tirsdag den 29. januar 2013

Tunfrikadeller med karryfritter og ærtepuré


Frikadeller af tun…

…er en god ting at lave, når man også skal tænke i madpakke. Jeg fandt en opskrift i Søndagsavisen, som jeg brugte. Som tilbehør lavede jeg karryfritter, som foreslået. Men ikke gulerodshumus, som de også foreslog som tilbehør. I stedet lavede jeg lidt ærtepuré.


Tunfrikadeller med karryfritter og ærtepuré – min version
(2 personer eller 1 person og madpakker)
1 dåse tun i vand
1 gulerod, fintrevet
1 forårsløg, finthakket
2 spsk persille, finthakket
saften af ½ citron
1 æg
3 spsk rugmel
2 spsk cremefraiche
salt, peber
olie
200 g persillerødder
1 spsk olie
½ spsk karry
100 g ærter
2 spsk cremefraiche
salt, peber
Karryfritterne laves først. Skræl persillerødderne og skær dem i tynde bjælker. Vend dem i olie, karry og krydderier og bag dem i ovnen ved 220 grader i 30 minutter. Til tunfrikadellerne røres alle ingredienser sammen, tunfarsen formes til frikadeller og steges på panden i olie. De grønne ærter pureres sammen med cremefraiche og krydderier og serves til sammen med dagens salat. Nem hverdagsmad.

Nyt fra Anne på 6. sal:
Det næste stykke tid bliver det nok ikke til så meget fiskemad. Ikke, at der har været en hel masse i forvejen - der er plads til forbedring. Men det bliver ikke nu for lige om lidt, d.v.s. torsdag kommer Datteren hjem fra Det Store Udland og planen er, at hun skal bo hos sin mor, indtil hun starter uddannelse i København efter sommerferien. Det bliver nu dejligt at se hende igen. Mon hun er til at kende?

søndag den 27. januar 2013

Chokolade-rødløgs-dressing


Endnu en opskrift der skulle testes…

…var denne opskrift på en meget speciel og meget lækker dressing/vinaigrette. Også denne opskrift er udviklet af Umahro Cadogan i samarbejde med Urtekram. 


Chokolade-rødløgs-dressing med hampefrøolie
1 finthakket økologisk rødløg
½ dl grofthakkede mørke økologiske rosiner
25 g finthakket meget mørk chokolade – jeg brugte 80%
1 finthakket økologisk hvidløg
2 dl økologisk hampefrøolie
1 dl økologisk balsamicoeddike
et meget lille drys økologisk vaniljepulver
5-6 dråber fishsauce
Himalayasalt
Peber
Bland rødløg, rosiner, hvidløg, chokolade, hampefrøolie, eddike, vaniljepulver og fish sauce. Smag til med salt og peber. Jo længere dressingen/vinaigretten trækker, desto bedre bliver den. Kan opbevares op til 2 uger i køleskabet.


Jeg prøvede den sammen med tomater skåret i skiver, det passede den fint til.

 Og sammen med en broccolisalat med rucola, æble og valnødder. Ikke mindst valnøddesmagen passer rigtig godt sammen med denne vinaigrette. 

Note: Ja, hvem skulle have troet af chokolade og rødløg kan gå i spænd sammen. Men det kan de faktisk, jeg kunne i hvert fald godt lide den mørke fyldige og anderledes smag.




lørdag den 26. januar 2013

Alt-i-en-gryde med kylling, pasta og grønsager (Test)


Jeg fik en invitation fra Urtekram…

…om jeg ville prøve at teste en opskrift udviklet af Umahro Cadogan. Da jeg godt kan lide Urtekrams produkter og da jeg også synes, at Umahro Cadogan laver nogle spændende ting, sagde jeg ja. Retten der skulle testes var en god nem hverdagsret med kylling og pasta, sådan en kan man jo altid bruge. Så jeg fik købt ind til opskriften og fik prøvet den af i går.

