søndag den 27. maj 2018

Wok med kål, kylling og bok choy samt nogle overvejelser om bloggens fremtid


Lige nu går jeg og overvejer, om jeg skal fortsætte med denne blog. Den få ikke særlig mange besøg og det er ikke fordi jeg har behov for, at det skal blive en meget populær blog med hundredvis af besøgende. Men der er jo sjovest, hvis der faktisk er nogen som læser den og som har glæde af de opskrifter, jeg skriver om. Så er der mon nogen derude, som gerne vil blive ved med at følge min blog?

I morgen skal jeg på en uges haveferie med min søster. Så holder jeg under alle omstændigheder en pause fra blogskriveriet. Så må vi se, hvad der sker, når jeg kommer tilbage.

Men nu til dagens opskrift som handler om rødkål. Hvad stiller man dog op med rødkål midt i en dejlig varm forårsperiode? Et rødkålshoved er jo ikke ligefrem det mest sommerlige man kan komme i tanker om, vel? Men nu var der altså et rødkålshoved med i kassen fra Aarstiderne, så noget skulle det jo bruges til.

Der var også en lille bok choy og jeg havde en rest kogt kylling. Det gav mig ideen til at lave en gang wok-mad. Og rødkål kan sagtens bruges til wok – også på en lun forårsdag. Toppet med mangotern og cashew-nødder, ja så blev det faktisk rigtig godt.




Wok med rødkål, bok choy, kylling og mango
(2 personer)
2-3 forårsløg
200 g rødkål
en lille bok choy
200 g kogt eller stegt kyllingekød
olivenolie
grøn karrypasta
1 dl bouillon
chilisauce
soya
½ mango
25 g cashewnødder
100 g nudler

Skyl forårsløgene og skær dem i tynde ringe. Snit rødkålen fint. Skyl bok choyen. Skær stængler og blade i tynde strimler. Skær mangoen i tern. Skær kyllingekødet i tern.

Varm lidt olie i wokken. Når den er varm, svitses forårsløgene et par minutter. Tilsæt 1-2 tsk karrypasta. Tilsæt så kålstrimler og bok choyens stængler sammen med kyllingekødet. Lad det hele svitse et par minutter og vend rundt.

Kog nudlerne efter anvisningen på pakken.

Tilsæt bladstrimler fra bok choy og varm det igennem. Smag bouillonen til med chilisauce og soya og vend det rundt i wokken.

Anret nudlerne i en dyb skål, kom grønsagsblandingen ovenpå og top med mangotern og cashewnødder. Så har du en lækker wokret, som slet ikke minder om jul trods rødkålen.

torsdag den 24. maj 2018

Lækker vegetarpizza med jordskokker og peberfrugt

I køleskabet stod et halvt glas grillede peberfrugter i olie, meget olie ja, men lækre. I grønsagsskuffen lå nogle lidt kedelige jordskokker. Hmm… hvad kunne det blive til? Og så lå der lige en gang hjemmelavet pizzadej i fryseren – jamen så skal det da være pizza!

Der var for resten også en rest hytteost, den måtte vel også kunne bruges til et eller andet….






Pizza med jordskokker og grillede peberfrugter
(2 personer)
Pizzadej til 2 personer (købt eller hjemmelavet)
100 g hytteost
150 jordskokker
100 g grillede peberfrugter i olie
salt, hvidløgspeber
50 g feta
frisk timian og rosmarin

Hytteost og et par stykker peberfrugt samt eventuelt lidt ekstra olie kommes i en minihakker. Kør til du får en cremet masse. Du kan også blende hytteost og peberfrugt sammen i en skål.

Rul pizzadejen tyndt ud og smør hytteostmassen over. Sæt ovnen på 250 grader.

Jordskokkerne skæres i meget tynde skiver, eventuelt med et mandolinjern. De kommes på pizzaen.

De grillede peberfrugter skæres i mindre stykker og kommes også på pizzaen. Smuldr derefter fetaost over og krydr med hvidløgspeber og eventuelt ekstra salt.

