tirsdag den 29. marts 2016

Bagte karamelliserede rodfrugter og bulgur med valnødder og edamamebønner

Åh nej, ikke rodfrugter igen! Og dog, de sidste (forhåbentlig) skal bruges inden de nye dejlige forårsgrønsager kommer. Jeg har masser af gange lavet ovnbagte rodfrugter på mange forskellige måder, men denne opskrift var faktisk rigtig lækker. Endnu en god opskrift jeg har fundet hos Kirsten Skaarup.  Bortset fra enkelte undtagelser har jeg fulgt opskriften.






Bagte karamelliserede rodfrugter og bulgur med valnødder og bønner
(2 personer)
500 g blandede rodfrugter (jeg brugte gulerødder, rødbeder, selleri og pastinak)
1½ spsk olie
1 spsk ahornsirup
salt
1½ dl fuldkornsbulgur
4 tørrede abrikoser
2-3 dl vand
75 g edamamebønner
15 g valnødder
frisk mynte
3 spsk tahin
3 spsk varmt vand
½ dl fløde
2 spsk olivenolie
1 spsk citronsaft
1 spsk chilisauce
2 spsk sesamfrø
Skræl grønsagerne. Skær dem  igennem til mindre, men ikke små stykker. Læg grønsagerne på en bageplade med bagepapir. Rør olie og sirup sammen i en skål og pensl grønsagerne med halvdelen af denne blanding. Drys lidt salt over. Bag grønsagerne ved 200 grader i 20 minutter. Vend grønsagerne, pensl dem igen og bag dem yderligere ca. 20 minutter.
Abrikoserne skæres i tern og kommes i en gryde sammen med bulgur og lidt salt. Vand tilsættes. Lad bulguren simre 10 minutter, hold øje med at den ikke koger tør. Tilsæt evt. mere vand. Sluk gryden og tilsæt edamamebønner, grofthakkede valnødder og grofthakket mynte.

Rør tahin med varmt vand, olie, chilisauce, fløde og citronsaft. Rist sesamfrøene på en varm pande. Drys halvdelen over dippet og den anden halvdel over grønsagerne.

søndag den 27. marts 2016

Lun salat med ovnbagt blomkål, kikærter, tomater og feta

Blomkål og kikærter - det er ikke særlig påskeagtigt. Til gengæld synes jeg, at de passer rigtig godt sammen. Her er de brugt i en enkel og lækker lun salat. Lige præcis det man kan have brug for, hvis man har været af sted til flere store påskefrokoster. Spis den i sig selv som et let måltid evt. med brød til eller server den som tilbehør til kød.



Lun salat med ovnbagt blomkål, kikærter, tomater og feta
(1 person)
150 g blomkål
100 g kikærter (fra dåse eller kogte)
olivenolie
hel spidskommen
½ lille løg, finthakket
1 tsk harissa
En håndfuld frisk koriander (bredbladet persille kan også bruges)
2 tomater
25 g fetaost
½ citron
Tænd ovnen på 175 grader. Del blomkålen i små buketter. Vend dem i olie, salt og spidskommen. Bag dem i ovnen på bagepapir i ca. 20 minutter. Tilføj kikærter og bag yderligere 10 minutter. Svits det finthakkede løg i olie til de bliver bløde. Rør harissa i sammen med ½ spsk vand. Vend blomkål og kikærter med løgblandingen samt tomater skåret i både. Kom grønsagerne i en skål. Riv korianderen i mindre stykker og bland den i grønsagerne. Pris citronsaft henover og smuldr med fetasalat. Så er salaten klar til servering.


torsdag den 24. marts 2016

Til påskebordet - æggemuffins med skinke, spinat og broccoli

Æggemuffins – ja det må da være relevant i forbindelse med påsken. Jeg lavede dem, da Datteren var på besøg i starten af ugen. Vi spiste dem som aftensmad med salat til. Men de vil også være rigtig gode på et påskefrokostbord eller til din morgenmad. Inspirationen kom fra en opskrift jeg så hos Spisestuen, men jeg lavede dog en lidt anden version.





 Æggemuffins med skinke, spinat og broccoli
(8 muffins)
1 pakke serranoskinke
4 æg
½ dl mælk
olivenolie
80 g afdryppet frossen spinat
150 g broccoli
75 g revet cheddarost
salt, peber

Start med at smøre 8 muffinsforme rigtig godt. Del skinkeskiverne i to på den lange led og brug dem til beklæde siderne i muffinsformene. Del broccolien i små stykker. Varm olien på en pande og svits spinaten til den bliver lun. Tilsæt broccolistykkerne og svits yderligere nogle minutter. Kom spinat-og broccoliblandingen i muffinsformene. Fordel derefter den revne ost i formene, pres forsigtig osten ned. Pisk æggene godt med mælk, salt og peber og hæld æggemassen over muffinsene. Bages ved 200 grader i ca. 20 minutter til de er gyldne og gennembagte. Skal de bruges til aftensmad, kan du servere brød og salat til.

