torsdag den 28. juli 2011

Boganmeldelse: Niceville

Anmeldelse af Kathryn Stockett: Niceville
Bogen er udkommet på forlaget Cicero. Du kan læse mere om bogen her

Vi befinder os i byen Jackson , Mississippi, i 1960erne. Byens hjemmegående fruer får tiden til at gå med shopping, bridge, tennis, velgørenhed og hvad de nu ellers kan finde på, mens deres sorte tjenestepiger knokler med børnepasning, madlavning og rengøring. At tjenestepigerne får lavet deres egne toiletter, så de ikke skal bruge det samme som deres fruer, er der ikke mange der sætter spørgsmålstegn ved. Men der er tegn på, at tiderne er ved at ændre sig. Et opgør mod de meget diskriminerende racelove er undervejs og det gør forholdet mellem de hvide og de sorte ekstra anspændt.
Miss Skeeter er en ung hvid kvinde der drømmer om mere end mand og børn. Hun vil gerne være journalist og får den ide, at hun vil interviewe de sorte tjenestepiger om deres liv med deres fruer og skrive en bog om det. Ikke et ufarligt projekt i en tid, hvor Ku Klux Klan spredte skræk og rædsel blandt de sorte og hvor en hvid frue fuldstændig kunne ødelægge en sort kvindes liv og familie ved først at fyre hende og derefter sørge for, at ingen andre i byen vil ansætte hende.
I starten er det svært for miss Skeeter at finde bare en tjenestepige, der vil udtale sig. Men så siger den første ja, den næste kommer til og til sidst lykkedes det hende at få samlet en række historier efter et utal af hemmelige møder bag nedrullede gardiner. Bogen bliver udgivet og nu er det store spørgsmål, om byens hvide kvinder kan genkende sig selv og deres tjenestepiger trods navneændringer på både personer og stednavne. Og hvis de gør, hvad vil der så ske med de sorte tjenestepiger, der har fortalt den ofte ikke særlige behagelige sandhed om den måde, de bliver behandlet på.

Selvfølgelig har jeg før hørt om raceadskillelsen i USA i 1950erne og 1960’erne. Men man bliver alligevel chokeret over at læse om, hvor slemt det stod til. Her er det selvfølgelig især set fra en kvindevinkel og de hvide hjemmegående fruer bliver bestemt ikke beskrevet flatterende. Men for dem var det helt naturligt, at de kunne tillade sig at behandle andre på den måde. De havde lært at sorte ikke var ”rigtige” mennesker og derfor ikke havde krav på at blive behandlet ligeværdigt og med respekt. En bog jeg gerne vil anbefale. Dels var den interessant historisk og dels syntes jeg, at det var spændende at læse om kvindelivet blandt sorte og hvide.
Bogen er i øvrigt blevet filmatiseret, den får premiere i Danmark til november.

tirsdag den 26. juli 2011

Cremet tomatsalat

Så kom Datteren hjem fra en uges spændende højskoleophold – hvor hun i øvrigt havde fået så meget lækker mad, at hendes mor blev helt misundelig. Hvad mon jeg så serverede for hende, da hun kom hjem? Jo, jeg valgte en af hendes gamle favoritter, en ret som jeg tidligere har lagt ud på bloggen, nemlig: Majas gratinfad. Men det er nu dejligt, at hun efterhånden har fået smag for andet end ”børnemad”. Til gratinen lavede jeg en meget lækker cremet tomatsalat, som jeg havde set i Magasinet Mad! nr. 6 2011.

Cremet tomatsalat – min version
(2 personer)
2 bakker cherrytomater* - gerne både gule og røde
1 dl smagsneutral olie
½ fed hvidløg
lidt citronsaft
friskkværnet peber
½ bundt frisk basilikum
½ spsk stærk sennep
½ dl fromage frais
Rør olie, presset hvidløg og citronsaft sammen til en dressing. Tilsæt peber og grofthakket basilikum og rør grundigt. Lad dressingen trække i køleskabet mindst en time. Rør sennep i dressingen og tilsæt fromage frais lidt ad gangen, til det har en passende konsistent. Skær cherrytomaterne i halve (San Marzano i tredjedele) og kasser overflødig væde. Vend tomaterne rundt i sennepsdressingen og server straks. En rigtig lækker tomatsalat, dejlig blød og cremet og med en god smag.