Skru ned for varmen i ovnen til 200 grader og bag pizzaen i 15-20 minutter. Inden serveringen drysses med friske hakkede krydderurter.

Dejlig anderledes pizza. Server den med dagens salat.

mandag den 21. maj 2018

God til grill: Sprød majroesalat med quinoa, majroer, radiser og æble

Majroer i maj, det må da være sagen. Majroer er rigtig gode i salater. De er dejligt sprøde og en anelse skarpe i smagen. Her blev det til en rigtig dejlig farverig salat med radiser, æble, forårsløg og quinoa. Salaten passer perfekt som tilbehør til kød, f.eks. en god grillet pølse.







Sprød salat med quinoa, majroer, radiser og æble
(2 personer)
½ dl quinoa
½ stor majroe
1 æble
100 g radiser
et par forårsløg
dressing:
æbleeddike
olivenolie
honning
salt, peber
persille

Start med at koge quinoaen efter anvisningen på pakken. Lad den køle af.

Hak persillen fint og pisk den sammen med de øvrige ingredienser til dressingen. Skær majroen ud i tynde stænger og vend dem i dressingen. Læg majroestængerne i bunden af et fad.

Skær radiserne i skiver og forårsløgene i tynde ringe. Skær æblet i tern. Bland radiser, forårsløg og æble sammen med quinoa og anret det oven på majroerne.

Værsgo – så har du en flot, lækker og sprød salat

fredag den 18. maj 2018

Lækker pastaret med jordskokker og chorizo

Jeg er jo ikke den store kødspiser, men jeg er heller ikke vegetar, da jeg godt kan lide at spise forskellige former for kød en gang imellem.

F.eks. er jeg ret begejstret for chorizo-pølse. Ikke for tit, for så kan det godt blive lidt for meget. Men en gang chorizo blandet i forskellige retter, ja faktisk ligesom man bruger bacon, det synes jeg er rigtig godt. Som i denne pastaret med tomater og jordskokker.





Pasta med chorizo, jordskokker og tomat
(2 personer)
2-3 forårsløg
olivenolie
50 g god chorizo
150 g jordskokker
100 g cherrytomater
parmesan eller lign. ost
pasta (frisk eller tørret)

Snit forårsløgene fint. Skær chorizopølsen i skiver og derefter hver skive i fire stykker.
Rens jordskokkerne grundigt, skær eventuelle knolde af og skær dem derefter i mundrette stykker
Skyl tomaterne og del dem i to.

Svits forårsløgene i lidt olie til de begynder at blive bløde. Tilsæt chorizopølsen, steg et par minutter og tilsæt derefter jordskokker. Krydr med salt og peber.Lad det simre på lav varme 5-10 minutter.

Kog pastaen imens.

Tilsæt tomatstykker og varm det hele igennem. Læg pastaen på to tallerkener og kom grønsagsblandingen over. Til sidst rives lidt god parmesan eller lign. ost over. Mums, det er lækkert.

mandag den 14. maj 2018

Frittata i forårshumør

Frittata er en dejlig let ret som passer fint en forårs- eller sommerdag. Den passer også rigtig fint til oprydning i køleskabet. Denne gang kunne køleskabet medvirke til en dejlig frittata med friske grønne asparges, radiser og squash. Det er skønt, når man kan bruge de forskellige forårsgrønsager, ikke mindst de nye grønne asparges er en dejlig spise.





Frittata med asparges, squash og radiser
(2 personer)
4 asparges
150 g squash
100 g radiser
3 forårsløg (som ikke kom med på billedet)
3 æg
1 dl cremefraiche
1 lille bdt. persille
salt, peber
olivenolie
50 g feta

Skyl alle grønsagerne. Knæk det nederste af aspargesene og skær dem i skiver. Skær squashen i skiver, del derefter hver skive i fire dele. Skær forårsløg og radiser i skiver.

Skyl persillen og hak den fint. Pisk æggene sammen med cremefraiche og tilføj persille, salt og peber. Varm olie på panden og hæld æggene udover, når panden er klar. Bland alle grønsager og fordel dem i æggemassen.

