mandag den 30. april 2012

Kartoffelfad med pølse, æg og ost


Højer Pølser har lavet en pølse med navnet Siciliana…

…og sådan en havde jeg fået købt. Jeg troede egentlig den var lidt mere stærk, nærmest i stil med chorizo. Det var den ikke, men den havde en god kødsmag, så den smagte godt alligevel. Jeg brugte den i et kartoffelfad med æg og ost.


 Kartoffelfad med pølse, æg og ost
(4 personer eller 2 personer 2 dage)
500 g kartofler
oliemargarine
1 bdt forårsløg
Pommes Frites Salt
160 g Siciliana natur – eller en anden god pølse
6 æg
2 dl mælk
2 spsk mel
75 g revet ost
en rest Danablu
Kartoflerne koges næsten møre, skæres ud i tern og så kan man evt. stege dem lidt på en pande, så de får farve inden man kommer dem ned i et smurt ildfast fad. Drysses med salt og peber samt Pommes Frites Salt (fra Mariager) eller andet krydderi, som man nu synes. Forårsløgene skæres ud i små stykker og blandes med kartoflerne sammen med pølsen, som skæres i skiver. Halvdelen af osten blandes med kartofler og pølse i fadet. Æggene piskes med mælk og mel og hældes over kartofler og pølse. Resten af osten kommes på samt et drys af Danablu. Bages ved 180 grader i 45 minutter. Serveres med dagens salat.

søndag den 29. april 2012

Boganmeldelse: Stormen udenfor




Anmeldelse af Stefan Merrill Block: Stormen udenfor
Bogen er udkommet på forlaget  Tiderne skifter
Du kan læse mere om bogen her

 Stefan Merrill Block er en ung amerikansk forfatter, der i denne bog fortæller historien om sin maniodepressive farfar, Frederick, som blev indlagt på et mondænt sindssygehospital i USA i 1960erne. Frederick var en mand fyldt med store ideer og tanker, men også fyldt af en stor lyst efter masser af bourbon og villige damer. Da han en dag blotter sig for to ældre damer, bliver det for meget for farmoren og hun indvilliger i at få ham tvangsindlagt. Det var svært før indlæggelsen at leve med alle farfarens eskapader, men det bliver ikke nemmere nu at fortsætte det sociale liv med de fire døtre og naboerne og lade som om ”at far/min mand bare trænger til at få hvilet ud”. Og tvivlen gnaver, var det nu også det rigtige hun gjorde? I bogen følger man dels farfarens liv på sindssygehospitalet, hvor en ny leder forsøger sig med mere moderne metoder som samtaleterapi, men samtidig er han  også medvirkende til, at der sker nogle tragiske begivenheder på hospitalet. Og dels følger man livet hjemme hos farmoren og døtrene, som prøver at leve en nogenlunde normal tilværelse.

En interessant og anderledes bog om normalitet kontra galskab skrevet i et fremragende og flot sprog, som i sig selv var en nydelse at læse. Til gengæld kunne handlingen måske godt have haft lidt mere drive.

lørdag den 28. april 2012

Lasagne med kylling


Denne lasagne med kylling blev rigtig lækker

Lasagne kan varieres på mange måder, denne var bl.a. med kylling, squash, gulerødder og champignon – mere grønsager end kød, sådan som jeg kan lide det. Opskriften har jeg fra en kogebog lånt på biblioteket, men jeg havde desværre ikke fået skrevet titlen ned, beklager.

