søndag den 29. november 2015

Månedens madoplevelser - november

I dette indlæg skal det handle om de madoplevelser denne måned har budt på - altså madoplevelser, hvor det ikke er mig selv, der har lavet maden.

Når det kommer til de lækre madoplevelser var november er en rigtig god måned. Jeg fik smagt spændende nye ting og jeg fik prøvet rigtig lækker mad på forskellige spisesteder.

Asiatisk fusionskøkken

Min kollega og jeg skulle til et arrangement på Odense Centralbibliotek i starten af november. Inden arrangementet gik vi på restaurant SIEU i Odense. Asiatisk fusionskøkken i særklasse, kalder de det selv. Vi fik kun to lette anretninger, som vi delte. Men begge var rigtig lækre. Så det bliver nok ikke sidste gang, jeg kommer forbi der.

 Mens vi ventede på maden, hyggede vi os med rejechips.

Sprød softshellkrabbe med mango og andet godt serveret i rispapir og med lækker sauce til at dyppe i

Kammuslinger med nam yam sauce, salat, kokos, jordnødder og rejechips'

Årsmøde på Gl. Avernæs
Min arbejdsplads var til et meget spændende årsmøde om fremtiden og fremtidens biblioteker på  Gl. Avernæs, som ligger på Vestfyn i et rigtig smukt naturområde. Både udsigten og maden er rigtig god. Der var masser af gode ting på frokostbuffetten den dag -  fisk, kød og gode salater.


Gode oste og lidt lækker dessert.

Filmkage til filmtræf
Som filmbooker i vores lokale biografforening er jeg flere gange om året med til filmtræf. Her får vi både frokost og kage. Denne gang repræsenterede kagen filmen "In the Heart of the Sea". Jeg fik desværre ikke set filmen, men kagen var meget lækker.


Lækker veganerburger
I denne weekend afholdte Odense Food Festival med navnet SPIS! julemarked. Her var der boder både med mere traditionelle juleting som gløgg og småkager. Men der var også spændende Streetfood. Hos  Økollektivet fik jeg en meget lækker vegansk burger.


Lige om lidt er det december måned. Og traditionen tro vil der sikkert være mange gode madoplevelser den næste tid.


lørdag den 28. november 2015

Pasta med grønkål og medister

Måske elsker du medisterpølse og måske kan du bedst lide din medisterpølse på gammeldags facon med sovs og kartofler. Men skulle du få lyst til at lave medisterpølse på en ny måde, så prøv dagens opskrift hvor medisterpølsen serveres sammen med pasta og grønkål.En enkel og nem hverdagsret, som også kan spises på en lørdag.




Pasta med grønkål og medister
(2 personer)
250 g medisterpølse
100 g grønkål
120 g fuldkornspasta
1 rødløg
olivenolie
1 æble
3 dl bouillon
parmesanost

Start med at koge medisterpølsen i ca. 15 minutter. Lad den køle af og skær den i skiver, som svitses på panden i lidt olie eller smør, til de er sprøde. Sættes til side. Pastaen koges efter anvisningen på pakken. De groveste stængler og ribbe fjernes fra grønkålen, der hakkes groft. Løget skæres i tynde skiver og deles i strimler. Løget svitses i lidt olie på panden til strimlerne er bløde, men ikke brune. Bouillon tilsættes og når den koges, tilsættes grønkålen. Læg låg over panden og lad kålen småsimre ca. 10 minutter. Skær æblet ud i tern og tilsæt æbleternene til grønkålen. Pølseskiver og pasta blandes i en gryde, grønkålsblandingen fra panden kommes også i gryden. Det hele vendes rundt og varmes igennem. Servers med friskrevet parmesan.

torsdag den 26. november 2015

Salat med rødbeder, quinoa og grønkål

Rødbedesalater er dejlig efterår- og vintermad. Man kan lave salater som tilbehør til kødretter eller grønsagsretter eller man kan lade salaten være hovedretten. I dette tilfælde var dagens salat også en hovedret og den var lige en salat efter min smag. Faktisk sidder jeg og blev helt lækkersulten, mens jeg skriver dette.