Steg frittataen ved middel varme til den får farve og ikke mere er flydende ovenpå. Læg et stort grydelåg over panden og vend frittataen rundt og lad den så stege færdig på den anden side. Lige efter du har vendt æggekagen rundt smuldres feta udover.

Server frittaten med en dagens salat og  brød.


lørdag den 12. maj 2018

Asparges med skinke og kylling - lækkert

Uhm, så er det aspargestid. Man kan ganske vist få asparges hele året, men det er nu, de er bedst og allerbedst er det, når man kan få nogle danske.

Her er en lækker lille sag, du kan lave med asparges, kylling og bacon eller skinke. De kan bruges som et let hovedmåltid med en god salat og godt brød til. De er også gode som en del af en buffet eller frokost. Jeg brugte nogle røde asparges, som jeg havde fået i kassen fra Aarstiderne. Men du kan også sagtens bruge grønne asparges.

Ideen har jeg fået fra denne video: Buzzfeedtasty (musikken er træls, men opskriften er god!)




Asparges med skinke og kylling 
Du skal bruge:
2-3 asparges pr. person
1-2 skiver serranoskinke eller bacon pr. person
2-3 lange strimler kyllingebryst pr. person
Marinade:
olivenolie
citron
hvidløgspeber
salt

Start med at lave kyllingestrimler. Skær nogle lidt brede strimler af kyllingebryst. Skær dem næsten igennem på langs, sådan at du får en lang strimmel, når du trækker i hver af de to ender. Se eventuelt den lille film fra Buzzfeedtasty, den viser lige præcis, hvordan man gør.

Pisk marinaden sammen, læg kyllingestrimlerne i og lad dem stå og trække til du har gjort skinke og asparges klar. Skær skinkestykkerne i tre-fire stykker på langs. Det er svært at lave nogle fine srimler, men gør det så godt du kan. Hvis du bruger bacon, skæres baconstykkerne igennem en gang på langs. 

Skyl aspargesene og lad dem tørre. Knæk det nederste af led af. Sno først  skinkestrimler om aspargesen (eller en baconstrimler hvis du foretrækker det) rundt om aspargesen, gerne så tæt som muligt. Derefter snor du forsigtigt kyllingestrimler om.

Læg aspargesene med kylling og skinke på bagepapir på en bageplade og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 10-15 minutter.

Det er en en rigtig lækker lille sag.

torsdag den 10. maj 2018

Spinatvafler med bønnesalsa

Man har efterhånden længe kunnet finde mange forskellige opskrifter på madvafler på nettet. Selvom de har set lækre ud, har jeg ikke tidligere kastet mig ud i at afprøve den ide. Men nu skulle den prøves. Og lad mig sige med det samme – de blev ikke som jeg havde ønsket. Men omvendt blev de heller ikke så dårlige, at jeg ikke vil vise dem frem.

Så har får I så mit første forsøg ud i kunsten at lave madvafler. Mit vaffeljern er ikke så stort og faktisk fandt jeg ud af, at det heller ikke varmede så godt. Måske var det derfor de ikke blev, som jeg synes, de skulle. Men heldigvis smagte de nu rigtig godt alligevel.





Spinatvafler med bønnesalsa
(2 personer – på mit lille vaffeljern blev det til 5 portioner)
Bønnesalsa:
½ dåse sorte bønner
1 avocado
100 g cherrytomater
lime
chili
spidskommen
Pandekager:
100 g optøet spinat
3 æg
1,5 dl havregryn
salt
1 spsk olivenolie
1 dl vand

Start med salsaen. Skær avocadoen i tern og cherrytomaterne i små stykker. Kom bønner, avocado og tomater i en skål. Tilføj limesaft, chili og spidskommen og vend det rundt – lidt forsigtigt. Sæt salsaen koldt, mens du bager vaflerne.

Knug væden ud af spinaten. Kom spinat, æg, havregryn, salt, olivenolie og vand i en blender og blend det hele godt.

Varm vaffeljernet og smør det med lidt olie på begge plader. Kom knap 1 dl dej på vaffeljernet og bag dem til de får farve og er gennembagt.

