onsdag den 28. februar 2018

Suppe med masser af farve til en kold dag

Godt nok har I næsten lige fået opskriften på en suppe. Men vejret er jo mildest talt ikke blevet mere forårsagtigt i mellemtiden, så det er absolut stadig suppevejr (og i øvrigt kan man jo spise suppe hele året rundt!)

Denne suppe faldt jeg over i Mad & Venner nr. 160. Pablo-suppe kalder de den, men jeg fandt ingen forklaring på navnet. Det er en rigtig dejlig rød suppe lavet med tomater og røde peberfrugter og masser af god smag. 





Pablo-suppe
(2 personer)
½ rødløg
1 fed hvidløg
stødt koriander
stødt spidskommen
1½ rød peberfrugt
½ dåse flåede hakkede tomater
1 dl bouillon
½ spsk tomatkoncentrat
½ spsk sukker
oregano
½ dåse sorte bønner
½ avocado
1 tomat
revet ost

Varm olien en gryde. Hak rødløget og svits det i olien sammen med koriander og spidskommen i ca. fem minutter. Tilsæt finthakket hvidløg, peberfrugt og flåede hakkede tomater sammen med bouillon, tomatkoncentrat, sukker og oregano.

Lad suppen simre i 35 minutter. Tilsæt de fleste af de sorte bønner de sidste fem minutter. Smag til med salt og peber.

Skær avocado og tomater i tern. Server suppen med de sidste sorte bønner, tomattern og avocadotern samt revet ost. Spis gerne brød til.

søndag den 25. februar 2018

Grove muffins med blomkål og pølser


Datteren var på besøg og snakkede om, at hun godt kunne tænke sig en opskrift på nogle grove muffins til at tage med som frokost eller mellemmåltid. Så var det jo oplagt at finde en opskrift på muffins og prøve den af. Valget faldt på en opskrift fra voresmad.dk, som blev tilpasset det fyld, jeg nu lige havde lyst til.


 



Grove muffins med blomkål og pølser
(12 stk)
150 g blomkål
1 løg
1 spsk olie
100 g god pølse skåret i skiver
4 æg
100 g revet ost (jeg brugte cheddarost)
½ dl mælk
1 dl rugmel
2 dl fuldkornsspeltmel
1 dl hvedemel
2 tsk bagepulver
salt, peber
1 spsk sennep
12 muffinsforme

Del blomkålen i små buketter, skær stokken i små tern. Hak løget. Svits blomkål og løg i olie på en pande i 3-4 minutter. Afkøl blandingen og kom den i en skål. Rør et æg i ad gangen. Vend pølseskiverne i. Rør de forskellige slags mel, mælk, bagepulver, sennep samt salt og peber i.

Pensl formene med lidt olie. Fordel dejen i formene. Bag dem ved 180 grader i 30-35 minutter til de er gyldne og gennembagte.

fredag den 23. februar 2018

Nudelsuppe med lime og mango


Det er koldt og det er vejr til suppe. Her er en af den slags supper, som er mere fyld end væde. Udover gode grønsager som broccoli og forårsløg er der bl.a. risnudler i suppen. Det er faktisk første gang, jeg har brugt risnudler i min madlavning. Men det passede rigtig godt til suppen, som i hel taget blev ret lækker. Dejlig mad til en kold vinterdag.





Nudelsuppe med lime og mango
(2 personer)
sesamolie
hvidløg, finthakket
frisk fintrevet ingefær
tørret chili
2-3 stk. forårsløg
2 dl grønsagsbouillon
2 spsk jordnøddesmør
1 spsk soyasauce
2 dl kokosmælk
200 g broccoli
100 g risnudler
en halv mango
agurk
cashewnødder
lime

Skær forårsløgene i små stykker. Del broccolien i små buketter, skær stokken i små tern.

Varm sesamolien i en gryde. Svits hvidløg, ingefær, chili og forårsløg i olien et minuts tid. Tilsæt bouillon, jordnøddesmør, soyasauce og kokosmælk og rør det hele sammen. Tilsæt broccolien og lad det hele koge 8-10 minutter. Smag til med limesaft.