  
Lasagne med kylling – min version
(4 personer eller 2 personer 2 dage)
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk olie
3 tsk karry
350 g hakket kyllingekød
100 g champignon
200 g gulerødder
1 squash
2 spsk tomatpuré
1 tsk stdt muskatnød
2 spsk oregano
4 dl mornaysovs
100 g lasagneplader
80 g revet ost
Hak løget fint, pres hvidløget og svits det i olien med karry. Tilsæt kyllingekødet og lad det simre fem minutter. Skær champignon ud i mindre grove stykker og kom dem i gryden til kød og løg, lad simre fem minutter til. Gulerødderne skrælles og rives groft, squashen rives også groft og kommes i gryden til kyllingen. Tilsæt derefter tomatpuré og krydderier. Lad det simre videre 8-10 minutter, rør i det undervejs. Smør et ildfast fad og kom først lidt mornaysovs i bunden. Derefter et lag lasagneplader, så kyllingesovs, så mornaysovs og plader igen, indtil alle lasagneplader er brugt. Slut af med kødsovs, den sidste mornaysovs og revet ost. Bages i ovnen ved 200 grader i 35-40 minutter.

Note: Rigtig smovset lasagne med god smag. Og så var der nem mad på andendagen, da jeg kom sent hjem fra arbejde.

torsdag den 26. april 2012

Svampebiksemad med æbler og bacon


Biksemad kan være mange ting…

…her har jeg lavet en med kartofler, bacon, æbler og champignon. En opskrift fra Spis Bedre nr. 10 2007. Måske lidt efterårsagtig mad, men kan udmærket spises på en kølig forårsdag.


Svampebiksemad med æbler og bacon – min version
(2 personer)
500 g kogte kartofler
150 g bacon
125 g champignon
1 æble
1 fed revet hvidløg
timian
salt, peber
purløg og/eller ramsløg
Skær evt. fedtet fra baconen og skær den ud i mindre stykker. Steg baconstykkerne sprøde på en pande og læg dem over på et stykke køkkenrulle. Kartoflerne skæres i mindre stykker og steges møre og gyldne på panden i lidt olie. Champignon renses og skæres i mindre stykker. Æblet skæres i mindre stykker. Når kartoflerne er ved at være møre, tilsættes champignon og æblestykker samt timian og hvidløg. Det hele smages til med salt og peber. Bland til sidst bacon i og giv retten et drys purløg eller evt. ramsløg klippet i fine strimler. Serveres med dagens salat og evt. brød, hvis man synes.

tirsdag den 24. april 2012

Blomkålspaté med gulerødder og hvidløgsost


Grønsagspatéer bagt i vandbad i ovnen…

…er altså ikke lige min stærke side. De bliver i hvert fald ikke fine og faste og til at skære flotte skiver af. Men jeg tilgav nu alligevel dagens blomkålspaté, for den smagte rigtig godt. Så pyt med, at den var lidt løs i det. Selv Datteren syntes, at den smagte godt. Jeg brugte en gammel opskrift klippet ud af et ugeblad og byggede videre på den.

 Sådan så den ud oppefra

Og sådan så den ud inden i

Blomkålspaté med gulerødder og hvidløgsost
(4 personer eller 2 personer 2 dage – eller til madpakker)
500 g blomkål
½ bouillonterning
150 g gulerødder
1 bdt. purløg
100 g flødeost med hvidløg og urter
2 æg
50 g smeltet smør
1 tsk citronsaft
muskatnød
salt, peber
Blomkålen plukkes i buketter, noget af stokken kan også tages med. Det hele koges ti minutter i bouillon og afdryppes derefter. Gulerødderne skrælles og skæres i tern, hvorefter de skal have et opkog i letsaltet vand. Blomkål, hvidløgsost og smeltet smør kommes i blenderen og blendes sammen til en jævn masse. Hældes i en skål, hvor blomkålsmassen røres med gulerodstern, æg, fintklippet purløg og citronsaft samt krydderier. Massen fyldes i en velsmurt form, der dækkes med alufolie. Sættes i kogende vandbad i ovnen (lidt under midten) og bages ved 175 grader i en time. Måske ville den være blevet mere fast i konsistensen, hvis den havde bagt lidt længere tid. Prøv dig evt. frem. Jeg serverede dagens salat til sammen med lidt fluté.

søndag den 22. april 2012

Græskarflutes


Det er længe siden jeg har bagt flute sidst…

…men så fandt jeg en opskrift i Femina på nogle græskarflutes, der så rigtig lækre ud. Så de måtte afprøves. Da jeg, som altid, gerne vil have mit brød lidt groft, kom jeg fuldkornsspeltmel i dejen i stedet for sigtemel. Det gav nogle dejlige smagfulde flutes.


