torsdag den 30. marts 2017

Curry med aubergine, tomater, broccoli og cashewnødder

Så fik jeg lige lyst til en god curry. Det kommer over mig en gang imellem. Mon der er andre, som har det på samme måde?  Jeg har før lavet curry i forskellige udgaver, der er links til et par opskrifter længere nede på siden. Det er jo masser af muligheder, så det er bare at finde en der passer dig lige den dag.

Denne udgave med aubergine, broccoli, cashewnødder og tomater blev jeg inspireret til efter at have set en opskrift hos Kirsten Skaarup. Opskriften blev tilpasset, hvad jeg nu havde på lager og det kom der en fin ret ud af.





Curry med aubergine, tomater, broccoli pg cashewnødder (min version)
(2 personer)
1-2 fed hvidløg
chiliolie
olivenolie
spidskommen
stødt koriander
gurkemeje
kanel
peber
300 g aubergine
1-2 dl vand eller bouillon
40 g cashewnødder
125 g blommetomater
100 g broccoli
citronsaft
1½ dl yohurt
salt, agavesirup
frisk koriander eller mynte

Hak hvidløget fint og skær auberginen i tern. Varm olien og kom spidskommen, gurkemeje og koriander i. Tilsæt det finthakkede hvidløg og lad det svitse ved moderat varme et par minutter. Tilsæt kanel og peber og svits et par minutter til.

Kom auberginetern i og lad dem svitse 4-5 minutter. Tilsæt vand eller bouillon, start med 1 dl. Hak cashewnødderne og del tomaterne i to. Tilsæt begge dele til gryden. Læg låg på og lad curryen småsimre ca. 10 minutter. Tilsæt mere vand eller bouillon, hvis den er ved at koge tør.

Del broccolien i små buketter og tilsæt dem sammen med citronsaft og yoghurt. Lad curryen simre endnu 4-5 minutter og smag til med sal, sirup og citronsaft.

Drys koriander over curryen og server den sammen med kogte ris.

Her er to andre opskrifter på curry:

tirsdag den 28. marts 2017

Vegetardeller med kartofler og bønner

Endnu en gang måtte jeg konstatere, at der lå nogle ”spisetrængende” (kan man sige det?) grønsager og gemte sig i grønsagsskuffen. Der var bl.a. et par kartofler – både en almindelig og en sød – en rest sorte bønner, en rest selleri og et par lidt kedelig forårsløg.

Og hvad kan der så komme ud af det? Ja denne gang blev det til en gang vegetardeller og de blev rigtig gode. Og serveret sammen med en salat lavet med rød spidskål og andet godt blev det til et skønt måltid.




Vegetardeller med kartofler og bønner
(9 stk – 2 personer)
300 g rodfrugter (almindelig kartoffel, sød kartoffel og rodselleri)
100 g sorte bønner fra dåse
2 stk. forårsløg
salt, peber
ca. 1 dl rugmel
olivenolie
Skræl rodfrugterne, skær dem i grove tern og kog dem i ca. 30 minutter. Imens hakkes forårsløget fint. Når rodfrugterne er kogt, moses de sammen med de sorte bønner. Rør derefter forårsløg og krydderier i. Til sidst røres rugmel i, til mosen får en rimelig fast konsistens.
Varm olien på panden og form frikadeller af mosen. Steg dem i olien 5-10 minutter til de bliver gyldne og sprøde. Serveres med dagens salat.


søndag den 26. marts 2017

Tærte med røget mørbrad og blomkål

 Jeg ved ikke med jer, men der hvor jeg har været i denne weekend har der været masser af solskin og forårsagtigt vejr.Og det kalder jo på mad, som smager af forår.

Og er der ikke noget let og forårsagtigt over en tærte med blomkål? Især når den ikke har en dejbund. Til gengæld er der røget mørbrad i tærten og det passer efter min mening rigtig godt sammen med blomkål. 