Server vaflerne med salsa og en salat.

tirsdag den 8. maj 2018

Enkel hverdagsret med rejer, spidskål og mango

Det er altid dejligt, når man kan få brugt sine rester i køleskabet til et godt måltid. Jeg havde spidskål, lidt kogte grønne linser, et stykke squash og lidt mynte samt nogle rejer i fryseren. Jeg købte en mango og en lime og så blev der en dejlig let ret ud af det.




Enkel hverdagsret med rejer, spidskål og mango
(1 person)
75 g rejer
olivenolie
100 g spidskål
50 g kogte grønne linser
75 g squash
mynte
mango
lime
soya

Lad rejerne tø op.

Snit spidskålen fint og skær den i mindre stykker. Skær squashen i skiver og del skiverne i fire stykker.

Svits kålen i lidt olie på panden, til den begynder at falde sammen. Tilsæt squashstykker, linser og rejer og varm det hele igennem. Smag til med soya og limesaft og finthakket mynte.
Skær mango i tern og server rejekålen med mangotern som topping.


fredag den 4. maj 2018

Majroebiks med linser og spejlæg

Majroer er ikke noget jeg har brugt så tit, men i sidste kasse fra Aarstiderne var der et par majroer. Hvilket passer mig fint, da jeg synes at majroer er gode grønsager, som giver en god afveksling. Jeg kan lide dem både rå og tilberedt.

Her er de brugt sammen med majs, radiser og grønne linser. Serveret sammen med et spejlæg, blev det til en slags alternativ biksemad.




Majroebiks med linser og spejlæg
(1 person)
½ dl grønne linser
150 majroe
bouillon
50 g majs
5-6 radiser
1 æg
salt, peber
dressing:
æbleeddike
sennep
olivenolie
honning
salt

Kog linserne efter anvisningen på pakken.

Skræl majroen og skær den i store tern. Del radiserne i 4 dele. Pisk ingredienserne til dressingen sammen.

Når linserne er ved at være kogt, kommes en halv deciliter bouillon på panden. Når det koger, kommes majroeternene på. Lad dem simre et par minutter og hæld så eventuelt overskydende bouillon fra. Steg ægget som spejlæg.

Kom lidt olie på panden og svits majroetern og radiser et par minutter. Tilsæt majs og kogte grønne linser samt salt og peber og varm det hele igennem.

Anret grønsagerne på en tallerken, dryp dressingen over og klip gerne lidt friske krydderurter over. Serveres med spejlæg og eventuelt brød.

tirsdag den 1. maj 2018

Fyldt pasta med asparges og gulerødder

Røde asparges – det har jeg ikke set før! Men sådan nogle var der i min kasse fra Aarstiderne. Jeg elsker asparges og om de er røde eller grønne er lige meget - begge slags smager godt. Til gengæld er jeg ikke så vild med de hvide asparges. Nu hvor jeg tænker over det, er det måske i virkeligheden fordi jeg ikke rigtig har smagt friske hvide asparges anrettet på en lækker måde. Det må jeg da vist se at få prøvet en dag.





Fyldt pasta med asparges og gulerødder
(2 personer)
200 g asparges (røde eller grønne)
150 g gulerod
2 små eller 1 stort rødløg
olivenolie
1-½ dl fløde (jeg brugte kaffefløde)
1 stor teske sennep
salt, peber
1 pakke fyldte pasta (jeg brugte nogle som hed Bigusto, hvor der bl.a. var asparges i fyldet)

Knæk det nederste led af aspargesene og skyl dem. Skær dem i små skiver. Skræl rødløget og skær det i tynde ringe. Skræl guleroden og skær den i skiver.

Sæt vand over til kogning af den fyldte pasta og kog dem efter anvisningen på pakken.
Svits rødløgene i olie til de bliver bløde. Tilsæt skiver af gulerødder og lad dem svitse nogle minutter. Tilsæt derefter aspargesstykker og lad det hele svitse et par minutter til. Kom sennep i fløden og tilsæt det til grønsagerne sammen med salt og peber. Varm det igennem.

Læg de kogte pasta i et fad, kom grønsager og sauce over og server retten sammen med salat og evt. brød.