 Græskarflutes – min version
(3 stk.)
25 g g gær
4 dl lunkent vand
1 tsk salt
2 tsk st. spidskommen
½ spsk honning
150 g fuldkornsspeltmel
2½ dl græskarkerner, grofthakkede
2 spsk olivenolie
ca. 300 g hvedemel
Opløs gæren i vandet. Rør krydderier, honning, fuldskornsspeltmel, olie og hakkede græskarkerner i. Ælt resten af melet i lidt efter lidt til dejen er smidig og ikke for fast. Ælt den rigtig godt. Smør en skål med olie og kom dejen i. Lad den efterhæve mindst 6 timer eller til næste dag i køleskabet. Tag den ud af køleskabet en halv time før du går videre med dejen. Dejen hældes ud på et meldrysset bord og deles i tre stykker. Formes til tre flutes og lægges over på en bageplade. Rids dem på skrå. Lad dem hæve ½-1 time. Bages ved 225 grader i ca. 20 minutter.

Note: Som sagt blev det nogle gode smagfulde flutes. Spidskommen er med til at give en interessant smagsnote, som man bare lige fornemmer uden at den bliver dominerende, lækkert.

lørdag den 21. april 2012

Stubbergård Sø


På andendag i vores miniferie vandrede vi rundt om Stubbergård Sø.

Søen ligger i nærheden af Hjerl Hede ligesom Flyndersø. Men i modsætning til Flyndersø er det muligt at gå hele vejen rundt om Stubbergård Sø. Det er en tur på ca. 15 km, så Den Glade Murer og jeg afsatte dagen til det. Udover masser af rigtig dejlig natur, kom vi også forbi en velbevaret længe af et gammelt benediktinernonnekloster - Stubber Kloster. Så fik vi også lidt historie med på vejen. Vejret var ret blæsende, men heldigvis var der læ på de fleste strækninger. Og solen skinnede en del af tiden, hvilket var rigtig dejligt.

 Her starter ruten

 
Gennem mosen – heldigvis havde nogen været så venlig at lave en fin gangbro 

Gennem lidt skov langs søen

 Udsigtspunkt med fin udsigt over en lille del af søen

 Helligkilde hvor vandet bare bliver ved med at strømme ud

 Så kom vi om på den anden side af søen

Madpakker under åben himmel – en absolut favorit

Ruinen af Stubber Kloster

Ruinen indefra


fredag den 20. april 2012

Nachogratin


Inden jeg beretter mere fra miniferien, synes jeg lige, at vi skal se på noget mad.

Hos www.santamariaworld.com faldt jeg over den Nachogratin, en variation over temaet krydret oksefars og nachos, som jeg lavede for nylig. Nem og hurtigt at lave og så smager den godt – hvis man altså kan lide mexicanskinspireret mad.


 Nachogratin – min version
(2 personer)
200 g hakket oksefars
½ løg
100 g champignon
olie
½ pose mexicansk krydderi, f.eks. fra Santamaria
1 dl vand
½ pose nachoschips
100 g ananas
50 g revet ost
Løget hakkes fint og svitses i en gryde til de bliver bløde. Oksefarsen tilsættes sammen med grofthakkede champignoner. Laf det hele svitse til farsen har fået farve. Tilsæt krydderiblandingen og vand og lad det koge uden låg i fem minutter. Smør et ovnfast fad og kom kød- og grønsagsblandingen i. Ananassen skæres i store stykker og stikkes ned i kødsovsen sammen med nachochips. Giv det hele et godt drys af revet ost og gratiner derefter retten i ovnen ved 200 grader i 6-10 minutter. Jeg serverede salat, salsa (færdigkøbt) og ekstra nachoschips til. 

