fredag den 30. december 2011

Pasta med kylling og bladbede

Årets sidste opskrift er med bladbede. Sådan en var der nemlig sidste gang i min kasse fra Aarstiderne. (Hurra for Aarstiderne der giver en mulighed for at prøve spændende og anderledes grønsager, som man ikke normalt går og falder over i supermarkedernes grøntafdelinger). Jeg har ikke tidligere prøvet at lave noget med bladbeder, så det var lidt spændende at finde ud af, hvad jeg kunne bruge sådan en til. Efter lidt søgning på nettet, fandt jeg ud af, at den f.eks. kan bruges på samme måde som spinat. Og det gav mig ideen til nedenstående ret.


Pasta med kylling og bladbeder
(2 personer)
250 g kyllingefileter
1 spsk citronolie
revet citronskal fra ½ citron
timian
salt, peber
1 løg
1 fed hvidløg
½ bladbede
1 dl fløde
8 cherrytomater
120 g pasta
Skær kyllingefileterne ud i mindre stykker. Kom citronolie, citronskal, timian, salt og peber i en dyb tallerken og vend kyllingestykkerne her i. Løg og hvidløg hakkes fint. Bladbeden skylles og bladene skæres af de grove stilke. De grove stilke skæres i mindre stykker. Bladene skæres i tynde strimler. Pastaen koges efter anvisningen på pakken. Kyllingestykkernes steges i lidt olie på panden. Når de er gennemstegt, lægges de på en tallerken. Derefter svitses finthakket løg og hakkede stængler fra bladbederne på panden i lidt olie i ca. fem minutter. Så tilsættes finthakket hvidløg og de strimlede blade fra bladbederne og de svitses i ca. fem minutter. Derefter tilsættes fløden og det hel svitses endnu fem minutter. Cherrytomaterne skæres over i to og blandes i grønsagsblandingen sammen med kyllingestykkerne og pastaen. Serveres med revet ost og dagens salat.

onsdag den 28. december 2011

Boganmeldelse: Tilbage til Faithful Place


Anmeldelse af Tana French: Tilbage til Faithful Place
Bogen er udkommet på forlaget Gyldendal. Du kan læse mere om bogen her 

”Tilbage til Faithful Place” er som udgangspunkt en krimi, men endnu mere er det en familiehistorie. Frank Mackey vokser op i et slumagtigt kvarter i Dublin sammen med sine to brødre og to søstre. Barndommen er præget af en voldelig og alkoholiseret far og en bitter og negativ mor. Som ung forelsker Frank sig i den smukke Rose Daly. Hans kærlighed bliver gengældt, men Roses far syntes absolut ikke om forbindelsen og de to unge mennesker beslutter sig for at stikke af til England sammen. Den aften de skal rejse, dukker Rose ikke op. Frank kan ikke tro andet end ,at hun er rejst uden ham og da han ikke ønsker at vende tilbage til familien, starter han et nyt liv for sig selv. Rose hører han ikke noget fra.

Omkring 20 år senere er han blevet politiinspektør i Undercoverafdelingen i Dublin, noget af en kovending for en der er vokset op i et kvarter, hvor politiet absolut ikke var eller er velset. På det tidspunkt har han kun sporadisk kontakt med sin ene søster, Jackie, resten af familien holder han sig langt væk fra. Han er selv blevet weekendfar til datteren Holly og selvom det ikke altid er nemt for ham at forene politiarbejdet med det at være weekendfar, elsker han sin datter højt og vil gøre alt for at hun skal få et bedre familieliv end det han voksede op med.

Men familien slipper man ikke sådan af med. En aften ringer Jackie og fortæller, at Roses kuffert pludselig er dukket op under istandsættelsen af en gammel faldefærdig bygning. Frank kan ikke gøre andet end tage tilbage til sit barndomskvarter for at se på sagen. Og snart efter viser det sig, at det ikke kun er Roses kuffert, der har været skjult i den gamle bygning. Også liget af Rose dukker op. Men hvem dræbte hende dengang for over tyve år siden? Og hvor meget er Franks egen familie rodet ind i sagen?

Man kan både læse bogen som en psykologisk historie om en families forhold til hinanden på godt og ondt og man kan læse bogen som en krimi, hvor omstændighederne omkring en gammel mordsag foldes ud og til sidst opklares. Tana French har skrevet to andre krimier: ”Skoven” og ”Som i et spejl”, jeg har læst begge med stor fornøjelse.

tirsdag den 27. december 2011

Vintersalat med bagte rodfrugter

Det har været dejligt at guffe masser af flæskesteg og andebryst, brunkartofler og sovs samt kager og godter igennem juledagene. Jeg ved ikke, hvordan I andre har det, men der går ikke mange dage før jeg længes efter grønsager - masser af farvestrålende, friske, vitaminrige sunde grønsager. Her kommer opskriften på en vintersalat med rodfrugt som jeg fandt på http://www.viskal.spise.dk/. Jeg kunne godt have brugt en del flere rodfrugter i forhold til salat, men det må jeg jo så gøre bedre næste gang. Det var i hvert fald en god salat, lige hvad jeg trængte til.


Vintersalat med bagte rodfrugter – min version

(2 personer)
2 små pastinakker
2 små rødbeder
2 små gulerødder
olivenolie
salt
1 tsk finthakket rød chili
30 g grofthakkede mandler
½ bakke blandet salat
grønkålsblade
½ tsk revet citronskal
1 spsk god Balsamicoeddike
Ovnen tændes på 200 grader. Pastinakker, gulerødder og rødbeder skæres i skiver på ½ cm. Vend dem i olie, salt og finthakket chili og læg dem derefter på en bageplade med bagepapir. Bag rodfrugterne i ovnen 25 minutter, til de er møre. Afkøl dem en smule. Mandlerne ristes på en tør pande, til de begynder at blive gyldne. Salaten plukkes i mindre grove stykker. Grønkålsbladene snittes groft eller klippes groft med en saks. Salat og grønkål kommes i en skål og blandes med rodfrugterne sammen med mandlerne. Rør balsamico sammen med citronskal og vend dressingen i salaten.

torsdag den 22. december 2011

Årets julebag og konfekt

På en fridag i sidste uge og på denne uges fridag fik jeg klaret årets julekager og konfekt. Til daglig spiser vi ikke mange småkager, men i julen hører det sig jo til. Desuden skal vi være sammen med familien i juledagene , så bl.a. med god hjælp fra Nevøen, der elsker kager, skal de nok forsvinde hurtigere end man kan nå at sige ”Glædelig jul”. Jeg bagte to slags kager. Pebernødder a lá Lagkagehuset, en opskrift som jeg havde set var vældig populær på nettet. Og de blev også rigtig gode – opskriften kan man bl.a. finde hos Newyorkerbyheart. Og fedtebrød a lá Frk. Jensen, opskriften kan man bl.a. finde hos Anarkistens (ægte) Kogebog. Der blev også lavet konfekt i lange baner: Baileykugler, Frugtstykker, Kanelkugler og Daimtrøffel.

Pebernødder, Frugtstykker og Baileykugler

Baileykugler (inspiration Odense Marcipan)
200 g marcipan
½ dl Baileys
1 tsk stærk kaffe
mørk overtrækschokolade
finthakkede valnødder
Marcipanen æltes sammen med Baileys og kaffe. Trilles til kugler og vendes først i smeltet chokolade og derefter i hakkede valnødder. Hvis kuglerne er meget fugtige og bløde kan man evt. lade dem stå i køleskabet en halv time inden man vender dem i chokolade og nødder.

