mandag den 29. januar 2018

Kartoffelmos mexican style

Kartoffelmos er jo en ganske lækker ting, men skal dog gerne spises sammen med noget andet. Og når man ikke skal have kød til, hvad kan man så finde på? Jo, så kan man f.eks. lave mexicansk-inspireret kartoffelmos. Kartoffelmosen smages til med chili og spidskommen og ovenpå kommes en tomatsauce med kidneybeans og majs. Og vupti, så har man en slags mexicansk kartoffelmos.




Kartoffelmos mexican style
(2 personer)
500 g kartofler
1-1½ dl mælk
25 g smør
½ dåse flåede og hakkede tomater
100 g kidneybeans
50 g majs
50-75 g revet ost (brug gerne Texmex fra Karolines køkken)

Først laves kartoffelmosen. Skræl kartoflerne, skær dem i tern og kog dem 25-30 minutter, til de er helt møje. Pisk mosen til en god konsistens med mælk og smør og smag mosen til med spidskommen og chili.

Smør et ildfast fad og fordel kartoffelmosen heri.

Varm de hakkede flåede tomater i en gryde. Tilsæt kidneybeans og majs og lad det hele koge fem minutter. Smag til med spidskommen og chili. Fordel grønsagssaucen over kartoffelmosen.
Drys med revet ost og bag kartoffelmosen i ovnen ved 200 grader i 20 minutter.

Spises med dagens salat.

lørdag den 27. januar 2018

Stegte ris med rejer og grønt

Egentlig startede det med, at jeg havde lidt rødkål til overs. Og rødkål er bare ikke så spændende mere efter julen er forbi. Man har jo ligesom været igennem rødkål serveret på den den ene og den anden måde. Så hvad skulle jeg bruge den til?

Da jeg samtidig næsten lige havde fået en grønsagskasse fra Aarstiderne med bl.a. pak choy, så tænkte jeg, om man ikke kunne kombinere de to ting. Og det kom der så denne ret ud af.




Stegte ris med rejer og grønt
(2 personer)
100 g rødkål
1 pak choy
3 dl kogte ris – gerne fuldkorn
100 g edamamebønner
ingefær
chiliflager
bouillon
125 rejer
hvidløgsolie
soya
sesamfrø

Snit rødkålen fint. Skyl pak choyen, skær bladene af stænglerne og skær stænglerne i skiver.
Varm lidt hvidløgsolie på panden og svits rejerne i olien. Tilsæt soya og lad rejerne svitse yderligere 3-4 minutter. 

Kom lidt olie på en anden pande eller i en wok og svits rødkål og pak choy-stængler et par minutter. Tilsæt de kogte ris og lad dem stege med et par minutter. Smag til med chili og friskrevet ingefær. 

Skær pak choy-bladene i strimler, kom dem på panden og svits dem, indtil de falder sammen. Når de er faldet lidt sammen tilsættes rejer og sesamfrø. Vend det hele rundt og server.

torsdag den 25. januar 2018

Kartoffelfad med broccoli, løg og rødkitost

Kartoffelfad i ovnen er for mig vintermad, som passer rigtig godt til den kolde årstid. I denne opskrift  blandes kartoflerne med rødløg og broccoli samt en god moden og blød rødkitost. Andre oste, f.eks. hvidskimmelost eller blå oste, kan også bruges.

Jeg ved ikke, hvordan I har det. Men jeg synes ofte, at kartofler i ovnen er meget lang tid om at blive møre i ovnen. Så i denne opskrift har jeg valgt at koge dem lidt først, så bliver ovntiden lidt kortere.





Kartoffelfad med broccoli, løg og rødkitost
(2 personer)
400 g kartofler
1 rødløg
olivenolie
salt
100 g broccoli
100 g rødkitost
salt, peber
paprika

Kartoflerne skrubbes godt og skæres i mindre stykker. Kom dem i en gryde vand og kog dem fem minutter. Lad dem afdryppe. Skær rødløget ud i grove stykker og vend kartoffelstykker og løgstykker med olie og salt. Bag dem i ovnen ved 200 grader i en halv time.

Skyl broccolien. Brug den bedste del af stokken, som skæres i stykker. Resten deles i mindre buketter. Når kartoffelfadet har været i ovnen en halv time kommes broccolien ovenpå sammen med osten, der fordeles over fadet. Sæt fadet i ovnen igen i ca. 10 minutter.


Serveres sammen med dagens salat.

søndag den 21. januar 2018

Rødbederisotto med gedeost og skinke

Risotto er rigtig god vintermad – det er blødt, varmt og mættende. Det smager også godt og hvis du laver en rødbederisotto, får din mad ovenikøbet en dejlig rød farve, som kan lyse op på en grå og trist vinterdag.

