Der sker ikke så meget på bloggen disse dage.
Det har været nogle travle dage med møder og en meget spændende temadag på arbejdet. Og så bliver min far 80 år her i weekenden og i den forbindelse har der været forskellige ting, der skulle forberedes.
Bl.a. har jeg bagt kokosmakroner som I kan se på billedet.
I den forbindelse får I lige et par opskrifter på kokosmakroner:
Studentermakroner
Fyldte kokosmakroner
Der er masser af grønsager i mine opskrifter - men ind imellem er der også plads til kød og kager
lørdag den 27. februar 2016
tirsdag den 23. februar 2016
Gratin med rødbeder og kartofler
Det er stadig tid for rodfrugter, vinterens gode grønsager
skulle jo gerne spises op. Så er der jo det med at finde på noget nyt.
Rodfrugter bagt i ovnen er stadig lækkert, men ikke hvis man får det hele
tiden. Denne gang var der nogle rødbeder og nogle kartofler, der skulle bruges.
Og efter at have søgt på nettet efter inspiration, blev det til nedenstående
rødbede- og kartoffelgratin.
Rødbede- og kartoffelgratin
(2 personer)
200 g kartofler
200 g rødbede
1 lille løg
2 æg
salt, peber
timian
½ dl mælk
2 spsk mel
Tilbehør:
blå ost
lidt mælk
Kartofler og rødbeder skrælles og rives groft. Løget hakkes
fint. Rødbeder, kartofler og løg kommes i en skål. Æggene røres i sammen med
krydderier. Til sidst røres mælk og mel i. Et ovnfast fad smøres og
grønsagsmassen kommes i fadet. Gratinen bager derefter i ovnen i ca. 50
minutter ved 200 grader. Kom lidt stanniol over, hvis gratinen begynder at
blive for mørk. Rør lidt blå ost med lidt mælk til en god tyk sovs og server
den til gratinen. Du kan spise gratinen som hovedret med salat til eller bruge
den som tilbehør til frikadeller, medisterpølse, koteletter eller andet kød.
Etiketter:
Blå,
Hovedret med grønsager,
Kartofler,
Rødbeder
søndag den 21. februar 2016
Hakket kød i savoykål med urter
Det her er en ret, der egner sig godt til at lave i weekenden. Og ikke på en hverdag, hvor man kommer træt hjem fra arbejde. Her er nemlig en hel del, der skal gøres undervejs.Der skal koges, røres, skrælles, skæres ud, ristes m.m. Men har du god tid, så er dine anstrengelser, det hele værd. Som
resultat får du nemlig nogle rigtig lækre kåldolmere med dejligt tilbehør. Opskriften har jeg fundet på Vores mad.
Hakket kød i savoykål med urter
(2 personer)
½ savoykål
bouillon
200 g hakket okse- og svinekød (du kan også nøjes med hakket
svinekød)
salt, peber
½ æg
1 spsk citronsaft
krydderurter – friske eller tørrede (jeg brugte
citrontimian)
2 gulerødder
2 pastinakker
½ porre eller ½ løg
10 g smør
2 dl bouillon
1 tsk majsstivelse
Muskatnød
75 g bacon i tern
Start med at tage 4 pæne blade fra savoykålen. Kog dem i
bouillon i tre minutter. Tag kålbladene op, afkøl dem i iskoldt vand og lad dem
tørre i et rent viskestykke. Skær det tykkeste af stokken væk. Gem bouillonen
til senere.Rør kødet med salt. Tilsæt æg og citronsaft. Tilsæt peber og
finthakkede krydderurter. Rør farsen godt sammen og fordel den på kålbladene.
Rul kålbladene sammen. Læg dem i en stor pande med åbningen nedad. Hak løg
eller porre groft. Skræl gulerødder og pastinakker og skær dem i små tern. Kom
smør i en dyb pande eller gryde og vend urterne heri uden at de tager farve.
Tag grønsagerne op og stil dem til side. Hæld bouillon ved kålrullerne, læg låg
på og lad kålrullerne simre i 15 minutter. Rist bacontern på panden, til de er
gyldne og sprøde. Når kålrullerne har kogt 15 minutter, tilsættes grønsagerne
og kålruller og grønsager simrer ca. 10 minutter til. Tag kålrullerne op og
hold dem varme. Jævn saucen med majsstivelse udrørt i koldt vand og smag til
med salt og peber. Snit resten af kålen fint og kom den i bouillonen fra
kålbladene. Kog den ½-1 minut. Hæld bouillonen fra og krydr kålen med salt,
peber og muskatnød. Server kålrullerne med kål og grønsager drysset med
bacontern. Spis brød eller kartofler til.
