fredag den 27. februar 2015

Rødbedepostej


Selvom foråret (forhåbentlig)...

...er lige om hjørnet, så er rodfrugtsæsonen ikke forbi endnu. Og derfor er der stadig rodfrugter i kassen fra Aarstiderne. Som f.eks. rødbeder. Og hvad skal man nu lave med dem? Ja, man kan f.eks. laver en rødbedepostej, som den I får opskriften på i dag.




Rødbedepostej
(1 person 2 dage plus pålæg)
400 g rødbeder
1 dl havregryn
1-2 dl hvedemel
1 tsk bagepulver
2 æg
rosmarin
salt, peber
2 dl skyr
40 g gorgonzola
½ dl olie

Riv rødbederne fint. Knug den værste væde ud af de revne rødbeder. Rør rødbederne sammen med havregryn, 1 dl hvedemel, bagepulver, æg og krydderier. Rør skyr med gorgonzola og rør det derefter i rødbedeblandingen sammen med olie. Tilsæt evt. mere hvedemel, hvis massen bliver for fugtig. Beklæd en lille rugbrødsform med bagepapir og kom rødbedemassen i. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 45 minutter. Jeg serverede ovnbagte kartoffelbåde og salat til. 


Og næste dag skar jeg resterne af kartoflerne ud og vendte dem på panden sammen med en rest champignon i skiver samt lidt røget mørbrad i tern. Og serverede det sammen med et par skiver rødbedepostej og salat.

onsdag den 25. februar 2015

Kursus med masser af lækker mad

Jeg har sagt ja...

...til at blive TR-suppleant på min arbejdsplads gældende fra 1. januar 2015. For at være en god TR-suppleant, har man brug for en masse viden om overenskomster, regler, love, lønforhandlinger og meget andet. Så de sidste tre dage har jeg været på kursus hos mit fagforbund.


Kurset blev afholdt på HUSET, som er et kursuscenter i Middelfart. Hvilket skulle vise sig, at være meget heldigt. For hold da op, hvor fik vi meget lækker mad. Og det vil I nok hellere se billeder af, end billeder af de slides, vi var igennem på kurset (som ellers var meget spændende, selvom det er svært stof).




Til frokost var der f.eks. en meget lækker buffet med sild, fiskeanretninger, pålæg, spændende salater og lækre lune retter hver dag. Jeg gik især efter noget med fisk, salater og lune retter.



Og så var der lækre oste med spændende tilbehør og små lækre dessert-godbidder.



Til middag første dag var der forret med jordskoksuppe og ising og kalvekød med forskellige lækre grønsagsting.



Anden dag var der svinemørbrad og svineskank med grønsager og til dessert noget chokolademousseagtig - uha, det smagte godt.

Om morgenen var der morgenmadsbuffet og om eftermiddagen forskellige kager. Det fik jeg så ikke lige taget billeder af, men lækkert var det. Efter den oplevelse kan jeg kun sige, at hvis du er så heldig, at du skal på kursus på HUSET i Middelfart, så kan du godt glæde dig. I øvrigt at det muligt at besøge restauranten som almindelig gæst hver torsdag.


søndag den 22. februar 2015

Kyllingefad med rodfrugter og appelsin

Sne og koldt vejr...

...men se, foråret er på vej :-)

Det skal fejres med en dejlig kyllingeret med rodfrugter.




Kyllingefad med rodfrugter og appelsin
(1 person 2 dage eller 2 personer 1 dag)
2-3 kyllingeoverlår
1 stort rødløg
100 g pastinak
150 g gulerødder
skal og saft af en halv appelsin
½-1 dl hønsebouillon
en håndfuld mandler
tørrede abrikoser
kanel
salt, peber

Brun kyllingelårene på en pande. Skræl rodfrugterne og skær dem i store tern. Skær rødløget over og derefter i skiver. Del skiverne i mindre stykker. Læg grønsagerne i et ildfast fad sammen med mandler og abrikoser klippet i mindre stykker. Bland hønsebouillon med kanel, appelsinskal og –saft. Vend det rundt med grønsagerne. Læg kyllingelårene oven på. Læg stanniol over og steg kyllingelårene ½ time i ovnen ved 200 grader. Tag staniolen af og lad fadet stå i ovnen endnu en halv time eller til kyllingelårene er gennemstegt. Serveres med salat og evt. ris.

fredag den 20. februar 2015

Eftermiddagstur i Odense

Når man har ferie...

