søndag den 27. december 2015

Salat med rosenkål og appelsin

Der var masser af god og lækker mad i julen - foruden konfekt, kager og andre lækkerier. Men efter sådanne nogle dage trænger jeg rigtig meget til noget, der er friskt og enkelt. F.eks. en god salat som denne med rosenkål og appelsin. Så tænker du måske uha – rosenkål. Det kan da ikke smage godt. Men måske skulle du alligevel give denne salat en chance, før du for evigt lægger rosenkålen på hylden.


Rosenkålssalat med appelsin
(1 person)
180 g rosenkål – (120 renset vægt)
1 appelsin
25 g hasselnødder
lidt tranebær
hvidvinseddike
olivenolie
sennep
salt, peber

Skær lidt af bunden af rosenkålene og fjern de yderste blade på hver. Snit dem meget fint og kom dem i en skål. Del appelsinen i to. Den ene halvdel skrælles og skæres ud i små stykker. Halvdelen af den anden halvdel skæres ud på samme måde. Resten presses til appelsinjuice. Appelsinjuicen røres sammen med hvidvinseddike, olivenolie, lidt sennep samt salt og peber. Vend dressingen i de fintsnittede rosenkål sammen med tranebær og hasselnødder. Lad salaten trække mindst en time inden du serverer den. 

tirsdag den 22. december 2015

Julekonfekt 2015 2

Lige om lidt er det jul. Jeg har stadig en arbejdsdag i morgen, oven i købet en lang af slagsen. Men i morgen aften drager Datteren og jeg til Jylland for at holde jul. Så de næste dage kommer der ikke til at ske meget her på bloggen. Men inden juleferien kan jeg lige nå at give jer de to sidste opskrifter på årets konfekt.


Jeg ønsker alle læsere af bloggen en rigtig glædelig jul.


Citronstykker
250 g marcipan
1½ tsk revet citronskal
1 spsk flormelis
100 g hvid chokolade
½ dl mandelflager
lidt ekstra citronskal til drys
Skær marcipanen i mindre stykker og ælt det med flormelig. Form det til 14-20 kugler og tryk dem flade med håndfladerne, så de ligner tykke mønter. Tryk med gaffel i den ene side, så der kommer et fint mønster. Rist mandelflagerne på en tør pande til de har fået farve. Knus dem derefter groft. Hak og smelt den hvide chokolade over vandbad eller mikroovnen. Dyp marcipanstykkerne halvt i den hvide chokolade og drys med mandelflager og citronskal.
Opskriften har jeg fundet i et nummer af Alt for Damerne.


Appelsinnougatkugler
1 vasket økologisk appelsin
150 g marcipan
100 g nougat
100 g mørk chokolade
sesamfrø
Skær nougaten ud i små stykker, tril dem til små kugler og sæt dem i køleskabet en halv time. Riv skrællen på appelsinen. Pres den og rør et par skefulde af appelsinsaften i marcipanen. Ælt det sammen. Bliver marcipanen for fugtig kan evt. tilføjes noget flormelis. Del marcipanen i mindre stykker og kom et stykke marcipan omkring hver nougatkugle. Form marcipanen til kugler. Smelt chokoladen over vandbad eller i mikroovnen. Vend kuglerne først i chokolade og derefter i sesamfrø. Stil dem i køleskabet til chokoladen er stivnet.
Opskriften er min egen


mandag den 21. december 2015

Julekonfekt 2015 1

Kender I det? Man finder nogle fine opskrifter på lækker konfekt og hold da op, hvor ser det flot ud på billederne. Man følger nøje opskriften, men alligevel bliver ens egen konfekt sjældent så flot som på billederne. Nå, men det vigtigste er også, at det smager godt. Vi er jo ikke alle sammen en Mette Blomsterberg. I år lavede jeg fem forskellige slags konfekt, her får I opskriften på tre af dem.