Den færdige ret klar til at spise

Alt-i-en gryde med kylling, pasta og grønsager
(3-4 personer)
½ l vand
1 fed økologisk hvidløg
1 tsk tørret økologisk oregano
1 tsk tørret økologisk rosmarin
1 tsk tørret økologisk timian
200 g økologisk fuldkornspasta
300 g økologisk kyllingebryst skåret i tynde strimler
1 fintsnittet økologisk porre
2 fintrevne økologiske gulerødder
150 g økologisk spinat eller babyspinat, skyllet
2 spsk økologisk
olivenolie
saft fra en økologisk citron
Kom vand, hvidløg, timian, rosmarin og oregano i en stor gryde og bring det i kog. Tilsæt fuldkornspastaen og lad den koge halvt færdig i 6 minutter. Spæd op med ekstra vand, hvis gryden er ved at være tør. Tilføj kylling, porrer og gulerødder og rør det godt ud i pastaen og kogevandet. Læg låg på gryden og lad retten simre 5 minutter. Kom spinaten i til allersidst og lad det hele snurre yderligere 1 minut under låg, så spinaten lige bliver gennemkogt. Tilsæt evt. ekstra rosmarin, timian og/eller oregano.Serveres med et stænk af olivenolie, lidt citronsaft og salt og peber.

Testresultat:
Dejlig nem, lækker og hurtig hverdagsret. Jeg havde ikke prøvet før at koge kylling og grønsager i pastavandet, men det fungerede faktisk rigtig godt. Jeg tilsatte lidt ekstra krydderier inden serveringen, da jeg ikke syntes, at de smagte så meget igennem efter kogningen. Lige en ret for mig hvor grønsagerne fylder meget i forhold til kød og pasta. Jeg lavede retten sammen med min mor og den faldt også i god jord hos mine forældre. En ret der helt klart kan anbefales.

Det var sjovt at være med til at teste opskriften. Så skulle det være en anden gang – Urtekram – så er jeg med på den.

Lækre produkter fra Urtekram

Læs mere om Urtekram og Umahro Cadogan her.

torsdag den 24. januar 2013

Omelet med rødbede- og ostefyld


(Forholdsvis) hurtigt og nemt…

…er det at lave denne omelet med rødbeder og ost. Fordi jeg kom en time senere hjem end beregnet, p.g.a. forsinkelser med DSB, gad jeg ikke at gå i gang med det, jeg egentlig havde tænkt mig skulle være min aftensmad. I stedet kiggede jeg i køleskabet for at se, om der var noget der skulle bruges snarest. Der var nogle æg og et par rødbeder og lidt hytteost og ja, så blev der altså en omelet med rødbedefyld ud af det. Farven er lidt hidsig, men smagen var ok.


Omelet med rødbede- og ostefyld
2 æg
lidt mælk
salt, peber
oliemargarine
2 rødbeder
ca.100 g hytteost
30 g Danablu
½ bdt. persille
Jeg startede med at skrælle rødbederne, skære dem ud i grove stykker og smide dem i ovnen ca. 45 minutter på 180 grader. Da de var færdigbagt skulle de køles af, inden de blev skåret i tern. Danablu-osten blev rørt sammen med hytteosten i en skål og blev krydret med salt og peber. Derefter blev rødbedeternene vendt i osteblandingen sammen med hakket persille. Omeletten blev lavet ved at piske de to æg med lidt mælk, salt og peber. Så blev omeletten bagt på panden, til den var gennembagt. Jeg lagde omeletten over på tallerkenen og hældte rødbedeosteblandingen over og så var der serveret. Og som (næsten) altid var der også salat til.


Nyt fra Anne på 6. Sal:
Som daglig pendler med offentlige transportmidler ved man aldrig, hvornår man oplever noget, man ikke havde regnet med. I dag blev det f.eks. en bustur rundt på Vestfyn og til Fredericia, fordi der var skinnebrud på min sædvanlige rute. På grund af solskin, blå himmel og et snedækket landskab blev turen nu ganske køn. Men jeg ville nok hellere have været hjemme en time før.



tirsdag den 22. januar 2013

Lakridskylling med linser og pastinak


Kylling med lakrids…

…ja, det lyder måske lidt underligt. Men det var en opskrift jeg fandt hos TV2 GO’ Mad og det med at bruge lakrids som krydderi fungerede udmærket. Men det var faktisk tilbehøret til retten, jeg blev mest begejstret for, linser blandet med pastinak (jeg havde ikke persillerod, som det skulle have været) og en god dressing. Mums, det var lige mad for Anne.