Note: God smag af Bailey og kaffe.

Frugtstykker (inspiration Madmagasinet)
200 g marcipan
30 g tørrede frugter (ananas,melon,papaya)
25 g mandler
50 g nougat
100 g hvid chokolade
lidt tørret frugt til pynt
Tørrede frugter, mandler og nougat hakkes i blenderen til en ensartet masse. Marcipanen halveres og rulles ud mellem to stykker bagepapir. Fyldet fordeles på den ene halvdel af marcipanen, den anden halvdel lægges over. Skæres ud i firkantede stykker. Dyppes i smeltet hvid chokolade og pyntes med et stykke tørret frugt.

Note: Selvom jeg ikke kom så meget nougat i, er smagen ret dominerende. En anden gang vil jeg måske lave dem uden nougat, så man bedre kan smage frugten.

Fedtebrød, Kanelkugler og Daimtrøffel

Kanelkugler (Inspiration Hendes Verden)
200 g marcipan
2 -3 spsk friskpresset appelsinjuice
2 tsk revet appelsinskal
1 -2 tsk stødt kanel
100 g flødechokolade
1 tsk revet appelsinskal
40 g mandler
Marcipanen æltes med appelsinsaft, appelsinskal og kanel. Rulles til kugler og stilles koldt en times tid. Appelsinskal og mandler hakkes fint i blenderen. Kuglerne vendes i smeltet chokolade og derefter i blandingen af appelsinskal og mandler.

Note: Jeg tilførte mere appelsinskal og saft end i den oprindelig opskrift, men alligevel synes jeg, at det ikke rigtig smager igennem.

Daimtrøffel (Inspiration Arla)
1 dl piskefløde
50 g smør
300 g mørk chokolade
1 dl cremefraiche 6%
1 spsk Bailey
100 g Daim
Kog fløde og smør sammen i en gryde. Tag gryden af varmen. Skær den mørke chokolade i mindre stykker og smelt dem i gryden. Rør cremefraiche og Bailey i gryden . Sæt blandingen i køleskabet i ca. ½ time. Hak Daim og kom det i blandingen. Hæld trøffelmassen i en form. Efter en time formes kugler, som rulles i kakao og derefter lægges i en lille form.

Note: God (og meget fed) smag af chokolade og Daim. Ikke nogle man skal have for mange af!

Og så vil jeg ønske alle læsere af min blog en rigtig glædelig jul. I morgen eftermiddag tager Datteren og jeg til Sønderjylland for at holde jul med familien.

tirsdag den 20. december 2011

Sømandens spinatudskejelse

Selvom jeg ikke er Skipper Skræk, har jeg dog to ting til fælles med ham. Dels navnet (Skipper er en del af mit navn), dels en forkærlighed for spinat. Dog foretrækker jeg spinaten tilberedt og ikke direkte fra dåse. Spinat og oksefars er en dejlig kombination som i denne opskrift på ”Sømandens spinatudskejelse” som jeg har fra Newyorkerbyheart, der igen har den fra kogebogen ”Spilopper & Stjerneskud”. En god og nem hverdagsret.




Sømandens spinatudskejelse – min version
(2 personer)
250 g hakket oksekød
olivenolie
1 lille løg, hakket
1 fed hvidløg, finthakket
½ frisk rød chilipeber, udkernet og finthakket
salt, peber
1 tsk oregano
150 g champignon, skåret i små stykker
300 g hakket frossen spinat, optøet
1 dl cremefraiche 6%
Et par håndfulde revet ost
Varm olien op i en gryde og sauter løgene, til de bliver bløde og gennemsigtige. Tilsæt oksekødet og lad det svitse med, til det har fået farve. Tilsæt hvidløg, chili og oregano, rør rundt og lad det svitse et par minutter. Tilsæt champignon og lad det igen stege et par minutter, inden du tilsætter spinat, salt og peber. Lad det simre i 15 minutter inden cremefraiche tilsættes og retten smages til. Farsblandingen hældes i et smurt ovnfast fad og bages 15 minutter ved 220 grader. Derefter drysses revet ost over og så bages det yderligere 15 minutter. Jeg serverede det med dagens salat der, som næsten altid, var lavet af de grønsager, der nu måtte befinde sig i huset den dag.

søndag den 18. december 2011

Boganmeldelse: Glas og Aske


Anmeldelse af Ann Syréhn Tomasevic: Glas og Aske
Bogen er udkommet på forlaget Lindhardt og Ringhof.
Du kan læse mere om bogen her

Hvis man godt kan lide at læse historiske romaner og gerne med en kvindesynsvinkel, så er ”Glas og Aske” et godt bud. I 1884 bliver bogens hovedperson Liliane, kaldet Lili, født ind i en velstående halvt fransk, halvt tysk familie i Alsace. Lilis barndom med brødrene André og Pascal forløber uden de store problemer. Men da Lili næsten er voksen, dør hendes far pludseligt. Kort efter gifter Lili sig med farens noget yngre ven Ernst og de flytter til Wien. Ægteskabet bliver ikke lykkeligt og efter en stor sorg forlader Lili Ernst og må i en periode klare sig selv som fattig enlig kvinde. På et tidspunkt møder Lili Adam, en driftig polak fra Berlin og Lili flytter med ham til Berlin, hvor de lever af indtægter fra hans natklubber og andre mere lyssky forretninger. Det er et liv i sus og dus. Men da Lili bliver gravid og de politiske forhold i Tyskland samtidig bliver for usikre, vælger Adam og Lili at rejse til USA. Her køber Adam et hotel og de fortsætter deres liv i sus og dus nu med sønnen Robert. Men det gode liv med de mange penge får en brat ende under Det Store Krak i 1929. Lili bliver atter alene, men finder snart en ny mand, en farmer fra Midtvesten af svensk afstamning. Men heller ikke dette ægteskab går særlig godt og det ender med, at Lili rejser tilbage til Europa.
Sideløbende med historien om Lilis liv følger vi den nutidige kvinde Amanda. Hun har mødt Lili et par gange og efter Lilis død, forsøger hun at finde ud af som meget som muligt om Lilis dramatiske liv gennem tre ægteskaber og to verdenskrige.

Det er spændende at læse om Lilis liv og oplevelser og samtidig får man et godt indblik i Europas historie i perioden fra slutningen af 1800-tallet frem til midten af 1900-tallet.

torsdag den 15. december 2011

Grønkåls-kartoffeldeller

Vegetardeller eller bøffer kan laves på mange måder. Det er noget, jeg godt kunne tænke mig at lave noget mere af, måske skulle det være et nytårsforsæt? Man kan lave dem med ris, bulgur eller andre kornprodukter, man kan lave dem af revne grønsager eller man kan, som i denne opskrift, bruge kartoffelmos som grundfars. De er gode til rester og dermed til Stop-spild-af-mad. Og får man ikke spist dem alle til aftensmaden, passer de fortrinligt til pålæg. Jo, der er vist al mulig grund til at kaste sig lidt mere over vegetardellerne. Denne opskrift på grønkåls-kartoffeldeller fandt jeg her.