Etiketter:
Bacon,
Flæske- og kalvefars,
Gulerødder,
Hovedret med kød,
Pastinak,
Porre,
Savojkål
fredag den 19. februar 2016
Vintersalat med pastinakker, mango og spinat
Endnu en salat med ovnbagte pastinakker – denne gang med mango
og spinat. En salat med dejlige farver midt i en tid, hvor det hele ofte er gråt og trist
udenfor. Opskriften er lavet med inspiration fra en opskrift, jeg fandt hos Maria på Vanløse Blues. Hun har en
rigtig god blog med masser af dejlige grønsagsretter.
Vintersalat med pastinakker, mango og spinat
(2 personer)
100 g babyspinat
500 g pastinak
1 mango
1 spsk honning
1 spsk olivenolie
1 tsk hindbæreddike
1 håndfuld cashewnødder
salt, peber
Start med at gøre pastinakkerne klar ved at skrælle dem og
skære dem i mundrette bidder. Vend dem med olie, honning, hindbæreddike, salt
og peber. Læg
pastinakkerne på en bageplade og bag dem ca. 20 minutter. Lad dem afkøle let.
Skyl og slyng spinaten og læg den i bunden af et fad. Skør mangoen i tern og
kom dem og pastinakternene oven på spinaten. Top salaten med cashewnødder og
evt. lidt grønt f.eks. persille eller koriander.
onsdag den 17. februar 2016
Biks i ovnen med kartofler, selleri og hvidkål
Dagens ret er en rigtig køleskabs-tømmer ret. Her blev rodselleri og kartofler bagt i ovnen og blandet med hvidkål og løg til en god gang biks serveret med spejlæg og grøn salat. Nemt og enkelt.
Biks med rodfrugter og hvidkål
(2 personer)
4 kartofler
75 g rodselleri
150 g hvidkål
½-1 rødløg
en håndfuld mandler
dressing af:
olivenolie
sennep
æbleeddike
tahin
salt, per
2-4 æg
Rens kartoflerne. Skræl dem, hvis de ikke er pæne. Og ellers
kan du lave dem med skræl. Skær kartoflerne i mundrette bidder. Skær skrællen
af sellerien og skær den i mundrette bidder. Vend kartofler og selleri i
olivenolie. Læg dem på bagepapir og bag dem i ovnen ved 225 grader i 15
minutter. Skær løg og hvidkål ud i strimler. Pisk ingredienserne til dressingen
sammen og vend den med hvidkåls- og løgstrimler. Efter 15 minutter sættes
temperaturen ned til 200 grader, løg- og hvidkålsblandingen kommes i et fad og sættes i ovnen sammen med kartofler og selleri. Derefter bager det hele yderligere 15 min. Mandlerne ristes på en varm
pande. Bland kartofler og selleri med de øvrige grønsager. Drys med mandler og
lidt grønt – finthakket persille, finthakket forårsløg eller hvad du nu har på
lager. Biksen serveres med spejlæg, grøn salat og evt. brød.
Etiketter:
Hovedret med grønsager,
Hvidkål,
Kartofler,
Mandler,
Rodselleri,
Æg
mandag den 15. februar 2016
Ovnbagte falafler med rødbede
De har en smuk rød farve disse rødbedefalafler, som du
finder i dagens opskrift. Og så er de bagt i ovnen uden fedtstof, så de er også
rigtig sunde. Spis dem med salat til eller i pitabrød eller en wrap. Egner sig
også fortrinligt til at tage med i madpakken. Opskriften har jeg fundet på bloggen Englerod.com, hvor du kan finde en masse lækre plantebaserede opskrifter.
Ovnbagte falafler med rødbede
(2 personer)
120 g kikærter fra dåse
75 g fintrevet rødbede
½ tsk fiber HUSK
½ dl vand
en håndfuld persille
1 fed hvidløg
35 g havregryn
peber, salt
De revner rødbeder og kikærterne blendes i en skål. HUSK
blandes med vand til en geléagtig masse. Blandes i skålen sammen med frisk
finthakket persille og hvidløg. Havregrynene vendes i falafelmassen indtil man
får en god tyk konsistens. Til sidst røres salt og peber i. Massen formes til
små kugler, som lægges på en bageplade på et stykke bagepapir. Bages ved 225
grader i ca. 20 minutter.
Note: De smagte fint, dog mere af rødbede end falafel. Så en
anden gang vil jeg måske hellere lave rødebøffer/frikadeller for sig og
falafler for sig.
