fredag den 30. september 2016

Cremet risotto med græskar og gulerødder

Så blev vejret efterårsagtigt og lige om lidt er det første oktober, Så er det tid til mere efterårsagtig mad. Som f.eks. denne risotto klædt i orange lavet med hokkaido og gulerødder. Opskriften fandt jeg hos  Boligliv      

For mit vedkommende bliver det (forhåbentlig) sommer lidt endnu, da jeg i morgen rejser til Andalusien, hvor jeg skal på vandreferie. Så den næste uges tid bliver der stille på bloggen.





Cremet risotto med græskar og gulerødder
(2-3 personer)
500 g græskarkød fra hokkaido
½ løg
1 spsk olie
1 fed finthakket hvidløg
150 g risottoris
5 dl bouillon
1 spsk æbleeddike
30 g parmesanost
2 store gulerødder
chili
olivenolie
hvidløg
rosmarin
Skær hokkaidoen i mundrette stykker uden skræl. Damp dem i så lidt vand som muligt i ca. 15 minutter, til de er møre. Hak løget, varm olien i en gryde og svits løg, hvidløg og ris et par minutter. Kom gradvist bouillon i af flere gange, så bouillonen kan blive opsuget af risene efterhånden. Risene er færdige efter ca. 20 minutter. Afdryp den kogte hokkaio og blend den til en pure. Vend hokkaidopureen sammen med halvdelen af parmesanosten i risottoen og smag den til med salt og peber.
Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Hak chilien fint og hak hvidløget fint. Varm olien på en pande og rist gulerødderne med chili og hvidløg samt frisk rosmarin i ca. 3 minutter ved god varme. Gulerødderne skal være møre, men stadig have bid. Krydr med salt og peber. Server risottoen med gulerødder og revet parmesan.



onsdag den 28. september 2016

Bagte kartofler med fyld af broccoli og ost

 Så har jeg igen måtte svigte bloggen lidt pga. af andre ting i livet - familiebesøg, sene arbejdsdage m.m. Men nu er jeg tilbage igen med en opskrift, der passer meget godt til det efterår, der så småt begynder at indfinde sig efter en fantastisk sensommer.

Bagte kartofler er god og mættende mad. Man kan fylde dem med alverdens ting og sager, her er de fyldt med broccoli og ost og det er altså ikke dårligt. Hvis du er kødspiser, kan du spise dem som tilbehør til kødet. Hvis du er vegetar eller bare ikke spiser kød hver dag, kan du spise dem sammen med en god salat.






Bagte kartofler med broccoli og cheddarost
(2 store bagekartofler)
50 g kogt broccoli
50 g revet cheddarost
2 spsk olivenolie
2 spsk skyr
hvidløgspeber
paprika
salt

Start med at skrubbe kartoflerne rene. Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time. Er de store, skal de måske have mere end en time. Når de er blevet nogenlunde møre, tages de ud og køler lidt af. Det meste af kartoffelkødet skrabes ud med en ske, pas dog på skallen. Den skal helst forblive hel. Smør ydersiden af skrællen med lidt olie. Til fyldet røres kartoffelkødet sammen med olie og skyr til en jævn masse, f.eks. med en elpisker. Tilsæt broccoli, halvdelen af osten og krydderierne. Kom fyldet i kartoflerne, pres det sammen. Drys resten af osten over kartoflerne og bage dem igen ca. 20 minutter. Serveres med dagens salat.

Du kan også lave bagte kartofler med skinke og krydderdip - se opskriften her

torsdag den 22. september 2016

Nem hverdagsret uden kød: Fad med bulgur, tomater, ost og porrer

Sommetider bliver det alligevel ikke den aftensmad, man egentlig havde set for sig. Jeg ville have lavet tomater med fyld af bulgur, porrer og ost. Jeg havde ingen opskrift, måske var det derfor jeg fik lavet alt for meget fyld. Pyt, tænkte jeg. Så laver jeg det bare om til en anden ret. På den måde blev fyldte tomater til bulgurfad med tomater og porrer.