Rødbedesalat med quinoa og grønkål
(1 person som hovedret)
150 g rødbeder (ca. fire små)
½ dl quinoa
25 g grønkål
4 dadler
30 g fetaost
Dressing af: olivenolie, hindbæreddike, honning, salt og peber
Pynt: granatæblekerner

Start med at skrælle rødbederne, skær dem i mindre stykker og bag dem i ovnen ved 180 grader i en time og lad dem køle af. Kog quinoaen efter anvisningen på pakken og lad den køle af. Hak grønkålen fint. Skær dadlerne i mindre stykker. Pisk dressingen sammen. Vend quinoaen med grønkålen og læg blandingen på en tallerken. Skær rødbederne i mindre tern og læg dem på grønkålen sammen med dadelstykkerne. Hæld dressing over og drys med smuldret fetaost og granatæblekerner. Spis evt. brød til.

mandag den 23. november 2015

Portobellosvampe med fyld af hytteost og forårsløg

Så har jeg igen været så heldig at prøve noget nyt på madfronten. Denne gang drejer det sig om fyldte portobellosvampe. Jeg synes det lød som en rigtig spændende og appetitlig ret, det der med at putte gode ting og sager ned i en portobellosvamp og så bage den i ovnen. Svampe har jo umami-smag og det giver en god fylde til retten. Inspirationen til opskriften kommer fra Madlaboratoriet.





Portobellosvampe med fyld af hytteost og forårsløg (min version)
(2 personer)
4 portobellosvampe
1 æg
150 g hytteost med grillet peberfrugt
3 forårsløg
50 g revet ost
Herbes de Provence
salt, peber
Start med at fjerne stokken og det meste af lamellerne i svampene, men pas på at du ikke går for hårdt til værks, så svampene bliver ødelagt. Svampene lægges i et smurt ildfast fad med hullet opad. Stok og lameller hakkes fint og blandes med hytteost og æg. Forårsløgene hakkes fint og kommes også i æggeblandingen sammen med salt, peber og Herbes de Provence. Fordel æggeblandingen i de fire svampe og sat dem i ovnen ved 200 grader i en halv time. Når halvdelen af tiden er gået, tager du fadet ud, drysses revet ost over svampene og bager dem færdigt. Du kan servere svampene som tilbehør eller som en selvstændig ret med salat og evt. brød til.


torsdag den 19. november 2015

Pizza med rodfrugter, soltørrede tomater og feta

Som det jo sker ind imellem var der igen rester, der skulle bruges – lidt gulerødder, en pastinak, et halvt løg, en rest fetaost, en rest skyr. Hvad kan man bruge det til? Hvad med lækkert fyld på en god pizza. Jo, det var vist lige sagen. Det blev til en dejlig pizza med pizzasauce af soltørrede tomater og skyr og toppet med skiver af gulerødder og pastinak. Nem hverdagsmad, hvis du har pizzadejen klar.

 



Pizza med rodfrugter, soltørrede tomater og feta
(2 personer)
pizzadej til to personer
2 gulerødder
1 pastinak
½ rødløg
3 soltørrede tomater i olie
1½ dl skyr
oregano
fetaost

Start med at lave pizzasaucen. Kør soltørrede tomater i minihakkeren sammen med skyr. Smag til med oregano. Skræl gulerødder og pastinak og skær dem i tynde skiver. Skær løget i tynde ringe. Rul pizzadejen ud, smør pizzasaucen udover pizzabunden. Læg grønsagsskiver på samt rødløgsringe. Til sidst smuldres fetaost henover pizzaen. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter.

Her er et par andre forslag til anderledes pizzafyld:
Pizza med kylling, hytteost og løg
Pizza med jordskokker


tirsdag den 17. november 2015

Bønnefritter og grønsagsrøsti med feta

Jeg har flere gange læst om bønnefritter på diverse madblogs. Jeg vil normalt ikke betegne mig som kræsen, men ganske almindelige grønne bønner har aldrig været en af mine favoritter. Så da kassen fra Aarstiderne ankom med en pose grønne bønner, så måtte jeg jo finde ud af, hvad de skulle bruges til. Det blev til bønnefritter og de smagte faktisk rigtig godt. Og i modsætning til pommes fritter, så ligger de ikke så tungt. Men et menneske kan ikke leve af bønner alene, så der blev også lavet grønsagsrøsti med fetaost.