Kylling med linser og pastinak – min version
(1 person)
1 stykke kyllingeoverlår
smør eller olie
½-1 spsk lakridspulver efter smag
salt
1 dl grønne linser (Jeg brugte nu Puy-linser) kogt som anvist på pakken
1 spsk honning
1 spsk sennep
saft fra 1 lime eller citron
timian
1 pastinak
olivenolie
Kyllingeoverlåret brunes på en pande på begge sider. Derefter vendes det med lakridspulver og drysses med lidt salt. Steges færdig i ovnen i 40 minutter ved 180 grader. De kogte linser afkøles og vendes med honning, sennep, citron eller lime og timian. Pastinakken skæres i store tern, som ristes på panden ca. 10 minutter i olie og blandes med linserne. Enkelt og nemt. Serveres med dagens salat.

Nyt fra Anne på 6. sal
Her er lidt fra mit liv (kan springes over, hvis man ikke gider at læse det!)
At pendle fra Kolding hvor jeg bor til Fyn hvor jeg arbejder hver dag, er noget der tager tid og energi. Heldigvis får jeg stadig lavet en del god mad, men måske nok knap så meget, som før. Retter der kan laves til to dage er blevet populære her på 6., især de dage, hvor jeg kommer sent hjem. Al det meget fravær fra hjemmet betyder også, at jeg ikke får blogget helt så meget, som tidligere. Det koncept jeg arbejder med i øjeblikket må hedde "lidt, men godt".

fredag den 18. januar 2013

Fisk i ovn med grønsagsostesovs


Jeg havde aftalt med mine forældre, at vi skulle spise sammen…

…og det var mig, der skulle finde ud af, hvad vi skulle have at spise. Ingen af os er særlig gode til at få spist fisk, så jeg tænkte, at det måtte være på tide med en fiskeret. Jeg fandt en opskrift hos Arla  på fisk i ovn, den så nem ud og indeholdt stort set ingredienser, jeg havde i forvejen. Så det blev den. Og det blev også rigtig lækkert, grønsagsostesovsen oven på fisken var cremet og god, fisken smagte til gengæld ikke så meget igennem. Om det er en fordel eller ej er jo lidt op til den enkelte at bedømme.


Fisk i ovn med grønsagsostesovs – min version
(4 personer)
500 g fiskefilet – jeg brugte rødspætte
1 bdt purløg
3 løg i tynde halve skiver
400 g revne rodfrugter – jeg brugte en blanding af gulerødder og pastinak
salt, peber
3 spsk smør
3 spsk hvedemel
3-4 dl fløde og/eller mælk
50 g revet ost
2 spsk raps
Del fiskefileterne i mindre stykker og læg dem i et smurt ovnfast fad. Drys med salt og halvdelen af purløget klippet i små stykker. Løgene og de revne grønsager svitses i lidt smør på panden ca. 10 minutter. Lav en opbagt sovs: Smelt smørret i en gryde, tilsæt melet og pisk godt uden for meget varme. Når massen er pisket godt igennem tilsættes mælk og/eller fløde lidt ad gangen. Lad det begynde at småkoge, inden næste sjat hældes på. Til sidst skal sovsen lige koge igennem et par minutter. Grønsagerne blandes i sovsen og der smages til med salt og peber. Grønsagssovsen fordeles over fiskefileterne i fadet. Resten af purløget klippes og drysses over og der sluttes med revet ost. Sæt fadet i ovnen ca. en halv time ved 200 grader. Fiskeretten blev serveret med denne salat samt grovboller.

tirsdag den 15. januar 2013

Marineret spidskålssalat med feta og kapers


Som tilbehør til en fiskeret…

…lavede jeg for nylig denne salat, som stammer fra Det danske mesterskab i salat, en læserkonkurrence, der var i Politiken sidste forår. Salaten er også med i Tina Scheftelowitz bog: ”Suveræne salater – året rundt ”. En bog der helt klart kan anbefales til alle der elsker salater og grønsager. Jeg fulgte nogenlunde opskriften, men brugte dog spidskål i stedet for hvidkål, som der var brugt i den oprindelige opskrift.