* Jeg brugte nu delvis San Marzano fra Fakta, da jeg synes, at de smager af mere end cherrytomaterne

søndag den 24. juli 2011

Indisk hvidkålsgryde

Sidste aften med Datteren på højskole havde jeg besluttet mig for, at røde linser skulle indgå i dagens middag. Jeg havde dagen før fået et hvidkålshoved i kassen fra Aarstiderne, så da jeg fandt en opskrift på en indisk inspireret kålgryde med både hvidkål og linser, så var det lige den, det skulle være. Opskriften er fra viskalspise.dk.


Indisk hvidkålsgryde – min version
(1 person)
100 g hvidkål
½ lille løg
1 gulerod
1 spsk olie
lidt fintpresset hvidløg
1 dl røde linser
½ tsk spidskommen
½ tsk karry
cayennepeber efter smag
2 dl grønsagsbouillon
salt
Hvidkål snittes fint, løget hakkes groft og gulerødderne skæres i skiver. Løg, kål og gulerødder svitses 3 minutter i lidt olie. Så tilsættes hvidløg, linser, krydderier og bouillon og det hele simrer ca. 25 minutter. Smag til med salt og slut evt. af med et drys grofthakket frisk koriander. Jeg serverede en æblesalat til, lavet af æbletern og salatblade samt en dressing af fromage frais med lidt citronsaft. Dejlig frisk til den krydrede gryderet.

fredag den 22. juli 2011

Fiskelasagne med pangasius

Denne uge, hvor Datteren som bekendt er på højskole, er også den største ferieuge på mit arbejde (og vist også de fleste andre steder). Det betyder flere vagter og også ekstra sene vagter. Så er det godt at have lavet mad til to dage og det var lige hvad jeg fik gjort med en god gang fiskelasagne. Som udgangspunkt brugte jeg en opskrift, jeg havde set hos Newyorkerbyheart, men ændrede dog lidt på ingredienserne. Det blev der en god og lækker lasagne ud af.

Fiskelasagne med pangasius- min version
(1 person 2 dage eller 2 personer 1 dag)
300 g pangasius
(jeg brugte en særlig udgave krydret med citron og koriander, men almindelige pangasius-fileter kan også bruges)
80-100 g spinat frisk eller frossen
2 mellemstore gulerødder
3-4 dl mornaysauce
1 æg
fintrevet skal af en citron
salt, peber
140 g lasagneplader
revet parmasanost
Frisk spinat skylles godt. Gulerødderne rives groft. Letsaltet vand bringes i kog og spinat og gulerødder koges et par minutter. Derefter hældes spinat og gulerødder i en sigte og der presses så meget væde ud som muligt. Spinat og gulerødder kommes i et rent viskestykke og den sidste væde presses ud. Hæld 2 dl mornaysauce op i en skål, tilsæt æg, fintrevet citronskal, salt og peber. Pisk det sammen. Kom derefter spinat og gulerødder i og rør det hele godt sammen.
Dup fisken tør og del den i mindre stykker. Lidt af den tiloversblevne mornaysaucen fordeles på bunden af et smurt ildfast fad. Læg et lag lasagneplader på og så halvdelen af grønsagsblandingen. Halvdelen af fisken lægges oven på grønsagerne, krydr med salt og peber. Derefter igen et lag lasagneplader, den sidste grønsagssovs og de sidste fiskestykker. Der afsluttes med et lag lasagneplader og resten af mornaysovsen. Sørg endelig for at der er væde nok, ellers bliver lasagnepladerne ikke bløde. Sæt fadet i ovnen 15 minutter, tag fadet ud og drys med revet parmasanost før fadet igen får 15 minutter i ovnen. Serveres med dagens salat.