Grønkåls-kartoffeldeller – min version
(2 personer plus lidt til pålæg)
250-300 g kartofler
150 g frisk finthakket grønkål (frossen kan også bruges)
1 fintrevet løg
salt, peber
1½ dl grahamsmel
1½ dl rasp
50 g hakkede mandler
timian
cayennepeber
Mos kartoflerne. Tilsæt den finthakkede grønkål (hvis du bruger den frosne, så pres så meget af væden som muligt ud af grønkålen). Tilsæt løg, salt, peber og grahamsmel og rør farsen grundigt sammen. Form en passende antal ”deller”. Vend rasp, mandler, timian, salt og cayennepeber sammen og vend bøfferne let i blandingen. Steg bøfferne i oliemargarine eller olie ved middel varme i 4-5 minutter på hver siden. Som tilbehør serverede jeg en rødbederåkostsalat.

tirsdag den 13. december 2011

Tærte med chorizo og rødløg

Tid til tærte – igen. Denne gang med chorizo og rødløg m.m. Udgangspunktet var en opskrift fra Magasinet Mad! nr. 9 2010. Rettet til efter min smag og mine ingredienser. F.eks. brugte jeg kogte kartofler i stedet for oliven, oliven ikke lige er noget for Datteren. Og så havde jeg lige de tre kogte kartoflerne liggende og de passede fint sammen med det øvrige, synes jeg.


Tærte med chorizo og rødløg - min version
(4 personer eller 2 personer 2 dage)
Tærtedej:
75 g hvedemel
75 g grahamsmel
40 g smør
½ dl A38
2 spsk vand
Fyld:
2 store rødløg eller 3 mindre
100-200 g chorizo (jeg havde fundet nogle små chorizo-brunchpølser i Fakta, som jeg brugte)
timian
2 spsk balsamicoeddike
1 spsk rørsukker
3 kogte kartofler
2 æg
2 dl cremefraiche 6%
100 g salatost
Mel, salt og smør smuldres sammen, brug evt. en foodprocessor, Dejen samles med A38 og vand. Derefter skal den hvile i køleskabet ½ time. Rul dejen ud, læg den i en smurt tærteform og prik bunden med en gaffel. Derefter skal dejen forbages i ca. 10 minutter ved 200 grader.
Rødløgene pilles og skæres ud i skiver og deles. Steges i lidt olie på panden ved middelvarme i ca. 5 minutter. Rørsukker og balsamico tilsættes og løgene steges videres 2-3 minutter. Til sidst vendes løgene med timian. Chorizopølserne skæres ud i skiver og kartoflerne skæres i tern. Æggene piskes med cremefraiche. Når tærtebunden er forbagt kommes pølser og kartofler på og æggemassen hældes over. Derefter bages tærten ved 200 grader i 25-30 minutter. Serveres med dagens salat.

fredag den 9. december 2011

Kartoffelmos - Surprise

Kartoffelmos - Surprise

Man laver en gang kartoffelmos som man nu plejer – f.eks. af kogte kartofler, smør, mælk, salt og peber. Så tager man nogle grønsagsrester man har tilovers fra dagen før, de kan være kogte, stegte, ristede eller bagte. Dem kører man lige en tur i minihakkeren (eller hakker dem fint med en kniv). Så tager man en gang mandler og hakker groft og til sidst en gangs revet ost, der også lige bliver hakket. ”Gamle” kedelig osterester kan også bruges. Når man har fået lavet sig en god kartoffelmos kommer man grønsagsrester, mandler og osterester i samt de krydderier, man nu synes passer. Krydderurter er også godt. Så smører man et ildfast fad, kommer kartoffelmosen i og drysser revet ost over. Bages i ovnen 20-25 minutter. Så har man fået brugt sine rester på en god måde og får en ny slags kartoffelmos ud af det hver gang. Først havde jeg tænkt på at kalde det for ”Reste-mos”, men det lyder lidt kedeligt. Kartoffelmos – Surprise, det er der lidt mere stil over, synes jeg.

onsdag den 7. december 2011

Grønsagsgratin med broccoli, gulerødder og ost

Det er længe siden jeg sidst har lavet en god gammeldags gratin med opbagt sovs og piskede æggehvider. Men da jeg for nylig så en opskrift på www.viskalspise.dk med broccoli, gulerod og ost, fik jeg lyst til at lave gratin igen. Det er et større arbejde at bikse sådan en sammen, men den blev som den skulle være - dejlig let og blød. For at skabe lidt kontrast serverede jeg en salat med bid i – lavet af rødkål, fennikel og pære.


Lige kommet ud af ovnen - luftig og let

Og sådan ser den ud på tallerkenen sammen med dagens salat

Grønsagsgratin med broccoli, gulerødder og ost – min version
(2 personer)
200 g broccoli
150 g gulerødder
1 l vand
1 tern bouillon
15 g smør
30 g hvedemel
1½ dl grønsagsvand
1½ dl mælk
75 g revet ost
3 æg
salt, peber
revet muskatnød
rasp
Et ovnfast fad smøres og drysses med rasp. Broccolien skylles og deles i buketter, den mindst grove del af stokken kan også bruges, hvis man skærer den i små tern. Gulerødderne skrælles og skæres i skiver eller tern, afhængig af størrelsen. Vand tilført bouillon koges op og broccoli og gulerødder koger deri i 4 minutter. Kogevandet hældes i en skål og grønsagerne i en si, så de kan dryppe af. Så laves en opbagning: Smelt smørret i en gryde. Kom melet i og rør godt med et piskeris. Hæld ½ dl af kogevandet i gryden, bring opbagning i kog og pisk godt imens. Rør indtil opbagningen er blank og fast. Tilsæt resten af kogevandet og rør godt i opbagningen hele tiden. Hæld lidt efter lidt mælken i gryden. Rør og kog. Så kommes den revne ost i og der røres til osten er smeltet og opbagningen er blank og glat. Afkøles. De 3 æg deles med hvider for sig og blommer for sig. Æggeblommerne røres i opbagningen lidt efter lidt. Æggehviderne piskes helt stive. Broccoli og gulerødder vendes forsigtigt i opbagningen og derefter vendes æggehviderne i – endnu mere forsigtigt. Hæld gratinmassen i det ovnfaste fad og drys rasp over. Sæt gratinen i ovnen i ca. 45-55 minutter til den er gennembagt. Skal serveres med det samme, da den hurtigt falder sammen. Savner man kød i retten, kan man evt. tilføje skinketern.

søndag den 4. december 2011

Novemberture på Djursland

Det bliver ikke til så mange eller så lange travetur på denne tid er året, hvor vejret ofte er gråt, vådt, tåget eller blæsende. Jeg kan ellers godt lide at komme ud i et rigtig ruskevejr og trave en rask tur, men det er kun sjovt, hvis man er indstillet på det. Og det skal heller ikke være en flere timers tur.
Sidste lørdag, inden søndagens voldsomme stormvejr, var Den Glade Murer og jeg ude på Djursland og gå et par ture. Og den dag artede vejret sig fint, solen var endda fremme.


Første stop var ved Dystrup-Ramten-søerne som man finder mellem Auning og Grenå på Djursland. Det er et dejligt lille sted som egner sig fint til en gåtur på en times tid. Søerne ligger smukt i landskabet ved den lille landsby Ramten. Ved Dystrup Sø er der mulighed for at komme op i et fugletårn og nyde udsigten ud over søen. Chancen for at se fugle, f.eks. forskellige slags ænder og lappedykkere skulle være rimelig god, da søen er kendt for at være temmelig fuglerig. Ved Ramten Sø er der en bakke, hvor man kan sidde med sin madpakke og nyde udsigten over søen. Men vejret var for koldt til udendørs madpakker, så vi nøjedes med at gå forbi og nyde udsigten denne gang.