Hindbærsnitter 
100 g hvid chokolade
100 g Odense marcipan med skovbær
50 g mandler
frysetørrede hindbær
Rist mandlerne i ovnen ved 180 grader i 15 minutter. Lad mandlerne afkøle. Skær marcipanen i tern. Smelt 75 g af den hvide chokolade over vandbad eller i mikroovnen. Rør det hele sammen og fordel det til et jævnt lag i en form. Lad det stå på køl i mindst 2 timer. Smelt de sidste 25 g chokolade og smør den udover marcipanmassen. Drys med frysetørrede hindbær. Når chokoladen er stivnet, skæres massen i små firkanter.
Inspirationen til hindbærsnitterne kommer fra  Odense Marcipan. Jeg ændrede dog på opskriften undervejs, da jeg kunne se, at de ikke blev som på billedet.

Marcipankonfekt med ingefær 
200 g marcipan
100 g nougat
12 g kandiseret ingefær
150 g mørk chokolade
kandiseret ingefær til pynt
Rul marcipanen ud i mellem 2 stykker bagepapir til et rektangel på ca. 10x24 cm. Kom tynde skiver af nougat på marcipanen (anvend evt. en ostehøvl). Hak den kandiserede ingefær fint og drys den på nougaten. Rul marcipanen sammen til en roulade og lad den lægge i køleskabet i mindst 25 minutter. Skær rouladen ud i små stykker på ca. 2 cm. Smelt chokoladen i vandbad eller mikroovnen. Dyp marcipanstykkerne i chokolade og læg dem på et ark bagepapir. Pynt hvert stykke med et stykke kandiseret ingefær.


Moccasnitter
110 g mørk chokolade
1 dl piskefløde
2 spsk portvin
200 g marcipan
1½ spsk stærk kaffe
25 g chokolade til pensling
50 g hakkede valnødder
Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Kom fløden i en gryde og bring den til kogepunktet. Tag gryden af varmen og hæld den varme fløde i chokoladen. Rør rundt til chokoladen er smeltet og tilsæt portvin. Sæt trøffelmassen i køleskabet til den er stivnet let og ligner nutella i konsistensen. Ælt marcipanen med stærk kaffe. Rul den ud i to ens firkanter af ½ cm tykkelse. Smør trøffelmassen på det ene stykker marcipan og læg det andet over. Sæt konfekten i køleskabet 25 minutter. Smelt chokoladen og pensl marcinpanstykket. Drys hakkede valnødder over og sæt igen i køleskabet til chokoladen er stivnet, Skæres derefter i firkanter.

Marcipankonfekt med ingefær og Moccasnitter har jeg fundet hos viskalspise

lørdag den 19. december 2015

Wok med kål, peberfrugt, gulerødder og små kødboller

I sidste kasse fra Aarstiderne var der noget kål, jeg ikke havde prøvet før. Det er vist en slags kinesisk kål - navnet kan jeg ikke lige huske. Den mindede mere om Savoykål end kinakål med sine mørke krøllede blade. Nå, men jeg valgte at bruge den i en wokret sammen med andre gode grønsager og dertil nogle små kødboller rullet i sesamfrø.






Wok med kål, peberfrugt, gulerødder og små kødboller med sesam
(2 personer)
200 g flæskefars
1 cm frisk ingefær, fintrevet
1 fed hvidløg, fitnhakket
½ æg
½ tsk rød karrypasta
salt, peber
sesamfrø
olivenolie
200 g fintsnittet hvidkål
60 g grofthakket kinesisk kål, spinat eller lignende bladgrønsag
½ rød peberfrugt skåret i strimler
1-2 gulerødder skåret i tynde stænger
2 forårsløg, hakket
vand
hoisinsauce

Start med kødbollerne. Rør farsen med ingefær, hvidløg, æg, karrypasta og salt og peber. Lad farsen hvile i køleskabet en halv time og gør imens grønsagerne klar. Kål skal snittes, peberfrugter og gulerødder skæres i tynde strimler. Løgene hakkes. Form farsen til små kugler, der vendes i semsamfrø. Varm olie op på panden og steg de små kødboller til de er gennemstegte, 10-15 minutter. Varm wokken op. Varm lidt olie i bunden og steg hvidkålen et par minutter. Tilsæt løg og gulerødder og steg yderlig et par minutter. Tilsæt peberfrugt og kinesisk kål/spinat eller hvad du nu bruger. Kom ½ dl vand i og tilføj til sidst hoisinsauce. Vend det hele godt rundt, hæld grønsagerne op i dybe skåle og læg kødbollerne øverst. Så er retten klar til servering.

onsdag den 16. december 2015

Afrikansk inspireret gryderet med græskar og kikærter

Suppe eller gryderet? Denne ikke særlig juleagtige opskrift ligger nok et sted midt imellem. Uanset om du spiser den som det ene eller det andet, så er den fuld af smag og konsistensen er dejlig rustik.

