lørdag den 30. april 2016

Ravioli med græskar, bacon og pesto

For mig hører græskar mest efteråret til, tænk bare på Halloween. Men i kasserne fra Aarstiderne er der blevet ved med at dukke græskar op hele vinteren, ja selv nu er de med. Ikke at der gør noget, jeg kan godt lide græskar og de har mange anvendelsesmuligheder uanset om det er hokkaido, butternutsquash eller andre slags. 

Dagens opskrift fulgte med græskarret i en af kasserne fra Aarstiderne. Den så spændende ud, så den måtte jeg prøve. Jeg ændrede dog noget ved den oprindelige opskrift undervej.





Ravioli med græskar, bacon og pesto
(2 personer)
150 g bacon
½ græskar
1 rødløg
½ squash
½ citron, saft og skal
hvidløg
½ glas grøn pesto
1 pakke ravioli, jeg brugte en med spinat og ost
olivenolie, salt, peber
persille

Start med at stege baconternene på panden til de bliver sprøde og gyldne. Imens hakkes løget fint og græskarret skæres i mindre tern. Den almindelige squash skæres ligeledes i tern. Når baconternene er færdigstegt, lægges de på et stykke køkkenrulle. Tør panden af med køkkenrulle, tilsæt lidt olivenolie og steg græskar-ternene møre. Tilsæt rødløg og lad det svitse fem minutter. Tilsæt de grønne squashtern og lad dem svitse yderligere et par minutter. Tilsæt finthakket hvidløg, citronskal og citronsaft. Smag til med salt og peber. Kog ravioliene efter anvisningen på pakken. Bland bacon i grønsagerne sammen med pesto. Server grønsager- og baconmiks til ravioliene og server resten af pestoen til.  Drys evt. med hakket persille.

Note:
Det blev en ret lækker ret, synes jeg. Græskar og bacon klæder hinanden rigtig godt.

onsdag den 27. april 2016

Cremet græskarsalat

Dagens lækre salat har jeg fundet i Maria Engbjergs bog ”Geniale Grøntsager fra Vanløse Blues”. Endnu en ny kogebog med masser af lækre opskrifter med mange grønsager. Dem kan jeg ikke få for mange af! Jeg spiste røget makrel til salaten, det passede fint sammen.




Cremet græskarsalat (min version)
(1 person)
150 g græskar
100 g blomkål
50 g squash
saften af en halv appelsin
1 bdt persille
stødt koriander
stødt spidskommen
en lille håndfuld saltede jordnødder
olivenolie
salt, peber
Fjern kernerne i græskarret og skræl det. Skær græskarkødet ud i små tern. Vend 2/3 med olie og salt og læg dem på en bageplade. Læg den sidste tredjedel græskartern på en anden bageplade. Sæt begge plader i ovnen, den største portion øverst. Bag begge plader ved 200 grader i 20 minutter. Derefter tages den øverste plade ud og den nederste plade bages endnu 15 minutter.
Kom den lille portion græskar i en skål sammen med appelsinsaft, spidskommen, koriander, salt og peber. Blend det hele til en fin pure.
Del blomkålen i buketter og skær dem i mindre stykker. Skær squashen i tynde skiver. Vend blomkål og squash med græskarpureen. Anret derefter salaten med bagte græskartern, hakket persille og jordnødder.

søndag den 24. april 2016

Farverig grønsagsret - curry med aubergine, tomat og spinat

Jeg er ret vild med farverige krydrede retter med grønsager som nedenstående opskrift. Det er ikke det store mættende måltid, så spis enten godt med brød til, server ris til eller brug retten sammen med andre småretter.





Curry med aubergine, tomat og spinat
(2 personer)
1 aubergine
1 lille løg
olivenolie
hvidløg
chili
1 dåse tomater
spidskommen
stødt koriander
gurkemeje
kanel
1 bakke spinat (100 g)

Start med at skære auberginen over på tværs. Prik huller i de to stykker med en gaffel og bag dem i ovnen ved 225 grader i 30-45 minutter. Hak løget fint, hak hvidløg og chili meget fint. Svits løgene i olie ved svag varme i ca. 10 minutter. Tilsæt chili og hvidløg og varm det hele igennem. Tilsæt dåsetomater samt de øvrige krydderier og lade tomatsaucen simre i 15 minutter. Tag auberginestykkerne ud af ovnen, når de er færdigbagte og hak dem groft. Tilsættes til tomatsaucen sammen med spinat. Lad curryen simre fem minutter til, indtil spinaten er faldet sammen. Smag den til og server den med fladbrød eller ris for et mere mættende måltid.

