tirsdag den 26. juni 2012

Kyllingepande med aubergine og squash


Det var både aubergine og squash i kassen fra Aarstiderne…

…så med udgangspunkt i en af deres opskrifter lavede jeg min egen version af kyllingepande med squash og auberginer. Hurtig nem aftensmad i den lette ende.


Kyllingepande med aubergine og squash – min version
(2 personer)
200-250 g kylling
2/3 af en lille aubergine
1 lille squash
1 lille løg
1 stor bøftomat
1 fed hvidløg
1 dl perlerug
lidt grofthakket frisk basilikum
Aubergine og squash skæres i fine skiver, saltes med groft køkkensalt og står i stuetemperatur mindst ½ time.  Saltet skylles af med koldt vand og skiverne tørres i et viskestykke. Skiverne skæres ud i kvarte og steges på en varm pande i olivenolie til de får farve. Lægges til afdrypning på et stykke køkkenrulle. Perlerugen koges efter anvisningen på pakken. Løget hakkes groft og steges i lidt olie på panden. Kyllingen skæres i tern og kommes på panden til løgene. Når kyllingen er stegt mør tilføjes auberginer, squash og perlerug. Det hele vendes godt rundt og krydres med salt, peber og grofthakket basilikum. Bøftomaten skæres ud i tern og vendes i til allersidst. Spises sammen med dagens salat.

søndag den 24. juni 2012

Pastagratin med tomat og broccoli


Broccoli og pasta, et makkerpar jeg nok aldrig bliver træt af.

Her er de blandet i en god grøn hverdagsgratin, der er nem og hurtig at lave. Opskriften har jeg fundet på viskalspise.dk. Jeg har stort set fulgt opskriften, den eneste tilføjelse var en gang revet ost.


Pastagratin med tomat og broccoli
(2 personer)
120 g fuldkornspasta
0,40 dl hvedemel
3 dl mælk
20 g smør
salt, peber
1 ds hakkede tomater
½ fed hvidløg
200 g broccoli, den fine del af stokken kan også bruges
1 skive fuldkornstoastbrød
1 spsk olie
30 g revet ost
Start med at koge pastaen efter anvisningen på pakken. Når den er kogt hældes den i en sigte, så den kan afdryppe. Sæt ovnen på 200 grader. Pisk mel og mælk sammen i en gryde. Lad den koge op, mens du rører, så sovsen ikke klumper. Kom smørret i blandingen og lad det smelte, imens du rører. Lad sovsen simre og rør endnu 4-5 minutter. Smag til med salt og peber. Smør et ildfast fad, kom lidt tomatsovs i bunden og den kogte pasta oven på. Rør det finthakkede hvidløg i resten af tomaterne og kom dem i fadet sammen med broccolien. Bland det hele med pastaen. Hæld sovsen over og drys med revet ost. Smuldr eller riv brødet ned i en skål, vend det med lidt olie og drys det over retten. Bages i ovnen ca. 30 minutter. Serveres med dagens salat.

Note: Det smuldrede brød vendt i olie giver et dejligt sprødt bid til retten.

torsdag den 21. juni 2012

Tærte med skinke, squash og kartofler


Ja, jeg beklager meget,  men nu blev det til tærte igen.

Men hvorfor skulle jeg egentlig beklage det, når nu tærte er en favoritret, som kan tilberedes på utallige måder og som kan bruges til Stop-spild-af-mad. Tærtebunden blev denne gang lavet med bl.a. peanutbutter, en ide jeg havde set hos Kødløs fredag. Og som fyld blev der brugt rester af kartofler og purløg. Der var dog også købt nyt ind, nemlig skinke, squash og hytteost med løg.


Tærte med skinke, squash og kartofler
(4 personer eller 2 personer 2 dage)
75 g smør
25 g peanutbutter
75 g grahamsmel
125 g hvedemel
½ dl vand
lidt salt
100 g kogte kartofler
1 squash
1 fed hvidløg
lidt olie
125 g hytteost med løg
2 æg
70 g serranoskinke
Først laves tærtebunden. De to slags mel blandes i en skål og smørret hakkes i sammen med peanutbutter. Til sidst tilsættes vand, til den hænger sammen. Kan også laves på foodprocessoren, sådan som jeg plejer. Stilles køligt ca. 15 minutter. Kartofler og squash skæres ud i tern. Jeg vendte squashternene i lidt olie og finthakket hvidløg på panden for at give dem lidt smag. En tærteform smøres godt og tærtedejen rulles ud og lægges i fadet. Prik huller med en gaffel, så dejen ikke buler. Bag tærten 10 minutter ved 200 grader. Pisk hytteost med æg, purløg, salt og peber. Efter 10 minutter tages tærten ud og squash- og kartoffeltern kommes i. Osteæggemassen hældes over og tærten bages færdig i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter. Serranoskinken steges i lidt olie på panden, så den bliver sprød. Når tærten er færdigbagt serveres den med skinken ovenpå og en god salat til.