Marineret spidskålssalat med feta og kapers - min version
(4-6 personer)
400 g spidskål (jeg kom også lige det sidste af en rest rødkål i)
3 spsk kapers
35 g græskarkerner
1 lille bdt persille
75 g fetaost/salatost
3 spsk olivenolie
1½ spsk citronsaft
1 fed hvidløg
1 tsk flydende honning
salt, peber
Snit spidskålen meget fint. Marinaden laves ved at blande olie, citronsaft, honning, salt og peber med presset hvidløg. Marinaden vendes med kålen og kapers og derefter skal salaten trække i en times tid.  Lige inden serveringen blandes fetatern i sammen med hakket persille og græskarkerner. Man kan evt. riste græskarkernerne på en pande, inden man kommer dem i salaten.

søndag den 13. januar 2013

Kartoffelfad med hytteost og champignon


En dejlig vintergrønsagsret…

…bagt i ovnen sammen med æg og hytteost. Jeg fandt opskriften hos Arlaog ændrede den lidt undervejs – brugte flere champignon og forårsløg i stedet for porrer, da jeg ingen porrer havde på lager.


Kartoffelfad med hytteost - min version
(2 personer eller 1 person 2 dage)
400 g kartofler i tynde skiver
200 g champignon i skiver
3 forårsløg, grofthakket
timian
salt, peber
olivenolie
250 g hytteost
2 æg
Kom kartoffelskiverne i en gryde med kogende vand og lad dem stå i vandet ca. 3 minutter. Hæld vandet fra og damp kartoffelskiverne, så noget af væden forsvinder. Smør et ildfast fad med olie og bland kartoffelskiverne og forårsløg i fadet. Krydr med timian, salt og peber. Læg champignonskiverne ovenpå og krydr igen. Dryp lidt olivenolie over inden grønsagerne sættes i ovnen. Kartoffelfadet skal bage ca. en halv time ved 200 grader. Hytteost, æg, salt og peber røres sammen og hældes over grønsagerne. Derefter sættes fadet i ovnen endnu en halv time. Serveres med dagens salat.

Note: Jeg synes godt at retten kunne tale lidt mere smag, så næste gang skal den krydres mere.



torsdag den 10. januar 2013

Paprikasuppe med chorizo og bønner


Koldere dage er på vej igen (siger de)…

…og så er det jo dejligt med en gang varm suppe. Det kunne f.eks. være denne lækre røde paprikasuppe serveret med chorizopølse og revet ost. Fint at have til to dage, så der var nem mad efter en af de længere dage på arbejdet. Opskriften er fra viskalspise.dk


Paprikasuppe med chorizo og bønner – min version
(2 personer eller 1 person to dage)
2 store røde peberfrugter
1 løg
1 fed hvidløg
olivenolie
70 g tomatpuré
paprika, røget paprika
7,5 dl bouillon
salt, peber
75 g chorizopølse
1 dåse cannellinobønner
revet ost
frisk basilikum, grofthakket
Skær peberfrugterne i tern og hak løg og hvidløg. Svits peberfrugter og løg i olie i en gryde ca. 10 minutter. Tilsæt paprika og tomatpuré og lad det svitse med et øjeblik. Tilsæt bouillon og kog suppen i 10 minutter. Hæld vandet fra bønnerne, skyl dem i koldt vand og lad dem dryppe af i en sigte. Blend suppen og smag den til med salt og peber. Varm bønnerne i suppen. Skær chorizoen i tern og steg dem sprøde på panden. Server suppen i skåle og drys med chorizo og basilikum. Giv revet ost til og brød, hvis man er meget sulten.

tirsdag den 8. januar 2013

Kikærtepostej


Er du fan af kikærter…

…så er denne postej måske noget for dig. Jeg syntes i hvertfald, at den var god. Noget blev spist til aftensmad sammen med salat. Noget af den blev brugt til frokost de næste dage og det sidste kom i fryseren til senere brug i madpakken.Opskriften fandt jeg på viskalspise.dk

 Der er vist mad til et par dage!

Som aftensmad: Et par skiver med salat til

Kikærtepostej – min version
(4 personer)
2 dåser kikærter
2 store løg
1 stor gulerod
½ squash
bouillonterning
1 dl saltede jordnødder
2 spsk hvedemel
½ spsk olie
Dræn og skyl kikærterne og lad dem dryppe af i en sigte. Derefter moses de groft. Løgene skrælles og rives groft. Gulerod og squashen rives groft. De revne grønsager steges sammen med bouillon ved høj varme i fem minutter mens der jævnligt røres. Jordnødderne hakkes groft og blandes sammen med de øvrige ingredienser. Det hele hældes i en brødform beklædt med bagepapir, hvor det fordeles jævnt. Toppen af postejen pensles med olivenolie. Postejen bages ved 200 grader i ca. 50 minutter, hvorefter den hviler 10 minutter. Serveres med dagens salat.

