 15 minutter til de er gyldne og gennemstegte. Burgerne lægges sammen med guacamole, tomatpesto, salatblade, grillost og kyllingebøf. Serveres med dagens salat. 

torsdag den 3. maj 2012

Reste-omelet


Let mad på en varm dag.

I dag lavede jeg omeletter med diverse rester. Det er simpelthen alle tiders med sådan en omelet. Den er nem og hurtig at lave og du kan næsten bruge alle slags rester som fyld.


 Til dagens omeletter lavede jeg først fyldet. Jeg brugte:
- en rest kogte kartofler, som blev skåret i tern og stegt på panden
- en rest kogt kylling, som blev skåret i tern og stegt sammen med kartoflerne
- begge dele blev krydret med Pommes Frites Salt.
- lidt frossen spinat fra fryseren, som blev opvarmet i en gryde og derefter blandet med kartofler og
  kylling
Omeletterne blev lavet af:
2 æg pr. stk
salt, peber,
oliemargarine
Æggemassen blev pisket sammen med salt og peber og stegt på panden.
Da omeletterne var færdigbagte, kom jeg revet ost på den ene halvdel og så fyldet oven på. Og dermed var de klar til servering.

Vupti – så har man en lækker middagsret – nemt, hurtigt og lige til.

onsdag den 2. maj 2012

Peanutbuttercookies - eller småkager?


Cookies – der ikke helt blev til cookies…

…men smagte godt alligevel. Jeg bagte disse cookies som forberedelse til min fødselsdag og havde sat dem langt fra hinanden på pladen, så de havde plads til at flyde ud. Det gjorde de ikke og de blev heller ikke bløde og cookies-agtige indeni. Nå, pyt - de smager som sagt godt og så kalder jeg dem bare småkager i stedet. Opskriften fandt jeg hos Tante Sød.

  
Penautbuttercookies – min version
100 g blødt smør
75 g brun farin
75 g sukker
1 æg
100 g peanutbutter
125 g mel
75 g havregryn
½ tsk bagepulver
1/3 tsk salt
50 g lys chokolade
50 g nougat
50 g mørk chokolade
Pisk smør og de to slags sukker lyst og luftigt. Tilsæt ægget og pisk godt igen. Rør peanutbutter i. Rør derefter mel, havregryn, bagepulver og salt og til sidst hakket chokolade og nougat i. Form til kugler, læg dem på en bageplade med god afstand, tryk dem lidt flade. Bages 12-14 minutter ved 200 grader.