torsdag den 19. april 2012

Hjerl Hede


På første dag i min lille miniferie med Den Glade Murer besøgte vi Hjerl Hede. Sidste gang jeg var der, sad min lillebror i barnevogn og han bliver snart 49 år, så det er rigtig mange år siden. Sæsonen er først lige startet, så der var ikke mange besøgende Til gengæld var der heller ikke udklædte mennesker til at levendegøre livet i gamle dage, sådan som man kan se det i højsæsonen, dem måtte vi tænke os til. Men alle de gamle bygninger stod der jo og det var spændende at se dem, også uden udklædte mennesker. Det er sjovt at se, hvordan der så ud hos skomageren, bødkeren, træskomanden, bageren, rebslageren osv. Det er også sjovt at se hvordan almindelige mennesker boede, både de fattige på det lille husmandssted, hvor der kun var en lille mørk stue, hvor folkene både spiste og sov og de velhavendes hjem på f.eks. på præstegården med masser af værelser, tjenestefolk og fine stuer.






Turen på museet sluttede af med en travetur ned til Flyndersø, en rigtig flot sø, der ligger lige op til Hjerl Hede.




onsdag den 18. april 2012

To gange kro


Den Glade Murer og jeg har lige været på en lille miniferie på Holstebro-egnen. Her besøgte vi bl.a. museet på Hjerl Hede (kommer der mere om i et andet indlæg) og gik rundt om Stubbegård Sø (kommer der også mere om i et andet indlæg). Dette indlæg skal handle om de to middage vi indtog på henholdsvis Sevel kro og Borbjerg Mølle kro

Ølben

Ølben på Sevel Kro
På Sevel Kro valgte vi Ølben, som er en gammel kendt egnsret helt tilbage fra 1700-tallet. Den består af revelsben, der efter at have ligget i saltlage et døgn, koges med krydderurter i bouillon og porter. Når suppen har stået i tre dage, tages revelsbenene op, ristes og serveres med vestjysk grønlangkål. Benene var lækre, sprøde og med masser af god smag. Grønlangkålen var også rigtig god, mild og blød. Som tilbehør fik vi desuden små lækre brunkartofler, hjemmebagt rugbrød, hjemmelavet sennep (meget lækkert) og hjemmesyltede rødbeder, der virkelig smagte af rødbeder og ikke af eddike. Så det var et rigtig dejligt og meget mættende måltid.

 Bisonsteak med tilbehør

Pistaciebombe

Sæsonmenu på Borbjerg Mølle Kro
På Borbjerg Mølle Kro valgte vi en hovedret og en dessert fra sæsonmenuen. Hovedretten var en lækker bisonsteak (fra den lokale bisonflok!), dertil kartoffelterrine (kartoflerne kunne godt have tålt lidt længere tid i ovnen efter min smag), bagte cherrytomater, friske asparges med parmaskinke (altid godt) en halv gulerod, friturestegt rucola samt en meget lækker sovs. Til dessert fik vi en Pistaciebombe med mintchokoladeis. Om den er der kun at sige: mums!


lørdag den 14. april 2012

Tomatsuppe med perlebyg og broccoli


På en kølig forårsdag kan en dejlig varm suppe virke som en god ide.

Denne gang blev det til en tomatsuppe, som jo kan varieres på mange måder. Her brugte jeg bl.a. kogt perlebyg og en rest broccoli. Opskriften bygger på en opskrift fra Spis Bedre nr. 3, 2011. Hurtigt, nemt og fyldt med smag.