Tærte med røget mørbrad og blomkål
(3-4 personer)
300 g blomkål
3 stk. forårsløg
100 g røget mørbrad
3-4 æg
100 g hytteost
muskatnød
salt, peber
parmesanost

Start med at hakke blomkålen groft. Kom den i kogende vand med salt et par minutter. Tag blomkålen op, skyl den med koldt vand og lad den afdryppe. Hak forårsløgene.  Skær mørbraden i tern. Smør et tærte fad og læg blomkål i bunden. Drys tern af røget mørbrad og hakket forårsløg over. Pisk æggene sammen med hytteosten og krydderier. Hæld æggemassen over fadet og drys med lidt fintrevet parmesanost. Bag tærten i ovnen i ca. 30 minutter.

torsdag den 23. marts 2017

Nem mad: Tortilla pandekage med spidskål, mango og sorte bønner

En tortilla pandekage (færdigkøbt, det indrømmer jeg) med et eller andet fyld ovenpå, er ofte min redning, når der skal hurtig mad på bordet. 

Samtidig er det også en god måde at få brugt rester på. For man kan lige kaste et blik i køleskabet og så lave fyldet udfra de forhåndværende ingredienser. Hvis man kigger i køleskabet om morgenen, kan man også nå at handle lidt ekstra ind, hvis man ikke synes køleskabsindholdet er nok. 




Tortilla pandekage med spidskål, mango og sorte bønner
(1 person)
100 g rød spidskål
chiliolie
100 g sorte bønner fra dåse
50 g rød peberfrugt
½ mangofrugt
50 g flødeost med chili og paprika
½ avocado
spidskommen
lime
1 tortilla pandekage

Snit spidskålen fint. Skær peberfrugt og mango i tern. Varm chiliolien på panden og svits spidskålen heri.

Tilsæt sorte bønner og peberfrugt og varm det igennem. Rør flødeosten med avocado og smag til med lime og spidskommen.

Varm tortillaen i ovnen. Læg den på tallerkenen, smør avcadomosen udover og hæld kålblandingen oven på. Kom mangofrugttern øverst og så er din tortilla klar.

tirsdag den 21. marts 2017

Kartoffelgryde med rodfrugter

Kartoffelgryde med rodfrugter lyder måske ikke særlig spændende. Og hvis jeg skal være helt ærlig, så er jeg nu også ved at være lidt træt af rodfrugter. Men vejret kan stadig være koldt og rodfrugterne er stadig i sæson. Og det viste sig faktisk at den gryderet blev rigtig god, så den kan godt anbefales til en dag med kold blæst eller regn i stride strømme (eller endnu værre - haglvejr).




Kartoffelgryde med rodfrugter
(2 personer)
300 g kartofler
200 g pastinak
200 g persillerødder (andre slags rodfrugter kan også bruges)
1 lille løg (eller et stort løg og ingen porre)
1 stk porre
olivenolie
4-5 dl bouillon
3 stk soltørrede tomater
1-2 spsk øleddike
salt, peber
frisk timian
30 g blåskimmelost
en håndfuld grofthakkede hasselnødder
Start med at skrælle rodfrugterne. Skær kartofler og pastinak i tern og gulerødderne i skiver. Hak løget og skær porren i mindre stykker. Svits porre og løg i lidt olie, til de bliver bløde. Tilsæt tern af kartofler og rodfrugter og lad dem svitse lidt med. Tilsæt bouillon. Du skal ikke bruge mere, end det nogenlunde dækker grønsagerne. Lad grønsagerne småsimre i bouillonen i ca. en halv time.
Så skal der tilsættes noget smag. Nogle soltørrede tomater hakkes fint og vendes i sammen med øleddike. Den friske timian hakkes og halvdelen ad den blå ost smuldres og begge dele tilsættes. Lad det hele koge 10 minutter til. Smag til med salt og peber. Ved serveringen drysses med hakkede nødder og smuldret ost. Serveres med brød og/eller salat.