Note: Lækker tærte. Den blev lidt løs i det, måske fordi smørret jeg havde brugt, var blevet for blødt. Om den peanutbutter jeg havde kommet i dejen gjorde nogen forskel smagsmæssigt, er svært at sige. Måske skal jeg prøve at komme mere i næste gang.

mandag den 18. juni 2012

Ris med æg, squash og kikærter


Datteren var ikke hjemme til middag…

…så det var en god anledning til at spise noget med fisk. Fisken blev en ganske almindelig laksefilet stegt på panden. Tilbehøret blev ren Stop-spild-af-mad, da jeg lavede det af de ingredienser, jeg havde på lager. Bortset fra persillen som jeg købte. Jeg forsøger mig ellers med at dyrke lidt krydderurter på altanen, men opstarten har været lidt svær, da en flok bladlus syntes at mine krydderurter skulle være deres spisekammer. Det kostede flere af krydderurterne, men nu ser det alligevel ud til, at jeg har fået slået angrebet ned. Så jeg kan så småt begynde at bruge lidt af det, der blev tilbage.



Ris med æg, squash og kikærter
(1 person)
1 dl ris
vand/bouillon
gurkemeje
garam masala
½ lille rødløg
1 æg
100 g squash
½ dåse kikærter
saften fra en ½ citron
persille
Løget hakkes fint og svitses i olien et par minutter. Derefter tilsættes krydderier og ris, som skal svitses med et par minutter. Tilsæt vand eller bouillon efter anvisningen på risposen. Lad risene småsimre den kogetid, der står på posen. Ægget koges. Squashen skæres i tern og kommes ned til risene sammen med kikærterne og hakket persille de sidste fem minutter af risens kogetid. Det hele smages til med citronsaft og evt. ekstra krydderi. Ved serveringen kommes risretten i et fad og ægget skæres i både, der lægges oven på evt. sammen med et stykke stegt laks.

Note: En ret der kan bruges som tilbehør, som jeg gjorde her. Men man kan også komme flere grønsager i og spise den som en grøn ret.

lørdag den 16. juni 2012

Lun kartoffelsalat med fyldte kyllingebryster


Kartoffelsalat kan laves på mere end en måde…

…her er en lun en af slagsen med rødløg. Opskriften fandt jeg hos Arla. Som tilbehør fik vi kyllingefilet med ostefyld samt lidt salat. Salaten bestod af iceberg, squash og radiser. Iceberg er ikke særlig spændende, men den har alligevel sine fordele. Dels har den altid blade, der kan bruges til at komme på madpakkens rugbrødsmadder, dels er der meget fyld i de krusede blade og så er den sprød. Men smagen er der ikke meget ved, så smagsgiverne må komme fra andre ingredienser. I øjeblikket er jeg f.eks. meget glad for squashstrimler vendt i citronolie som tilskud i en salat.


Lun kartoffelsalat med fyldte kyllingebryster – min version
(2 personer)
2 kyllingebryster
ost – jeg brugte en rest almindelig skæreost
tomatpesto eller sennep
salt, peber
paprika
400 g kartofler små eller skåret i mindre stykker
1½ rødløg i kvarte
1 dl fløde
2 spsk hytteost
1 fed hvidløg
1½-2 dl purløg – andre krydderier kan også bruges
salt, peber
Skær en lomme i kyllingebrysterne, smør med pesto eller sennep. Skær osten i strimler og læg den på. Det hele lukkes sammen med kødnåle eller tandstikkere. Brun de fyldte kyllingebryster på en varm pande med smør eller olie. Krydr. Læg kyllingebrysterne over i et smurt ildfast fad og bag dem færdige i ovnen ved 200 grader i ca. 20. min. Kog kartoflerne ved svag varme under låg i ca. 10 minutter. Tilsæt rødløg og kog yderligere i 5 minutter. Løgene skal være al dente og kartoflerne møre. Hæld vandet fra og hold grønsagerne varme. Kom fløde, hytteost, hvidløg, krydderurter, salt og peber i en blender og blend det. Vend de varme kartofler og løg med dressingen og server med kylling og salat.