Inspirationen til min rødbederisotto har jeg fra denne opskrift fra Skagenfood.




Rødbederisotto med gedeost og skinke (min version)
(3 personer)
400 g rødbeder
1 løg
200 g risottoris
2 fed hvidløg
olivenolie
timian, salvie
salt, peber
½ dl balsamico (jeg brugte en lavet på granatæble)
ca. 8 dl bouillon
30 g parmesanost
50 g serranoskinke
50 g gedeost

Skræl rødbederne. Tag 100 g rødbede fra og skær dem i små tern. Vend dem i olie, salt og peber og bag dem i ovnen ca. 35 minutter. Udover almindelig rødbede brugte jeg også en gul. Men den blev temmelig kedelig i farven af at blive bagt i ovnen. Så det vil jeg ikke anbefale.

Riv de øvrige rødbeder groft. Hak løg og hvidløg fint. Svits løgene i olie, til de bliver bløde og tilsæt hvidløg samt timian og salvie. Skyl risene og tilsæt dem til løgene. Lad dem svitse med et par minutter. Tilsæt balsamico og lad den blive helt opsuget af risene. Tilsæt derefter de revne rødbeder og svits yderligere et par minutter.

Så skal der hældes bouillon på. Tilsæt lidt ad gangen og rør til væden er blev opsuget. Fortsæt med det ca. 20 minutter til risene er møre og konsistensen er blød og lidt flydende.

Del samtidig serranoskinken i mindre stykker og svits dem i lidt olie, så de bliver sprøde.

Smag risottoen til med parmesanost og ekstra krydderier. Server risottoen med skinkestykker, et par skiver gedeost og ovnbagte tomattern. Spis gerne en grøn salat til.

tirsdag den 16. januar 2018

Dejlig grøn vintersalat med rosenkål, kerner, kikærter og feta

Jeg ved det godt. Jeg har før sagt at rosenkål ikke hører til blandt mine yndlingsgrønsager og alligevel kommer der igen en opskrift med rosenkål. 

Men sådan er det, når man får grønsagskasser fra årstiderne. Indholdet er blandet og man må tage det der er. Omvendt er det jo så altid en spændende udfodring – kan jeg bruge rosenkålen eller hvad det nu er til noget, jeg faktisk kan lide?

Og salater med rå rosenkål er faktisk slet ikke så dårligt. Så her kommer en ny en af slagsen.





Salat med rosenkål, kerner, kikærter og feta
(2 personer som hovedret)
150 g rosenkål
1 dl speltkerner
100 g kogte kikærter
100 g marineret feta (du kan også bruge almindelig feta)
20 g rucola
olivenolie
sennep
honning
salt, peber
lage fra fetaosten

Kog speltkernerne efter anvisningen på pakken.

Mens de koger, ordner du rosenkålene. Skær det nederste af stokken af og fjern de yderste grove blade. Riv derefter rosenkålen på rivejernets fine side.

Pisk dressingen sammen og vend den i de varme kogte kerner. Lad dem afkøle.

Skyl rucolaen, skær den i mindre stykker og bland den i rosenkålen sammen med speltkerner og kikærter. Vend til fetaen forsigtigt i.

Sådan, så har du en dejlig vintersalat. Brug den som hovedmåltid eller som tilbehør.


søndag den 14. januar 2018

Farverig gryderet med rodfrugter og chorizo

Der er masser af farver i dagens gryderet, lige noget som passer til en kold vinterdag.,

Selleri og gulerødder er gode gamle danske rodfrugter, som kan bruges til mange ting. I denne gryderet er rodfrugterne blevet sat sammen med gode smagsgivere fra det sydeuropæiske køkken, nemlig chorizo og feta. Det er der kommet en dejlig krydret gryderet ud af.

Gryderetten kan serveres sammen med kartoffelmos, brød eller pasta/spaghetti. Jeg valgte spaghetti, for det havde jeg lyst til den dag.






Gryderet med rodfrugter og chorizo
(2 personer)
150 g rodselleri i ordnet tilstand, dvs. kun den hvide rene del uden skrald
75 g gulerødder
1 løg
olivenolie
50 g chorizo
½ rød peberfrugt
2 dl bouillon
1 spsk tomatpuré
½ tsk balsamico
salt, peber
1 dl mælk
evt. maizenamel
50 g fetaost

Start med at ordne sellerien. Skær skralden af sellerien og skær den i små tern. Skræl gulerødderne og skær dem i tern. Hak løget fint. Skær peberfrugt og chorizopølse i tern.