Bulgurfad med tomater, porrer, æg og ost
(2 personer)
½ dl bulgur
1 stor porre
olivenolie
4 store tomater
1 bdt persille
1 æg
50 g revet ost
salt, peber

Start med at koge bulguren efter anvisningen på pakken. Mens bulguren koger, renses porren og skæres i mindre stykker. Porrerne svitses på panden i ca. 10 minutter, til de er blevet bløde og er faldet sammen. Tomaterne skæres i mindre stykker. Når bulguren er kogt, vendes porrer og tomater i sammen med et æg. Persillen finthakkes og vendes i sammen med salt og peber. Bulgur og grønsager kommes i et ildfast fad. Det bages i ovnen ved 200 grader i en halv time. Efter et kvarter drysses revet ost over og bulgurfadet bager færdigt. Serveres med dagens salat.

tirsdag den 20. september 2016

Curry med kikærter, aubergine, gulerødder og blomkål

Har du nogle kedelige grønsager i køleskabet, så kan en curry være en god måde at få dem brugt på. Det er også nemt og hurtigt. Grønsagerne skylles, kommes i en gryde og koger sammen med masse af dejlige varme krydderier. Tilsæt en gang kikærter, de må gerne være fra en dåse - og vupti - så har man en lækker grøntsagsret.




Curry med kikærter, aubergine, gulerødder og blomkål
(2 personer)
1 løg
1 fed hvidløg
olivenolie
80 g aubergine
70 g blomkål
2-3 gulerødder
gurkemeje
stærk paprika
ingefær
fennikelfrø
korainder
1½ dl kokosmælk¨
1½ dl bouillon
1 stor spsk peanutbutter
150 g kikærter (mine var sorte)

Skær løgene i små stykker. Pres hvidløget. Svits løgene i lidt olie, til de er klare. Tilsæt hvidløg. Skær auberginen i tern og del blomkålen i buketter. Snit gulerødderne i skiver. Tilsæt grønsagerne og lad dem svitse et par minutter. Tilsæt alle krydderier. Tilsæt kokosmælk og bouillon. Læg låg på og lad det småsimre 20 minutter. Tilsæt peanutbutter og kikærter og varm det hele igennem. Smag til og server med naanbrød.

søndag den 18. september 2016

Gratin med porrer og chorizo

Det er længe siden, at jeg sidst har lavet en gratin. Sådan en med opbagt sovs og æggehvider, der skal piskes. Og den smager jo egentlig rigtig godt, sådan en gratin. Denne udgave er med porrer og chorizopølse, opskriften har jeg fundet hos Aarstiderne. Jeg fulgte den stort set, bortset fra at jeg brugte smør i stedet for olie og så tilføjede jeg en teske stærk paprika til æggemassen for ekstra smag.






Gratin med porrer og chorizo
(2 personer)
50 g chorizopølse
1½ porre
25 g smør
1 spsk hvedemel
1 dl mælk
1 tsk stærk paprika
3 æg
salt, peber
rasp

Porrerne renses og skæres i tynde ringe/små stykker. Derefter vil det være en god ide at komme porrerne i vand og give dem et opkog og derefter lade dem afdryppe. Det gjorde jeg ikke, da jeg lavede retten. Men på den måde bliver porrerne knap så seje, som de ellers bliver, når man kommer dem ubehandlet i gratinen. Chorizoen skæres i små stykker. Porrer og chorizo blandes og kommes i et smurt ildfast fad. 

Til gratindejen laves en opbagning. Smørret smeltes i en gryde. Når det er smeltet piskes melet i, til massen bliver tyk. Så hældes mælken i og der piskes igen til opbagningen bliver jævn og tyk. Smag til med salt, peber og paprika. Lad opbagningen afkøle lidt. Æggene deles i blommer og hvider. Blommerne røres i den afkølede opbagningen et ad gangen. Æggehviderne piskes helt stive og vendes lidt ad gangen i opbagningen. Opbagningen hældes over porrer og chorizo, drys lidt rasp henover og lad gratinen bage i ovnen ved 180 grader i 40-50 minutter. Serveres med dagens salat.

fredag den 16. september 2016

Skøn sensommersalat med grønkål, blommer og feta


Der er stadig masser af dejlige friske blommer derude. Prøv at komme dem i en salat, f.eks. som denne med grønkål og feta. Kan spises som tilbehør til kød eller som hovedret med brød til.