Note: Det blev faktisk en ganske dejlig vintergrønsagsret.Det er vigtigt at smage den godt til, så den ikke bliver for kedelig. Kartoflerne vil koge ud, men det skal helst ikke blive til mos, så vær lidt forsigtig når du rører rundt. Kan også bruges som tilbehør til kød.

søndag den 19. marts 2017

Marrokansk mad på en kold dansk forårsdag: Tagine med fennikel og kartofler samt lammekødboller

Så har jeg igen kastet mig ud i at lave mad i min tagine. Jeg er stadig rimelig usikker på, hvordan det bedst gøres – men øvelser gør jo som bekendt mester.

Som udgangspunkt brugte jeg en vegetaropskrift med kartofler, fennikel og kikærter, som jeg havde fundet i Kirsten Skaarups bog: Vegetarisk køkken - Marokko. Desuden lavede jeg nogle lammekødboller til. Det kom der faktisk en god ret ud af og opskriften får I nedenstående. Opskriften kan også laves i en stegeso, en römertopf eller bare i et ildfast fad med låg.





Tagine med fennikel og kartofler samt lammekødboller
(2 personer)
½ rødløg
1 fed hvidløg
olivenolie
1 knivspids safran
1 tsk kanel
200 g kartofler
150 g fennikel (svarer ca. til 1 stk)
1 dl kogte kikærter
25 g rosiner
40 g grønne oliven
3-4 dl grønsagsbouillon
Lammekødboller:
200 g lammefars
1 fed hvidløg, finthakket
1 bdt persille, finthakket
spidskommen
stærk paprika
kanel
salt, peber

Hvis det er en lertøjstagine skal man starte med at sætte den i blød i koldt vand, så både bund og låg er helt dækket. Lad den stå en halv times tid, så lertøjet kan nå at suge væde. 

Skær rødløget i ringe. Skær hvidløget i meget tynde skiver. Svits rødløget i olie på en pande og når det er blevet blødt tilsættes hvidløget. Svits i nogle minutter og sæt løgblandingen til side.

Skær kartoflerne i meget tynde skiver. Knus safranen i en morter sammen med lidt salt. Kom 1½-2 dl grønsagsbouillon på panden og rør safran-saltblandingen i sammen med en teskefuld kanel. Når bouillonen koger tilføjes kartoffelskiverne. Lad dem koge 10-15 minutter afhængig af tykkelse. Mens kartoflerne småkoger, skæres fenniklen ud i grove stykker.

Læg kartoffelskiverne i taginen sammen med 1 dl bouillon. Læg fennikelstykker oven på sammen med kikærter, rosiner og oliven. Sæt taginen ind i en kold ovn (dette er vigtigt). Sæt temperaturen på 200 g og lad taginen stå og hygge sig en times tid. Hold øje med, at den ikke koger tør. 

Mens taginen står i ovnen laves kødbollerne. Rør lammefarsen med, finthakket hvidløg og hakket persille. Rør derefter krydderier i. Prøv dig frem med hvor meget der skal i. Steg evt. en lille smagsprøve i lidt olie. Form farsen til små kødboller som steger i olie en ti minutters tid. Ca. 10 minutter før taginen er færdig lægges kødbollerne i oven på grønsagerne og steger med de sidste 10 minutter. Serveres med couscous.

En gang før har jeg lavet mad i tagine. Det var kylling med grønsager og du kan se opskriften her

torsdag den 16. marts 2017

Rigtig lækker kornotto med æbler og ingefær

Denne opskrift på en kornotto fandt jeg i et Gourmet-tillæg til magasinet Mad & Bolig. Og den smagte bare helt fantastisk. Min version blev godt nok ikke helt den samme som den i bladet. Bl.a. havde jeg ingen abrikoser - hverken friske eller på dåse. Men pyt, så brugte jeg bare nogle tørrede abrikoser. Der var også et par andre ændringer – men min kornotto blev rigtig lækker alligevel.