Svits løgene i lidt olie. Tilsæt tern af selleri og gulerødder og svits et par minutter. Tilsæt tern af chorizo og peberfrugt og svits et par minutter. Hæld 2 dl bouillon ved og lad det småsimre i 10 minutter. Kog spaghettien efter anvisningen på pakken.

Tilsæt 1 dl mælk til grydretten. Tilsæt tomatpuré og balsamico samt salt og peber. Smag til. Rør lidt maizenamel i lidt koldt vand og tilsæt til du får en god tyk sovs. Smag til igen.

Serveres sammen med spaghetti og med fetaost smuldret over.

fredag den 12. januar 2018

Suppe med rodfrugter og indiske krydderier

Min datter har været i Indien i efteråret i forbindelse med sin uddannelse. Hun vendte tilbage til Danmark til jul og det var dejligt, at få hende tilbage til Danmark igen. Udover spændende gaver indkøbt i Indien, medbragte hun også en hel del krydderier.

For at få prøvet nogle af krydderierne lavede jeg en god varm spicy suppe, mens hun var hjemme på ferie. Den får I opskriften på her.





Suppe med rodfrugter og indiske krydderier
(2 personer)
500 g rodfrugter – skrællet vægt (jeg brugte 300 g gulerødder og 200 g rødbeder)
1 løg
2 fed hvidløg
1 dl kokosmælk
fennikelfrø
stødt spidskommen
frisk ingefær
8 dl bouillon
chili
lime
cashewnødder
persille eller koriander

Skræl løget og hak det fint. Skræl rodfrugterne og skær dem i tern. Svits løget i olie til det bliver klart. Stød fennikelfrøene. Riv ingefæren fint.

Svits løgene i olie til de bliver klare. Tilsæt spidskommen, stødt fennikel og ingefær og vend rundt. Tilsæt tern af rodfrugter, vend rundt og lad dem svitse med et øjeblik. Tilsæt bouillon og lad suppen koge til rodfrugterne er møre – ca. 30-40 minutter.

Blend suppen og tilsæt kokosmælk. Tilsæt ekstra kokosmælk eller ekstra bouillon til du får en dejlig cremet tyk suppe. Smag til med chili for stærk smag og limesaft for syre.

Ved serveringen drysses suppen med grofthakkede cashewnødder og hakket persille eller koriander. Server brød til.

tirsdag den 9. januar 2018

Ovnfad med rodfrugter, æg og feta

Vintermad er (blandt andet) mad med rodfrugter. Har du en rest rodfrugter, som er blevet lidt kedelige, så er denne ret en god måde at få brugt dem på. Det er en enkel hverdagsret, hvor rodfrugterne blandes med æg og bages i ovnen.






Ovnfad med rodfrugter, æg og feta
(2 personer)
300 g rodfrugter – jeg brugte pastinak, gulerod og gule beder
½ rødløg
½ rød peberfrugt
olivenolie
3 æg
1 bdt persille
salt, peber, rosmarin
75 g fetaost

Skræl rodfrugterne og skær dem i grove tern. Hak rødløget. Skær peberfrugten i tern. Varm olien på panden og steg rodfrugttern, peber og løg ca. 10 minutter. Læg grønsagerne i et smurt ildfast fad.

Pisk æggene sammen med krydderier samt persille. Hæld æggemassen over grønsagerne. Bag fadet i ovnen ca. 30 minutter ved 200 grader. Når der er ca. et kvarter tilbage, smuldres fetaosten udover.

Serveres med dagens salat.

lørdag den 6. januar 2018

Kålsalat med frugt


Selvom der er masser af god mad i december, så holder jeg meget mere af maden i januar. For efter at reklamer, ugeblade, blogs og instagram har været fyldt med julesul og lækre godter og jeg selv har spist både flæskesteg, konfekt, tarteletter og meget andet godt, så trænger jeg virkelig til masser af grønsager med masser af farver.

Og der er der rigtig meget af i januar, for nu skal alle leve sundt og helst også tabe nogle julekilo. Og ser er der fokus på den slags mad, jeg bedst kan lide med masser af grønt. 

Så har får I opskriften på en dejlig kålsalat. Faktisk lavede jeg den til julefrokosten 1. juledag, for selvfølgelig kan man også spise grønt i december. Og salaten er ikke mere julet end den sagtens kan spises i januar.



Kålsalat med frugt
(2 personer som hovedret, 4 personer som tilbehør)
50 g frisk grønkål
100 g frisk rød spidskål
1 appelsin
en håndfuld vindruer
en håndfuld friske dadler
30 g valnødder
Dressing:
olie
sennep
hindbæreddike (eller æbleeddike)
salt, peber


Skyl grønkålen og hak den fint. Snit spidskålen fint. Bland de to slags kål i en skål. Pisk dressingen sammen af alle ingredienserne og hæld den over kålen. Vend det hele rundt. 

