lørdag den 30. april 2011

Broccolifrikadeller med kartoffelsalat

I Magasinet MAD! nr. 3 2011 faldt jeg over en opskrift på frikadeller med broccoli og det måtte jo lige være noget for sådan en broccoli-fan som mig. Og frikadelle-fan er jeg vel også. Frikadeller kan jo laves i et utal af variationer med mange forskellige slags fyld. Broccolifrikadellerne levede op til forventningerne, selvom udseendet var lidt anderledes end jeg er vant til, da de blev bagt i ovnen. Der var også opskrift på en kartoffelsalat og da det var længe siden, vi sidst havde fået det, blev den lavet som tilbehør.


Broccolifrikadeller med kartoffelsalat – min version
(2 personer)
Frikadeller:
ca.80 g broccoli
250 g hakket svinekød
½ finthakket løg
½ æg
½ dl mælk
2 spsk hvedemel
tørret salvie efter smag
salt, peber
Kartoffelsalat
500 g kartofler, gerne nye
½ bdt forårsløg
1 rød peberfrugt
½ bdt persille
½ dl mayonnaise
½ dl A38
(jeg er ikke så vild med mayonnaise i sig selv, vil helst have det blandet med et syrligt produkt)
1 spsk olivenolie
saft fra knap ½ citron
salt, peber
Frikadeller:
Tænd ovnen på 200 grader. Skær broccolien i små buketter, overhæld dem med kogende vand i en skål og lad dem trække 2 minutter. Hæld vandet fra og hak broccolien fint. Rør svinekødet med løg, æg, mælk, hvedemel og krydderier. Rør til sidst den finthakkede broccoli i farsen. Form farsen til frikadeller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Dryp lidt olie over dem og bag dem ca. 30 minutter.
Kartoffelsalat:
Kartoflerne koges i letsaltet vand ca. 15 minutter, til de er møre. Skyl dem i koldt vand og skær dem i små tern. Forårsløgene skæres i tynde skiver. Peberfrugten renses og skæres i små tern. Persillen skylles og hakkes. Til dressingen røres mayonnaise med A38, olie, citronsaft, salt og peber. Grønsagerne vendes forsigtigt i dressingen og så er den klar til at servere til frikadellerne.

torsdag den 28. april 2011

Boganmeldelse: Brunstkalenderen

Brunstkalenderen
Anmeldelse af Emma Hamberg: Brunstkalenderen.
Bogen er udkommet på forlaget Aron. Du kan læse mere om bogen her

En herlig historie om tre svenske søstre, der voksede op i tresserne og halvfjerdserne på en stor gård med masser af køer og masser af hårdt arbejde. Marie, den ældste kunne ikke komme væk hurtigt nok. Hun har altid været den vildeste af pigerne og er som 42-årig endt som barchef, hvor hun langer mælkedrinks over disken til mere eller mindre skumle rockertyper. Hun har ingen mand eller børn, kun en rottweiler, der lyder navnet Otto, og en masse korte forhold bag sig. Den mellemste søster, Åsa på 37 år, er den mest nørdede af de tre søstre. Hun er en ørn til IT og har tjent rigtig mange gode penge på sit arbejde. Hun er gift med Adam, som hun elsker og hendes store ønske er at få et barn. Et ønske som indtil videre ikke ser ud til nogensinde at blive opfyldt og som efterhånden er det eneste, Åsa kan tænke på. Børn har den yngste søster Lena på 34 år til gengæld hele fire af. Og hund og kat og kaniner og et hus altid fyldt med vasketøj, madlavning, oprydning og en mand, der næsten aldrig er hjemme, fordi han rigeligt at se til på sin benzintank og sit værksted.

Søstrenes elskede far dør og det kommer til at få stor betydning for de tre kvinders fremtidige liv.

