fredag den 30. juni 2017

Frittata med spinat, broccoli og chorizo

Æggekage, tortilla, frittata – kært barn har mange navne. Jeg har egentlig altid troet at æggekage bare var det danske navn for den spanske tortilla eller den italienske frittata – altså en æggemasse bagt på panden (evt. i ovnen) med en masse dejligt fyld.

Men nu er det gået op for mig, at den gammeldags danske æggekage er lidt anderledes, idet man her først bager æggemassen og så kommer fyldet (typisk flæsk eller bacon) ovenpå bagefter. Så har jeg lært noget nyt.

Betyder det så, at de opskrifter jeg har her på bloggen med æggekager slet ikke er æggekager? Ja, måske. Men hvad er de så? Det mest korrekte er nok en frittata, da en tortilla som udgangspunkt altid er lavet med kartofler (eller det er i hvert fald hvad jeg har læst mig frem til). Så fremover må jeg nok kalde mine ”æggekager” med fyld for frittata.

Nå, nok om navnet – nu til opskriften.





Frittata med spinat, broccoli og chorizo
(2-3 personer)
1-2 forårsløg
olivenolie
50 g chorizopølse
50 g frisk spinat
100 g kogt broccoli i små buketter
75 g små blommetomater
4 æg
½ dl skyr
paprika
salt, peber
50 g revet ost

Skær forårsløgene i ringe. Skær chorizopølsen ud i små tern. Skyl spinaten og skær den ud i strimler. Del blommetomaterne i tre.

Svits løgene et par minutter i olie på panden. Tilsæt chorizotern og fortsæt med at svitse, til løgene er blevet klare. Tilsæt spinat og svits til den falder sammen. Tilsæt broccoli og tomatstykker og vend det hele rundt.

Pisk æggene grundigt med skyr og krydderier. Hæld æggemassen udover grønsager og pølse og bag frittataen i 15-20 minutter til den bliver fast nok til at man kan vende den. Ven den på et grydelåg og bag den færdig på den anden side. Serveres med dagens salat og evt. brød.

tirsdag den 27. juni 2017

Lun blomkålssalat med kidneybønner og fetaost

Har du et blomkålshoved som er blevet lidt trist, træls og blødt, så kan du bruge det til dagens salat. Blomkålen skal nemlig bages i ovnen inden det kommes i salaten, så derfor behøver det ikke at være helt frisk og sprødt.  Der kommer også kidneybeans og fetaost i, det giver lidt protein. Og valnødder, som giver lidt ekstra knas. Dejlig, lidt anderledes salat.





Lun blomkålssalat med kidneybeans og fetaost
(2 personer)
175 g blomkål
1½ spsk olie (evt. hvidløgsolie)
frisk rosmarin                
2 forårsløg
citronsaft og skal
1 stor teske balsamico
salt, peber
½ dåse kidneybeans
persille
50 g fetaost
1 stor håndfuld valnødder

Skyl blomkålen og del den i små buketter i en skål. Kom olie over, drys med salt og peber og vend det hele godt rundt. Fordel blomkålsbuketterne på en bageplade og bag dem i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter.

Hak rosmarin fint og hak forårsløgene knap så fint. Varm lidt olie på panden og svits løgene til de bliver bløde. Tilsæt rosmarinen og vend det hele rundt. Hak valnødderne groft og rist dem evt. på en pande. Hak persillen. Pisk dressingen sammen af citronskal og –saft, balsamico, salt og peber.

Vend den varme blomkål med løg, rosmarin, bønner, persille, valnødder og dressing. Anret salaten i en skål og drys fetaosten over.

Serveres med brød og evt. lidt serranoskinke ved siden af.

søndag den 25. juni 2017

Ostegratinerede rødbeder

Selvom rødbeder måske mere er en vintergrønsag, så findes de også i en sommerudgave, hvor rødbederne er små og fine og ikke så grove, som de bliver senere på sæsonen.