Bagefter kørte vi til Meilgaard, et flot slot i renæssancestil fra 1573, som ligger mellem Fjellerup og Bønnerup på Norddjursland. Omkring slottet er der mulighed for flere ture, vi valgte en tur gennem Nederskov og ud til kysten øst for Fjellerup. Her gik vi et stykke langs kysten ind mod Fjellerup, før vi vendte om og gik en anden vej gennem skoven tilbage. Hvis man undervejs på turen skulle trænge til at sidde lidt ned, så var der op til flere fantastiske bænke undervejs, som det kan ses af nedenstående billeder.


fredag den 2. december 2011

Tilbehør: Lun perlerugssalat med grønt

Uha – i går aftes fik jeg ellers noget af en forskrækkelse. En grim virus havde invaderet min computer og jeg brugte en masse tid på at få den væk i dag (heldigvis havde jeg fri ). Men nu er den tilsyneladende forsvundet igen og jeg kan ånde lettet op og skrive mit indlæg på bloggen. I sidste kasse fra Aarstiderne var der rosenkål, en lille stok med nogle fine små kålhoveder. Det er ikke noget vi har brugt meget i vores husholdning, så jeg brugte den i en salat, hvor den næsten ikke kunne smages. Så kunne Datteren også spise den. Det blev en god rustik salat, der sagtens kunne spises som det eneste tilbehør til aftenens stegte medister.

Lun perlerugsalat med grønt
(2-4 personer afhængig af om der bliver serveret andet tilbehør)
1½ dl perlerug
50 g rosenkål
150 g broccoli
1 æble
Dressing af:
citronolie
citronsaft
æbleeddike
honning
salt, peber
lidt A38
en håndfuld nødder
Kog perlerugen efter anvisningen på emballagen. Rosenkål skæres i meget små stykker, broccolien deles i buketter og noget af den mindre grove stok hakkes fint. Rosenkål og broccoli overhældes med en gang kogende vand og derefter koldt vand. Afdryppes derefter. Ingredienserne til dressingen røres sammen. Æblet skæres ud i små tern og vendes i dressingen for derefter at blive blandet med rosenkål og broccoli i en skål. Perlerugen afdryppes når den er færdigkogt og blandes i salaten. Til sidst hakkes nødderne groft og blandes i.

onsdag den 30. november 2011

Kartoffelbund med rodfrugter

Forleden fik jeg afprøvet en rigtig lækker vegetarret. Den opskrift jeg brugte som udgangspunkt, havde jeg fundet i Susanne Engelstoft Rasmussens kogebog ”Vidunderlig vegetar”. Men som så mange gange før kunne jeg ikke lade være med at ændre på den oprindelige opskrift. Retten består af en kartoffelbund bagt i ovnen og så et lag rodfrugter ovenpå til serveringen. Kartoffelbunden blev rigtig god, den kan sagtens bruges som bund for mange andre slags topping, både forskellige grønsager og/eller kød som pølseskiver, bacontern eller skinketern. Så har man nogle rester man kan bikse sammen, så kan de fint smides oven på sådan en kartoffelbund.

Kartoffelbunden uden fyld

Kartoffelbunden med fyld

Kartoffelbund med rodfrugter – min version
(2 personer)
ca. 300 g kartofler
1 porre
2 æg
½ bdt persille
paprika
timian
salt, peber
75 g revet ost
200 g gulerødder
200 g persillerod
25 g mandler
2 spsk olivenolie
1 spsk hvidvinseddike
tørret rosmarin
Kartoflerne rives groft og porren hakkes fint. Kartofler og porrer blandes med æg, persille og krydderier i en skål. Kartoffelmassen fordeles i et smurt ildfast fad, jeg brugte et tærtefad. Sættes i ovnen ved 200 grader i 45 minutter. Gulerødder og persillerødderne skæres i grove tern, mandlerne hakkes groft. Olivenolie, hvidvinseddike og rosmarin røres sammen og kommes i et ildfast fad. Grønsager og mandler vendes her i. De bages med i ovnen de sidste 20-25 minutter. Når rodfrugterne sættes i ovnen kommer man samtidig revet ost på kartoffelbunden. Hvis den bliver for mørk lægges stanniol over. Ved serveringen hældes rodfrugtblandingen oven på kartoffelbunden. En blanding af cremefraiche og sennep kan evt. serveres til sammen med dagens salat.

tirsdag den 29. november 2011

Boganmeldelse: Budbringeren

Anmeldelse af Fred Vargas: Budbringeren

Bogen er udkommet på forlaget Rosinante. Du kan læse mere om bogen her

For et stykke tid siden viste de i fjernsynet en serie krimier bygget over den franske forfatter Fred Vargas’ kriminalromaner om kriminalinspektør Jean-Baptiste Adamsberg i Paris. Jeg synes, de var rigtig gode – alene det, at de talte fransk. Ikke at jeg kan fransk selv, men jeg kan godt lide at høre sproget blive talt. Så jeg besluttede mig for at prøve at læse en af bøgerne. Jeg har læst en tidligere, som jeg husker som god. Nu gik jeg så i gang med den der hedder ”Budbringeren”. Det var den første af hendes bøger, som blev oversat til dansk.

Josss Le Guern er en sømand der er gået i land og som nu lever af at være opråber på en plads i Paris. Folk smider anonymt en besked, som de gerne vil have råbt op, samt en skilling i hans kasse og så råber han beskeden op for det forsamlede publikum tre gange dagligt. Pludselig begynder der at dukke nogle sælsomme gammeldags beskeder op i hans kasse og samtidig bliver der malet nogle mærkelige kors/firetaller på dørene forskellige steder i Paris. Det viser sig, at der er en sammenhæng og den sammenhæng har noget at gøre med gamle dages pest, som også blev kaldt Den Sorte Død. Snart begynder der at dukke sorte lig op. En eller anden truer tilsyneladende med at starte en pestepedimi i Paris, men kan det nu også være rigtig at ”nogen” ligefrem går og slå folk ihjel med pestbefængte lopper, sådan som det umiddelbart ser ud til? Adamsberg og hans medhjælper Danglard prøver at løse gåden bl.a. med hjælp fra en middelaldereskpert.

Adamsberg og Danglard er et umage par, der dog samtidig supplerer hinanden godt. Adamsberg er den inutiative, rastløse og karismatiske type. Det sidste giver ham visse fordele i forhold til kvinder, men også problemer med hans elskede Camille. Danglard er den rolige systematiske type, der tror på godt gammeldags politiarbejde. Samtidig er han lidt af en filosof, der ind imellem hælder for meget indenbords. Det forhindrer ham dog ikke i at være en god alenefar for sine fem sønner.