Note:
Jeg havde valgt kun at bruge purløg til dressingen, men det var ikke så god en ide, når der også var rødløg i kartoffelsalaten. Løgsmagen blev næsten alt for dominerende. Så næste gang vil jeg prøve med andre krydderurter.


torsdag den 14. juni 2012

Boganmeldelse: Bommerang


Anmeldelse af Tatiana de Rosnay: Boomerang
Bogen er udkommet på forlaget  Bazar. Du kan læse mere om bogen her

En historie om familieliv og hemmeligheder

Da Antoines søster, Mélanie fylder fyrre år vil han overraske hende med noget helt særligt. Det bliver en weekendtur til øen Noirmoutier, hvor de tilbragte deres sommerferier som børn. Turen vækker mange minder, gode som dårlige. På hjemturen til Paris, hvor de to søskende bor, vil Mélanie fortælle Antoine noget vigtigt hun er kommet i tanker om og som gør hende ret ophidset. Så ophidset at hun mister kontrollen over deres bil og de kører galt. Mélanie bliver hårdt kvæstet og må indlægges på det nærmeste hospital og Antoine får derfor ikke at vide, hvad det var søsteren kunne huske. Efter turen begynder Antoine selv at tænke på deres barndom og deres mor som døde under lidt mystiske omstændigheder, da Antoine var omkring ti år. Det går op for ham, at han i virkeligheden ikke ved ret meget om deres mor og det sætter ham i gang med at finde ud af mere.  Det får ham også til at tænke på andet end hans eget liv, som er i lidt af en krise. Han blev skilt fra sin elskede Astrid, som fandt en yngre mand. To af deres fælles tre børn er nu teenagere og det er ikke altid let for ham at finde ud af hvordan, han skal forholde sig til de mutte og genstridige børn. Hans arbejde som arkitekt siger ham heller ikke så meget mere, så hans liv et gået lidt i hårdknude.

En god og interessant historie om en mand midt i livet, der prøver at få sin tilværelse til at hænge sammen på den bedste måde. Vi er alle sammen præget af vores fortid og den familie vi er vokset op i og det gælder også for Antoine. Hemmeligheden i familien er med til at gøre bogen spændende, selvom jeg på et tidspunkt gættede, hvad det var for en forfærdelig hemmelighed, der endelig ikke måtte komme frem i dagens lys.

tirsdag den 12. juni 2012

Grøn æggekage med asparges og chorizo


Grøn æggekage…

…ikke i betydningen uden kød, men grøn som i farven grøn. Det grønne indslag bestod af spinat og grønne asparges. Men lidt kød fik den også lov til at indeholde i form af en god chorizo skåret i skiver. Inspirationen kom fra denne blog Lidt om alt og meget om mad.


Grøn æggekage med asparges og chorizo – min version
(2 personer)
½ bdt. asparges
100 g frossen spinat
100 g chorizo
4 æg
1½ dl mælk
2 spsk mel
salt, peber
fedtstof til panden
Knæk enderne af aspargesene og skær dem i mindre stykker. Blancher dem i 30 sekunder i kogende vand, skyl dem i iskoldt vand bagefter. Afdryppes. Spinat tøs op og afdryppes. Chorizoen skæres i tynde skiver. Æg og mælk piskes sammen med mel, salt, peber og spinat. En pande varmes og fedtstof hældes på og derefter æggemassen. Asparges og pølseskiver fordeles i æggemassen. Lad æggemassen bage til den er stivnet og der næsten ikke er noget fugtigt tilbage på toppen. Læg et stort låg over panden og vend æggekagen rundt, så den kan få en tur på den anden side. Serveres med dagens salat.

søndag den 10. juni 2012

Rabarbertærte med marcipan


Jeg har fået en lejlighed i Kolding…

…fra 1. august. Det har et stykke tid været mit ønske at flytte derned, da mine forældre bor der og min søster bor i Sønderjylland. Så nu bliver der mulighed for at se mere til familien i fremtiden, det glæder jeg mig til. Den gode nyhed skulle fejres med en kage her i weekenden og jeg valgte at lave en rabarbertærte. Jeg fandt en god en hos Femina og fordi det var en særlig anledning blev den serveret sammen med en lækker vaniljeis.