Den måde kvindernes problemer bliver løst på og måske ikke helt troværdige og realistiske. Men en gang imellem skal man også tro på, at gode ting sker og at folk får løst deres problemer på en god måde. Jeg kunne rigtig godt lide de tre søstre og bogen var også ret morsom, så alt i alt var det en rigtig god og hyggelig læseoplevelse.

tirsdag den 26. april 2011

Knækbrød og boller med chokolade

Her i påsken har jeg fået bagt to ting. For det første har jeg endelig fået prøvet at bage knækbrød. Det var jo super nemt og de blev faktisk rigtig lækre, de knækbrød. Det er noget jeg skal eksperimentere mere med, både i forhold til melsorter og til hvad der skal i af kerner og den slags. Jeg brugte en opskrift, jeg fandt på nettet, en opskrift som dukker op rigtig mange steder. Desuden fik jeg bagt boller med chokolade i. De skal bruges om 14 dage, når jeg skal holde fødselsdag. Det blev store lette boller med en god smag af chokolade og som egner sig bedst med smør på. Eller hvis man er en rigtig ”chokoladegris”, så kan man jo også komme pålægschokolade eller nutella på.

Knækbrød med kerner – min (første) version
1 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1½dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
1 dl grahamsmel
2½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
1 ¾ dl god olie
2 dl vand
Alle de tørre ingredienser blandes godt sammen. Rør olien og derefter vandet. Man kan bruge el-piskeren til at røre dejen sammen med. Dejen bliver noget klistret. Derefter deles dejen i to dele og hver del rulles tyndt ud mellem to stykker bagepapir. Derefter lægges dejen over på en bageplade og det øverste papir trækkes af. Med en skarp kniv eller pizzakniv skæres dejen op i passende stykker. Knækbrødene bages ved 200 grader i 15-20 minutter.

Boller med chokolade
ca. 15 boller
25 g gær
3 dl lunkent vand
½ tsk salt
1-2 spsk honning
1 æg
¾ dl A38
50 g grahamsmel
50 g durummel
500-600 g hvedemel
100 g mørk meget grofthakket chokolade
Oplæs gæren i vandet og rør salt, honning, æg og A38 i skålen. Tilsæt melet lidt ad gangen. Tilsæt chokoladestykker. Ælt dejen grundigt. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse, ca. 1 time ved stuetemperatur. Slå dejen ned og tril den til ca. 15 boller. Efterhæv bollerne 30 minutter og pensl dem med sammenpisket æg. Bag bollerne ved 200 grader i 20 minutter.

søndag den 24. april 2011

Broccoli i Danablucreme med pasta og skinke

Hermed endnu en ret med Danablu, denne gang med pasta og broccoli. Hvis man kan lide de stærke blå oste i maden, så er det her rigtig lækkert, synes jeg. Det er samtidig en nem og hurtig ret, lige passende til en travl hverdag. Opskriften her jeg fra hjemmesiden www.vildmedmad.dk. Jeg valgte at bruge skinke i stedet for bacon og mælk i stedet for fløde. Denne ret blev også lavet mens Datteren var i Paris. Hun ville ikke bryde sig om den stærke ostesmag, men jeg kan rigtig godt lide det.

Broccoli i Danablucreme med pasta og skinke – min version
(1 person)
ca. 75 g broccoli
½ dl fløde
salt, peber
½ dl cremefraiche
40 g Danablu
50-75 g skinke
60 g pastaskruer, gerne fuldkorn
25 g valnøddekerner
Kog pastaskruerne i rigeligt letsaltet vand ca. 11 minutter, kom broccolibuketter i de sidste tre minutter og kog videre under låg. Hæld vandet fra og hæld derefter pasta og broccoli i et smurt ildfast fad. Skær skinken i små tern og steg dem i lidt smør i en gryde og bland dem derefter med broccoli og pasta. Smuldr Danablu-osten ned i den varme gryde til den begynder at smelte (ved svag varme) og tilsæt mælk og cremefraiche. Lad cremen koge op og krydr med salt og peber. Hæld osteblandingen over broccoli og pasta og vend rundt. Drys til sidst grofthakkede valnøddekerne eller ristede pinjekerner over. Dæk fadet til med stanniol og bag det i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter. Kan også tilberedes med almindelig revet ost. Serveres med dagens salat.