...vil man som regel gerne lave noget, der giver en eller form for livskvalitet. Sådan startede min feriedag i går så ikke, da første punkt på dagsordenen var et besøg hos tandlægen. Det blev til en rodbehandling (uha), som jeg dog slap rimelig nemt over, da tandlægen erklærede tanden for død. Og dermed slap jeg for at rodbehandlingen kom til at gøre alt for ondt, hvilket jeg selvfølgelig er ret taknemlig for. Men bortset fra det, kan det vel ikke være godt, at ens tænder dør - eller hvad?


Jeg havde det altså helt fint bagefter og derfor syntes jeg, at der skulle ske et eller andet, når nu jeg havde ferie. Det blev en tur til Odense. Her startede jeg med at gå på café Cuckoo's Nest. En hyggelig café i centrum med plads til mange gæster. Jeg faldt for deres Deluxe burger. En dårlig burger kan være en trist affære, hvorimod en kvalitetsburger kan være en rigtig god oplevelse. Og denne burger var lækker. Meget sprød bolle, bøf med god smag og masser af bacon og ost. Syltede rødløg og andet godt som fyld og dertil håndskårne pommes frites og aioli - jo, det var sandelig godt.


Burgeren mættede ret meget, så bagefter var det tid til motion. På med vandrestøvlerne og så på tur langs Odense Å. Selv på en kedelig grå februardag som i dag (ikke som meget som et glimt af solen), er det dejligt at gå langs åen gennem byen.



At H. C. Andersen kommer fra denne by er svært at se bort fra. F.eks. faldt jeg over en meget fin legeplads inspireret af H. C. Andersens eventyr om Tommelise. De fineste sommerfugle lyste op ude i vandet og på selve legepladsen var der åkander og andre sjove ting. Der var dog ingen børn, men vejret var som sagt heller ikke godt.


Og hvad med denne "grimme ælling", der er meget tæt på at være forvandlet til en smuk svane.



I hel taget er der mange sjove ting at se, når man går langs Odense Å. Se f.eks. disse fine små huse.


Og noget andet sjovt på denne tur er, at åen og stien går lige igennem Odense Zoo. Det betyder at man pludselig kan stå ansigt til ansigt med tiger - heldigvis med et solidt hegn imellem. Tigeren fik jeg dog ikke set, i hel taget var der ikke mange dyr ude den dag.


Alt i alt var det en dejlig eftermiddag med gode oplevelser. Og selvom det ikke føltes spor forårsagtigt, så var der tegn på forår. Se bare disse sjove fyre, som var i fuld gang med at indtage åens bredder. Rød hestehov hedder de og de er for mig et sikkert tegn på forår.



onsdag den 18. februar 2015

Rødbedequinoadeller med kartoffelfad

Jeg har flere gange...

...haft opskrifter på bloggen med quinoa. Det kan være, at nogle af jer slet ikke kender quinoa, og derfor vil jeg nu fortælle lidt om dette korn. Faktisk er det slet ikke en kornsort, hvis man ser botanisk på det. Og det hører heller ikke til græsarterne. Planten hører i stedet til salturtfamilien - og hvad er så det for en familie? Ja faktisk findes både spinat, sølvbede, rødbede og sukkerroe i denne familie, så helt ukendt er den altså ikke.

Selve planten er etårig og den vokser i Andesbjergene, hvor den har været dyrket i mere end 5.000 år. Det er en sej fyr, der både kan vokse højt oppe i bjergene og som kan tåle både tørke, varme og kulde. Quinoa indeholder meget protein, masser af det hjertesunde fedt og en masse andre gode ting, så det er virkelig lidt af en powerplante. Quinoafrøene fås i forskellige farver - gul, sort, rød - og de kan købes i de fleste større supermarkeder samt helsekostbutikker.

Og så synes jeg også den smager godt. Især hvis den stadig er lidt sprød i det. I nedenstående opskrift er quinoaen brugt sammen med rødbeder til at lave nogle lækre kødfri frikadeller. Men de er også gode f.eks. i salat eller suppe. Se flere opskrifter med quinoa længere nede på siden.