Denne ret, hvor rødbederne gratineres med fetaost, kan enten bruges som tilbehør til en kødret eller også kan du bruge den som en del af et vegetarmåltid med salat og evt. brød til. Opskriften fandt jeg hos Arla  




Ostegratinerede rødbeder
(2 personer)
500 g rødbeder
100 g fetaost
honning
frisk timian (eller tørret, hvis du ikke har frisk)

Vask rødbederne, kom dem i en gryde og lad dem koge under låg ca. 40 minutter eller til de er møre. Skyl dem under koldt vand og fjern skallen. Del dem i to og læg de halve rødbedstykker tæt sammen i et fad. Fordel osten over rødbederne og gratiner rødbederne i 10 minutter ved 250 grader. 

Tag fadet ud af ovnen, dryp honning over og drys med timian. Og så er de klar.

fredag den 23. juni 2017

Tortilla med makrel i tomat, spidskål og squash

Jeg har aldrig været særlig vild med makrel i tomat. Jeg kan godt lide røget makrel, jeg kan også godt lide tomatsovs, men kombinationen har jeg ikke været så vild med.

Nå, men så faldt jeg over en opskrift hos Familiejournalen  på wraps med makrel (i chili), spidskål og squash. Okay, tænkte jeg, det lyder da egentlig meget godt, det må vist prøves. Og det gjorde jeg så.

Jeg rullede ikke min tortilla sammen om fyldet, men lagde i stedet fyldet oven på tortillaen. Derfor kalder jeg det tortilla og ikke wrap. Ved at lægge fyldet oven på får man plads til meget mere fyld (dvs. mange flere grønsager) og ikke så meget tortilla/wrap og det kan jeg godt lide.

Det viste sig at være en fin måde at få makrel i tomat på.




Tortilla med makrel i tomat, spidskål og squash
(1 person)
1 fuldkornswrap
1 dåse makrel i tomat
chili
limesaft
75 g spidskål
½ squash
50 g hytteost
frisk koriander

Tortillaen pensles med lidt vand og ristes på en brødrister, så den bliver sprød. Makrellen smages til med lime og chili. Spidskålen hakkes fint. Squashen skæres i tynde skiver.


Læg tortillaen på en tallerken. Kom den snittede kål oven på og derefter skiver af squash. Fordel makrellen oven på grønsagerne og derefter hytteosten. Til sidst drysser med finthakket koriander.

onsdag den 21. juni 2017

Gulerodsfrikadeller med quinoa

I kassen fra Aarstiderne er der stort set altid gulerødder. Og selvom jeg er ret god til at få brugt mine grønsager (jeg får en kasse hver 14. dag), så kan det knibe nogle gange med gulerødderne. Men så kan man jo lave en gang gulerodsdeller.

De kan laves på mange forskellige måde. Her er de i en lidt grov udgave lavet med groftrevne gulerødder og quinoa. Det er ikke noget jeg selv har fundet på, men noget jeg har set hos Vanløse Blues. Mine gulerødder blev dog en lidt anden slags, da jeg både brugte æg og mel.





Gulerodsfrikadeller med quinoa
(10 stk)
1½ dl kogt quinoa (svarer ca. til en dl ukogt)
250 g gulerødder
2 stk. forårsløg
1 dl fuldkornsspeltmel
50 g mandler
1 æg
timian
salt, peber

Kog quinoaen efter anvisningen på posen. Skræl gulerødderne og riv dem groft. Snit forårsløgene fint og hak mandlerne groft. Kom gulerødder og quinoa i en skål og rør det sammen med forårsløg, mandler, mel,  æg, salt, peber og timian. Massen må gerne blive lidt fast.

Form ca. 10 deller af grønsagsfarsen og læg dem på et stykke bagepapir på en bageplade. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter.


Serveres med dagens salat.

søndag den 18. juni 2017

Salat med spinat, linser, gedeost og smørstegte rabarber

Det er stadig sæson for rabarber, så det er nu de skal nydes. Jeg bruger dem gerne i både det søde og det salte køkken. Her er en opskrift fra det salte køkken, en dejlig lækker salat med gedeost.

Denne salat er inspireret af en salatopskrift, jeg fandt hos Evas køkken. Rabarberne bliver stegt i smør på panden med sukker og balsamico. Og det bliver de altså ikke ringe af. Jeg ændrede lidt på opskriften og brugte spinat i stedet for blandede salatmix og tilføjede linser for at kunne bruge retten som hovedret.