  
Tomatsuppe med perlebyg og broccoli
(2 personer)
6 dl vand
1 terning grønsagsbouillon
1 dl perlebyg
1 ds flåede tomater
1 lille løg, fintrevet
3 soltørrede tomater i olie
150 g broccoli
stdt. basilikum
salt, peber
Perlebygen koges efter anvisningen på pakken. Vand og bouillon kommes i en gryde og når det koger tilsættes dåsetomaterne samt fintrevet løg og finthakket soltørret tomat. Lad suppen koge ca. 10 minutter. Imens deles broccolien i små buketter og evt. stok hakkes. Efter ti minutter blendes tomatsuppen og opvarmes derefter igen. Suppen smages til med basilikum, salt og peber. Kom perlebyg og broccoli i og lad det koge med i ca.3 minutter. Jeg serverede suppen med revet ost og hjemmelavet knækbrød.

De næste dage bliver der stille på bloggen. De sidste feriedage i dette ferieår skal bruges til en tur vestpå sammen med Den Glade Murer. Det skulle gerne blive til et besøg på Hjerl Hede, en gåtur omkring Stubbegårdsø og noget god mad på et par af de lokale kroer m.m.

fredag den 13. april 2012

Trelde Næs


Der blev også tid til andet end at spise grøn mad og holde fødselsdag i påsken.

Om lørdagen var Den Glade Murer og jeg på travetur et dejligt natursted som hedder Trelde Næs. Det ligger ikke langt fra Fredericia (eller mine forældres sommerhus). På den ene side af næsset er en flad strand ud mod Vejle Fjord og på den ene side af næsset er der stejle klinter ud mod Lillebælt. I midten er der en dejlig skov, hvor skovbunden lige nu er dækket af et hav af ramsløg.

Det blæste en del, især på Vejle Fjord siden, hvor der var skum på bølgerne

Et kig ned til vandet.

En spændende sti gennem skoven

Den mere fredelige og vindstille Lillebæltside

Masser af ramsløg - aldrig har jeg set så mange i en skov!

Et glimt af forår i skovbunden


torsdag den 12. april 2012

Marcipan- og chokoladekage med blåbæryoghurttopping


Ingen fødselsdag uden en kage.

Da jeg skulle finde en kageopskrift til min fødselsdag, faldt jeg over en mandelkage med chokoladecreme og friske bær i nyeste nummer af ”Spis Bedre”. Den lavede jeg ikke, men jeg brugte den som inspiration til min egen udgave med marcipan, hvid chokolade, græsk yoghurt og blåbær.

  
Marcipan- og chokoladekage med blåbæryoghurttopping 
(Antal stykker 20-25)
100 g marcipan
100 g hvid chokolade
100 g smør
3 æg
2 dl sukker
1 dl hvid hvede
2 dl hvedmel
1½ tsk bagepulver
1 dl mælk
græsk yoghurt (jeg fik desværre ikke målt op)
200 g frosne blåbær
revet citronskal
blåbærsyltetøj
Sæt ovnen på 175 grader. Brun smørret til det får farve og dufter nøddeagtigt. Lad det afkøle. Riv marcipanen fint og hak chokoladen groft. Pisk æg og sukker luftigt. Bland mel og bagepulver. Rør smør og mælk i æggemassen sammen med marcipan og hakket chokolade. Tilsæt mel og bagepulver og rør til en glat dej. Hæld dejen i en smurt randform (1½ l). Sørg for at den er godt smurt. Jeg troede, at jeg havde smurt min godt nok, men alligevel gik kagen i stykker, da den skulle ud – øv. Bag kagen midt i ovnen i ca. 35 minutter til den er gennembagt. Til toppingen startede jeg med at give blåbærrene et hurtigt opkog og lade dem køle af. Al den snak om frosne bær og bakterier gør, at man bliver lidt forsigtig. Ved serveringen skæres kagen i skiver der lægges på en tallerken. Blåbærrene røres i yoghurten, der smages til med citronskal og derefter lægges en klat af denne topping på hver kageskive. Som dekoration kan man bruge en klat blåbærsyltetøj.