Rødbedequionadeller med kartoffelfad
Quinoadeller:
(2 personer)
1 dl quinoa
150 g rødbede
150 g pastinak
½ fintsnittet rødløg
1 æg
salvie
timian
Kartoffelfad:
300 g kartofler, skrællet og skåret i tern
½ rødløg skåret i tern
olivenolie
3 cherrytomater
50 g fetaost
en håndfuld oliven
peber
Start med at koge quinoaen efter pakkens anvisning. Derefter koges kartoffel- og løgtern i 3 minutter i saltet vand. Afdryppes og vendes med olivenolie i et ildfast fad. Bages i ovnen ved 35 minutter. Når halvdelen af bagetiden er gået, vendes kartoflerne med tomater skåret i både, fetatern og oliven samt peber. Og fadet sættes tilbage i ovnen den resterende tid.
Mens kartoffelfadet står i ovnen laves røbedequinoadellerne. Kom quinoaen i en skål og riv rødbede og pastinak fint ned i skålen. Rør det sammen med ægget og krydr med salvie og timian samt salt og peber. Steg quinoadellerne på panden ca. 10 minutter til de er gennemstegt. 

Andre opskrifter med quinoa:
Karryblomkål med quinoa og skyrdip
Grillet salat med smag af sommer
Thaisuppe med quinoa og kylling


søndag den 15. februar 2015

Februar-minestrone

Nøj, hvor er det gråt, koldt og kedeligt...

...vejret altså. Og dog. I går gik jeg en tur sidst på eftermiddagen. En diset sol lagde et sløret solskin ud over landskabet og der var (næsten) helt stille. Rundt omkring i buskene lød forårsagtige fuglefløjt. Så, jo - foråret er på vej. Det ligger derude og venter på, at det bliver det rette tidspunkt. Jeg glæder mig.


Og mens vi venter, kan man jo altid hygge sig med en god varm, fyldig og farverig minestrone. Jeg kalder det en februar-minestrone, for den indeholder lige det jeg havde denne februardag. Minestrone er jo en dejlig alsidig suppe, man kan putte alle mulige ting i (næsten). Rodfrugter der ligger i køleskabet og ser kedelige ud er f.eks meget velegnede.



Februar-minestrone
(2 personer 1 dag eller 1 person 2 dage)
125 g kalkunbacon
2 forårsløg
olivenolie
½ l bouillon
1 dåse hakkede tomater
150 g kartofler
100 g gulerod
125 g rodselleri
75 g grønne bønner
½ dåse kidneybeans
1 bdt persille
Herbes de Provence
salt, peber
revet ost
Steg kalkunbacon på en pande til det er gennemstegt og sprødt. Det bliver knap så sprødt som almindelig bacon. Forårsløgene snittes fint og svitses 3-4 minutter i olivenolie i en gryde. Bouillon og dåsetomat tilsættes og koger op. Kartofler, gulerod og selleri skrælles og skæres i tern. Tilsættes til suppen, der nu skal stå og småsimre ca. 15 minutter. Derefter tilsættes grønne bønner snittet i mindre stykker sammen med kidneybeans og finthakket persille. Det hele koger op og suppen er klar til at servere, gerne med revet ost.


lørdag den 14. februar 2015

Wok med mørbrad, hvidkål og gulerod

Et hvidkålshoved er ikke ligefrem...

...den mest spændende grønsag. Kedeligt ser det ud, når det ligger der - en stor grov hvid klump. Men det skal man ikke lade sig narre af, for der faktisk mange gode ting at sige om hvidkål. Det er billigt og strækker langt. Det kan bruges til mange forskellige ting og det holder længe. Her har jeg brugt det i en wokret med mørbrad og gulerødder.



Wok med mørbrad, hvidkål og gulerod
(1 person)
150 g mørbrad skåret i tynde strimler
olivenolie
200 g fintsnittet hvidkål
1 stor gulerod skåret i skiver (evt. halve skiver)
½ rødløg i tynde strimler
ingefær, frisk og finthakket
chili, frisk og finthakket
1 stor teske soja
1 spsk chilisovs
1 stor teske honning
15 g mandler

Varm olien op i wokken og steg kødet 3-4 minutter. Tag kødet op og varm lidt mere olie. Svits løg og gulerødder, tilsæt derefter chili og ingefær sammen med hvidkål. Bland soja, chilisovs og honning og vend det med grønsager. Kom kødet tilbage i wokken og varm det hele igennem. Drys mandler over ved serveringen. Kan evt. serveres med ris.