Salat med spinat, linser, gedeost og smørstegte rabarber
(2 personer)
1 dl grønne linser
100 g frisk spinat
25 g smør
2 stk rabarber
125 g gedeost
1½ spsk sukker
1 spsk balsamico
En lille håndfuld ristede pinjekerner

Kog linserne i ca. 20 minutter, de skal helst ikke begynde at koge ud. Skyl spinaten og lad den afdryppe.

Skær rabarberne i stykker på ca. 2 cm. Smelt smørret på en pande og svits rabarberne 4-5 minutter på hver side. Behandl dem forsigtigt undervejs, da de bliver bløde og nemt går i stykker. Tilsæt sukker og balsamico og svits yderligere et par minutter til smørret er smeltet.

Skær gedeosterullen i skiver på ca. 2 cm. Læg dem på en bageplade og bag dem ved 200 grader i 10-15 minutter. De må ikke smelte.

Anret salaten i to tallerkener med spinaten i bunden, derefter linser og rabarberstykker. Hæld lidt af lagen fra panden over. Læg gedeosteskiverne øverst og drys med pinjekerner. Spis evt. brød til.

Hvis du ikke er så vild med gedeost, så er her to andre gode salatopskrifter med rabarber:

fredag den 16. juni 2017

Salater og andet godt på miniferie i Jylland

Søndag til tirsdag i denne uge var min søster og jeg på have-ferie i Jylland. Min søster er interesseret i haver og jeg vil gerne fotografere, så det var en fin kombination. Ja og så ville vi jo også gerne hygge os sammen.

Vejret var ret dårligt de to første dage, men vi fik dog set på fem haver i nogenlunde tørvejr. Sidste dag var det dejligt solskin og da besøgte vi Anne Justs Have - kendt som "Haven i Hune".

Men her skal det ikke handle om haver, men om mad - selvfølgelig. Vi har både fået kromad og cafémad. Og kaffe og kage er det også blevet til, men det har jeg nu ikke lige billeder af, desværre.


To gange spiste vi på café og fik nogle meget lækre salater, som jeg kan abefale. Første gang var på Valsen - Brasserie og café i Silkeborg. Min salat var med marinerede tigerrejer, mozzarella, avocado, græskarkerner, granatæble vinaigrette og pastinakchips. Min søster havde valgt en lige så god salat med kylling.


Anden gang var på Kunstcaféen i Blokhus. Her fik vi begge to en rigtig god vegetarsalat. Den bestod af forskellige grønsager og salater, en dejlig grov hummus, mozzarella, saltede mandler og rugbrødschips.

Men jeg er forundret over, hvor ens salaterne er på de fleste cafeer rundt omkring. Ofte er det de samme tre-fire slags salater, de tilbyder. Selvfølgelig er salaterne ikke nødvendigvis lavet ens, men når man tænker på hvor mange spændende muligheder der er, med de mange forskellige grønsager der findes, så er det lidt kedeligt, at de skal være så ens.



Vi overnattede på St. Binderup Kro og det var inklusiv morgenmad og aftensmad. Den første aften var der buffet med forskellige retter. Det fik jeg ikke lige taget billeder af. Næste aften fik vi en to retters menu. Forretten var en dejlig kyllingemousse med tyndt brød. Og hovedretten var en dejlig mør svineskank med pestokartofler i både, indbagt blomkål og perberfrugtsalsa. Det var lækkert.


Den ene dag spise vi også frokost på kroen. Min søster fik omelet og jeg fik en Croque Madamme med skinke og smeltet brieost samt grønt. Billedet er lidt uskarpt, men den smagte faktisk rigtig godt.


På vejen hjem spiste vi aftensmad på Tortilla Flats i Vejle. Her fik vi en Quesadilla Grande i en vegetarudgave med masser af grønsager, avocado og smeltet ost. Den var stor og den mættede godt.











torsdag den 15. juni 2017

Enkel pastaret med broccoli, spinat og æg

Så er jeg hjemme igen efter en lille uges ferie i Jylland. Jeg var bl.a. med min søster på besøg i forskellige haver, det var faktisk rigtig sjovt. Med hensyn til maden fik vi prøvet lidt af hvert, det vender jeg tilbage til en anden gang.

Men efter flere dage med cafémad og besøg på kroer eller restauranter, kan man godt trænge til at komme hjem til den mere enkle mad. Så jeg lægger ud med en meget enkel pastaret hvor pastaen bliver serveret med spinat og broccoli - og parmesan, det er et must.