Salat med grønkål, blommer og feta
(1 person)
2 blommer
balsamico
50 g  grønkål
30 g tranebær
½ æble
30 g fetaost
en lille håndfuld valnødder
Dresing:
olivenolie
æblecider
honning
salt, peber
Halver blommerne og tag stenene ud. Skær blommerne i både. Læg dem på bagepapir , dryp lidt balsamico over og bag dem i ovnen ved 120 grader i 20-25 minutter. Blommerne skal helst ikke blive for bløde, så hold øje med dem. Lad dem afkøle. Hak grønkålen i en passende størrelse. Pisk ingredienserne til dressingen sammen og vend den i grønkålen sammen med tranebær. Skær æblet i tynde skiver og kom æbleskiverne i salaten. Fordel salaten i en dyb tallerken. Drys med valnødder og smuldret fetaost. Så er dagens salatservering klar. 


tirsdag den 13. september 2016

Rustik salat med perlerug, aubergine, squash, tomater og fetaost

Jamen er det ikke fantastisk som det gode vejr fortsætter? Sommertemperaturer midt i september, ja det er lige før, at det næsten er for varmt. I hvert fald hvis man skal på arbejde, og det skal de fleste af os jo nu hvor feriesæsonen er forbi.

Varmt vejr er dejligt vejr til at spise salat i. Eller - jeg kan nu godt spise salat hele året, men ofte kan det være nok med en salat som hovedret, hvis det er så varmt. Denne salat kræver dog, at man tænder for ovnen, medmindre man vælger at grille grønsagerne på grillen i stedet. Det vil jeg også tro kunne blive ret godt.

Opskriften er lavet med inspiration fra Twin Food




Salat med perlerug, aubergine, tomater og fetaost
(1-2 personer)
125 g rugspelt
½ aubergine
½ courgette
125 g blomme- eller cherrytomater
olivenolie
balsamico
salt, peber
75 g fetaost
lidt salat

Kog rugspelten efter anvisningen på pakken. Lad den køle af. Skyl aubergine og squash. Skær begge dele i skiver. Pensl dem med olie på begge sider og krydr med salt og peber. Skær tomaterne over og vend dem i en blanding af olie, balsamico, salt og peber. Fordel grønsagerne på et stykke bagepapir og bag dem i ovnen i 50 minutter ved 150 grader. Lad grønsagerne afkøle lidt inden de vendes med rugspelt, strimlet salat og fetaost. Salaten egner sig både som hovedret (så er der kun til en person plus madpakke) eller som tilbehør (2 personer)

søndag den 11. september 2016

Nordisk pizza med grønkål, kartofler og blåskimmelost

Hov, så er der pludselig gået en uge, siden jeg sidst var på bloggen. Det er ikke fordi jeg er blevet træt af at dele mine madopskrifter med jer. Men det har været en travl uge med konference, to-dages kursus, flere møder og vagter, sommerhusbesøg m.m.

Det har været en uge mad mange lækre madoplevelser, hvor andre har lavet mad til mig. Og det skal man jo bare skynde sig at nyde. Til gengæld har jeg jo så ikke selv lavet ret meget mad og der har heller ikke været så meget tid til at komme med nye opskrifter på bloggen.

Men nu er jeg tilbage igen og jeg lægger ud med en lækker pizza med grønkål. Her er der sikkert mange (ikke mindst italienerne), der vil mene, at grønkål IKKE hører til på en pizza. Men i min verden kan man komme det meste på en pizza, bare det passer sammen smagsmæssigt. Og så lad os da bare kalde det en nordisk pizza, så går det vel.