lørdag den 5. januar 2013

Farsbrød med selleri og rodfrugtesauté


Dejlig vintermad med grønsager…

…her i form af et farsbrød og en gang rodfrugtesauté. Farsbrødet er lavet efter min egen ide ud fra nogle ting, jeg gerne ville have brugt. Opskriften på rodfrugtesautéen fandt jeg i bogen ”Grønt” skrevet af bl.a. Gitte Heidi Rasmussen, Hanne Bloch m.fl. Bogen er udkommet på Gyldendals Forlag.


Farsbrød med selleri, ost og tomater
(3-4 personer)
500 g skinkefars
1 dl mælk
1 æg
100 g fintrevet rodselleri
25 g soltørrede tomater, finthakket
175 g camembert, skåret i små tern
tørret salvie
salt, peber
Kødet røres med mælk, æg og krydderier. Finthakket tomat og camembert i tern tilsættes. Farsen lægges i et ildfast fad og formes til et farsbrød. Drysses med rasp og sættes i ovnen ved 175grader i 45 minutter. Derefter sættes temperaturen op til 225 grader og farsbrødet får lige et kvarter til.

Note: Den revne selleri gjorde, at farsbrødet fik en god fugtig konsistens samtidig med at det også gav lidt smag. Næste gang vil jeg nok prøve at komme mere selleri i.


Rodfrugtesauté – min version
(4 personer)
2 dl hvedekerner
1 fed hvidløg
1 porre, hakket groft
2 gulerødder, skrællet og skåret i tern
1½ rødbede, skrællet og skåret i tern
1 pastinak, skrællet og skåret i tern
½ dl olivenolie
Herbes de Provence
salt, peber
revet hård ost, f.eks Castello Reserve Präst
Hvedekernerne koges i bouillonen efter anvisningen på posen. Rødbedeternene koges i ca. 5-10 minutter. Olien varmes på en stor pande og porren tilsættes og svitses lidt. Derefter tilsættes gulerods- og pastinaktern og de steges i olien sammen med porren i 10-15 minutter. Rødbedeternene tilsættes og der steges endnu et par minutter. Til sidst blandes hvedekernerne i og det hele varmes igennem og smages til med krydderier. Ved serveringen drysses med revet ost.

Note: Hvis man synes, at sautéen er lidt for tør, kan man evt. servere lidt cremefraiche til.

onsdag den 2. januar 2013

Kartoffelfad med romanesco, tomater og ost


Til alle jer, som har det som et nytårsforsæt at spise mere grønt i 2013…

…er her et eksempel på en ret, I kan prøve at lave. Jeg har brugt romanesco, som er en slags grøn blomkål, fordi der var sådan en fætter i kassen fra Årstiderne. Men man kan også sagtens bruge almindelig blomkål eller broccoli i stedet.

 Klar til at komme i ovnen

Og klar til at spise

Kartoffelfad med romanesco, tomater og ost
( 2 personer eller 1 person 2 dage)
400 g kartofler, skrællet og skåret i små tern
olivenolie
250 g romanesco
150 g cherrytomater
1½ dl fløde
75 g camembert
oregano
salt, peber
Varm olien på panden og steg kartoffelternene, til de bliver gyldne, ca. 20-25 minutter. Imens deles romanescoen i små buketter og skylles i en sigte. Når kartoflerne er færdige blandes de i et ildfast fad sammen med romanescoen og krydderier. Fløden hældes ved. Cherrytomaterne skæres i halve og lægges oven på. Camembert skæres i tern og drysses over. Det hele sættes i ovnen ca. 25 minutter. Serveres med dagens salat og måske lidt brød til.

Jeg har ikke rigtig tænkt over nogle særlige nytårsforsætter i år. Det med at spise mere grønt, er noget jeg altid arbejder på, uanset hvilket år det er. Og der er jo masser af inspiration at finde alle vegne – i kogebøger, på nettet og i madblogs. Hvis I er vilde med grønsager, skulle I prøve at besøge følgende blogs: Kødfri fredagHver dags vegetarmad,eller Kærlighed & Kikærter. Kender du en god blog med masser af inspirerende grønsagsretter (ikke nødvendigvis vegetarmad), så må du da meget gerne fortælle om den.