Retten kan spises som en grøn hovedret eller som tilbehør til f.eks. kylling. Opskriften fandt jeg  hos Femina.




Pasta med broccoli og spinat og æg
(2 personer)
250 g broccoli
150 g pasta (jeg brugte spaghetti, men du kan også bruge andre slags pasta)
½ æg
1 fed hvidløg
100 g frisk babyspinat
25 g parmesan
olivenolie

Skyl broccolien og skær den i stykker på langs, så også stokken bliver brugt. Kog pastaen efter anvisningen på pakken. Tilsæt broccolistykkerne den sidste del af kogetiden. Tag ¾ dl af kogevandet fra og gem det til senere. Hæld vandet fra pastaenog broccolien.

Pisk ægget sammen i en skål. Pres hvidløget og rør det sammen med det piskede æg. Tilsæt kogevandet og pisk godt. Hæld æggeblandingen i gryden sammen med pasta og broccoli og vend godt rundt.

Skyl babyspinaten grundigt, lad den afdryppe og vend den sammen med pasta og broccoli og halvdelen af den revne parmesan. Server straks med lidt olivenolie dryppet over og et drys af det sidste parmesan.

Serveres sammen med f.eks. en god tomatsalat.

fredag den 9. juni 2017

Let sommersalat med spidskål, rabarber og feta

Så har jeg en uges ferie at se frem til, og det er selvfølgelig dejligt. Men altså, det føles jo ikke særlig meget som sommerferie med det vejr, vi har lige nu. Og da planen er, at min søster og jeg skal ud og se på haver i det nordlige Jylland, så er det altså ikke en særlig opmuntrende vejrudsigt. Nå, men vi må jo tage regntøjet med og den tykke trøje og håber, at det bliver bedre end det ser ud til lige nu.

Forhåbentlig får vi nogle gode have-oplevelser og også nogle gode madoplevelser. Kender I nogle gode steder i Himmerland, hvor man kan få en lækker frokost, så hører jeg gerne fra jer.

Men nu til dagens opskrift som blev en sommerlig salat lavet på rester i køleskabet. Der er jo ofte noget der skal bruges lige op til en ferie. I dette tilfælde var der lidt spidskål, der var en squash, der var en fennikel og der var en rest feta. Og der stod også et glas med lynsyltede rabarber. Og de ting synes jeg egentlig godt kunne passe sammen i en salat. Opskriften får I her:




 Spidskålssalat med squash, rabarber og feta
(2 personer)
100-150 g spidskål
100 g squash
lidt fennikel
2-3 spsk råsyltede rabarber (Du kan finde en opskrift på råsyltede rabarber her)
25 g fetaost
frisk timian
Dressing:
lage fra de syltede rabarber
olivenolie
honning
salt, peber

Snit spidskålen fint. Skær squashen i små tern. Skær fenniklen fint ud. Kom grønsagerne i en skål. Skær evt. rabarberstykkerne i mindre stykker, vend dem i salaten sammen med finthakket timian. 

Pisk rabarberlagen sammen med olivenolie og smag til med honning, salt og peber. Hæld dressingen over salaten og vend rundt. Drys fetaosten over og server.

Har du lyst til at prøve an anden opskrift med rabarber, kan jeg anbefale:

onsdag den 7. juni 2017

Gyldent broccolifad med ost og ris

Øv det her sommervejr er godt nok lidt for kedeligt. Men om ikke andet må man jo bruge sådanne grå, våde og kølige dage til at spise dejlig rustik mad med gods i. Sådan en slags mad er dagens ret med ris,broccoli og ost - gerne masser af ost. Broccoli og ost er i øvrigt en rigtig god kombination efter min smag - hele året.






Gyldent broccolifad med ost og ris
(2-3 personer afhængig af hvor sulten man er)
1 dl fuldkornsris
250 g broccoli
135 g cheddar eller anden fast ost
½ løg
1 fed hvidløg
1½ spsk smør
1½ spsk mel
1-2 dl mælk
salt, peber
røget paprika
Cayennepeber

Start med at koge risene efter anvisningen på posen. Mens de koger, gøres de øvrige ingredienser klar. Broccolien skylles og deles i små buketter. Den gode del af stokken kan også sagtens bruges, den skæres i tern. Osten rives groft. Løg og hvidløg hakkes fint. Når risen er kogt og afkølet, blandes den med broccoli og ¾ af den revne ost i en skål.