torsdag den 21. juli 2011

Tunfad med majs og broccoli

På 3.dagen for Datterens højskoleophold var der igen fisk på menuen hjemme hos mig. Denne gang et ovnfad med tunfisk, majs og broccoli. En gammel opskrift klippet ud fra et ugeblad en gang for længe siden. Ifølge den oprindelig opskrift skulle der grønne bønner i. Og lige præcis grønne bønner er en af de få ting, jeg ikke er så vild med. Så jeg skiftede dem ud med broccoli og det blev retten ikke dårligere af. Jeg lavede portionen så stor, at der også blev til madpakken næste dag.
Tunfad med majs og broccoli
( 1 person 2 dage eller 2 personer 1 dag)
½ dåse majs
75 g broccoli
1 dåse tunfisk
2 æg
½ dl mælk
30 g revet ost
salt, peber
paprika
Broccolien deles ud i passende små buketter og fordeles sammen med majs og tun i et smurt ildfast fad. Æg og mælk piskes sammen med krydderier og hældes over fyldet. Til sidst drysses med revet ost. Tunfadet bages i ovnen ved 225 grader i 25-30 minutter. Dagens salat blev serveret til. Man kan evt. også spise brød til, hvis man synes.

tirsdag den 19. juli 2011

Chili Sin Carne

Dag 2 med Datteren på højskole og frie udfoldelsesmuligheder i køkkenet! Dagens ret blev en gang Chili Sin Carne, d.v.s. Chili Con Carne uden kød. Måske lidt efterårsagtig mad, men hva’ søren, vejret er jo ret efterårsagtigt i øjeblikket, i hvert fald ind imellem. Opskriften fandt jeg på bloggen NamNam. Resultatet blev lækkert og smagfuldt. Det skal i hvert fald laves igen en anden gang.


Chili Sin Carne – min version
(1 person)
½ lille løg
1 lille fed hvidløg
½ peberfrugt skåret i små tern
½ dåse tomater
½ tsk kakaopulver
½ tsk stødt kanel
½ tsk spidskommen
knust tørret chili efter smag
salt og peber
Steg løgene ved svag varme, tilsæt presset hvidløg og lad det stege sammen. Tilsæt de hakkede tomater og bring retten i kog. Tilsæt bønner, finthakket peberfrugt, salt, peber, kanel, spidskommen, chili og kakao. Lad retten simre ½ time.

Jeg serverede retten med brune ris, en smule grøn salat samt guacamole og fromage fraiche.

mandag den 18. juli 2011

Kartoffelsalat med pestodressing

Datteren er taget en uge på højskole, så nu gælder det om at få lavet noget mad, som hun ikke bryder sig om. Jeg forestiller mig noget med fisk og noget med bønner, linser eller lign. Det er i hvert fald noget af det, som hun absolut ikke er vild med. Jeg har valgt at lægge ud med en kartoffelsalat der bliver spist til nogle skiver torskerogn, som jeg havde tilovers fra frokosten. Dressingen fik jeg lige en ide til, som jeg skulle have prøvet af. Og den blev også udmærket. Opskriften er ikke så præcis, da jeg bare brugte de mængder, jeg syntes passede.


Kartoffelsalat med pestodressing
Salaten blev lavet af kogte kartofler skåret i tern, radiser skåret i skiver og ærter. Dressingen blev lavet af en mager cremefraiche blandet med et par teskefulde grøn pesto, et par flåede tomater i olie samt peber. Det hele blev kørt med stavblenderen og derefter blandet med grønsagerne. En god smagfuld dressing, hvor man kan lave blandingsforholdene efter egen smag.

Sammen med skiver af torskerogn stegt på panden i lidt olie blev kartoffelsalaten serveret med en grøn salat af icebergsalat, agurketern, lidt citronolie og et par valnødder.

lørdag den 16. juli 2011

Boganmeldelse: Elfenbenselefanten


Anmeldelse af Nerea Riesco: Elfenbenselefanten
Bogen er udkommet på forlaget Lindhardt & Ringhof.
Du kan læse mere om bogen her

Tilbage i 1300-tallet var den spanske by Sevilla besat af maurerne, indtil det lykkedes de kristne at erobre byen tilbage. Maurerne havde efterladt sig forskellige bygninger i byen, bl.a. tårnet La Giralda, som de havde opført i forbindelse med bygningen af en moské. De kristne og maurerne blev enige om, at tårnets skæbne skulle afgøres ved at man spillede skak mod hinanden. Den der først havde vundet tre spil, måtte afgøre hvad der skulle ske med tårnet. Men spillerne nåede aldrig frem til det afgørende spil og i mellemtiden gik reglerne for spillet tabt. Det var dog ikke alle der glemte historien om det afgørende skakspil og blandt de kristne sørgede man hele tiden for at have udvalgt en særlig talentfuld skakspiller, som kunne være rede, når det sidste afgørende spil skulle spilles.