Se andre opskrifter med hvidkål her:
Asiatisk kålsalat
Indisk hvidkålsgryde
Pølse-paprika-pande

torsdag den 12. februar 2015

Banankage med nougat

Så kommer opskriften...

...på den lækre banankage, jeg havde med til mine forældre i Kolding. Udgangspunktet var en rest nougat og nogle bananer, der trængte voldsomt til at blive brugt. Hvad kunne de bruges til? Tjaa...hvad med en banankage af en slags? Og sådan blev det.




Banankage med nougat
60 g smør
140 g rørsukker
2 æg
2½ banan
1 tsk vaniljesukker
75 g mel
1 tsk bagepulver
100 g nougat, skåret i små tern
25 g grofthakkede pecannødder
1 pakke mørk pålægschokolade
Smelt smørret på en pande. Pisk sukker og æg skummende og tilsæt smørret, når det er kølet af. Mos bananerne og rør dem i dejen sammen med en tsk vaniljesukker. Rør bagepulveret i hvedemelet og rør det i dejen. Til sidst røres nougat og hakkede pecannødder i. Kom dejen i en springform (jeg brugt en på 23 cm) og bag den ved 180 grader i 45 minutter til den er gennembagt. Tag kagen ud af ovnen og læg skiver af pålægschokolade på, mens den stadig er lun.

En flad, men lækker svampet banankage.

tirsdag den 10. februar 2015

Vintertur ved fjorden

I fredags...

...var jeg en tur i Kolding for at besøge mine forældre. Efter en dejlig frokost kørte vi ud til Kolding fjord for at gå en tur. Vejret var rigtig skønt, let diset sol og stadig så koldt, at der var is langt vandet.






Efter en dejlig tur tog vi hjem til eftermiddagskaffen. Jeg havde bagt en rigtig lækker banankage, som jeg havde taget med. Den får I opskriften på i mit næste oplæg.


Det var dog ikke kunne usunde ting på spisekortet. Se f.eks. denne dejlige anretning, min mor havde lavet til frokost.

Og til aftensmaden serverede min mor en dejlig ret med mørbrad og rodfrugter bagt i ovnen.


Og dertil den obligatoriske salat.


Det er jo herligt, at man kan have så friske forældre sidst i halvfjerdserne, der både kan gå ture og lave mad (ja, det sidste gælder altså kun min mor).

søndag den 8. februar 2015

Ovnfad med revne rodfrugter og oksefars

Opskriften i dag…

… er et eksperiment. Jeg havde lyst at prøve at lave noget med revne grønsager i lag med fars imellem. Og det kom der nedenstående ud af.

Der skal rives en del kartofler og selleri

Så er bunden lagt

Derefter laves fyld på panden

Færdigbagt...

...og klar til at spise

Ovnfad med revne rodfrugter og oksefars
(2 personer 2 dage eller 4 personer)
1 stort løg
2 stk. forårsløg
400 g oksefars
olivenolie
1-2 dl oksebouillon
salt,peber
timian
oregano
500 g kartofler
150 g rodselleri
3 æg
100 g ost
Løget skrælles og hakkes fint. Forårsløgene skylles og hakkes fint. Begge dele svitses i olivenolie. Når de er blevet bløde tilsættes oksefars og det hele svitses til farsen har taget farve. Bouillon tilsættes og det hele småsteger 10 minutter. Smages til med salt, peber, timian og oregano. Imens skrælles og rives kartofler og selleri groft. Æggene piskes i en skål og de revne grønsager vendes i. Krydr med salt og peber. Et ildfast fad smøres og der lægges et lag revne grønsager med æg i bunden. Derefter fyldes kødblanding på og den sidste halvdel af grønsagsblandingen kommes øverst. Bages i ovnen ved 200 grader i 45 minutter. Når der mangler ca. 15 minutter kommes den revne ost over og bager med det sidste kvarter. Serveres med dagens salat.


Note: 
Selvom jeg ikke er helt tilfreds med resultatet, er der i hvert fald noget at arbejde videre med. Bagetiden var måske lige i underkanten, kartofler er længe om at blive møre i en ovn. Der kunne måske også være lidt mere væde i retten, måske lidt fløde i kødblandingen – eller bare mere bouillon. Det er i hvert fald en fin måde at få brugt en rest rodfrugter.