Smørret smeltes i en gryde og de hakkede løg samt finthakket hvidløg tilføjes. Lad dem svitse nogle minutter, til de bliver bløde. Tilsæt mel og pisk godt til en ensartet pasta. Tilsæt mælken lidt ad gangen og pisk ind imellem til det begynder at koge. Tilsæt så mere mælk og pisk videre til du får en glat jævn tyk sovs. (Hel jævn bliver den ikke pga. løgene, men selve sovsen skal helst være jævn.)

Tag sovsen af varmen og pisk godt med krydderier i. Vend sovsen med ris, broccoli og ost og kom det hele i et smurt ildfast fad. Drys det sidste ost over. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter.

Serveres med dagens salat.

mandag den 5. juni 2017

Blomkålsfad med tomatsovs og pølser

Efter at have tilbragt et par gode dage i hovedstadsområdet med såvel Datteren som gode veninder, er jeg hjemme igen. I mellemtiden er det jo så blevet Fars dag. Måske er det ikke ligefrem fars favoritret, som du finder opskriften på i dag. Men nogle fædre skal der nok være, som kan lide sådan en gang blomkålsfad med pølser.

Blomkål og tomatsovs er to ting som passer godt sammen, ja det synes jeg i hvert fald. Og det bliver ikke dårligere af, at det er en rigtig god tomatsovs som har stået og småsimret i lang tid. Tilføj så en god pølse og fetaost, ja så har du en rigtig lækker pølseret.





Blomkålsfad med tomatsovs og pølser
(2 personer)
olivenolie
1 rødløg
1 gulerod
1 ds tomater
en håndfuld frisk basilikum
salt, peber
1 spsk balsamico
½ blomkålshoved
200 g god pølse
50 g fetaost

Start med tomatsovsen, den må nemlig gerne stå længe og småsimre. Hak løget og skær guleroden i små tern. Svits løgene i lidt olie i en gryde, til løgene er bløde. Tilsæt gulerodstern og lad dem svitse med et par minutter. Hæld hakkede dåsetomater over og læg låg på gryden. Lad tomatsovsen stå og simre mindst en halv time og gerne mere. Rør lidt i den en gang imellem og tilsæt lidt vand, hvis den bliver for tyk.

Skyl blomkålen og del den i buketter. Smør et ildfast fad med lidt olie i bunden. Kom blomkålsbuketterne i og bag dem i ovnen ca. 10 minutter. Skær pølserne i skiver og rist dem på panden.


Tilsæt finthakket basilikum til tomatsaucen og smag til med salt og peber. Hæld tomatsovsen over blomkålene. Fordel pølseskiverne ovenpå og slut af med at smuldre fetaosten over. Ind i i ovnen med fadet igen ca. 10 minutter. Og så er dit blomkålsfad klar. Spis det sammen med en god salat.

torsdag den 1. juni 2017

Sommerlig forret med røget makrel, ærtepuré og rabarber

Her er en lille fin og meget forårsagtigt fiskeforret med lidt røget fisk, friske (eller frosne) ærter og rabarber. Lige til at bruge i pinsen.




Røget makrel med ærtepuré og rabarber
(2 personer - hvis 2 til hver)
100 g ærter
1 dl cremefraiche eller skyr
salat, peber
4 blade fra en hjertesalat
½ røget makrel (anden slags røget fisk kan også bruges)
2-3 spsk syltede rababer – du kan finde en opskrift på syltede rabarber her

Hvis du bruger frosne ærter, skal de lige tø op. Ærterne blendes med cremefraiche, salt og peber til en lidt grov puré. Salatbladene skylles og aftørres. Kødet pilles af makrellen. Pas på at der ikke kommer ben med.

Anret salatbladene på et fad. Læg et tykt lag ærtepuré på og derefter stykker af makrel. Fordel skiver af råsyltede rabarber ovenpå fisken og pynt med lidt friske ærter og lidt grønt, f.eks. persille.

Serveres med brød til, f.eks. stænger af ristet rugbrød.