Kornotto med æbler og ingefær
(2 personer)
olivenolie
100 g speltkerner
1 løg
1 dl æblemost
3 dl hønsebouillon (hvis du vil lave det til en vegetarret, så brug grønsagsbouillon)
50 g friskrevet parmesan
2-3 tørrede abrikoser
1 lille æble
1 dl finthakket grønkål
1 stor teske fintrevet ingefær

Pil og hakket løget. Varm olien i en gryde, den skal dog ikke være for varm. Svits speltkernerne nogle minutter, til de får lidt farve. Tilsæt de hakkede løg og svits yderligere et par minutter. Tilsæt 1½ dl bouillon og lad det koge 5-10 minutter. Tilsæt æblemost og lad det koge yderlige 5-10 minutter. 

Derefter tilsættes resten af bouillonen efterhånden og det hele koges i alt i ca. 20 minutter. Så tilsættes parmesan og abrikoser skåret i tern. Lad kornottoensimre yderligere otte minutter. Hak grønkålen og skær æblet i små tern. Vend begge dele i kornottoen sammen med ingefær. Varm det hele igennem og smag til. 

Kornottoen kan f.eks. serveres til andebryst eller andet kød. Men du kan også spise den som en grøn ret.

En anden god opskrift på en kornotto er denne med rødkål, bacon og æble

tirsdag den 14. marts 2017

Rød salat med rødkål og rødbeder

Nu må det snart være slut med de vintersalater - ja, sådan er der nok mange af os, der tænker nu. Men de friske nye grønsager er ikke helt kommet endnu og så kan en dejlig farverig vintersalat stadig være på sin plads. Her får du en rød en af slagsen.





Rød salat med rødkål og rødbeder
(1 person som hovedret)
100 g rødbede
salt, peber
olivenolie
½ dl quinoa
100 g rødkål
tranebæreddike (eller en anden frugteddike)
honning
½ æble
en lille håndfuld valnødder
parmesanost

Som basis i denne salat er der brugt quinoa og rødkål. Qunioaen koges efter anvisningen på pakken og derefter skal den køle af. Rødkålen skæres i fine strimler og derefter i mindre stykker. Rødkålsstrimlerne vendes med en dressing af olivenolie, frugteddike, honning, salt og peber. 

Fyldet i salaten består af rødbeder og æbler. Rødbederne skrælles og skæres i både. De vendes i olie, salt og peber og bages i ovnen ved 200 grader i 30-40 minutter afhængig af, hvor meget bid man ønsker. Køles derefter af. Æblet skæres i tern. Quinoa blandes med kål og lægges på en tallerken. De bagte rødbeder skæres i mindre stykker som drysses oven på kålen sammen med tern af æble. 

Toppingen består af grofthakkede valnødder og revet parmesanost der drysses over salaten ved serveringen. Salaten kan også sagtens bruges som tilbehør.

søndag den 12. marts 2017

Ovnbagt spidskål med rødbeder og skimmelost

Jeg har før lavet ovnbagt kål med forskellige slags topping. Det er en rigtig god måde at få brugt sin kål på, synes jeg. Og så er der masser af muligheder for at varierer hvilken topping, der skal på.

Til denne udgave af bagt kål valgte jeg en topping med rødbeder og blåskimmelost. Og det viste sig, at være en rigtig lækker kombination. Så prøv den en dag du står med en rest hvidkål eller spidskål og nogle rødbeder.




Ovnbagt spidskål med rødbeder og blåskimmelost
(1 person)
1 stykke spidskål
1 rødbede
½ rødløg (eller et lille rødløg)
olivenolie
salt, peber
balsamico
25 g blåskimmelost f.eks. Danablu
purløg

Start med spidskålen. Du skal have skåret en tyk skive på langs. Den skal være flad på begge sider. Det du skærer fra, kan du gemme til at komme i næste dags salat. Pensl kålskiven med olivenolie og læg den i et lille ovnfast fad med lidt bouillon i bunden. Bag den 15 minutter ved 200 grader. 