Opskriften stammer fra Hugh Fearny-Whittingstall’s bog ”Grøn hverdagsmad fra River Cottage”. Dog med visse ændringer tilpasset de råvarer, jeg nu havde.



Nordafrikansk gryderet med græskar og kikærter (min version)
(2 personer)
1 lille løg, skåret i terninger
olivenolie
1 fed hvidløg
1 stængel bladselleri, skåret i små tern
peber
stødt gurkemeje, stødt kanel og stødt ingefær efter smag
50 g røde linser
200 g kikærter på dåse
½ dåse hakkede tomater
en stor håndfuld persille
150 g Hokkaido græskar
3-5 dl bouillon
salt, peber
3-4 tørrede abrikoser

Varm olien op i en gryde og svits løgene til de bliver bløde og begynder at få farve. Tilsæt hvidløg, bladselleri, peber, gurkemeje, kanel og ingefær, dåsetomaterne og persille og lad det simre ved svag varme i 15 minutter. Hold øje med det ikke brænder på og tilføj evt. bouillon undervejs. Skræl græskaren og fjern kernerne. Skær græskarkødet ud i store tern. Kom det i gryden sammen med bouillon. Læg låg på og lad det simre 30 minutter. Krydr med salt og peber. Serveres i dybe tallerkener og spises med ske. Skær de tørrede abrikoser ud i små tern og drys dem over ved serveringen.

søndag den 13. december 2015

Chokolade biscotti

Småkager er ikke mit helt store nummer, hverken at spise eller bage. Men nu er det jo jul, så jeg syntes alligevel, at der skulle nogle småkager til. Valget faldt på biscotti, som er en af de typer småkager, jeg bedst kan lide. Jeg fandt en opskrift hos Valdemarsro, som jeg syntes så gode ud, og dem har jeg så afprøvet her.



Chokolade biscotti
125 g mel
80 g grofthakkede mandler
110 g sukker
½ tsk bagepulver
1 tsk vaniljepulver
1 tsk kanel
½ tsk tørret ingefær
½ tsk tørret kardemomme
1 knivspids peber
2 æg
½ tsk salt
50 g mørk chokolade, groft hakket

Bland vanillepulver med sukker i en skål. Bland derefter sukkeret med mel, bagepulver, kanel, ingefær, kardemomme, peber og salt. Tilsæt den hakkede chokolade og de hakkede mandler. Rør først det ene æg i og saml så dejen med det andet æg. Det bliver der en ret klistret dej ud af. Del dejen i to og form hver del til en aflang stang på et stykke bagepapir. Læg evt. et stykke bagepapir over og rul forsigtigt med en kagerulle, som sagt er dejen ret klistret. Bag de to stænger ved 200 grader i 15-20 minutter. Tag kagerne ud af ovnen og lad dem køle kort af, hvorefter de skæres ud diagonalt i tynde stænger på ca. 1 cm i bredde. Bag kagesnitterne ca. 10 minutter mere til de bliver faste og lidt hårde.

Note: Som nævnt blev min version af dejen temmelig klistert. Så næste gang vil jeg nok prøve en anden opskrift.


lørdag den 12. december 2015

Portobellosvampe fyldt med gode sager - oksefars, soltørrede tomater og gorgonzola

Portobellosvampe kan serveres med mange slags fyld. Sidst jeg lavede portobellosvampe, var det med kødløst fyld. Se opskriften her. Denne gang har jeg fyldt svampene med oksefars smagt til med soltørrede tomater og gorgonzola. Det blev til en dejlig middagsret, der passer godt til den mørke årstid.