torsdag den 21. april 2011

Boganmeldelse: Hundredefodsrejsen

Anmeldelse af Richard C. Morais: Hundredefodsrejsen.
Bogen er udkommet på forlaget NB Books. Du kan læse mere om bogen her

Her er en roman, der er en fryd at læse, hvis man er et madøre. Her tales om madlavning, handles ind til madlavning og laves mad – så man næsten både kan dufte, se og smage råvarerne og de mange forskellige retter, der beskrives. Romanens hovedperson er en indisk ung mand, Hassan, der vokser om i Mumbai i Indien, hvor hans forældre har en restaurant. Så Hassan får madlavning ind med modermælken, kan man næsten sige. Men da moren dør ved en tragisk ulykke flytter hele familien, inklusiv tanter og onkler, til London. Faren er dog aldrig rigtig kommet sig over morens død og det ender med at familien drager videre, denne gang til den lille by Lumière i Frankrig. Her får faren livsmodet tilbage og starter en indisk restaurant lige over for byens meget berømte restaurant, der serverer ypperlig fransk mad. Ejeren af den franske restaurant, Madame Mallory, bryder sig absolut ikke om den nye konkurrent og snart bryder krigen ud mellem de to spisesteder. Indtil den dag Madame Mallory opdager at den unge Hassan er et naturtalent i et køkken. Og da Hassan samtidig har en drøm om at lære at lave rigtig fransk haute cuisine ender det med at han kommer i lære hos Madame Mallory og striden mellem familierne bilægges. Mange år senere får Hassan sin egen restaurant i Paris og det lykkes ham også at opnå op til flere af de eftertragtede Michelin-stjerner.


En charmerende, sanselig og appetitvækkende fortælling fra den kulinariske verden.

Hvis man har fået lyst til at læse andre romaner, hvor madlavning er en vigtig del af handlingen, kan man finde en liste her

tirsdag den 19. april 2011

Forårspande med asparges, broccoli og æg

I dette dejlige forårsvejr må en forårspande da lige være sagen. Ideen til opskriften har jeg fra Politikens tillæg om mad søndag d. 10. april 2011. Jeg ændrede nogle af ingredienserne, brugte broccoli i stedet for spidskål og lidt hakket hvidløgstop i stedet for ramsløg. Desuden havde jeg en rest hellefisk til overs og den skar jeg ud og smed oven i panden til sidst. Datteren er taget til Paris med en veninde, så jeg spiser alene i disse dage. Derfor er opskriften til en person denne gang.

Forårspande med asparges, broccoli og æg – min version
(1 person)
ca. 80 g broccoli
4 grønne asparges
50 g champignon
1 spsk olivenolie
lidt hakket top fra et hvidløg, forårsløg kan også bruges
2 spsk østerssauce
salt, peber
2 æg
lidt hellefisk eller laks – man kan også lave retten uden fisk

Skær champignonerne i skiver. Steg broccoli, asparges og champignon på en pande i varm olivenolie i 2 minutter. Vend hakket hvidløgstop og østerssauce deri og krydr med salt og peber. Slå æggene ud i panden og lad dem stege færdig der. Næste gang tror jeg nu, at jeg steger spejlæggene for sig selv. Mine spejlæg skal være gennemstegte, før jeg tør spise dem, og det er næsten synd, at lade grønsagerne få så lang tid. Til sidst skæres fisken ud i mindre stykker og lægges oven i panden. Serveres direkte fra panden f.eks. sammen med lidt brød og en råkost.