Skræl rødbeden og skær den i tern. Svits rødbeden på panden i lidt olie i ca. 15 minutter. Hak løget og tilsæt det til rødbeden. Smag tilmed salt, peber og balsamico. Fordel rødbede-løgblandingen oven på kålskiven og smuldr blåskimmelosten udover. Bag kålskiven 10 minutter til. Serveres med dagens salat og evt. rugbrød.

Andre opskrifter på ovnbagt kål med topping:

torsdag den 9. marts 2017

Vegetarisk shepherds pie

”Shepherds pie” er en god gammel vinterret, som findes i mange variationer. Dog er det næsten altid noget med en sovs med fyld af grønsager og kød i et ildfast fad og så kartoffelmos på toppen.

Her kommer en vegetarisk udgave som jeg har lavet efter denne opskrift, som jeg har fundet hos Kirsten Skaarup Denne udgave er bare en måde at lave det på. Man kan sagtens bruge andre grønsager til saucen, ligesom man kan lave mos med andre rodfrugter end kartofler og selleri. Lad fantasien og rester i køleskabet råde, der er masser af muligheder. 






Vegetarisk shepherds pie – min version
(2 personer)
350 g kartofler
150 rodselleri
25 g smør
salt, peber
1 rødløg
½ løg
olivenolie
150 g champignon
1 spsk citronsaft
1 stor gulerod
½ dåse hakkede flåede tomater
Herbes de Provence
salt, peber
soya
paprikapasta (kan undværes eller brug tomatpuré i stedet)
75 g kidneybeans fra dåse (andre bønner kan også bruges)

Kartoflerne skrælles og skæres i tern. Sellerien skrælles og skæres i tern. Begge dele koges i ca. en halv time, hvorefter de moses sammen med smør, salt og peber. Så har du kartoffellåget.

Imens kartofler og selleri koges, laves fyldet. Hak det halve løg. Rens champignonerne og skær dem i tern. Svits løgene i olie, til de bliver bløde. Tilsæt champignon og citronsaft og svits 4-5 minutter. Skær guleroden i stænger og derefter i tern. Kom gulerodsternene i gryden. Tilsæt tomater, soya og krydderier og lad det hele småsimre 10-15 minutter. Smag til med yderligere krydderier. Kom bønnerne i og varm det hele igennem.

Hæld sovsen op i et smurt ildfast fad. Kom kartoffel-sellerimosen oven på. Skær rødløget i tynde skiver og pres dem ned i grønsagsmosen. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter. Serveres med dagens salat.

tirsdag den 7. marts 2017

Varm og krydret suppe med gulerødder og linser

Uha, det er koldt derude i dag. Lige vejr til en gang dejlig varm suppe. Jeg har før lavet gulerodssuppe, men det er første gang, at jeg har lavet en gulerodssuppe med linser i. Linserne gjorde suppen mættende og tyk, dejligt.

Opskriften fandt jeg hos Sæson.




Gulerodssuppe med røde linser og krydderier (min version)
(2 personer)
1 løg
olivenolie
300 g gulerødder – skrællet og skåret i mindre stykker
100 g røde linser
revet frisk ingefær
korianderfrø
spidskommen
8 dl bouillon
Topping:
kvark
frisk mynte eller koriander
pitabrød
olivenolie

Hak løget. Svits derefter løgene i olie, til de bliver klare. Tilsæt gulerødder, linser og ingefær og lad det hele svitse med et par minutter. Tilsæt bouillon og krydderier og lad det hele småsimre ca. en halv time. Blend suppen og smag den til med salt og peber samt eventuelt mere krydderi. Er suppen blevet for tyk tilsættes mere bouillon.

