I januar kom jeg vidt omkring i min læsning…
Kiran Desai: Det tabte land
Først en tur til det nordlige Indien, hvor hovedpersonerne er en gammel menneskefjendsk indisk dommer, hans datterdatter Sai og dommerens kok Biju, hvis søn arbejder illegalt i USA. Bogen foregår i 1980erne, hvor der er en del politisk uro i området, hvilket kommer til at påvirke livet i den lille landsby, hvor dommeren og hans datterdatter bor. Bogen handler også om hvor svært det kan være at falde til, når man f.eks. er inder, men bliver opdraget vestligt og derfor ikke kommer til at høre rigtigt til nogle af stederne.
Anbefales til læsere, der gerne vil vide noget om hvordan man lever andre steder i verden og/eller som har interesse i at læse om Indien og Indiens historie.
Victoria Hislop: Øen
Næste stop blev Grækenland i tiden fra lige før Anden Verdenskrig og frem til i dag. Man følger den unge kvinde Alexsis rejse til en lille by på Kreta, hvor hun håber at finde ud af noget om sin mors familie. Moren har aldrig selv villet fortælle noget. Det viser sig, at Alexsis familiehistorie har tilknytning til øen Spinalonga, som ligger en kort sejltur fra den lille by. På denne ø fandtes i mange år en spedalskhedskoloni, hvor spedalske fra hele Grækenland blev sendt hen og hvor de forsøgte at skabe sig en form for normalt liv indtil de døde. Man glemmer ofte hvor forfærdelig denne sygdom var, både for patienten og patientens familie indtil der blev fundet en kur.
En rigtig god historie der både indeholder familiehemmeligheder, kærlighed og historie. Kan man lide at holde ferie i Grækenland er bogen oplagt at tage med som ferielæsning. Du kan læse mere om bogen
her
Gerbrand Bakker: Juni
Så hjem til Europa nærmere betegnet (endnu) en lille landsby, denne gang i Holland. Her bor familien Kaan, der også har sine hemmeligheder. Anna Kaan og hendes mand bor på en nedlagt landbrugsejendom sammen med den en af deres tre sønner og dennes kone og barnebarn. Det er en familie, der synes at være gået mere eller mindre i stå påvirket af begivenheder der skete i 1969, da den hollandske dronning var på besøg i byen.
Bogen foregår dels i 1969 under dronningens besøg, dels i nutiden. Historien er stillestående, men stemningsfyldt. Der tegnes nogle gode portrætter af en familie i opløsning og kan derfor anbefales til dem, der gerne vil læse om familier og deres forhold på et mere psykologisk plan. Du lan læse mere om bogen
her
Kami Garcia og Margaret Stohl: Beautiful creatures - Stormvind
Sidste bog falder lidt uden for i forhold til de andre. Det er en fantasy-romanen, første bind i en serie på fire bind. Den 16-årige Ethan tænker kun på den dag, han kan forlade den kedelige by i det sydlige USA, hvor han er født og opvokset. Hans mor er død og faren har lukket sig inde på sit værelse, så familieliv har han ikke meget af. En dag starter en ny pige i klassen, en pige der viser sig at være helt anderledes end nogen Ethan har mødt før. Pigen hedder Lena og ligesom resten af sin ikke helt almindelige familie besidder hun magiske evner. Om disse evner er gode eller onde vil vise sig på hendes 16-års fødselsdag, en dag der nærmer sig med hastige skridt.
Selve historien er der som sådan ikke noget nyt i. Almindelig fyr/pige møder magisk pige/fyr, de bliver forelskede og får en masse problemer. Det er set før i mange variationer. Men bogen, der har Ethan som fortæller, er godt skrevet og hvis man kan lide den slags fantasybøger, så kan den helt klart anbefales. Bogen kommer i øvrigt som film i de danske biografer 21. februar. Du kan læse mere om bogen
her