søndag den 17. april 2011

Kartoffelfad med Danablu og aspargessalat

Sluttede arbejdsugen med tre sene vagter på arbejdet, så der har ikke været så meget overskud til kulinariske prøvelser. (Til gengæld fik Datteren og jeg set Harry Potter og Dødsregalierne på nyindkøbt DVD fredag aften!) For nylig fik jeg dog lavet nedenstående kartoffelfad. Kartoffelfad i ovnen er en god måde at få brugt kartofler på og der er mange muligheder for variation. Her har jeg valgt at lave en med Danablu, persille og løg. Dertil skinke varmet i ovnen ved 175 grader i 45 minutter. Samt en dejlig aspargessalat med appelsin. Opskriften på aspargessalaten har jeg fundet hos Kræftens Bekæmpelse.


Kartoffelfad med Danablu
(2 personer)
300 g kartofler
½ finthakket løg
1 bdt persille
1 fed hvidløg
30 g soltørrede tomater finthakket
50 g Danablu
1½ dl mælk evt. blandet med fløde
salt, peber
Kartoflerne skrubbes godt og koges i letsaltet vand ca. 10 minutter. Derefter skæres de i skiver. Et ildfast fad smøres og man ligger et lag kartoffelskiver i bunden. Derefter kommes halvdelen af løg, tomater, hvidløg, persille og Danablu på samt salt og peber. Så endnu et lag kartofler og den anden halvdel af løg, tomater, hvidløg og persille samt ost. Øverst et lag kartofler igen. Så hældes mælk/fløde over og der drysses med revet ost. Sættes i ovnen ved 175 grader i ca. 1 time.

Aspargessalat – min version
(2 personer)
½ bdt grønne asparges
1 bdt forårsløg
1 appelsin
½ agurk
½ spsk sennep
1 spsk olivenolie
1 spsk lys vineddike
½ grøn peberfrugt i tern
Jeg ændrede lidt opskriften, da man i den oprindelige opskrift skal bruge skallen fra appelsinen. Og jeg kunne kun få en hel pose økologiske appelsiner i stedet for en enkel. Derfor valgte jeg at bruge en almindelig appelsin, hvor jeg skar frugtkødet i mindre stykker og kom det i salaten i stedet for saft og skal. Asparges skåret i 2 cm stykker og forårsløg, skåret i 2 cm stykker, blancheres i kogende letsaltet vand et par minutter. Køles af i koldt vand og duppes tørre. Den halve agurk flækkes, kernerne skrabes ud og resten skæres i tern. Appelsinen skrælles og appelsinbådene skæres ud i tern. Rør en marinade af sennep, olie og eddike. Asparges, forårsløg, appelsiner, agurk og peberfrugt vendes med marinaden samt lidt salt og peber. Lad salaten trække ½ time før den serveres.

tirsdag den 12. april 2011

Sød kartoffel med bønnesalsa

Jeg har ikke prøvet sød kartoffel før, men sidste gang var der et par stykker med i kassen fra Aarstiderne. Det var jo lidt spændende, hvad skulle jeg nu bruge dem til? Jeg fandt en opskrift i Carsten Kysters kogebog ”Køkkentid” på sød kartoffel med sort bønnesalsa og da jeg havde sorte bønner på lager, var det jo oplagt at prøve. Som sagt, så gjort. Resultatet blev lækkert tilbehør der både havde den søde smag fra de bagte kartofler, den stærke smag fra chilien, den salte smag fra fetaen og den syrlige smag fra citronen. Rigtig god smagssammensætning.