Nordisk pizza med grønkål, kartofler og blåskimmelost
(3-4 personer)
Pizzadej:
2 dl lunkent vand
10 g gær
1 tsk salt
50 g fuldkornshvedemel eller anden fuldkornsmel
150-200 g pizzamel
olivenolie
Fyld:
230 g kartofler skåret i tynde skiver
100 g grofthakket frisk grønkål
½ rødløg skåret i tynde ringe
75 g Danablu ost
Lav først dejen. Rør gæren ud i det lunkne vand, rør salt i og tilsæt derefter melet. Ælt dejen godt sammen til en god og blød dej. Kom en anelse olivenolie i en skål, læg dejen i, vend den rundt i olien og sæt den til hævning et lunt sted en times tid. Kom kartoffelskiverne i en gryde med vand og lad dem koge i 3 minutter. Derefter afdryppes de. Dejen rulles ud til 3-4 pizzaer afhængig af hvor mange og hvor store, man vil have dem. Pensl dejbundene med olie. Læg kartoffelskiver og løg henover. Kom grønkålen ovenpå. Smuldr den blå ost i mindre stykker og kom den ud over. Bages i 15 minutter ved 200 grader. Skulle grønkålen blive en anelse brun gør det ikke noget, da den bare blive sprød af det. Men den skal selvfølgelig ikke have for meget.

Note: Det blev en forbavsende god pizza med god smag.

Her er andre forslag til pizzafyld:


søndag den 4. september 2016

Blomkål med bagte løg og blå ost

Måske er du ikke så vild med kogt blomkål (hvem er egentlig det?). Måske har du spist dig igennem en masse blomkålssalat og mangler nye måder at bruge blomkål på. I denne opskrift, som jeg har fundet hos Marie Melchior bliver blomkålen ristet på panden i lidt olie. Og det er en rigtig god måde at få blomkål på.





Blomkål med bagte løg og blå ost
(2 personer)
2-3 løg
½ blomkålshoved
olivenolie
en lille håndfuld usaltede peanuts eller nødder
1 avocado
75-100 g blå ost
Dressing:
1 dl cremefraiche
1 stor tsk dijonsennep
saften af en halv citron
1 bdt persille, finthakket

Først skal løgene bages. Tænd ovnen på 200 grader og sæt løgene i ovnen uden at fjerne skallen. Bag løgene i 35-40 minutter. Skyl blomkålshovedet og del det i mindre buketter. Varm lidt olie på panden og steg blomkål og hasselnødder på panden i 10-12 minutter. Det giver blomkålen smag, samtidig med at den stadig er sprød. Ryst godt ind imellem. Rør alle dele til dressingen sammen. Ved serveringen anrettes blomkål og nødder på en tallerken, avocadoen og osten skæres i skiver og anrettes ved siden af. De bagte løg flækkes og serveres til sammen med ristet rugbrød. Dejlig let og lækker ret.

fredag den 2. september 2016

Kartoffelfad med laks og fennikel

Laks og fennikel klæder hinanden. Her er de brugt i et kartoffelfad sammen med gulerødder og løg. Uhm, det er dejlig fiskemad. 

Opskriften fandt jeg hos www.lv10.dk Jeg fulgte nogenlunde opskriften, men må endnu engang erkende, at de kartofler jeg bager i min ovn sjældent bliver så hurtigt færdige, som der står i diverse opskrifter. Her skulle de have 35 minutter ved 185 grader plus 10 minutter til. Men mine kartofler var altså stadig mere eller mindre rå. Så jeg foreslår, at man giver kartoffelskiverne et opkog først, så er det nemmere at få dem møre i ovnen.




Lakse-fennikel fad
(2 personer)
1 løg
1 lille gulerod
½ fennikel
250 g kartofler
1 dl tør hvidvin
1-2 fed hvidløg
salt, peber
2 stk. laksefilet
1 dl fløde

Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Kom dem i en gryde med vand og lidt salt. Når vandet koger, lad dem da koge ca. 3 minutter. Tag kartoffelskiverne op og lad dem afdryppe. Tænd ovnen på 200 grader. Pil løget og skær det i týnde skiver, skræl guleroden og skær den i tynde skiver. Skær fenniklen i tynde både. Kom de kogte kartofler samt de øvrige grønsager i et smurt ovnfast fad. Hæld hvidvin i bunden af fadet, krydr med hvidløg, salt og peber. Dæk fadet med folie og stil det i ovnen 35 minutter. Tag fadet ud, hæld fløden over grønsagerne og læg laksefileterne øverst. Krydr laksefileterne med salt og peber. Bag retten yderlige 10 minutter mere (evt. lidt længere – tjek kartoffelskiverne). Serveres med salat og evt. brød.