Jeg læste bogen med stor fornøjelse. Dels på grund af bogens herlige personer med deres forskellige skævheder, dels på grund af de dejlige stemningsfyldte beskrivelser fra Paris. Og så var det også et spændende plot. Hvis man vil prøve noget andet end nordiske femikrimier, så kan Fred Vargas anbefales. – Jeg tror i øvrigt, at jeg vil gemme hendes nyeste roman på dansk, ”Et uvist sted”, til en ferie. Så kan jeg rigtig hygge mig med den.

søndag den 27. november 2011

Ferskensuppe

Jeg er et par gange faldet over opskrifter på ferskensuppe og forleden var tiden kommet til at prøve at lave sådan en. Opskriften var en slags ferskentomatsuppe og jeg var lidt spændt på hvordan de søde dåseferskner ville passe sammen med de øvrige ingredienser. Resultatet blev godt, dog tilføjede jeg en gang cayennepeber for at få lidt mere krudt i opskriften. Men trods den stærke smag kunne man godt fornemme at fersknerne også gjorde deres til at give suppen en lidt anderledes rund smag. Opskriften havde jeg fundet på Vild med mad


Ferskensuppe – min version
(2 personer)
1 løg
1 fed hvidløg
1½ spsk olie
karry
½ l bouillon
1 dl mælk
1 dåse hakkede tomater
250 g dåseferskner
1 dl saft fra dåseferskner
cayennepeber
salt, peber
200 g skinkestrimler
150 g agurk
50 g grofthakkede jordnødder (jeg brugte usaltede)
Løg og hvidløg hakkes fint og svitses i olie og karry. Bouillon, hakkede tomater og dåseferskner skåret i tern samt ferskensaft kommes i. Det koger op og simrer ca. 15 minutter. Mælken tilsættes og suppen smages til med salt, peber og cayennepeber. Jeg valgte at give suppen en tur med stavblenderen, så den blev pureret. Det gav en lækker tyk og smuk orangerød suppe. Som topping serverede jeg skinkestrimler, agurketern og hakkede jordnødder. Serveres med brød til.

torsdag den 24. november 2011

Pastagratin med champignon og aubergine

Ja, jeg kan lige så godt indrømme det. Pastagratin under mange forskellige former er noget der ofte bliver lavet her hos os. Det er der flere grunde til: Det er nemt at lave til to dage, man kan putte mange forskellige ting i og retten egner sig derfor godt til oprydning i køleskabet og Stop-spild-af-mad. Og både Datteren og jeg synes at det smager godt. Ideen til denne udgave har jeg fra bogen Grønne retter af Jan-Friis Mikkelsen. I bogen er det en vegetarret, men jeg kom en pakke serranoskinke i og det var ikke dårligt. Og så lavede jeg en osteblanding i stedet for fløde til at give den cremede konsistens.



Pastagratin med champignon og aubergine – min version
(3 personer)
150 g fuldkornspasta
½ løg
1 fed hvidløg
olivenolie
250 g champignon
½ aubergine
1 pakke serranoskinke
75 g revet ost
150 g hytteost
1 dl fløde 9%
paprika
salt, peber
1 bdt persille
Pastaen koges efter anvisningen på pakken. Løg og hvidløg hakkes. Olien opvarmes på en pande og løg og hvidløg svitses i ca. 5 minutter. Champignonerne renses, skæres i skiver og tilsættes og der svitses yderligere fem minutter. Blandingen tages af panden og sættes til side. Auberginen skæres ud i små tern og steges gyldne i lidt olie 5-6 minutter. Skinken deles i små stykker og steges med de sidste par minutter. Den kogte pasta blandes med de to slags grønsagsfyld. Og så til det cremede: 50 g revet ost hakkes fint i en blender eller foodprocessor. 150 g hytteost blendes med og til sidst tilføjes 1 dl fløde. Ostemassen vendes med pasta og grønsager samt hakket persille, paprika, salt og peber. Det hele hældes over i et smurt ovnfast fad og de sidste 25 g revet ost fordeles oven på. Bages ved 190 grader i 30 minutter.

Gratinen blev serveret med dagens salat: Det er ikke tang, der er i salaten med rød grønkål!

tirsdag den 22. november 2011

Citron- og lakridskage

Sidste gang familien var på besøg havde jeg fået den ide, at jeg ville lave en kage med lakrids. Man kan finde mange opskrifter med lakrids på nettet i øjeblikket. Jeg valgte en opskrift af á la marmorkage, som jeg havde set hos Klidmoster. Jeg ændrede lidt på mængdeangivelsen, men fulgte ellers opskriften nogenlunde. Smagen af citron og lakrids passer rigtig godt sammen, så det blev en lækker kage, som familien tog rigtig godt imod.



Citron- og lakridskage – min version
(kageform 1½ l)
200 g blødt smør
200 g sukker
1 tsk vanillesukker
4 æg
200 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 dl mælk eller fløde
saft og revet skal af 1 økologisk citron
2 spsk lakridspulver
Sukkeret røres i det bløde smør, til det er hvidt og skummende. Vanillesukker røres i. Derefter røres æggene i et ad gangen, der røres godt mellem hvert æg. Bagepulveret blandes med mel og røres i dejen sammen med mælken. Så deles dejen i to portioner, denne ene lidt større end den anden. Citronskal og –saft røres i den store portion og lakridspulveret røres i den mindre portion dej. En bageform fores med bagepapir eller smøres godt. Citrondejen deles i to og den ene halvdel kommes i bunden af formen. Lakridsdejen kommes oven i og så rør man lidt for at marmorere dejen. Til sidst kommes resten af citrondejen i. Kagen sættes nederst i ovnen, der skal stå på 175 grader. Bages ca. en time

søndag den 20. november 2011

Æggekage med aubergine, kartofler og cabanossi-pølser

Forleden dag fik jeg lavet en rigtig tøm-køleskabet- eller Stop-spild-af-mad-æggekage. I køleskabet havde jeg: æg, fløde, hytteost, en pakke cabanossi-pølser, ½ aubergine og 250 g kogte kartofler. Og det passede lige til en god æggekage, tænkte jeg. Dejligt at kunne få brugt nogle rester.



Æggekage med aubergine, kartofler og cabanossi-pølser
(2 personer)
½ aubergine
olivenolie
1 fed hvidløg
tørret basilikum
250 g kogte kartofler
oliemargarine eller smør
125 g cabanossi-pølser – andre pølser kan også bruges
3 æg
2 dl fløde 9%
75 g hytteost
peber
Pommes Frites Salt fra Mariager Sydesalt
Auberginen skæres ud i små tern og svitses i lidt olie på panden sammen med hvidløg og et godt drys baslikum. Tages af panden. Kartoflerne skæres i tern og svitses på panden i oliemargarine til de er gyldne. Cabanossi-pølserne skæres i små stykker og smides på panden sammen med auberginetern, når kartoflerne har fået farve. Æggene piskes med fløde og hytteost. Krydres med peber og Pommes Frites Salt. Æggemassen hældes over grønsager og pølser og æggekagen bager ca. 20 minutter, hvorefter man lægger en stort låg over og vender æggekagen. Bager ca. 10 minutter på den anden side. Desværre er min pande ikke så ny som den har været, så æggekagen hang fast og blev lidt laset at se på. Men den smagte godt og blev serveret med dagens salat.

onsdag den 16. november 2011

Boganmeldelse: Astrid & Veronika


Anmeldelse af Miranda Olsson: Astrid & Veronika
Bogen er udkommet på forlaget Aronson. Du kan læse mere om bogen her 

De to kvinder, Astrid og Veronika, befinder sig hvert sit sted i livet, men da de mødes opstår der langsomt et stærkt venskab imellem dem. Astrid er er en ældre sky og lidt sær kvinde der altid har boet i samme hus i landsby et sted i Dalerne i Sverige. Hvorimod den yngre Veronika har rejst verden rundt sammen med sin diplomatfar. Veronika lejer huset ved siden af Astrids og hendes plan er at skrive en roman. Men det er ikke så nemt for hende at komme i gang. En forsigtig kontakt opstår mellem de to kvinder og ganske langsomt udvikler det sig til et venskab. Efterhånden som de bliver fortrolige, fortæller de hinanden deres livshistorie, der i begges tilfælde rummer en stor sorg. Ikke mindst Astrids beretning rørte mig meget. Det er en stille og rolig historie, men også smuk og bevægende, hvor naturen og årstiderne bliver en del af beskrivelsen af de to kvinders venskab.

tirsdag den 15. november 2011

Tilbehør: Bulgur med gourmetbønner og gulerødder

Jeg modtager en kasse fra Aarstiderne hver anden uge, i øjeblikket vælger jeg som regel den der hedder KUK-kassen (Kassen uden kartofler). Og så gælder det om at få brugt de råvarer man har fået og helst det hele, så man undgår af smide mad ud. Denne gang var der bl.a. gourmetbønner og gulerødder i kassen og dem brugte jeg til en slags lun bulgursalat. Der var også et hokkaido græskar, som jeg skar ud i både og bagte i ovnen. De fik dog lidt for meget, men smagte godt. Det syntes jeg i hvert fald, men ikke Datteren. De græskar jeg ikke spiste blev derfor smidt i fryseren, så finder jeg nok noget at bruge dem til på et andet tidspunkt.