Sød kartoffel med bønnesalsa – min version
(2 personer)
50 tørrede sorte bønner
200 g orange sød kartoffel
½ spsk olivenolie
50 g feta
stdt chili
1 spsk finthakket persille
1 spsk olivenolie
½ spsk revet citronskal
1 spsk citronsaft
salt, peber
Udblød bønnerne i rigeligt vand natten over på køl. Hæld vandet fra bønnerne og kog dem i et nyt hold vand ca. 1 time, til de er møre. Hæld vandet fra og lad dem køle af. Vask og skrub kartoflen og skær den i skiver på ca. 2 cm. Læg kartoffelskiverne på en bageplade med bagepapir. Pensl dem med olie og krydr med salt og peber. Bag dem i en 220 grader varm ovn i 10-15 minutter, til de er møre. Vend feta, chili og persille forsigtigt sammen med de kogte bønner, olivenolie, citronsaft og skal. Smag til med salt og peber. Anret kartoffelskiverne på tallerkenen med sort bønnesalsa over.
Jeg spiste kartoflerne med bønnesalsa som tilbehør til en skive skinke og dagens salat.

søndag den 10. april 2011

Græsk kartoffelfad og græske koteletter

I dag får I opskriften på en mine største favoritter, når det kommer til kartoffelfade i ovnen. Kartoffelfadet er græsk inspireret og jeg har lavet det mange gange, både til os selv og til gæster. Opskriften har jeg klippet ud af et ugeblad for længe siden. For at blive i det græske tema lavede jeg nogle græsk inspirerede koteletter til og de blev også gode. Ideen til dem fik jeg her

Græsk kartoffelfad
(4 personer)
700 g kartofler, gerne nye
frisk eller tørret rosmarin
100 g oliven – sorte eller grønne
250 g cherrytomater
2 tsk st. koriander
100-150 g fetaost
1 bdt. forårsløg
4 spsk olivenolie
1 spsk sesamfrø
Vask kartoflerne godt. Skær dem i 1 cm tykke skiver. Kog dem møre med salt og rosmarin i 10 minutter. Hæld vandet fra og fjern rosmarinen. Kom kartoflerne i et ovnfast fad sammen med grofthakkede oliven, halve tomater og snittede forårsløg. Bland det hele med smuldret fetaost og koriander. Vend derefter godt med olivenolie, salt og peber. Blandingen må ikke virke for tør. Bag kartoflerne i ovnen ved 220 grader i 10-15 minutter.

Græske koteletter
(4 personer)
4 nakkekoteletter
salt, peber
2 spsk olivenolie
3 spsk hvedemel
1 dl hakket persille
1 tsk tørret oregano
2 dl bouillon
100 g feta
Hvedemel, salt, peber og oregano blandes på en tallerken. Koteletterne vendes i melblandingen. Steges i olivenolie på en pande, ca. 1 minut på hver side, ved høj varme. Koteletterne lægges i et ildfast fad. Panden koges af med bouillonen. Bouillonen hældes over koteletterne. Fetaosten smuldres på koteletterne, drys med oregano og hakket persille og dryp lidt olivenolie over. Retten sættes i ovnen i ca. 15 minutter ved 225 grader, midterste rille.

Serveres med dagens salat, som overhovedet ikke var græsk inspireret. Den blev lavet af feldsalat, gourmetbønner, rød peberfrugt og agurk.

torsdag den 7. april 2011

Tur til Mols Hoved

Det er ikke blevet til så mange vandreture det sidste stykke tid. Men søndag d. 3. april var Den Glade Murer og jeg ude på en dejlig travetur på Mols Hoved. Solen vidste ikke rigtig om denne ville skinne eller ej, men det meste af tiden var den fremme og det var rigtig dejligt.



Vi startede turen langs klinten nede ved stranden. Her kunne man se, hvordan klinten var skredet ned flere steder efter vinteren. Mange digesvaler har mistet deres hjem denne vinter og må nu i gang med at lave et nyt.


Der var masser af disse små gule forårssole på klinten.


På et tidspunkt nåede vi en stor trappe, som vi gik op af. Så fortsatte turen ind gennem et dejligt kuperet landskab med små søer, lidt skov og marker, der havde et dejligt grønt skær.


Vi passerede tæt forbi den gamle herregård Isgård, og gik derefter ned til stranden igen.