Her er et par andre opskrifter på madmuffins:

lørdag den 19. marts 2016

Lækkert kartoffelfad med røget mørbrad og spinat

Røget mørbrad bruges ofte som pålæg. Men det kan også sagtens indgå i en middagsret. Har har jeg blandet mørbraden med kartofler og spinat i et ildfast fad, Sammen med æg og ost bliver det en lækker ovnret.





Kartoffelfad med spinat og røget mørbrad
(2 personer)
400 g kogte kartofler
150 g røget mørbrad
200 g frossen (og optøet) spinat
1 dl fløde
1-2 spsk flødeost (jeg havde en rest peberflødeost)
2 æg
50 g revet ost
salt, peber

Start med at skære kartoflerne i tern og læg dem i et smurt ildfast fad. Skær mørbraden i tern og kom mørbradternene oven på kartoflerne. Fordel den optøede spinat ud over. Pisk æg, fløde og flødeost sammen med salt og peber og hæld det over mørbraden og grønsagerne. Sæt fadet i ovnen og bag det ca. 30-40 minutter. Når der er gået ca. halvdelen af tiden, tages fadet ud og den revne ost drysses over. Derefter bages der videre 15-20 minutter. Serveres med dagens salat.

torsdag den 17. marts 2016

Boghvedegalette med rødbede, feta og karameliserede løg

En ”galette” er for mig en fransk madpandekage med boghvedemel, sådan som man kan få dem hos La Galette i København.
Men så faldt jeg over en opskrift på en boghvedegalette med rødbede hos emmamartiny.dk. Det viste sig at være en anden form for galette, som ikke er en pandekage. Det minder mere om en tærte, som ikke er bagt i en tærteform. I stedet bukker man noget af dejen ind over fyldet. Betegnelsen galette bruges åbenbart også om den slags tærter.
Nå, men uanset navnet var det en opskrift, jeg gerne ville prøve af.







Boghvedegalette med rødbede, feta og karameliserede rødløg
(3-4 personer)
200 g boghvedemel plus mel til udrulning
½ tsk salt
75 g smør
1 æg
2-3 spsk iskoldt vand
1 rødløg
1 spsk smør
1 spsk balsamicoeddike
1 tsk ahornsirup
en smule salt
1 æg
200 g fetaost
2 rødbeder (jeg brugte det meste af en temmelig stor rødbede)
frisk eller tørret timian
Bland boghvedemel og salt i en skål. Skær smørret i tern og smuldr det i melet, til det ligner havregryn. Pisk ægget sammen og tilsæt det til melet. Begynd nu at ælte dejen sammen og tilsæt vandet gradvist til dejen bliver smidig og blød. Der er ikke en nem dej at arbejde med, så fortvivl ikke, hvis den ikke bliver helt blød og smidig. Lad dejen hvile i køleskabet, mens du laver fyldet.
Smelt smørret på panden og skær rødløget i skiver. Lad skiverne stege ved middelvarme, indtil de begynder at blive brune. Tilsæt derefter balsamicoeddike og ahornsirup, mens du vender rundt i panden. Drys med salt og tag panden af varmen, når al væden er fordampet.
Pisk ægget sammen med 100 g feta og frisk eller tørret timian. Smag til med salt og peber. Skræl rødbederne og skær dem i tynde skiver. Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud til en cirkel på et stykke bagepapir. Dejen kan godt drille, men gør det så godt du kan. Smør ægge- og fetamassen ud over, men endelig ikke helt ud til kanten, der skal være en dejkant tilbage til at bukke om. Læg rødbedeskiverne ovenpå . Kom løgene over og smuldr den sidste feta over. Drys med timian. Så bukkes dejen op omkring fyldet. Det vigtigste er, at der ikke er huller, hvor fyldet kan løbe ud.
Bages ved 175 grader i 30-40 minutter.