Det er baggrunden for historien om elfenbenselefanten, der begynder i midten af 1700-tallet. Den unge enke Julia, som har arvet et trykkeri efter sin mand, beslutter sig for at gifte sig med den unge León til stor fortrydelse for trykkeriets førstemand, der havde håbet at kunne overtage enken og trykkeriet. León viser sig at være sin tids udvalgte skakspiller og det får stor betydning for ham selv og hans familie i flere generationer. Også selvom der hverken bliver ham eller hans søn Abel, som kommer til at spille det sidste afgørende spil. Inden man når frem til det afgørende spil skak sker der mange ting i familien og deres omgangskreds fra voldsomme drab og forræderi til lidenskabelig kærlighed.

Det var ganske interessant at læse om livet i en velstående familie i Sevilla i gamle dage. Perioden fra midten af 1700-tallet til midten af 1800-tallet var en urolig tid præget af tidens tanker om frihed og revolution, tanker der opstod i Frankrig, men som spredte sig ud over Europa. Plottet omkring det afgørende skakspil der går gennem flere hundrede år er godt og indimellem er bogen da også spændende. Men alt i alt syntes jeg, at den blev lidt for lang.

torsdag den 14. juli 2011

Blomkål med brødkrumme og mandler

Der var blomkål på tilbud i Fakta og det benyttede jeg mig af den anden dag. Jeg fandt en opskrift med blomkål i bogen ”Grønne retter” af Louise Pickford. Jeg ændrede dog noget på opskriften, brugte f.eks. ris i stedet for pasta, mandler i stedet for nødder og tilføjede salatost og soltørrede tomater.


Blomkål med brødkrumme og mandler – min version
(2 personer)
1 spsk olie
35 g friske brødkrummer
25 g finthakkede mandler
125 g brune ris
olie
½ blomkålshoved, delt i små buketter
1 fed hvidløg
½ rød chili
2 spsk friskhakket persille
75 g salatost i tern
2 soltørrede tomater i olie skåret i mindre stykker
salt og peber

Varm olien i en pande og svits brødkrummer og mandler over medium varme i ca. 3 minutter, indtil de er sprøde og gyldne. Sættes til side. Sæt risene over i vand med bouillon. Se kogetiden på posen. Mens risene koger varmes lidt olie i en gryde og heri svitses blomkålsbuketter, chili og hvidløg i 8-10 minutter. Derefter tilsættes persillen. Når risen er kogt færdig blandes den forsigtigt med blomkålsblandingen samt salatost og soltørrede tomater. Serveres med brødkrummer og mandler som drys, evt. også revet ost, hvis man synes. Dertil dagens salat.

tirsdag den 12. juli 2011

Grønsagspakker med nye kartofler og gulerødder

Efter en god ferie, hvor madlavningen har været lidt mere tilfældig, er jeg tilbage i mit eget køkken igen. Min Datter havde haft veninder på besøg hele ugen og de havde levet af pizza, lasagne o.s.v. Så nu trængte hun til noget af mors mad, også selvom det moren laver sommetider er lidt mærkeligt efter hendes smag. Noget med kartofler og andre grønsager ville være dejligt og valgte faldt på nogle ”pakker” med nye kartofler og gulerødder samt en rest squash. Opskriften havde jeg fundet på Kødfri fredag. Dertil en god hakkebøf og dagens salat.