Og så tilbage til trappen igen langs stranden. Vi tog trappen op endnu en gang og sætte os på en bænk på toppen af klinten og spiste vores grovbolle med oksespegepølse, mens vi nød den flotte udsigt over vandet. Og så gik turen tilbage til P-pladsen langs toppen af klinten med udsigt til Århusbugten..

mandag den 4. april 2011

Auberginepande med pasta og pølser

På www.birthes-madside.dk fandt jeg nedenstående opskrift på en pastapande med aubergine. Man kan vælge at lave den som tilbehør til kød, f.eks. lammekølle, kalvekoteletter eller frikadeller. Man kan spise den som vegetarmad med godt brød til. Eller man kan, som jeg gjorde det den dag, tilføje pølse skåret i skiver.


Auberginepande med pasta og pølser – min version
(2 personer)
½ aubergine
1 tsk salt
2 gulerødder i stave
1 grofthakket løg
1 tsk olivenolie
3-4 gode pølser
1 tsk paprika
1½ dl grønsagsbouillon
peber
120 g pasta
Auberginen tilsættes i 1x5 cm stave og drysses med salt. Trækker ca. 15. minutter, skylles i koldt vand og tørres i et klæde. Aubergine- og gulerodsstavene samt løg svitses 5 minutter i olien. De øvrige ingredienser – undtagen pastaen – tilsættes og retten simrer under låg i ca. 10 minutter. Imens koges pastaen. Skær pølserne i skiver og tilsæt dem sammen med den kogte pasta. Lad det hele koge yderligere et par minutter og så er auberginepanden klar til servering. Serveres med dagens salat samt brød, hvis man er ekstra sulten.

lørdag den 2. april 2011

Boller i karry med sprøde grønsager

Boller i karry er en god gammel kending, som jeg også fik som barn i 1960’erne og 1970’erne. Den gang bestod retten af kødboller, ris og karrysovs. I dag kan jeg ikke forestille mig sådan en ret uden noget grønt. For mig er retter uden grønsager som regel ikke særlig interessante, men jeg er også noget af en grønsagselsker. Hvis retten ikke i sig selv indeholder grønsager, så skal jeg da i hvert fald helst have en salat til. Denne mere moderne udgave af boller i karry har jeg fra Mad! nr. 3 2010.

Boller i karry med sprøde grønsager – min version
(2 personer)
Kødboller:
2 laurbærblade
½ løg
250 g hakket kalv og flæsk
½ æg
2 spsk hvedemel
½ dl mælk
salt og peber
Karrysovs:
½ løg
3 gulerødder
2 stilke bladselleri
15 g smør
1 spsk karry
½ spsk hvedemel
ca. 2 dl kogevand fra kødboller
grønsagsbouillon
knap 2 dl mælk
Desuden:
120 g ris
1 rødt æble
Kødboller: Sæt en gryde over med rigeligt letsaltet vand og laubærblade, bring vandet i kog. Pil og riv løget fint. Bland det med hakket kød, æg, mel og mælk i en skål og rør det til en fars. Krydr farsen med salt og peber. Form farsen til små boller, som lægges i gryden med kogende vand. Bollerne er færdige når de kommer op til overfladen efter ca. 5-7 minutter. Tag bollerne op og læg dem på en tallerken. Si kogevandet og gem det. Karrysovs: Pil løget og hak det groft. Skræl gulerødderne og rens bladsellerien, begge dele skæres i grove stykker. Smelt lidt smør i en gryde, tilsæt karry og lad det svitse et kort øjeblik. Kom løg, gulerødder og bladselleri i gryden og lad grønsagerne stege ganske kort. Tilsæt mel og rør godt rundt. Hæld kogevandet i lidt ad gangen, mens du hele tiden rører i gryden, så melet ikke klumper. Tilsæt bouillon og lad sovsen koge op. Skru ned for varmen og rør mælken i sovsen. Varm den godt igennem og smag til med salt og peber. Kog risene efter pakkens anvisning. Læg kødbollerne i et fad, hæld sovsen over og pynt med røde æbler i tynde både. Serveres med ris og dagens salat.