Etiketter:
Havregryn,
Hovedret med grønsager,
Kikærter,
Rødbeder
lørdag den 13. februar 2016
Pasta med kylling og selleri
Mange synes måske, at en rodselleri er en rigtig kedelig grønsag. Og køn ser den bestemt ikke ud. Ingen flotte farver og et noget groft udseende. Mange tænker måske også, at sådan en kan man ikke bruge til så meget spændende. Men jeg kan nu rigtig godt lide rodselleri, både i rå tilstand f.eks. i en salat eller i varme retter sammen med andre gode ting. Som i denne dejlige pastaret med kylling.
Nederst på siden finder du tre andre opskrifter med rodselleri
Pasta med kylling og selleri
(2 personer)
100 g stegt eller kogt
kyllingekød skåret i tern
120 g fuldkornspasta
200 g skrællet rodselleri
25 g mandler
3 forårsløg, hakkede
olivenolie
50 g sorte oliven
1 lille bdt persille, finthakket
½ citron, saft og skal
1 spsk oliven olie
salt og peber
parmesan eller anden tør ost
Den skrællede selleri skæres i smalle stænger. Pastaen koges
efter opskriften. De sidste tre minutter af kogetiden tilføjes sellerien, men
begge dele skal ikke koges mere end de stadig har bid. Imens ristet mandlerne
på panden og bagefter svitses forårsløgene i lidt olivenolie sammen med det
kolde kyllingekød. Når pasta og selleri er kogt, hældes vandet fra. Så vendes de
forsigtigt med kyllingekød, forårsløg, mandler, citronsaft, olivenolie og
oliven. Serveres på en tallerken med et drys af persille, citronskal og lidt
revet ost.
Andre opskrifter med rodelleri:
Etiketter:
Citron,
Forårsløg,
Hovedret med kylling,
Mandler,
Oliven,
Rodselleri
tirsdag den 9. februar 2016
Lun salat med kål, peberfrugt og tomat
Det er Pandekagedag i dag - og så har jeg ikke engang en spændende pandekageopskrift til dig på bloggen i dag.
Men fortvivl ikke. Dagens ret er en lun kålsalat og med lidt ændringer, kan den sagtens bruges som fyld i en pandekage. Du kan også bare spise salaten som et let måltid evt. med brød til.
Du skal nu ikke snydes helt for "rigtige" pandekageopskrifter, så længere nede på siden finder du en række links til nogle af mine pandekageopskrifter.
Men fortvivl ikke. Dagens ret er en lun kålsalat og med lidt ændringer, kan den sagtens bruges som fyld i en pandekage. Du kan også bare spise salaten som et let måltid evt. med brød til.
Du skal nu ikke snydes helt for "rigtige" pandekageopskrifter, så længere nede på siden finder du en række links til nogle af mine pandekageopskrifter.
Lun kålsalat med peberfrugt og tomat
(1 person)
100 g hvidkål, fintsnittet
olivenolie
2 tomater
½ rød peberfrugt
persille, finthakket
½ avocado
1-2 hårdkogte æg
Opvarm lidt olie på panden og svits den finthakkede kål fem
minutter. Skær peberfrugten i tern og kom den i kålen. Lad det varme igennem.
Skær tomaterne i mindre stykker og vend dem i kålen sammen med finthakket
persille. Server avocado og æg til samt evt. brød.
Hvis du vil bruge kålsalaten som fyld i en pandekage, så skær du æggene ud i mindre stykker og varmer dem sammen med kål, tomater og peberfrugt. Avocadoen skæres i skiver. Læg kålsalaten på midten af pandekagen og kom nogle skiver avocado ovenpå. Rul pandekagen sammen og så har du en dejlig kødfri pandekage med lækkert kålfyld.
Og her kommer så nogle "rigtige" pandekageopskrifter:
lørdag den 6. februar 2016
Pastafad med porrer og tomat
Her er opskriften på en nem og billig hverdagsret. Du kan bruge den som hovedret med brød
og salat til eller som tilbehør til f.eks. frikadeller eller kylling.
Pastafad med porrer og tomat
(3 personer)
100 g fuldkornspasta
1 stor porre (250g)
olivenolie
1 ds hakkede flåede tomater
Herbes de Provence
salt, peber
1 dl fløde
50 revet ost
Kog pastaen efter anvisningen på pakken. Skyl porren og skær
den ud i små stykker. Svits porrestykkerne i olien ved svag varme i ca. 10
minutter. Tilsæt de hakkede flåede tomater og fløden og lad grønsagerne simre i
10 minutter. Smag til med Herbes de Provence samt salt og peber. Bland
grønsager og pasta og hæld det hele op i et smurt ildfast fad. Bages ved 200
grader i 10 minutter. Tilsæt revet ost og bag pastafadet yderlig 10 minutter.