Note: Smagen af boghvede er meget gennemtrængende og jeg ved ikke helt, hvor jeg meget, jeg bryder mig om den. Men man kan selvfølgelig også lave dejen med andre slags mel. Da det er en slags tærte, tror jeg hellere, at jeg vil lave en almindelig tærtedej i et tærtefad næste gang. 

mandag den 14. marts 2016

Lun salat med linser, rodselleri, æble og nødder

Denne salat er måske nok lidt efterårsagtig. Dels er den lun og dels er der selleri, æbler og nødder i, alt sammen hører noget der mere hører til efteråret end til foråret. Men forårsgrønsagerne er jo heller ikke rigtig kommet i gang endnu, så det er ok. Salaten kan både bruges som hovedret og som tilbehør.




Lun salat med linser, rodselleri, æble og nødder
(1 person som hovedret, 2 personer som tilbehør)
½ dl grønne linser
laurbærblad
bouillon
100 skrællet rodselleri
citronsaft
en lille håndfuld hasselnødder
½ æble
dressing:
olivenolie
sesamolie
lidt nøddebalsamico
æbleeddike
sennep
salt og peber
frisk citrontimian eller almindelig timian

Linserne koges i bouillon sammen med et laurbærblad i ca. 25 minutter. Den skrællede selleri skæres i lange tynde strimler. Strimlerne koges i 3 minutter i vand med lidt citronsaft i. derefter afdryppes de. Hasselnødderne ristes på panden til de får farve. Æblet skæres i tern. Ingredienserne til dressingen piskes sammen. Selleristængerne vendes med finthakket timian og lægges nederst på tallerken. Linserne hældes ovenpå. Dressingen dryppes over linserne. Øverst kommes æbletern og nødder. Kan spises som hovedret evt. med brød til eller som tilbehør til kød.

lørdag den 12. marts 2016

Myslibarer med peanutbutter og kokos

 Det har været en travl uge på arbejdet, ikke mindre end fire bogcaféer har jeg afholdt sammen med en kollega på forskellige biblioteker i mit område.

Men nu skulle der gerne være mere tid igen - både til at lave mad og skrive om mad. Og jeg starter i det søde hjørne.

Til daglig spiser jeg nogenlunde sundt, men jeg har også en sød tand der ind imellem kalder på noget sødt. Men det må også gerne være lidt sundt samtidig. Og så kan myslibarer måske være en løsning. De kan laves på mange måder og smages til med mange forskellige ting. Så det er vist noget, jeg skal prøve lidt mere af. Jeg startede med disse der er bl.a. er lavet med banan, peanutbutter og havregryn. Det lyder vist okay sundt. Opskriften har jeg fundet på okologi.dk  






Myslibarer med peanutbutter og kokos
(8-9 små)
1 banan
5 dadler
1 æg
1 spsk peanutbutter
25 g hakkede mandler
½ tsk stødt kanel
½ tsk stødt kardemomme
1½ dl havregryn
½ dl solsikkekerner
¼ dl kokosmel
et nip salt
chokolade og frysetørrede hindbær til pynt
Tænd ovnen på 200 grader. Blend bananer, dadler, æg og peanutbutter godt sammen. Bland de øvrige ingredienser sammen i en skål og rør de våde ingredienser i. Rør dejen godt sammen og fordel den i en form foret med bagepapir. Bag myslibarerne i ca. 25 minutter. Når de er kølet af skæres de i barer. Chokoladen smeltes og kommes på barerne og der drysses med frysetørrede hindbær. Sådan, så har du guf der ikke er alt for usundt.

Note: De smager udmærket og ikke alt for meget af banan. De blev ret fugtige, jeg kunne måske nok tænke mig nogle der var lidt mere hårde og sprøde. Men der er noget at tygge på, det kan jeg godt lide. Udmærket erstatning for kage.


tirsdag den 8. marts 2016

Karryris med porrer og pastinak

Porrer, karry og ris er tre ting der passer godt sammen. Det synes jeg i hvert fald. Her har de fået følgeskab af ingefær og pastinakker til en dejlig vinteragtig grønsagsret.





Karryris med porrer og pastinak
(2 personer)
1½ dl brune ris
sesamolie
karry
fintrevet frisk ingefær
1 porre
1 stor eller 2 almindelige pastinakker
1 spsk soyasauce
1 fed hvidløg
1-2 dl bouillon
en håndfuld cashewnødder
2-4 æg – kogt eller spejlæg

Start med at koge risene efter anvisningen på pakken. Rens porren og skær den i mindre stykker. Skræl pastinakken og skær den i små tern. Varm lidt olie på panden, rist karry og fintrevet ingefær heri. Tilsæt porrer og lad dem svitse fem minutter. Tilsæt pastinakker og lad dem svitse yderligere fem minutter. Vend grønsagerne med soya og presset hvidløg. Sæt grønsagerne til side. Når risene er kogt, ristes de i lidt olie en gryde. Grønsagerne tilsættes sammen med bouillon og det hele varmes igennem. Inden serveringen vendes cashewnødder i. Kogte æg eller spejlæg passer godt til.