Portobellosvampe med farsfyld
(2 personer)
4 portobellosvampe
200 g oksefars
1 lille løg
olivenolie
2 soltørrede tomater
50 g gorgonzola
salt, peber

Hak løget fint. Rens forsigtigt portobellosvampene, brug f.eks. en bagepensel. Fjern stokken fra svampene og grav forsigtigt lamellerne ud med en ske. Hak indmaden og stokken fra svampene. Svits løgene i lidt olie på panden. Tilsæt oksefarsen og svits den, til den har fået farve. Tilsæt de hakkede svampe sammen med finthakkede soltørrede tomater og svits til det hele er blevet varmet igennem og svampestykkerne er faldet sammen. Krydr med salt og peber. Læg svampene i et smurt fad med den åbne side opad. Fyld farsfyldet i svampene og top med gorgonzola. Bag svampene i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Serveres med dagens salat og evt. kartoffelbåde.

torsdag den 10. december 2015

Dejlig vintersalat med bagte rødder, pærer og bacon eller filet

Opdager du pludselig en masse rodfrugtrester i bunden af grønsagsskuffen, så fortvivl ikke. De kan f.eks. bruges til en dejlig salat. Du kan spise salaten som tilbehør til kød eller du kan spise den som hovedret suppleret med godt brød.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift, jeg havde fundet hos Arla. Den blev dog lidt anderledes i min version.



Bagte rødder med pærer
(2 personer)
600 g rodfrugter – jeg brugte gulerødder, persillerødder, selleri og jordskokker
olivenolie
salt, peber
75 g filet eller bacon i tern
1 håndfuld rucola
1 pære
25 g valnødder
50 g gorgonzola
A38
Skræl rodfrugterne og skær dem ud i grove tern. Vend dem med olie og læg dem på en bageplade med bagepapir. Krydr med salt og peber. Bag dem i ovnen ved 225 grader i 30 minutter. Rist bacon eller filettern på panden til de blive sprøde. Skyl rucolaen. Skær pæren i både og hak nødderne. Bland gorgonzola med A38 til en flydende dressing. Læg rucolaen på to tallerkener eller et fad. Vend de bagte rodfrugter med bacon eller filet og spred dem ud over rucolaen. Drys med pæretern og valnødder. Til sidst dryppes dressingen over. Spis kød eller brød til.



tirsdag den 8. december 2015

Ovnfad med blomkål, rejer og spinat

Sidst fik I opskriften på en blomkålssalat. Det var ikke hele blomkålshovedet, der blev brugt og måske har I tænkt, hvad skal vi nu gøre med resten af blomkålen? Der er hjælp på vej, for her kommer endnu en opskrift med blomkål. Denne gang er blomkålen bagt i ovnen med spinat og rejer. Let, lækker og sommerlig mad midt i den mørke tid.




Ovnfad med blomkål, rejer og spinat
(2 personer)
150 g blomkål, delt i buketter
100 g frossen spinat, optøet
100 g rejer
2 æg
1 dl A38 (skyr eller cremefraiche kan også bruges)
1 spsk hvedemel
1 spsk Persillade eller friske krydderurter
salt, peber

Blomkål og rejer fordeles i et smurt ildfast fad. Væden knuges ud af den optøede spinat. Æg og A38 piskes sammen i en skål. Spinat, Persillade, hvedemel, salt og peber kommes i og det hele piskes sammen til en tyk masse. Massen hældes over blomkål og rejer og det hele bages i ovnen en halv times tid ved 200 grader. Serveres sammen med dagens salat.

søndag den 6. december 2015

Lækker salat med blomkål, nødder og tørrede abrikoser

Blomkål kan også dukke op i kassen fra Aarstiderne i vinterhalvåret. Sammen med blomkålen kom også opskriften på en nem og dejlig salat og det er den, I får her.