Bulgur med gourmetbønner og gulerødder
(2 personer)
1½ dl bulgur
3 dl vand – gerne med lidt bouillon i
2-3 gulerødder
gourmetbønner – jeg fik desværre ikke vejet dem - almindelige grønne bønner kan også bruges
dressing:
appelsinsaft fra 1 appelsin
1 spsk citronolie
1 spsk mandelsmør
1 tsk flydende honning
1 spsk sesamolie
salt, peber
Bulguren koges efter anvisning på pakken. Jeg brugte fuldkornsbulgur. Gourmetbønnerne skylles og skæres ud i mindre stykker. Gulerødderne skæres i små tern. Gourmetbønner og gulerødder dampes i lidt vand et par minutter. Når bulguren er færdig blandes den med grønsagerne. Alle ingredienserne til dressingen røres sammen og blandes i bulguren. En gang grofthakkede nødder drysset hen over havde lige været prikken over i’et, men det fik jeg ikke gjort.

Grønsagsbulguren blev serveret til stegt andebryst og ovnbagte græskarbåde. Ikke noget for Datteren, men jeg syntes det var lækkert.

søndag den 13. november 2011

Pirogger med kylling

I sidste uge forsøgte jeg mig med pirogger med kylling, en opskrift jeg havde set i Hahnemanns: 365 hverdagsretter. Jeg lavede dog lidt om på opskriften, bl.a. brugte jeg en dej med groft mel. Jeg var lidt bange for at de skulle blive for tørre, det har jeg prøvet med pirogger før. Men de blev faktisk sprøde og gode. De var ret store, så vi spiste kun to hver, resten kom i fryseren. Og da jeg optøede et par stykker til madpakken den anden dag, var de stadig sprøde og lækre og ikke tørre. Havde de været tørre, havde jeg nok lavet noget dyppelse, cremefraiche med krydderier og citron f.eks., som man kunne dyppe dem i.


Pirogger med kylling – min version
12 stk.
(4 personer eller 2 personer 2 dage)
Dej:
50 g gær
3 dl lunket vand
1 spsk olie
1 tsk salt
100g grahamsmel
100 g hvid hvedemel
250-300 g hvedemel
Fyld:
200 g kogt kylling
1 stor porre
1 rest broccolistok
timian
1 spsk citronolie (man kan også bruge citronsaft)
revet citronskal
200 g hytteost
et par skefulde cremefraiche
salt, peber
Rør gæren ud i vandet, tilsæt olien og grahamsmel samt hvid hvedemel, rør godt rundt. Tilsæt salt og rør hvedemelet i til der bliver en god dej. Ælt den igennem og sæt den til hævning en times tid. Den kogte kylling skæres ud i tern. Broccolistokken skæres ud i små tern og kommes i en anelse kogende vand. Porren renses og skæres i små stykker og dampes sammen med broccolien et par minutter. Grønsagerne dryppes godt af og blandes med citronolie og citronskal samt timian, salt og peber. Kyllingekødet røres i sammen med hytteost og cremefraiche. Dejen deles i 12 kugler der rulles ud til flade brød, ca. 15 cm i diameter. Fyldet fordeles på den ene halvdel af dejen, den anden halvdel lægges ind over og dejen trykkes sammen med en gaffel. Pensl med æg og bag dem i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter. Dagens salat blev serveret til.

onsdag den 9. november 2011

Dagens minestrone

Minestrone er en italiensk suppe med grønsager og pasta og måske også kød. Den kan laves på rigtig mange måder. Så den er god til Stop-spild-af-mad, da man kan bruge de grønsager, man lige har på lager. Dagens udgave blev bl.a. med champignon og squash samt gulerødder og løg. Desuden tilføjede jeg chorizopølse. Det er nemt at lave og laver man en stor portion, har man til to dage.

Dagens minestrone
(4 personer eller 2 personer 2 dage)
1 spsk olie
paprika
tørret chili
1 løg
250 g champignon
2 gulerødder
1,5 l bouillon
1 ds tomater
oregano
salt, peber
basilikum
1 squash
2 dl suppehorn (pasta)
100 g chorizopølse
Opvarm olien i en stor gryde. Heri svitses paprika og chili. Så tilsættes løg og champignon og det hele svitses til løgene er blevet bløde og klare. To gulerødder skæres ud i mindre tern og tilsættes. Derefter tilsættes 1,5 l bouillon, jeg brugte en blanding af grønsags- og oksebouillon. 1 dåse tomater fik en tur med stavblenderen til det fik en ensartet konsistens og blev tilsat. Suppen smages til med oregano og basilikum samt salt og peber. Så koger suppen fem minutter, hvorefter suppehornene tilsættes. Suppen koger igen fem minutter og imens skæres squash ud i mindre tern, hvorefter de tilsættes sammen med chorizo også skåret i mindre tern. Lad suppen koge op og så er den klar til servering. Som tilbehør spiste vi et stykke brød med revet ost, som lige havde været en tur i ovnen.

mandag den 7. november 2011

Novemberdag i Bramslev Bakker

Bramslev Bakker er et fantastisk fredet natursted ved Mariager Fjord. Her er stejle skrænter, spændende stier, skov, enebærkrat, enge, vandløb og ikke mindst en fantastisk udsigt ud over fjorden. Den Glade Murer og jeg har været der flere gange på forskellige årstider og i forskelligt vejr. Og der er altid dejligt. Denne gang blev det en novembertur i dis og gråvejr med en anelse sol.

Bliver man sulten eller kaffetørstig ligger der en restaurant, der bl.a. har et stort kagebord om søndagen i sommerhalvåret. Den Glade Murer og jeg plejer nu mest at holde os til vores egne madpakker og medbragte kaffe. En klapsammen rugbrødsmad eller rugfel smager allerbedst, når man sidder midt i naturen og spiser den efter en velfortjent vandretur.

Flot udsigt

Vi mødte ikke mange på turen - men dog et par fredelige køer...

...og så ham her.
Han stod pludselig på stien, hvor vi skulle gå. Behøver jeg at sige, at vi valgte at gå en anden vej.


Gyldne siv i disen. Farverne kan være utrolig flotte i det disede vejr.
 
Turen gik denne dag til Hjerritsdal vandmølle, hvor vi vendte om.
 
Spisepause med udsigt over fjorden.

søndag den 6. november 2011

Græsk valnøddebrød

Denne opskrift på valnøddebrød er en af de bedste jeg har prøvet og derfor er jeg vendt tilbage til den mange gange gennem årene. Brødet er rigtig godt til en ostemad. Opskriften har jeg klippet ud af et ugeblad for længe siden og den skulle stamme fra en lille restaurant på en græsk ø, deraf navnet.