 

Bønnefritter og grønsagsrøsti med feta
Bønnefritter:
grønne bønner - så mange som du har lyst til at spise
olie
salt
Grønsagsrøsti med feta:
(1 person)
75 g kartoffel
75 g gulerødder
50 g porre (eller løg)
½ bdt persille, finthakket
1 æg
salt, peber
olivenolie
40 g fetaost
3 radiser, skyllet og skåret i skiver
Bønnefritter: Bønnerne skylles, vendes i olie og salt og bages ved 190 grader i 30-40 minutter. Hold øje med at de ikke bliver sorte. Når de er sprøde, er de klar til servering. Frosne bønner kan også bruges.

Grønsagsrøsti: Kartofler og gulerødder skrælles og rives groft. Kommes i en skål. Porren hakkes fint og kommes i skålen. Grønsagerne vendes med 1 æg, finthakket persille, salt og peber. På en lille pande varmes noget olivenolie. Grønsagsæggeblandingen kommes på panden og trykkes godt sammen. Steges ved middel varme i ca. 15 minutter. Vendes derefter ved hjælp af at låg og steges færdig ca. 10 minutter på den anden side. Ved serveringen smuldres fetaosten over røstien og de skivede radiser drysses over. Server bønnefritterne til. 

søndag den 15. november 2015

Kardemommekrydret salat med rødbeder, bulgur og linser

Uhm denne salat er lige noget for mig. Her bliver rødbeder, linser og bulgur piftet op med masser af gode krydderier som ingefær, kardemomme og stjerneanis. En dejlig rustik salat til den mørke tid. Opskriften er fra ”Den store salatbog” med opskrifter fra Karolines køkken. En rigtig god salatbog med masser af lækre salater.





Kardemommekrydret bulgursalat med rødbeder – min version
(2 personer)
60 g grønne linser
2,5 dl bouillon
90 g bulgur
3 grønne kardemommekapsler
1 stjerneanis
1,5 dl skyr
1,5 spsk appelsinsaft
¾ spsk friskrevet ingefær
salt
olivenolie
200 g skrællede rødbeder eller bolsjebeder i halve skiver
appelsinfileter af 2 appelsiner
fintklippet purløg
peber

Kog linserne i bouillon ved jævn varme og under låg i ca. 4 minutter. Tilsæt bulgur, kardemommekapsler og stjerneanis og kog yderligere i ca. 10 minutter. Der skal evt. suppleres med mere væde undervejs. Hæld evt. overskydende vand fra og lade linser og bulgur køle af. Fjern kardemommekapsler og stjerneanis.  Til dressingen røres skyr med appelsinsaft, ingefær og salt. Lad det stå tildækket i køleskabet mindst 15 minutter. Smag til. Varm olien på en pande og rist rødbedeskiverne i ca. tre minutter. Drys med salt. Vend de stegte rødbeder med linser, bulgur, appelsinfileter, purløg og peber. Server ristet brød til salaten.

fredag den 13. november 2015

Rodfrugtfad med krydret pølse

Rodfrugter er lig med efterårs- og vintermad. De kan altid bruges i et rodfrugtfad bagt i ovnen - i dagens opskrift har jeg tilføjet et par lækre krydrede pølser, det var de gode fra Bazar slagteren i Bazar Fyn i Odense. Men andre slags pølser kan også bruges. Resultatet bliver dog bedst med godt krydrede pølser, da de giver mest smag.




Rodfrugtfad med pølser
(2 personer)
200 g rodselleri
200 g pastinak
200 g gulerødder
100 g rødløg
olivenolie
100 g ajvar – du kan lave det selv eller købe det færdigt*
lidt friskhakket chili
salt, peber
2 krydrede pølser
Selleri, pastinak og gulerødder skrælles og skæres i grove tern. Løget skæres i tynde både. Lægges i et ildfast fad og vendes med olivenolie, ajvar og chili samt salt og peber. Bages i ovnen ved 180 grader i 40 minutter. Pølserne skæres i skiver og ristes på panden. Når grønsagerne har stået i ovnen ca. en halv time, vendes pølseskiverne i grønsagerne og bager med de sidste 10 minutter. Serveres med dagens salat.

*Der findes mange opskrifter på ajvar på nettet. Den ajvar jeg brugte i denne opskrift, havde jeg selv lavet.  Men opskriften jeg havde brugt var ærlig talt ikke så god, så den er der ingen grund til at give videre.





onsdag den 11. november 2015

Blomkålsgratin med rødløg

Blomkålsgratin er en gammel kending, som jeg har lavet en del gange gennem årene. Så er det sjovt at finde nye måder at lave den på. Denne opskrift har jeg fundet i bogen ”Plenty more” af Yotam Ottolenghi. Det er en bog fyldt med masser af gode vegetariske opskrifter. Og den er på dansk, selvom titlen ikke lyder sådan. Jeg fulgte nogenlunde opskriften.