Imens koges risnudlerne efter anvisningen på pakken.

Ved serveringen kommes en portion risnudler i skålen. Suppen hældes over og til sidst pyntes med strimler af agurk, tern af mangofrugt og cashewnødder. Spis eventuelt naanbrød til.

tirsdag den 20. februar 2018

Kartoffelmos med porrer, tomater og majs


Kartoffelmos er god hverdags-vintermad. Her får du en dejlig grønsagssovs til kartoffelmosen med porrer, tomater og majs på dåse. Og så en rest flødeost i for at runde sovsen lidt af. God og billig hverdagsmad.





Kartoffelmos med porrer, tomater og majs
(2 personer)
2 mindre porrer
olivenolie
salt, peber
½ dåse tomater
rosmarin
1½ dl mælk
1 dåse majs
50 g flødeost med peber og chili
kartoffelmos

Porrerne skylles, renses og snittes forholdsvis fint. Svits derefter porrerne i lidt olie en 5-10 minutter til de bliver bløde og falder lidt sammen. Krydr med salt og peber.

Kom dåsetomater og rosmarin i og lad grønsagerne koge fem minutter. Tilsæt mælk og lad dem koge yderligere fem minutter. Kom majsen i sammen med flødeost og varm det hele igennem.

Lav en god kartoffelmos og server den med grønsagerne. 

søndag den 18. februar 2018

Kålwrap med kylling, ris og gulerødder

Kinakål – da jeg var ung, brugte man rigtig meget kinakål til salater.  Men efterhånden tog iceberg-salaten over, i hvert fald for mig. Og i dag laver jeg gerne salat af mange forskellige typer salater og forskellige slags kål. Men ikke kinakål, som jeg egentlig synes er lidt kedelig.

Men nu dukkede der altså en kinakål op i kassen fra Aarstiderne og den skulle da bruges til noget. Pga. dens aflange skålform tænkte jeg, at den måtte da egentlig være god til at komme fyld i. Og da jeg havde en rest stegt kylling, ville det være fint at bruge til fyld sammen med ris og grønsager. Det blev der så nedenstående ret ud af.





Kålwrap med kylling, ris og gulerødder
(2 personer)
1 dl ris
olivenolie
3-4 stilke forårsløg
2 mindre eller en stor gulerod
150 g stegt kylling
2 dl bouillon
soyasauce
4 dadler
1 spsk pinjekerner

Kog risene efter anvisningen på pakken. Skyl kinakålbladene og lad dem tørre. Hak forårsløgene groft. Skær gulerødderne i små tern. Skær kyllingekødet i små tern.

Svits løgene i lidt olivenolie, til de bliver bløde. Tilsæt gulerodstern og kyllingekødtern. Hæld bouillon ved plus soyasauce. Kom de kogte ris i, vend det hele rundt og varm det igennem. Tilsæt eventuelt mere bouillon. Vend pinjekernerne rundt.

Anret et kålblad på tallerken og kom fyldet i. Serveres sammen salat.

torsdag den 15. februar 2018

Palmekål med gulerødder og bønner

Så var der palmekål i kassen fra Årstiderne. Jeg synes, at denne nye mørke kål er et rigtig godt supplement til vores mange andre gode kålsorter. Den er anvendelig til mange ting. I dagens ret bliver den kogt på panden med lidt bouillon sammen med gulerødder og hvide bønner. Simpel og enkel hverdagsmad, som smager forbavsende godt.

Ideen til opskriften har jeg fået hos Københavns Fødevarefællesskab.     





Palmekål med gulerødder og hvide bønner (min version)
(1 person)
olivenolie
100 g gulerødder
50 g palmekål
100 g hvide bønner (kogte eller fra dåse)
25 g rødløg
hvidløg
1 dl grønsagsbouillon
skal fra en ½ citron
salt, peber
en håndfuld solsikkekerner
parmesan

Skræl gulerødderne og skær dem i tynde skiver. Skyl kålen og snit den fint. Skær rødløget i tynde strimle  og hak hvidløget.