  
Rabarbertærte med marcipan
100 g sukker (jeg brugte 75 g)
2 æg
100 g smeltet smør
50 g hvidhvede
50 g alm. hvedemel
50 g kokosmel
1 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
100 g marcipan i små terninger
300 g rabarber i små skiver
4-5 spsk rørsukker
Pisk æg og sukker godt. Rør smøret i lidt ad gangen. Bland hvedemel, kokosmel, bagepulver og vaniljesukker sammen og vend det i dejen. Vend til sidst marcipanstykkerne og 1/3 af rababerstykkerne i dejen. Fordel dejen i en smurt springform eller en tærtebund med løs bund. Læg resten af rabarberstykkerne oven på dejen og tryk dem lidt ned. Drys rørsukker over. Bag kagen midt i ovnen ved 170 grader i 30-35 minutter. Her må tilføjes at min kage ikke var klar efter 35 min, og den endte med at få 20 minutter mere før den kunne klare strikkepindetesten*. Servers lun sammen med en god vaniljeis eller cremefraiche.

Note: På sådan en kedelig gråvejrsweekend var en lækker sommerlig kage mere end velkommen!

*Strikkepindetesten:
En strikkepind stikkes ned i kagen. Hvis der hænger dej ved og strikkepinden er kold, er kagen ikke bagt færdig. Først når dejen ikke længere hænger ved og strikkepinden bliver varm, er kagen færdigbagt. Godt gammelt husmodertrick.

lørdag den 9. juni 2012

Farsbrød med rabarber


Et eksperiment med rabarber.

Det er jo rabarbertid nu og jeg fik lyst til at eksperimentere med rabarber i det salte køkken. Man serverer jo ofte rabarberkompot til forskellige former for kød om sommeren, men hvorfor ikke prøve at blande tingene på en ny måde. Jeg havde gået og tænkt på, at det snart var tid til a t lave et farsbrød (det er jo altid godt med mad til to dage) og så kunne det jo være sjovt at kombinere farsbrød og rabarberkompot. Så det gjorde jeg. Jeg var lidt forsigtig med mit eksperiment, da jeg ikke viste helt, hvordan det ville komme til at virke. Hvor meget sukker kunne jeg komme i rabarberkompotten? Ville kompotten lige så stille flyde ud af farsbrødet og blive til sovs? Hvilke krydderier skulle jeg krydre farsbrødet med? Jo, der var nok at tænke over.

  
Farsbrød med rabarber
(4 personer eller 2 personer i 2 dage)
100 g rabarber
lidt brun farin
500 g flæskefars
1 æg
3 spsk mel
1 dl koncentreret bouillon
1 stor teske sennep
1 revet løg
lidt timian
salt, peber
Rabarberne skæres ud i små stykker og koges i en gryde med lidt vand indtil de er kogt ud. Kompotten smages til med farin indtil man synes, at den smager rigtigt. Jeg ville godt give kompotten lidt sødme, uden at den skulle blive for sød. Farsen røres med æg, mel, sennep og krydderier og bouillon tilsættes til farsen bliver lind. Bred farsen ud på et stykke bagepapir og smør rabarberkompotten ud over. Rul farsen sammen som en roulade og læg farsbrødet i et smurt ildfast fad. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 45 minutter. Lad den hvile 5-10 minutter inden du skærer af den. Som tilbehør fik vi ovnbagte kartofler, der blev vendt i persille, da de var færdige i ovnen samt dagens salat.

Note:
Første forsøg blev ikke den helt store fantastiske stjerneopskrift på madhimlen. Men mindre kan jo også gøre det. Der blev et dejligt saftigt farsbrød ud af det og noget af kompotten blev også i farsbrødet og gav lidt syrlig smag til kødet. Det smagte nu ikke så meget igennem, men man kunne godt fornemme smagen. De rabarber jeg brugte var ret grønne, så kompotten og dermed fyldet blev derfor nærmest grønbrunt og ikke så tydeligt i farsbrødet. Det havde ellers været flot med den røde farve. Men det var et sjovt eksperiment og måske arbejder jeg videre med ideen en anden gang.

onsdag den 6. juni 2012

Boganmeldelse: Den sidste sura


Anmeldelse af Zoë Ferraris: Den sidste sura
Bogen er udkommet på forlaget  Mrs. Robinson
Du kan læse mere om bogen her

En anderledes krimi fra et varmt sted...