Blomkålsgratin med rødløg (min version)
(1 person 2 dage plus lidt til frokost)
225 g blomkål brækket i små buketter
½ rødløg
olivenolie
rosmarin
3 æg
basilikum
60 g fuldkornsspeltmel
1 tsk bagepulver
gurkemeje
60 g groftrevet parmesan

Kog blomkålsbuketterne i letsaltet vand i 15-20 minutter til de er møre og bløde. Hæld dem i en sigte, så vandet kan løbe fra. Skær nogle tynde ringe af rødløget foroven og forneden og hak det halve af resten af løget. Varm lidt olivenolie i en gryde, tilsæt det hakkede løg og rosmarin og steg løgene ved svag varme til de bliver bløde. Rør ind imellem. Lad løgene køle af. Kom derefter løgene i en stor skål, tilføj æg og basilikum og pisk grundigt. Tilføj derefter mel, bagepulver, gurkemeje og parmesan samt salt og peber. Pisk dejen jævn og vend derefter forsigtigt blomkålsbuketterne i. Smør et ildfast fad med olie eller smør. Kom gratindejen i det ildfaste fad og fordel løgringene ud over. Bag gratinen i midten af ovnen ved 200 grader i ca. 35-40 minutter. Tag den ud af ovnen og lad den hvile ca. 20 minutter, så bliver den bedst.  Serveres med dagens salat. Egner sig også fint til pålæg.

søndag den 8. november 2015

Wok med kylling, selleri og hvidkål

I dag lod jeg mig inspirere af en opskrift jeg havde fået fra Aarstiderne sammen med en af deres kasser. Jeg ændrede dog på opskriften undervejs. Bl.a. tilføjede jeg blommer og hvidkål, til gengæld sprang jeg risen over som tilbehør. Enkelt og hurtigt mad og en god måde at få brugt rodselleri.



 Wok med kylling, selleri og hvidkål
(1 person)
125 g kyllingefilet
olivenolie
100 g hvidkål
100 g rodselleri
1 blomme
½ tsk fennikelfrø
1 stjerneanis
kanel
citrongræs

Kyllingefileten skæres i strimler. Knoldsellerien skrælles og skæres ud i tynde stave. Hvidkålen hakkes groft. Wokken varmes op og kyllingen steges i olivenolie ca. 10 minutter. Selleristave og hvidkål tilsættes og svitses et par minutter. Tilsæt 1 dl vand samt krydder og lad det koge godt igennem ca. 5 minutter. Blommen skæres i både og tilføjes. Det hele koges igennem. Tilsæt evt. lidt maizenamel, hvis du vil have en lidt tykkere sauce.

fredag den 6. november 2015

Tomatsuppe med quinoa og grillet grønt

Selvom vejret er gråt, tåget, trist og efterårsagtigt, er det jo ikke specielt koldt lige nu. Men derfor kan man nu godt spise suppe alligevel. Som f.eks. denne dejlige tomatsuppe med lækkert fyld. Opskriften fandt jeg hos Arla. Man kan bruge den færdiglavede tomatsuppe fra Arla eller man kan lave sin egen med en dåse gode økologiske tomater og en god bouillon.





Tomatsuppe med quinoa og grillet grønt
(2 personer)
1 dåse tomater
½ l grønsagsbouillon
Fyld:
1 dl quinoa
2 dl vand
salt
½ squash i tern
½ rød peberfrugt i strimler
½ gul peberfrugt i strimler
½ løg i tynde både
Topping:
50 g salatost
½ dl finthakket persille
1 task fintrevet citronskal fra en usprøjtet  citron

Kom indholdet af en dåse tomater i en gryde sammen med en halv liter bouillon. Lad de to ting koge sammen, mens du laver fyldet klar. Skyl quinoaen og kom den i kogende vand tilsat salt. Lad den koge ved svag varme i 15 minutter. Hæld quinoaen i en sigte og lad det overskydende vand dryppe af. Opvarm grillpanden godt, så den bliver rigtig varm. Grill løgene i ca. 1 minut, vend dem et par gange. Tag løgene op og grill squash og peberfrugt på samme måde i ca. 3 minutter. Til toppingen moses osten med en gaffel og blandes med persille og citronskal. Blend tomatsuppen og varm den op igen. Anret quinoaen og de grillede grønsager i en dyb tallerken eller skål. Hæld tomatsuppe over og drys med ostetoppingen. Server brød til.