Rist solsikkekernerne på en tør varm pande til de får farve. Hæld dem i en skål.
Varm olie på panden og rist gulerødderne sammen med de to slags løg. Læg gulerødder og løg på en tallerken.

Varm bouillonen på panden og tilsæt palmekålen. Lad den simre et par minutter, tilsæt så gulerødder, løg og hvide bønner samt salt, peber og citronskal. Varm det hele igennem.

Server kålen med et drys solsikkekerner og lidt revet parmesan.

søndag den 11. februar 2018

Torsk på porrer med sellerimos

Porrer og selleri er dejlige vintergrønsager. Og de passer rigtig godt sammen med en gang ovnbagt torsk. Porrene fik en gang citronskal og sellerien blev til mos sammen med persille. Og så var en dejlig ret med fisk og vintergrønsager lavet.





Torsk på porrer med sellerimos
(1 person)
1 torskeloin (125 g)
75 g porrer
olivenolie
citronskal
salt, peber
krydderiet Mermaid´s Bite fra Mill & Mortar (kan undværes)
200 g rodselleri – når skrællen er skåret fra
1 spsk smør
persille
15 g hasselnødder

Skyl og rens porren. Skær den i mindre ringe/stykker. Vend porrestykkerne med olie, citronskal, salt og peber. Læg porrene i bunden af et lille fad. Læg din torskeloin ovenpå og krydr evt. med Mermaid´s Bite. Bages i ovnen ved 200 grader i 20 minutter. Porrene er stadig med bid, så hvis du bedst kan lide dem bløde, så steg dem evt. et par minutter på panden i lidt olie først.

Skær sellerien i tern og kog den 20 minutter til den er mør. Pisk sellerien sammen med smør, salt, per og hakket persille. Kom lidt hakkede hasselnødder på mosen ved serveringen.

fredag den 9. februar 2018

Lækkert tilbehør - citroncouscous med bagte gulerødder og løg


Skal du have noget med lam, f.eks. lammekoteletter, lammefrikadeller eller lammepølser, så passer denne ret rigtig godt som tilbehør. Du kan selvfølgelig også spise det som tilbehør til andre slags kød.
Opskriften har jeg set i magasinet Spis Bedre. 






Citroncouscous med bagte gulerødder og løg - min version
(tilbehør til 1)
200 g gulerødder
½ rødløg
olivenolie
ras el hanout (nordafrikansk blandingskrydderi)
1 dl couscous
citronsaft
granatæble
50 fetaost (jeg brugte en med krydderurter, men en almindelig kan også bruges)

Skræl gulerødderne. Del dem 3-4 gange på langs afhængig af tykkelsen. Skær løget i mindre både. Vend begge dele i olie og ras el hanout. Bag løg og gulerødder i ovnen ved 225 grader i ca. 25 minutter.

Couscousen skal laves lige før serveringen. Hæld 1 dl vand i en gryde, drys lidt salt og bring det i kog. Tilsæt couscousen, læg låg på og sluk for varmen. Lad det stå fem minutter. Hæld citronsaft og vend rundt med en gaffel.

Server coucousen på en tallerken med løg og rodfrugter ovenpå. Dryp evt. med ekstra citronsaft. Drys granatæblekerner over sammen med smuldret feta.

tirsdag den 6. februar 2018

Wok med rødkål, gulerødder og nudler

Her kommer en af hverdagens enkle retter lavet af ting i køleskabet, som skulle bruges. Det er måske ikke lige den opskrift, der gør sig bedst på billeder. Men nogle gange handler det altså mere om at få lavet noget hurtigt og nemt med de ingredienser, man nu har. Også selvom resultatet ikke ligner noget fra en gourmet-restaurant.





Wok med rødkål, gulerødder og nudler
(1 person)
60 g gulerødder
100 g rødkål
olivenolie
friskrevet ingefær
stødt koriander
citrongræs
50 g nudler
1 spsk jordnøddesmør
1 dl bouillon
soya
en lille håndfuld jordnødder  
        
Kog nudlerne. Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Hak rødkålen fint. Pisk jordnøddesmør, bouillon og soya sammen.