Grønsagspakker med nye kartofler og gulerødder – min version
(2 personer)
3 kartofler til hver
2 små nye gulerødder til hver
en rest squash (andre grønsager kan også bruges)
hvidløg efter smag
olivenolie
2 dl cremefraiche 6%
1 spsk grøn pesto
Skær gulerødderne, kartoflerne og squash i grove stykker. Pil hvidløgene. Fordel grønsagerne på 2 stykker bagepapir, der er store nok til at kunne lukkes sammen. Dryp lidt olie på hver portion og drys med salt. Luk pakkerne helt til og læg dem med sammenføjningen nedad på en bageplade.
Sæt pakkerne i ovnen ved 200 grader. I opskriften stod der, at pakkerne skulle bages i 15 minutter. Men jeg kan ikke få rå kartofler færdigbagt på 15-20 minutter, så der endte med at gå knap 40 minutter, før kartoflerne var møre. Måske er det bare min ovn, så prøv dig frem.
Ifølge opskriften kunne man servere friske krydderurter til. Dem havde jeg ikke rigtig nogen af, så jeg serverede en dressing til lavet af cremefraiche rørt sammen med pesto og en anelse sennep.

søndag den 10. juli 2011

Tur til Thy

Som nogle måske har bemærket, har jeg ikke været på bloggen den sidste uges tid. Og det har jeg ikke, fordi jeg har holdt internetfri ferie på en campingplads i Thy sammen med Den Glade Murer. Her har jeg været på en masse flotte og spændende traveture i Thy Nationalpark og det har været rigtig dejligt.

Klitter og hede
Man bliver lille ude i det store landskab
Et ualmindelig fredeligt Vesterhav
Den sidste aften

Til gengæld har det ikke været den store oplevelse rent kulinarisk, to kogeplader i et fortelt giver ikke de helt store udfoldelsesmuligheder. Men lidt spændende mad blev det da til. Vi var f.eks. på "Det gamle røgeri" i Hanstholm og spise frokost en dag. Jeg fik en dejlig sandwich med en rigtig god fiskefilet, masser af rejser og salat. Og Den Glade Murer fik nogle dejlige grove fiskefrikadeller. Vi købte røget kulmule med hjem, som jeg serverede om aftenen med flødestuvet spinat og salat.


En anden dag besøgte vi Nedergård, hvor de bl.a. sælger hjemmelavet økologisk is ("Thy Øko-is") og spændende oste fra Thise. Og sidste aften spiste vi på fiskerestauranten "Niels Juel" i Klitmøller, hvor vi prøvede deres fiskebuffet med mange lækre ting. Blandt mine favoritter var hjemmelavet laksepatè og røget hellefisk med dilddressing.

lørdag den 2. juli 2011

Chokoladebradepandekage

…næsten som min moster lavede den i 70’erne. Det her er en "gammel" opskrift, der som nævnt går tilbage til min teenageår i 70’erne. Min moster havde syv børn, så når der skulle bages kager, skulle de være store. Min mor fik opskriften af min moster og siden fik jeg den af min mor. Opskriften har været flittig brugt gennem årene f.eks. når der skulle medbringes kage til klassens time eller på en fælles skovtur. Denne gang var anledningen til at finde opskriften frem, at min bogbuschauffør og jeg skulle køre bogbustur for sidste gang og vi ville derfor gerne byde vores lånere på en kop kaffe og et stykke kage.

Sådan ser den ud uden drys

Så er der serveret

Chokoladebradepandekage
4 æg
250 g sukker (det er halvt så meget som i den gamle opskrift – der blev brugt lidt mere sukker den gang)
3 dl mælk
75 g chokolade
450 g hvedemel
6 tsk bagepulver
300 g usaltet smør
4 tsk vaniljesukker
2 spsk kakao
Glasur:
400 g flormelis
8 spsk smeltet smør
2 spsk kakao
4 tsk vaniljesukker
Smørret smeltes en gryde ved svag varme sammen med chokoladen brækket i mindre stykker. Æg og sukker piskes til det skummer. Mel og bagepulver blandes og røres i æggemassen og derefter hældes skiftevis mælk og afkølet smør/chokolade i dejen. Til sidst røres kakao og vaniljesukker i og når dejen er rørt godt sammen, hældes den i en stor bradepande, der enten er smurt eller er beklædt med bagepapir. Kagen bager 15-20 minutter. Til glasuren røres ingredienserne sammen til en jævn masse som fordeles over kagen, mens kagen stadig er lun. Man kan evt. drysse kokosmel eller krymmel over kagen.