Skræl appelsinen og skær den i fileter. Skyl vinduerne og halv dem. Skær dadlerne i mindre stykker. Vend frugten i salaten. Hak valnødderne groft og drys dem over salaten. Og så er den klar.

Spis den som en let hovedret med brød til, som en frokostsalat eller som tilbehør til kød.

fredag den 5. januar 2018

Nytårsdessert 2017: Limeparfait med blåbær

Jeg har ikke eksperimenteret meget med hjemmelavet is af nogen slags. Men så skulle jeg lave en dessert til nytårsaften og mit udgangspunkt var et par limefrugter, jeg havde købt. Jeg faldt over nogle opskrifter på nettet med parfait lavet med lime og tænkte, ja hvorfor ikke prøve det?

Så jeg gik i gang og jeg må sige, at resultatet blev en rigtig fin og cremet parfait med en dejlig frisk smag. Så det er nok ikke sidste gang, jeg vil vove mig ud i den slags.





Limeparfait med blåbær
(Dessert til 5-6 personer)
4 pasteuriserede æggeblommer
50 g flormelis
1 stang vanilje
1 spsk sukker
2,5 dl piskefløde
saften af 1-2 limefrugter plus lidt revet skal
100 g blåbær
1 småkage
lidt hvid chokolade

Skyl limefrugterne og tør dem. Riv lidt af skallen af men pas på, at du ikke får det hvide med, da det er bittert. Pres saften fra den ene lime (brug to for en kraftigere smag).

Pisk æggeblommerne med sukker, limeskal, limesaft og vaniljekorn til en cremet konsistens. Pisk fløden blød, men ikke for stiv.

Vend fløden forsigtigt i æggemassen, til det bliver en ensartet masse. Hæld det hele i en skål og sæt det i fryseren. Så kommer vi til det ekstra arbejde med parfaiten. I hvert fald når man ikke har en ismaskine. Den skal nemlig tages ud af fryseren og røres igennem ca. hvert kvarter mindst 3-4 gange. Jeg gav den nogle ekstra gange, inden jeg lod den fryse ind. Og konsistensen blev rigtig fin.

Ved serveringen anrettes parfaiten i et glas eller på en tallerken. Småkagen knuses og drysses over sammen med lidt finthakket chokolade og blåbær.

Sådan, så har du en rigtig fin dessert til nytårsaften eller hvilken som helst anden aften, hvor du har lyst til dessert. 

onsdag den 3. januar 2018

Nytårsforret 2017: Kartoffelblinis med ørredrillette

Jeg håber, at I kom godt ind i det nye år.
                    
Jeg holdt nytårsaften sammen med mine forældre, som jeg har gjort det de seneste år. Og vi havde en stille og rolig aften bare os tre. Men derfor skulle vi jo stadig have noget lækker mad. Og vi havde delt det op, så jeg lavede forret og dessert og min mor lavede hovedretten.

Til forretten valgte jeg at lave små kartoffelspinat-blinis med ørredrillette.







Kartoffel- og spinatblinis med røget ørredrillette
(6 personer)
Blinis:
250 g kartofler
50 g spinat fra frost, optøet
1 spsk smør
½ dl cremefraiche
¼ tsk bagepulver
1 spsk hvedemel
1 æg
muskatnød
salt, peber
Rillette:
125 g røget ørred
1 dl cremefraiche
¼-1/2 rødløg
purløg
2 cornichoner
saft af en halv citron
salt, peber
et drys sukker

Lav først dine blinis. Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker og kog dem godt møre i letsaltet vand. Hæld vandet fra og damp kartoflerne, før de moses. Skal moses til en lind masse.

Pres væden fra spinaten og kom den i kartoffelmosen sammen med smør, cremefraiche og æg. Rør rundt og tilsæt derefter mel og bagepulver. Krydr med muskat, salt og peber.

Smelt smør på panden. Læg små klatter af kartoffelmos på panden med en ske. Bag dem nogle minutter og vend dem. Bag dem på den anden side. Læg dem til side på en tallerken. De kan eventuelt laves i forvejen og varmes op, når de skal bruges.

Til ørredrilletten findeles ørredstykkerne i en skål med en gaffel. Kom cremefraiche i og bland det godt. Hak purløg, rødløg og cornichoner fint, tilsæt dem til rilletten. Smag til med citronsaft, salt og peber samt et lille drys sukker.

Ved serveringen lunes blinisene og serveres med en god skefuld ørredrillette på hver. Pynt med ekstra purløg og strimler af agurk.