Varm lidt olie i wokken og lynsteg gulerødder og kål. Tilsæt ingefær, koriander og citrongræs. Hæld bouillon med jordnøddesmør i og vend rundt. Til sidst vendes nudlerne i.

Sådan, en enkel og hurtig ret klar til servering.

søndag den 4. februar 2018

Bananasplit-brownie

Dagens kage er næsten mere konfekt end kage. Den er ikke bagt og den indeholder ikke mel eller sukker (kun lidt mørk chokolade og det betragtes jo også som sundt). Umiddelbart hører den til i kategorien: sunde kager.

Sunde kager er en trend og hvem vil ikke gerne kunne spise kage med god samvittighed? Men sundhed kan jo være mange ting. Hvis man mener at sukker og mel er usundt, så er det en sund kage.
Hvis man til gengæld måler sundheden på noget med kalorier, så ved jeg ikke lige, hvor sund kagen er. For der er flere ingredienser i med masser af kalorier.

Uanset om den er sund eller eller ej, så smager den rigtig godt. Og så mætter den rigtig meget, så man spiser ikke nogle kæmpestykker af kagen og det må da være sundt.

Opskriften fandt jeg i kogebogen ”Sundere kager” af Tanja Thara Aakerlund.





Bananasplit-brownie
Kagebund:
100 g mandler
100 g dadler uden sten
20 g kokosolie
¼ tsk fint salt
Toppen:
60 g mandler
50 g kakaopulver
½ vaniljestang
¼ tsk fint salt
120 g dadler uden sten
270 g modne bananer
40 g mørk chokolade
10 g kokosolie

Til kagebunden finthakkes mandlerne i en foodprocessor til de har en konsistens som groft mel. Derefter tilsættes dadler, kokosolie og salt og det hele blendes sammen til en fast konsistens. En lille aflang bageform fores med lidt bagepapir. Mandelmassen presses sammen i bunden til en højde på et par cm. Kagen stilles derefter i køleskabet.

Toppen laves ved at blende alle de tørre ingredienser i en foodprocessor til en grov mel. Så tilføjes dadler som blendes sammen med melet. Derefter blendes bananerne i. Chokoladen smeltes sammen med kokosolie over vandbad og vendes derefter i. Det hele røres godt sammen.

Bananchokolademassen fordeles ovenpå bunden og det hele sættes i køleskabet mindst 3 timer, til det hele er stivnet.

Ved serveringen skæres kagen i små tern. Man kan give lidt flødeskum eller smeltet chokolade til, men jeg synes nu, at det er helt fin med kagen i sig selv.

torsdag den 1. februar 2018

Helt enkel hverdagsret med pasta, grønkål og ovnbagte tomater

Uhm, jeg elsker ovnbagte tomater. Især de små bliver utrolige smagfulde af sådan en tur i ovnen. Men store tomater kan nu også ovnbages og smage godt. Her er tomaterne serveret sammen med en gang pasta med grønkål. Enkel og nem hverdagsmad.





Pasta med grønkål og ovnbagte tomater
(1 person)
2 store tomater
olivenolie
balsamcio
salt, peber
Herbes de Provence
60 g pasta
100 g grønkål
parmesan
2 spsk peberflødeost
½-1 dl mælk

Start med at få tomaterne i ovnen. Skyl dem og skær dem over. Lag dem på et stykke bagepapir med snitfladen opad. Hæld lidt olivenolie og lidt balsamico over. Krydr med salt, peber og Herbes de Provence. Bag tomaterne i ovnen ved 175 grader i 30 minutter.

Kog pastaen efter anvisningen på pakken.

Hak grønkålen fint. Damp kålen i lidt vand med salt i bunden af en gryde. Tilsæt peberost og mælk og varm det hele igennem. Vend pastaen i grønkålen og server pastakålen sammen med de ovnbagte tomater og gerne masser af parmesan. Spis brød eller salat til.