Til topping røres kvarken med hakket mynte eller koriander. Pitabrødene skæres over, pensles med olie og drysses med lidt salt. Bages i ovnen til brødet bliver sprødt. Del derefter brødet i mindre stykker. Server suppen med klatter af kvark og drys brødstykker over.

Hvis du ikke har lyst til linser i din gulerodssuppe, så prøv i stedet Krydret gulerodssuppe med avocadosalsa


søndag den 5. marts 2017

Hvidkålsgratin med bacon og peber

I denne uge har jeg ikke haft meget tid i køkkenet. Til gengæld har jeg både været på besøg hos Bibliotekarforbundet i København, jeg har været til min fars fødselsdag i Kolding og jeg har været på kursus i Herning - plus det løse. Det er mere end nok for en uge, i hvert fald for mig.

Men nu er der igen tid til at lave og spise god og lækker mad, som jeg enten selv eller andre har fundet på. Retten i dag er min egen opskrift. Jeg havde noget hvidkål der skulle bruges og hvidkål passer jo rigtig godt sammen med bacon, så det var udgangspunktet. Efter at have tænkt lidt frem og tilbage, fik jeg så ideen til nedenstående hvidkålsgratin.





Hvidkålsgratin med bacon og peber
(2 personer)
200 g hvidkål
100 g god bacon
1 stor snackpeber
3 æg
1½ dl skyr
paprika
rosmarin
peber

Skær hvidkålsbladene af stokken. Læg dem i kogende vand og lad dem koge ca. 4-5 minutter. Tag dem op, hæld koldt vand på og lad dem derefter afdryppe. Tør dem evt. forsigtigt i et viskestykke. Skær baconen i mindre stykker og steg stykkerne, til de bliver gyldne. Skyl peberfrugten og skær den ud i lange strimler.

Smør et ildfast fad. Læg et lag hvidkålsblade i bunden. Fordel peberstrimler og halvdelen af den stegte bacon over. Kom et lag hvidkålsblade på igen og så endnu en gang peberstrimler og bacon. Slut af med et lag hvidkål.

Pisk æggene med skyr og krydderier. Hæld æggemassen over og bag hvidkålsgratinen i ovnen ved 200 grader i 40 minutter. Læg evt. stanniol over til sidst, hvis overfladen begynder at blive for mørk.
Skær firkanter ud af gratinen og server med salat.

Note: Hvidkålsbladene kan godt være lidt seje, hvis de ikke bliver kogt/bagt nok. brug evt. en kniv med grillskær, når du spiser retten. Det hjælper.

onsdag den 1. marts 2017

Ovnbagte gulerødder med quinoa, halloumi og oliven

Ovnbagte gulerødder er en af mine favoritter, når det kommer til at bruge vintergulerødder i madlavningen. Og allerbedst bliver de, når de serveres sammen med noget andet godt. Her har jeg valgte at sætte gulerødderne sammen med quinoa, halloumi og oliven - og det blev faktisk rigtig lækkert. Nem hverdagsmad til en kødfri dag.




Ovnbagte gulerødder med quinoa, halloumi og oliven
(1 person)
2 store gulerødder
olivenolie
salt, peber
frisk eller tørret timian
balsamicoeddike
½ dl quinoa
50 g halloumi
en håndfuld oliven

Gulerødderne skrælles og skæres i stænger på langs. De vendes med olivenolie, salt, peber, timian og balsamico. Så bages gulerødderne i ovnen ved 200 grader i 30 minutter. Quinoaen koges efter anvisningen på pakken. Halloumiosten skæres ud i skiver og derefter stænger der svitses i olie, til de bliver gyldne.

Ved serveringen anrettes gulerødderne på tallerkenen. Quinoa hældes over. Halloumiosten skæres i mindre stykker og lægges ovenpå sammen med oliven. Serveres med salat og evt. brød.