søndag den 6. marts 2016

Farspostej med rodselleri,æbler og nødder

Der er flere gode ting ved postejer. Dels kan de laves af mange forskellige ting både med og uden kød og dels egner de sig fortrinligt som tilskud til madpakken – hvis man altså ikke får spist det hele. Denne postej er en god blanding af hakket kød, havregryn og grønt. En god måde at strække kødet og få brugt en rest selleri. Inspirationen til denne opskrift fandt jeg i  Politiken. Her kaldte de det en efterårspostej, men vejret er jo lidt efterårs- vinteragtigt i øjeblikket, så må maden vel også gerne være det.





Farspostej med rodselleri, æbler og nødder
(2 personer)
1 æg
½ dl havregryn
400 g oksefars
1 lille løg
60 g rodselleri
½ æble
40 g hasselnødder
rosmarin, frisk hvis du har det – ellers tørret
salt, peber

Start med at pisket æg med en gaffel. Tilsæt havregrynene så de kan stå i blød, mens du laver resten. Riv sellerien fint og æblet groft i en skål. Hak løget fint. Hak hasselnødderne groft og kom halvdelen i skålen sammen med det hakkede løg. Tilsæt farsen, æg og havregryn og rør det hele godt sammen. Hvis du bruger frisk rosmarin, hakkes det fint og ellers tilføjer du bare det tørre krydderi. Krydr med salt og peber. Kom farsen i et smurt ovnfastfad. Drys resten af nødderne samt lidt rosmarin ind over. Bages i ovnen ved 200 grader i 25 minutter. Serveres med salat og kartofler eller brød.

torsdag den 3. marts 2016

Fødselsdagsbuffet

Som jeg tidligere har nævnt, holdt vi fødselsdag for min far her i weekenden. 80 år blev han eller også var det 20, han har nemlig fødselsdag d. 29. februar og dermed kun "rigtig" fødselsdag hvert fjerde år.

Maden blev bestilt udefra hos Kjærs køkken fra Glamsbjerg på Fyn. Min far havde ønsket en buffet og vi fik masser af dejlig mad.

 Rimmet laks med akvavit, æble og fennikel - mums det var lækkert

 Røget svinemørbrad med æblesalat i hytteost og karryristede kikærter - også lækkert

 Grønsagspostej, bagt med æg og parmesanost - en lækker let grønsagspostej

 Blomkålscouscous med grønt, vinaigrette og ristede mandler - her var begejstringen knap så stor

 Sprød romainesalat med syltede rødløg, soltørret tomat, saltede peanuts
 - den var til gengæld rigtig god

 Der var to slags kød - langtidsstegt peberkrydret kalvetykkam - som I ser her sammen 
med kartofler og rødvinssauce. Både kød, sauce og kartofler var lækkert. Der blev også serveret Poulardbryst i flødesauce tilsmagt med lime og mynte. Jeg fik ikke taget et billede, men det var nu heller ikke så fotogen mad. Men det smagte godt.

Og desserten var chokolademousse - jeg har aldrig set chokolademousse blive serveret sådan her før. Det var en udemærket mousse, men lidt mere chokoladesmag havde ikke gjort noget efter min smag. Som tilbehør var der vaniljemarineret melon og ananas - også lækkert.

tirsdag den 1. marts 2016

Pandemad med hvidkål, quinoa og rød peberfrugt

Efter at familien i flere dage har fejret min fars 80 års fødselsdag med masser af god mad og hyggeligt samvær, er det atter blevet hverdag. Og dermed tid til mere enkel mad, hvilket jeg har det rigtig godt med. Jeg nyder at få en masse dejlig lækker mad andre har lavet, inklusiv mere kød end jeg plejer. Men det er altså også rart at vende tilbage til det mere enkle. Så her kommer en nem hverdagsret uden kød.




Lun kålpande med quinoa og rød peber
(1 person)
½ dl quinoa
150 g hvidkål
olivenolie
½ rød peberfrugt
en lille håndfuld oliven
1 stor tsk grøn pesto
salt, peber


Kog quinoaen efter anvisningen på pakken. Skær hvidkålen i tynde strimler, del dem evt. i to. Skær peberfrugten i tern. Svits hvidkålen i olivenolie i fem minutter, tilsæt pebertern og svits yderligere fem minutter. Vend pesto, salt og peber i kålen sammen med quinoa. Vend til sidst oliven i og varm det hele igennem. Ved serveringen rives lidt ost over.