tirsdag den 3. november 2015

Malmø - i gult og blåt

Med Anne Naturglad i Malmø 3

Man kan godt sige at min Malmø-tur var præget af gult og blåt, ligesom det svenske flag. Det gule – eller gyldne – kom fra træernes efterårsløv. Og det blå fra vandet i de hyggelige kanaler, som findes i byen og fra Øresund.


Hvis der er noget der giver en storby charme – efter min mening – så er det, når der er masser af grønne område i byen. Ikke bare store parker, hvilket altid er dejligt, men også træer og grønne områder omkring i byen på torve og pladser eller langs veje.


Og i Malmø var der begge dele. Jeg gik især i de to parker Slottsparken og Kungsparken og begge parker var dejlige områder fyldt med gyldent efterårsløv der lyste op, både i gråvejr og solskin.



En anden ting der er med til at give hygge og atmosfære til en storby er vand. Hvis der ikke ligefrem er en flod der løber gennem byen, og det kan man jo ikke altid forvente, så i det mindste nogle søer eller kanaler. Og det var der også en del af i Malmø.




Og så ligger Malmø jo også ud til Øresund og har både badeanstalt og havn.
 Jo, jeg synes bestemt at Malmø er en rigtig hyggelig by og et besøg værd.




søndag den 1. november 2015

Lækre hjemmelavede fladbrød med blomkålshumus, chilikvark og grønsager

I dag skal det ikke handle om Malmø, i stedet får I en opskrift. Selvom kalenderen nu siger første november og selvom vejret har været gråt og tåget, har det været forbavsende lunt. Så det bliver ikke simreretter eller supper, der står på menuen i dag. I stedet bliver det en let vegetarret bestående af flere dele. Der skal både laves pandestegte fladbrød, der skal laves humus med blomkål og der skal laves chilikvark. Grønsagerne der serveres til kan varieres efter, hvad man nu måtte have på lager. Opskriften jeg fik inspiration fra, stammer fra et nummer af Alt for Damerne.

 


 Fladbrød med blomkålshumus, chilikvark og grønsager (min version)
(2-3 personer)
Fladbrød:
25 g gær
1½ dl lunkent vand
1 tsk salt
½ tsk sukker
2 spsk olivenolie
100 g rugmel
50 g speltsigtemel
50-75 g hvedemel
Blomkålshumus:
300 g blomkål
200 g kogte kikærter
1 fed hvidløg
2-4 spsk olivenolie
1-2 håndfulde mynte
citronsaft af 1 citron
Chilikvark:
1 tsk knust spidskommen
1-2 tsk fennikelfrø
1-2 spsk olie
2-3 dl kvark (du kan også bruge yoghurt)
salt
tørret knust chili eller chilipasta, hvis man har det
Grønt:
1 agurk, skåret i tern
5 radiser, skåret i tern
lidt finthakket porre
lidt finthakket fennikel
Først skal du have lavet dej til fladbrødene. Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt salt, sukker, olie, rugmel, speltmel og hvedemel. Ælt dejen smidig og lad den hæve ved stuetemperatur eller   natten over i køleskab. 
Til blomkålshumusen skal blomkålen skylles og koges helt mør. Lad den dryppe af og køle lidt ned, inden du blender den med kikærter, hvidløg, mynte, citronsaft og salt. Til chilikvarken ristes spidskommen og fennikelfrø i olivenolie på panden. Rør den varme olie og frø i kvarken. Smag til med salt og chili. 
Så skal fladbrødene bages. Del dejen til brød i otte dele. Rul dem til flade aflange brød. Grill brødene på en varm grillpande eller på en grill. 1-2 minutter på hver side til de er gennembagte. Server de lune brød med humus, chilikvark og grønsager.



Note: Fladbrødene blev jeg ret vild med. Det er ikke sidste gang, at jeg laver den form for brød. Blomkålshumusen blev jeg lidt skuffet over. Næste gang vil jeg kun lad blomkålen koge, til den stadig har bid. Så tror jeg, at det giver lidt mere smag til humusen.