Græsk valnøddebrød – min version
30 g gær
¼ l lunkent vand
1 tsk salt
3 spsk olivenolie
1 dl yoghurt eller A38
200 g fuldkornshvedemel
50-100 groft hakkede valnøddekerner
300-350 g hvedemel
Rør gæren ud i det lunkne vand, tilsæt salt, olivenolie og yoghurt/A38. Rør fuldkornsmelet og valnøddekerner i og ælt den derefter med så meget hvedemel, som den kan tage. Den skal være blank og smidig uden hænge i bordet eller hænderne. Lad dejen hvile lunt og tildækket ca. 1 time. Efter hævningen æltes dejen let igennem og formes til et brød. Brødet lægges på en bageplade, pensles med æg og drysses evt. med hakkede valnødder, der klappes lidt ned i dejen. Efterhæver ca. ½ time. Bages lidt under midten af ovnen ved 225 grader i 30-40 minutter.

torsdag den 3. november 2011

Æblebradepandekage med chokolade

Mit vikariat på biblioteket udløb til 1. november, så derfor havde jeg besluttet at bage en afskedskage til mine søde kollegaer ugen inden jeg skulle stoppe. Vi er en del i afdelingen, hvis alle er der, så jeg bagte en ordentlig bradepande fuld. Og de må have kunnet lide kagen, for den blev spist til sidste krumme (dog med hjælp fra andre afdelinger). Det viste sig så, at det alligevel ikke blev en afskedskage, da jeg fik tilbudt 2 måneders vikariat yderligere, rigtig dejligt – også selvom det kun er på 20 timer om ugen. Opskriften bygger på en opskrift jeg fandt på Alletiders kogebog


Æblebradepandekage med chokolade - min version
(Opskriften er til en stor bradepande)
500 g smør (helst rigtig smør)
400 g sukker
8 æg
500 g hvedemel
2 tsk bagepulver
1-2 dl mælk
200 g Marabouchokolade med Daim (eller en anden chokolade man godt kan lide)
5-8 æbler (afhængig af størrelse)
6 spsk sukker
3 tsk kanel
Sæt ovnen på 175 grader. Beklæd en stor bradepande med bagepapir. Hak chokoladen groft. Rør fedtstof og sukker hvidt og skummende, tilsæt æggene et ad gangen. Kom chokoladen i æggemassen. Vend mel med bagepulver. Bland det i dejen skiftevis med mælk og rør godt. Dejen skal føles glat og luftig. Dejen hældes i bradepanden. Æblerne skæres i både, hvorefter de vendes i en blanding af kanel og sukker. Æblebådene fordeles over kagen og trykkes let ned i dejen. Vent med at skære alle æblerne ud, til du ser, hvor mange du skal bruge for at dække hele kagen. Kagen bages omkring en time ved 175 grader.

tirsdag den 1. november 2011

På chokolademuseum

Under vores besøg i Paris var Datteren og jeg bl.a. på chokolademuseum og det var en rigtig god oplevelse, så det vil jeg gerne skrive lidt mere om her. Hvis man elsker god chokolade og samtidig synes, at det er spændende at vide noget om chokoladens og kakaoens historie og fremstilling, så kan vi varmt anbefale et besøg på ”Choko-Story”.

Kakaobønner

Museet har to etager. På 1. etage får man historien om den oprindelige brug af kakaobønnen i Sydamerika, hvor den stammer fra. Af kakaobønnerne fremstillede indianerne en drik, som kun var for guderne og andre fine folk. Det var ikke en drik der minder om den varme kakao/chokolade vi drikker i dag. Det var en stærk drik krydret med forskellige krydderier og måske endda også med blod, hvis det skulle være en ordentlig offergave til guderne. Kakaobønnerne var så værdifulde, at de blev brugt som betalingsmiddel. F.eks. kostede en slave ved godt helbred ca. 100 kakaobønner. Da de opdagelsesrejsende kom til Sydamerika i 1500-tallet var de ikke længe om at opdage den vidunderlige bønne og så tog de den selvfølgelig med tilbage til Europa.

Indianer med kakaobønner

Udstillingen på 2. etage handler om kakaobønnens – og dermed chokoladens – udbredelse i Europa. F.eks. dukkede chokoladedrikken op i Frankrig i starten af 1600-tallet. Anne af Østrig som blev gift med den franske konge Ludvig d. 13. havde en tjenestepige, hvis hovedopgave det var at tilberede en kop chokolade til dronningen om morgenen. Efterhånden spredte drikkens popularitet sig fra hoffet og videre til middelklassen. I begyndelsen af 1800-tallet fandt man på en måde hvormed man kan udskille kakaosmørret og derefter blev det muligt at lave chokolade i fast form. Og siden har chokoladefremstillingen udviklet sig yderligere, f.eks. kom de fyldte chokolader til i starten af 1900-tallet. I dag er det jo muligt at købe både billig og dyr chokolade, men har man først fået smag for den dyre og gode chokolade, så frister den billige ikke nær så meget.

Sådan laver man fyldte chokolader

Lækre smagsprøver

Ud over udstillinger var der også en demonstration, hvor en sød fransk pige fortalte lidt om de forskellige chokoladetyper og viste os, hvordan man laver fyldte chokolader. Og der var smagsprøver! Når man købte billet til museet, kunne man vælge den udvidede udgave, hvilket betød at når man havde været turen rundt, fik man udleveret en pind med chokolade (med smag efter eget valg) og et krus varm mælk og så kunne man afslutte sin chokoladetur med en dampende varm kop chokolade.

Her er hvad vi købte på museet: En t-shirt hver med "I love Chocolat", en bog om udstillingen, to plader chokolade med peber og krydderier som chili, nelliker, anisfrø, nødder, orangeblomst m.m. Den ene med spansk smag og den anden med indiansk smag. Samt en form for piskeris til at piske skum i kakaoen med.

”Choko-Story” findes ikke kun i Paris. Også Prag og Brugge har en afdeling, så hvis I kommer til en af disse byer, er der også mulighed for et besøg. Læs mere her

søndag den 30. oktober 2011

Andebryst med rødbedeblomme-salat og ovnkartofler

Mine forældres weekendbesøg sidste weekend strakte sig til søndag formiddag, så lørdag aften skulle der laves mad igen. Min bror og Den Glade Murer var også mødt, så vi var efterhånden et mindre pænt selskab. Inspireret af den lækre salat med andebryst, jeg havde fået serveret i Paris, havde jeg lyst til at lave noget med andebryst. I Magasinet Mad nr. 8 2011 fandt jeg en opskrift på pandestegt andebryst med lun rødbede-blomme-salat. Det så ud til at være det helt rigtige. Som tilbehør fik vi ovnkartofler med bouillon, en opskrift jeg havde fundet i gammel tillæg med kartoffelopskrifter fra ugebladet Søndag.

Pandestegte andebryster med rødbede-blomme-salat – min version
(6 personer)
3 andebryster af 200 g
800 g rødbeder
2 spsk olivenolie
salt
8 blommer
1 tsk sukker
2 spsk balsamicoeddike
150-200 g rucola
Tænd ovnen på 200 grader. Skræl rødbederne og skær dem i grove stykker. Vend dem med olie og salt og bag dem i ovnen 35-40 minutter, til de er møre med en smule bid. Blommerne skæres i både og lægges oven i rødbederne de sidste 10 minutter, husk at drysse dem med lidt sukker. De varme rødbeder og blommer vendes forsigtigt med balsamicoeddike, når de kommer ud af ovnen. Lad blommer og rødbeder køle lidt af, men de skal stadig være lune når de vendes med rucola lige inden serveringen. På andebrysterne skal skindet ridses, hvorefter de lægges på en kold stegepande med skindsiden nedad. Tænd for kogepladen og lad brysterne stege i 12 minutter på skindsiden og derefter 10 minutter på kødsiden ved moderat varme. Krydr med salt og lad andebrysterne hvile ca. 8-10 minutter inden de serveres.