Rå blomkålssalat med nødder og abrikoser
(2 personer)
250 g blomkål
3 tørrede abrikoser
25 g cashewnødder
½ æble
saft og skal af en halv citron
olivenolie
sennep
æbleeddike

Skyl blomkålen, afdryp den og skær den i fine flager. Skær de tørrede abrikoser i små tern. Rist nødderne på en tør pande. Tilsæt abrikoser, vend godt rundt og lad det hele blive lunt. Derefter hældes abrikoser og nødder over blomkålen. Skær æblet i små tern og vend dem med citronsaft, æbleeddike, sennep, olie, salt og peber. Vend æbledressingen med resten af salaten og så er den klar til servering. Jeg spise ovnstegt kyllingelår til.



fredag den 4. december 2015

Fad med auberginer, tomater, feta og hytteost

Her er en opskrift på en let lille grøntsagsret, der overhovedet ikke ligner julemad. Og det kan man måske godt trænge til, hvis man synes, at det bliver lidt for meget med julesul her i december måned.
Opskriften  har jeg fundet i Yotam Ottolenghis bog ”Plenty More”, som jeg har henvist til før. Jeg lavede lidt om på opskriften undervejs.



 Auberginefad med tomater, feta og hytteost (min version)
(1 person plus lidt til frokost)
1 lille aubergine (den jeg brugte var på 125 g)
olivenolie
3 blommetomater, skåret i tykke skiver på den lange led
40 g fetaost
1 dl hytteost
2 æg
frisk basilikum, grofthakket
salt, peber

Skær auberginen ud i skiver på ca. 2½ cm tykkelse. Pensl dem godt med olivenolie og læg dem på et stykke bagepapir på en bageplade. Drys dem med salt og peber og bag dem ved 210 grader i ca. 40 minutter til de er bløde og gyldne. Sæt ovntemperaturen ned på 170 grader. Pisk æg, hytteost og fetaost sammen i en skål til det bliver en tyk blanding. Krydr med peber og hakket basilikum. Smør et lille ildfast fad og sæt aubergineskiver og tomatskiver skiftevis på højkant (så vidt muligt). Hæld æggemassen i fadet og sæt fadet i ovnen. Den skal bage ca. 40 minutter. Serveres med dagens salat.

tirsdag den 1. december 2015

Lækker krydret suppe med kikærter og bulgur

Dagens suppe er lavet med udgangspunkt i en opskrift, jeg fandt i bogen ”Plenty more” af Yotam Ottolenghi. Opskriften er ikke helt magen til Yotams, da jeg både har undladt visse ingredienser og ændret på andre. Sådan at opskriften passede bedre til det, jeg nu havde på lager. Hvad jeg så ikke havde på lager den dag – fandt jeg ud af – var en ganske almindelig ting som løg. Så det måtte jeg undvære. Men jeg synes bestemt, at du skal putte løg i suppen, når du laver den. Så derfor skriver jeg løg ind i opskriften, selvom jeg måtte spise min suppe uden.


Suppe med kikærter og bulgur – min version
(2 personer)
1 lille løg skåret i tern
olivenolie
50 g kartoffel - skåret i tern
125 g gulerødder - skåret i skiver hvis de er små eller grove tern, hvis de er store
1 rød peberfrugt - skåret i tern
½-1 spsk harissa*
½ tsk stødt spidskommen
½ tsk stødt koriander
250 g kikærter – kogte eller fra dåse
8 dl grønsagsbouillon
50 g fuldkornsbulgur
salt, peber
Fetacreme:
50 g feta – brækket i mindre tern
2 spsk skyr
hakkede korianderblade eller mynteblade – hvis du har det
Start med at koge bulguren efter anvisningen på pakken. Sæt den til side, når den er kogt. Svits derefter løgtern i fem minutter, til de er klare. Tilsæt tern af kartoffel og gulerødder og steg yderligere i otte minutter ved lav varme. Tilsæt harissa, spidskommen og koriander og steg yderligere to minutter under omrøring. Hæld bouillonen over og bring det hele i kog. Tilsæt pebertern. Skru ned for varmen og lad suppen koge ca. 10 minutter.
Lav imens fetacremen. Kom alle ingredienser i en foodprocessor sammen med lidt salt. Kør maskinen til cremen er jævn og opbevar den i køleskabet til den skal bruges.
Når suppen er kogt igennem smages den til med salt og peber. Lige inden serveringen tilsættes bulgur, det hele varmes derefter igennem igen. Hæld suppen op i en skål og pynt med en skefuld fetacreme.

*Harissa:
For det meste er harissa en stærk krydret chilipasta. Min udgave var dog den tørre udgave, der kun består af krydderier.