Serveres som tilbehør til kød eller som en selvstændig ret med salat og brød.
Etiketter:
Hovedret med grønsager,
Pasta,
Porre,
Tilbehør,
Tomat
onsdag den 3. februar 2016
Skiver af ovnbagt kål med eller uden topping
Jeg er blevet ret glad for at bruge Pinterest, når jeg skal have inspiration til min madlavning. Her er simpelthen bare så mange lækre og spændende opskrifter.
For nylig sad jeg og søgte efter opskrifter med hvidkål, da jeg havde modtaget et stort hvidkålshoved fra Aarstiderne. Og da det ikke altid er så nemt at få tygget sig igennem sådan et helt hoved, når man er alene om det, måtte der noget inspiration til. Jeg faldt over flere opskrifter på noget som blev kaldt Cabbage Steak og som viste sig at være skiver af hvidkål bagt i ovnen. Det måtte prøves og det får I opskriften på her.
Ovnbagte hvidkålsskiver
(2 personer)
½ hvidkålshoved
olivenolie (jeg brugte en med hvidløgssmag)
hvidløgspeber
salt, peber
Skær forsigtigt skiver af kålen på ca. 2 cm’s tykkelse. Læg
dem på en bageplade med bagepapir. Pensl og krydr dem på begge sider. Man skal
være lidt forsigtig med dem, da de godt kan begynde at falde fra hinanden.
Bages i ovnen ved 200 grader. Først ca. 20 minutter på den ene side, så 20
minutter på den anden side. Når de er færdige, tages de ud af ovnen og evt.
brændt kål pilles af. Og så er de klar til servering. Man kan bruge dem som tilbehør eller som hovedret med en salat til.
Note: Kålskiverne er måske ikke så spændende i sig selv, men hvis man kommer en lækker topping på skiverne, f.eks. en gang pesto, tomatskiver og ost, så fungerer det faktisk rigtig godt. Man kunne også smøre dem med sennep og komme bacon eller skinke på. Der er faktisk rigtig mange muligheder. Og så er det en god måde at få brugt sin hvidkål på.
mandag den 1. februar 2016
Kålpakker med fyld af linser og pastinak
”Kåldolmere” – det lyder lidt gammeldags og kedeligt. Så
selvom det vel egentlig er en slags kåldolmere, jeg har lavet i dag, har jeg
valgt at kalde dem ”kålpakker”. Pakker er meget mere spændende, det er noget
man pakker op og hvor der gemmer sig spændende ting inden i. I disse pakker
gemmer sig et fyld lavet med linser og forskellige grønsager. Nogle vil
foretrække gammeldags kåldolmere med fars, men jeg kan nu bedre lide denne
udgave.
Kålpakker med fyld af linser og pastinak
(2 personer)
Tomatsovs med ovnbagte tomater
(hvis du ikke har lyst eller tid til at lave ovnbagte
tomater, kan du lave sovsen med en dåse tomater)
3 tomater
olivenolie
balsamico
1½ dl bouillon
4 store hvidkålsblade
1 dl grønne linser
1 stor pastinak
1 løg
1 fed hvidløg
½ peberfrugt
1 æg
timian
salt, peber
50 g revet ost
Tomaterne skæres i både, lægges i et ildfast fad og vendes
med olivenolie, balsamico, salt og peber. Bages i ovnen ved 160 grader i 1-1½
time. Blendes sammen med bouillon og så er sovsen klar. Linserne skylles og
kommes i en gryde. Pastinakken skrælles, skæres i små tern og kommes i gryden
sammen med linserne. Koges i ca. 15 minutter. Hvidkålsbladene koges i
rigeligt vand i ca. 5 minutter. Løgene hakkes fint og svitses i lidt olie på
panden sammen med peberfrugt og finthakket hvidløg. Smages til med salt, peber
og timian. Når linser og løg er færdigkogte, kommes de i en skål og røres sammen
med et æg. Læg hvidkålsbladene på et viskestykke, kom fyld på midten og pak
bladet godt sammen om fyldet. Kålpakkerne lægges i bunden af et smurt ildfast
fad med åbningen nedad. Tomatsovsen kommes over og det hele varmes i ovnen en
halv time. Efter et kvarter drysses osten over og pakkerne bager endnu et kvarter. Server kålpakkerne med en god salat.
Etiketter:
Grønne linser,
Hovedret med grønsager,
Hvidkål,
Pastinak,
Peberfrugt,
Tomat
Abonner på:
Opslag (Atom)