Note: Lækre kager, nemme at lave og med mulighed for mange variationer. Kagen kan bages dagen i forvejen, så er det hurtigt og nemt at gøre kagerne klar, når gæsterne kommer.

tirsdag den 10. april 2012

Grøn fødselsdagsmad III


Som tilbehør til mine grønne fødselsdagsretter…

…havde jeg lavet to lækre salater. Den ene var en pæresalat som jeg havde fundet her og den anden var en kålsalat som jeg havde fundet i et nummer af Spis Bedre. Pæresalaten blev serveret med dressing i, kålsalaten med dressingen ved siden af, så folk selv kunne blande dressing i efter behov.


Pæresalat med avocado – min version
(4 personer)
3 pærer, skrællet og skåret i store tern
½ hakket løg
2 spsk balsamicoeddike
2 spsk citronsaft
3 spsk olivenolie
salt, peber
en bakke blandet salat
2 avocado skåret i tern
en håndfuld halverede mandler
Tørrist mandlerne et par minutter på panden. Sæt til side. Lav dressing ved at blende en pære, løg, eddike og citronsaft. Pisk olien i og smag til med salt, peber og evt. mere citron. Kom dressingen i en skål og vend pærer, salat og avocadoer i dressingen. Drys mandler over og server.

Note: Ifølge den oprindelige opskrift skulle der også have været spidskål eller en anden kål i og det havde lige givet den et ekstra pift. Men det havde jeg ikke fået købt ind og det gik også fint uden. Med hensyn til dressingen var det en fin ide med den blendede pære, det kan godt bruges en anden gang. Til gengæld blev løgsmagen lidt for voldsom efter min smag, men det er jo individuelt, hvor meget man kan tage af den slags.


Supersund kålsalat – min version
(4 personer)
200 g kidneybeans fra dåse
1 blomkål
1 broccoli
2 røde æbler
1 fed hvidløg
200 g cremefraiche
friske krydderurter – jeg brugte persille og purløg
salt, peber
græskarkerner
skallen af 1 usprøjtet citron
Skyl blomkålen og broccolien og del dem i mindre buketter. Giv broccolibuketterne et opkog i lidt vand i en gryde og lad dem dryppe af. Skyl bønnerne grundigt i koldt vand. Skær æblerne i tern og bland dem med den letkogte broccoli, de rå blomkålsbuketter og bønnerne i en stor skål. Drys med græskarkerner. Pil og hak hvidløget og vend det i yoghurten med finthakkede krydderurter samt salt og peber samt citronsaft og server dressingen til.

Note: Dejlig salat med god bid i.

mandag den 9. april 2012

Grøn fødselsdagsmad II


Den tredje grønne ret…

…jeg lavede til min fødselsdag var slet ikke grøn, i hvert fald ikke af udseende. Tværtimod var den meget farverig og flot at se på. Retten bestod nemlig af fyldte peberfrugter med krydrede kartofler og da jeg havde brugt gule, røde og orange peberfrugter, var der virkelig knald på farverne. Opskriften havde jeg fundet hos Hver dags vegetarmad .

  
Fyldte peberfrugter med krydrede kartofler – min version
(2 personer)
2 spsk olivenolie
1 tsk stødt chili
½ tsk kardemomme
2 tsk sennep eller ½ tsk sennepsfrø
½ tsk gurkemeje
4 kartofler
½ broccoli
lidt fintsnittet forårsløg
1 fed finthakket hvidløg
ca. 4 spsk vand
salt
citronsaft
100 g emmentaler skåret i små tern
Start med at skær kartoflerne i store stykker og kom dem i kogende vand ca. 3 minutter. Derefter skæres de i små tern. Kom kardemomme, chili, sennep og gurkemeje i den varme olie og svits det lidt. Kom derefter kartofler, hvidløg, broccoli og forårsløg i gryden og lad grønsagerne svitse med et par minutter under omrøring. Tilsæt vand og skru ned for varmen og lad grønsagerne dampe 6-7 minutter under låg – pas på de ikke brænder på. Smag grønsagerne til med citronsaft og salt. Tag grønsagerne fra varmen og bland osten i. Fyld de halverede peberfrugter og sæt dem i et ovnfast fad med lidt vand i bunden. Bag peberfrugterne i ½ time i ovnen ved 180 grader.