Har du fået lyst til at læse noget andet end skandinaviske krimier med kulde, regn og frustrerede kvinder, så er ”Den sidste sura” et godt alternativ. En ørkenkrimi står der i undertitlen – man kan allerede begynde at mærke heden og støvet. Krimien foregår i Saudi-Arabien, hvor den muslimske og palæstinensiske hovedpersonen, Nayir, arbejder som ørkenguide. Da en ung kvinde fra en velhavende familie forsvinder lige før sit bryllup, beder hendes familie om Nayirs hjælp til at finde hende. Da man endelig finder hende, er hun død og pludselig er familien ikke længere så interesseret i at finde ud af, hvad der skete. Det gælder dog ikke pigens bror, der også er Nayirs gode ven og han beder derfor Nayir om at fortsætte sine undersøgelser. Var pigen flygtet, blev hun kidnappet, hvorfor endte hun på bunden af en wadi i ørkenen? Sagen er ikke nem for Nayir, dels er familien ikke særlig samarbejdsvillig, dels bliver han nødt til at arbejde sammen med en kvindelig retsmediciner. Noget der kan være ret svært for en rettroende og gammeldags muslim som Nayir, der ingen familie har bortset fra en gammel onkel og som derfor kender meget lidt til livet blandt kvinder.

Spændende at læse en krimi, der foregår i et helt andet miljø. Det er også spændende at læse om livet i et muslimsk land. Men ind imellem var det svært at udholde alle Nayirs anfægtelser omkring forholdet til kvinder. Det syn ligger bare så langt fra min egen hverdag, så det godt kan føles lidt for overdrevet. Men helt bestemt en krimi der er værd at læse, hvis man vil prøve noget andet.

tirsdag den 5. juni 2012

Auberginegratin med bulgur


Dejlig græskinspireret auberginegratin med bulgur.

I bogen ”Sundhed, saft og kraft hele livet” fandt jeg en opskrift på en auberginegratin med bulgur, og da jeg dels ledte efter ugens vegetarret og dels havde en aubergine liggende fra sidste uges kasse fra Aarstiderne, var det oplagt at kaste sig ud i en auberginegratin. Jeg ændrede lidt på min udgave i forhold til den i bogen.

Auberginegratinen - (næsten) lige kommet ud af ovnen

 Og sådan ser den ud på en tallerken sammen med dagens salat

Auberginegratin med bulgur – min version
(2 personer)
1 lille aubergine
chiliolie
125 g fuldkornsbulgur
2 dl vand
1 bouillonterning
2 store tomater
100 g salatost i blok
salt, peber
oregano
timian
basilikum
Auberginen skæres i 1 cm tykke skiver og drysses med salt. Når skiverne har stået en halv time skylles de og pensles med chiliolie. Steges derefter på panden til de får farve og bliver bløde. Kog bulguren i vand tilsat bouillon efter anvisningen på pakken. Tilføj krydderier mens bulguren koger. Tomaterne skæres i skiver og det samme gælder for salatosten. Et ildfast fad smøres med olie og heri lægges først bulguren, derefter aubergineskiver og tomatskiver. Salatosten lægges på øverst og der drysses med krydderier. Fadet sættes i ovnen ca. 20 minutter ved 200 grader. Et dejligt let måltid der serveres med dagens salat.

søndag den 3. juni 2012

Søster-tur



Efter en travl uge blev det i weekenden tid til et besøg hos Søsteren i Sønderjylland.

Det blev et par rigtig hyggelige dage (som altid). Vi fik snakket en masse og fik vendt mange ting. Vi fik gået nogle dejlige ture og vi fik spist en masse lækker mad.  Her er nogle indtryk fra de sidste par dage:


En rigtig dejlig travetur i Bjergskov ved Aabenraa gennem et bakket og smukt overdrev.



 I en lille lund mødte vi en flok kvier. Vi undrede os over, hvad de lavede der, hvor der intet grønt græs var, når der var masse af dejligt saftig grønt gæs lige uden for lunden.

 En af kvierne blev lidt nærgående og begyndte at følge efter os. Måske undrede den sig lige så meget over, hvad vi lavede der. Den var i hvert fald meget nysgerrig.

 

 Den medbragte lækre madpakke blev fortæret ved Hostrup Sø, også ved Aabenraa. Vi havde bl.a. medbragt nogle lækre filopakker med spinat og ricotta.



Turen sluttede ved Krusmølle, hvor vi både fik kigget på den mange spændende ting i butikken og fik en god kop kaffe med kage til. Katrineblommekagen var rigtig god, gulerodskagen lidt tør. Caféen ligger i en staldbygning og er fyldt med sjove ting og sager. Et sted der absolut er et besøg værd. 


I butikken på Krusmølle havde vi købt et glas figen- og valnøddeconfit (ses nederst i billedet) og det passede godt til aftenens ostebord, hvor der var mange lækre sager.