Ovnkartofler med bouillon – min version
(6 personer)
1 kg kartofler
1 bdt forårsløg
30 g smør
1 tsk basilikum
1 tsk timian
1 stor spsk sennep
3 dl grønsagsbouillon
salt, peber
Snit kartoflerne i helt tynde skiver og skær forårsløgene i små ringe. Svits først forårsløgene og derefter kartoflerne i smør på panden. Drys med salt, peber, basilikum og timian. Bland kartoffelskiver og forårsløg i et stort ildfast fad. Bland sennep med bouillon og hæld det over kartoflerne. Sættes i ovnen ved 200 grader i 45 minutter.

fredag den 28. oktober 2011

Quiche Lorraine og appelsinsalat

Jeg var heldig at have fri hele uge 42, så op til weekenden var der tid til at få familiebesøg. Mine forældre bor i Kolding og Datteren og jeg bor i Randers, så der er oplagt at vi overnatter, når vi besøger hinanden. Mine forældre ankom fredag til aftensmad og, inspireret af vores tur i det franske, havde jeg valgt at lave en Quiche Lorraine (som i øvrigt er en af Datterens yndlingsretter). Det er jo en ret fed (men meget lækker) tærte, så jeg havde valgt en frisk salat med appelsin som tilbehør. Den havde jeg fundet i Clays Meyers ”Salatværksted”. Jeg kunne ikke finde min sædvanlige opskrift på Quiche Lorraine og brugte derfor den, der står i ”God mad let at lave” og den var også rigtig god.

Quiche Lorraine – min version
(4 personer)
Tærtedej:
50 g hvid hvede
100 g hvedemel
¼ tsk fint salt
75 g koldt smør
1 sammenpisket æg
2 spsk koldt smør
Fyld:
200 g bacon i tern
200 g revet ost
4 æg
3 dl fløde 13%
peber
muskatnød
Man kan lave dejen i hånden eller i en foodprocessor. Jeg laver altid mine mørdeje i en foodprocessor, det er så dejligt nemt. Kom mel og salt i røreskålen sammen med smør i mindre stykker. Kør til smørret er smuldret i melet. Tilsæt æg og koldt vand. Kør til dejen er samlet til en kugle. Derefter skal den hvile tildækket i køleskabet i ½-1 time. Tænd ovnen på 225 grader. Steg baconternene gyldne på en pande og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Rul dejen ud og beklæd en smurt tærteform. Prik bunden med en gaffel og bag den i 10 minutter på midterste ribbe i ovnen. Fordel bacon og revet ost på bunden. Pisk æggene sammen med krydderier og fløde og hæld æggemassen over fyldet. Sæt quichen i ovnen og bag den ved 200 grader i ca. 30. minutter til tærten er gennembagt og gylden.


Salat med savojkål og appelsin – min version
(4 personer)
200 g savojkål
200 g icebergsalat
2 spsk sesamfrø
100 g hele mandler
olie
4 økologiske appelsiner
saft ad appelsinerne
saft af 1 citron
3 mandelsmør eller tahin
2 spsk honning
2 spsk æblecidereddike
½ dl olie
salt, peber
Savojkål og icebergsalat snittes fint og lægges i koldt vand for at trække sprødhed. Rist sesamfrøene på en pande til de springer og er gyldne. Vend mandlerne med lidt olie og salt og rist dem gyldne ved svag varme på panden – pas på de ikke bliver mørke. Ryst dem lidt undervejs.
Skær skrællen af appelsinerne med en tyndskræller i fine strimler. Skær resten af appelsinerne ud i fileter ved at skære mellem lamellerne. Resterne af appelsinerne samt citronsaften kommes i en gryde og koges ind til det halve. Køl frugtsaften ned. Derefter kommes den i en blender sammen med mandelsmør, honning og æblecidereddike. Til sidst kommes olien sammen med salt og peber. Kål og salat vendes med dressingen og appelsinfileterne blandes i sammen med de fleste mandler. De sidste mandler drysses over salaten ved serveringen.

tirsdag den 25. oktober 2011

Franske fristelser II

I mit sidste indlæg om franske fristelser handlede det mest om de kager, vi med stor fornøjelse fortærede i løbet af vores ferie i Paris. Men vi fik selvfølgelig også andet at spise end kager. Mad må der jo også til, når man skal have kræfter til at udforske en storby. Morgenmaden var meget enkel og vist også typisk fransk. Det var en slags baguette samt en croissant. Baguetten var ikke noget at skrive hjem om, men croissanten var udmærket. Især når den blev dyppet i varm kaffe/kakao på fransk maner. Dertil var der smør og de sædvanlige små marmeladepakker. Nå, men hotellet var meget billigt, så den manglende fantastiske morgenbuffet var ingen overraskelse.

Morgenbrød

Vores frokost og aftensmad spiste vi på forskellige caféer og bistroer. Ofte lette måltider som en Croque monsieur med salat, en omelet med skinke og ost, quiche eller lignende. En aften prøvede vi en tre retters menu, Datteren fik baconsalat til forret, jeg fik pureret grønsagssuppe. Som hovedret var der lammekoteletter med bagt kartoffel og som dessert fik jeg tre slags oste og Datteren en klistret sød karameldessert. Det smagte okay, men var ikke særlig spændende. Prisen lå nu også i den billige ende.

 Variant af Croque Monsieur

 En af dagene fik jeg denne salat med andebryst til frokost, den var ret god.

Salat og platte
Vi prøvede også en af deres ”platter” med fire slags afskåret pålæg og fire slags oste. Det var lækkert – både pålægget og ostene. Da vi har svært ved at undvære grønt i vores mad, bestilte vi en dejlig salat ved siden af og som tilbehør var der også noget af franskmændenes lækre brød. Så det var et godt måltid.

Hard Rock Jumbo Combo

Datteren ville meget gerne på Hard Rock Café, da hun samler på deres glas, så vi besluttede at spise der en aften. Det var første gang jeg var på Hard Rock Café, og det er nok ikke et sted, jeg vil komme af mig selv. Ikke på grund af maden, men på grund af den høje musik der spilles uophørligt (eller måske ubønhørligt!) fra musikvideoer rundt omkring i lokalet. Men det var sjovt at prøve det, tjenerne var søde og maden udmærket. Vi havde bestilt en stor forret, som man kunne være flere om at dele. Den bestod af forskellige former for snacks f.eks. nogle små meget lækre forårsruller med spinat, panerede kyllingestykker, friterede løgringe, kartoffelskiver med bacon m.m., som man kunne dyppe i forskellige smagfulde sovse. Bagefter fik vi en drink, så Datteren kunne få et glas til samlingen.

Mange steder i Paris kan man få pandekager (eller crepes) med Nutella og det valgte vi også som dessert en aften. Sammen med de to pandekager blev der serveret en kugle af en god vanilleis.

Dejlig frisk juice

Og til sidst et par ord om en helt anden smagsoplevelse. Vi skulle flyve fra Kastrup Lufthavn og mens vi gik og ventede på at det skulle blive tid til at boarde, stødte vi på en Joe and the Juice. Det skulle lige prøves og hold da op, det var godt. Datteren fik en juice af spinat, ananas og æble og jeg fik en med avocado, citron og æble – begge var rigtig lækre og friske i smagen. Kan godt anbefales!