Note: Det er meget længe siden, jeg sidst har lavet fyldte peberfrugter, da det ikke er noget for Datteren. Men jeg synes nu det er en god variation i madlavningen, da man kan komme så meget forskelligt slags fyld i. Denne udgave med krydret kartoffelfyld var rigtig lækker.

søndag den 8. april 2012

Grøn fødselsdagsmad I


Der har været lidt stille på bloggen de sidste dage…

…men det bliver der rådet bod på nu. Jeg har haft fødselsdag i påsken og derfor er der gået en del tid med at forberede de forskellige retter til fødselsdagsmiddagen, som blev serveret ved totiden fredag eftermiddag i mine forældres sommerhus ved Hvidbjerg (mellem Fredericia og Vejle). Gæsterne bestod af den nærmeste familie og menuen stod på vegetarmad – inspireret af udsendelserne fra River Cottage om vegetarmad. Jeg serverede bl.a. små tærter med tomat og gedeost, en Pizza Bianca, fyldte peberfrugter og to slags salat. I dag får I opskrifterne på minitærter og pizza, de øvrige opskrifter følger de næste dage.


Minitærter med gedeost og tomater – min version
(12 stk)
olivenolie
1 rulle færdig butterdej
300 g tomater
200 g gedeost eller halvdelen med gedeost og halvdelen med en anden ost – camembert kan bruges
rosmarin
salt, peber
Tænd ovnen på 180 grader. Smør en muffinsform godt med olie. Butterdejen rulles ud og udstikkes i 12 cirkler, der passer til hullerne i muffinsformen. Fordel forsigtigt dejcirklerne i hullerne i formen. Den resterende dej rullede jeg ud til lange strimler og kom rundt i kanten af hvert hul, så hver tærte fik en lidt højere kant. Tomaterne skæres i kvarte og gedeosten i mindre stykker. Halvdelen af osten fordeles i bunden af hver tærte. Derefter tomater med et drys rosmarin og så afsluttes med ost. Dryp lidt olivenolie på hvert tærte og krydr med salt og peber. Bages i 35-40 minutter til de er gyldne og sprøde.

  
Pizza Bianca – min version
(1 stor pizza)
25 g gær
2½ dl lunkent vand
1 tsk salt
1 spsk olivenolie
100 g grahamsmel
ca. 250 g hvedemel
200-300 g kartoffel
8 spsk cremefraiche
200 g Vesterhavsost
100 g Danablu
oliven
salt, peber
frisk basilikum
oliven
Pizzadejen skal laves i god tid. Man kan også bruge en færdiglavet pizzadej. Udrør gæren i det lunkne vand. Rør olie og salt i og tilsæt melet lidt efter lidt. Dejen æltes godt, gerne 5-10 minutter hvis man har tid, til den er blank og smidig. Læg dejen i en oliesmurt skål og sæt den til hævning et varmt sted i 1½-2 timer. Man kan evt. lave dejen dagen før at den skal bruges. Kartoflerne skrælles og skæres i meget tynde skiver. Inden kartoffelskiverne skal bruges på pizzaen, kan man evt. give dem et par minutters opkog, så de bliver hurtigere møre. Sæt ovnen på 200 grader. Efter hævning rulles pizzadejen ud og der smøres et lag cremefraiche ud over dejen og man drysser med peber. Herpå lægges kartoffelskiverne i et pænt lag. Riv Vesterhavsost over og fordel bagefter Danablu i små klatter. Pizzaen skal bages i ovnen i 15-20 minutter, indtil kartoffelskiverne er møre. Pynt med basilikum og oliven ved serveringen.

Note: Opskriften på minitærter med gedeost er fra den lille ostebog ”Fransk Fast Food” som fulgte med Magasinet Liv april 2012. Og ideen til denne udgave af en Pizza Bianca har jeg bl.a. fra en opskrift på www.viskalspise.dk

tirsdag den 3. april 2012

Citronpasta med laks eller tun


Når Datteren ikke er hjemme…

…så er retter med fisk ofte på menuen. Denne gang blev det til en dejlig frisk pastaret med citron, ærter og fisk. Den oprindelig opskrift er med tun, jeg prøvede den her med laks.


Citronpasta med laks (eller tun)
(1 person)
75 g frosne ærter
100 g røget laks (eller tun fra dåse)
fintrevet citronskal efter smag
citronsaft efter smag
1 dl skyr
1 stor teskefuld mayonnaise
salt, peber
grofthakket ramsløg (persille, dild eller purløg kan også bruges)
60 g fuldkornspasta
Ærterne kommes i en gryde kogende letsaltet vand og koger fem minutter. Afdryppes og afkøles. Laksen skæres ud i små bidder og kommes i en skål. Skyr, mayonnaise, citronskal- og saft, ramsløg, salt og peber blandes sammen og til sidst røres ærterne i. Pastaen koges efter anvisningen på posen. Ved serveringen anrettes pastaen på tallerkenen med fisken ovenpå og øverst den kolde citronærtesovs. Serveres med dagens salat og evt. brød.

Note: Jeg har før lavet denne enkle og lækre pastaret med tun. Denne gang skulle jeg prøve med nogle Middelhavsmarinerede laksestrimler, jeg havde købt. Men det var ingen succes. Man skulle tro, at laksen faktisk var blevet marineret i Middelhavet. Den var så salt, at laksesmagen næsten ikke kunne trænge igennem og krydderier fra Middelhavsområdet smagte den i hvert fald slet ikke af. Det bliver helt sikker sidste gang, jeg køber det produkt. 

søndag den 1. april 2012

Boganmeldelse: En uskyldig fejl




Anmeldelse af Dorothy Koomson: En uskyldig fejl
Bogen er udkommet på forlaget  Thaning & Appel
Du kan læse mere om bogen her

Hvad får kvinder/piger til at blive hos en mand, der behandler dem på de mest afskyelige måder?

Det spørgsmål er en del af baggrunden for ovenstående bog. De to piger, Serena og Poppy er begge 15 år, da de møder den flotte lærer Marcus. Langsom men sikkert får Marcus viklet de to unge piger ind i sit spind af skiftevis kærlighed og vold. Det må jo gå galt og det ender også med at Marcus dør efter at være blevet stukket i hjertet med en kniv. Men hvem førte kniven? Var det Poppy, som fik skylden og kom til at sidde 20 år i fængsel for drabet og som nu vil ud og hævne sig på Serena? Eller var det i virkeligheden Serena, der ikke fik en dom, men i stedet fik en god, kærlig ægtemand og to dejlige børn, men som altid lever i frygt for, at hendes fortid skal dukke op i lyset? Bogen starter da Poppy kommer ud af fængslet og man følger de to kvinders liv og tanker på skift, både i deres nuværende liv og tilbageblik til den tid, de havde sammen med Marcus.

Måske ikke den mest fantastiske bog, men man er selvfølgelig nysgerrig efter at vide, hvad der egentlig skete den gang. Og jeg synes også, at det var ret spændende at læse om pigernes forhold til Marcus. Det er meget svært for mig at forstå, at nogen kvinde vil blive hos en mand, der behandler hende på så en fornedrende måde. Men kærligheden er ikke altid lige efter bogen og hvem ved, om man selv kunne stå imod, hvis man mødte den ”rette” mand.