Andre curry-opskrifter jeg har lavet:

tirsdag den 19. april 2016

Dejlig salat med jordskokker og appelsin

Jeg faldt over en lækker salat med jordskokker i Alt for Damerne. Ud fra den lavede jeg min egen version med appelsin i stedet for æble. Og resultatet blev både smukt at se på og så smagte det også godt.



Salat med jordskokker og appelsin
(1 person)
olivenolie
Dijonsennep
honning
salt og peber
3 jordskokker
1 appelsin
½ bdt persille
hasselnødder 
granatæble til pynt 

Start med at piske dressingen sammen af olivenolie, sennep, honning, salt og peber. Skrub og rens jordskokkerne godt. Skær dem i tynde skiver og vend dem i dressingen. Skræl appelsinen og skær appelsinkødet i små stykker. Rist hasselnødderne på en pande et par minutter og afkøl dem Vend dem i salaten sammen med appelsintern. Hak persillen fint og vend den i salaten sammen med granatæblekerner. Så er salaten klar til servering.

søndag den 17. april 2016

Hurtig og nem hverdagsret med rodselleri i flødeostesauce

Nogle gange kan det enkle gå hen og blive det bedste. Dagens ret, hvis hovedingredienser er rodselleri og flødeost samt løg og ikke meget andet, gik hen og bliver en rigtig lækker ret. I hvert fald hvis man kan lide selleri. Brug den som kødløs hovedret med en god salat og evt. brød til. Eller brug den som tilbehør til kød eller fisk. 




Enkel hverdagsret med rodselleri i flødeostesauce
(1 person)
olivenolie
2-3 finthakkede forårsløg
150 g groftrevet rodselleri
1½ dl bouillon
2 spsk flødeost med urter
citronsaft
salt, peber
en lille håndfuld grofthakkede mandler

Varm olien i en gryde. Svits forårsløgene til de bliver bløde. Tilsæt den revne selleri og svits yderlige 3-4 minutter. Tilsæt bouillon og lad det koge op. Tilsæt flødeost og lad det simre 5 minutter. Smag til med salt, peber og citronsaft. Serveres med et drys af mandler. Og et drys persille ville også have været rigtig lækkert, men det havde jeg ikke lige på lager.

torsdag den 14. april 2016

Lækker citronlimekage med hvid chokolade og marcipan

Selvfølgelig skulle der også kage på bordet, da jeg sidste søndag holdt fødselsdag for mine veninder. Hos Odense marcipan  fandt jeg opskriften på en rigtig lækker limekage, der dog i mit tilfælde gik hen og blev til en rigtig lækker citronlimekage, da jeg ikke kunne få fat i økologiske limefrugter. Faktisk er det næsten mere konfekt end kage. Mums, den blev god.






Citronkage med hvid chokolade og marcipan
(8 personer)
250 g smør
1 citron
1 lime
200 g hvid chokolade
100 g marcipan
4 æg
2 dl sukker
2 spsk hvedemel
Mascarponecreme:
1 dl piskefløde
1 tsk vaniljesukker
200 g blåbær

Beklæd en stor springform med bagepapir. Smør evt. papiret med lidt smør. Smelt de 250 g smør ved middel varme. Riv skallen af den økologiske citron. Pres saften af såvel citron som limefrugt. Rør citronskal- og saft samt limesaft i det smeltede smør. Hak chokoladen groft og riv marcipanen fint. Bland de to dele i en skål. Hæld smørblandinge ad to omgange i smørblandingen, mens der røres. Rør det hele sammen til en ensartet masse. Pisk æg og sukker skummende og rør det i smør-chokoladeblandingen. Tilsæt hvedemel og rør det hele godt sammen. Fyld dejen i bageformen og bag kagen midt i ovnen ved 200 grader i ca. 50 minutter. Begynder den at blive for mørk, lægger du stanniol over. Køl kagen i formen og stil den i køleskabet, evt. til næste dag. Til mascarponecremen piskes mascarpone, sukker, vaniljesukker og fløde sammen i en skål til en luftig creme. Serveres til kagen sammen med blåbær.

Note: Meget lækker fedtet kage med dejlig frisk smag af citron

tirsdag den 12. april 2016

Kåltaco med pulled chicken og syltede løg

I sidste uge havde jeg fødselsdag og i den anledning, havde jeg inviteret mine gode veninder til frokost søndag. Jeg serverede bl.a. kåltaco for dem og det var en succes. Man har længe kunnet finde opskrifter på kåltaco og/eller kålwraps rundt omkring på nettet og andre steder, men det var ikke noget, jeg rigtig havde fået prøvet af. Men nu skulle det være.
Jeg fandt en spændende opskrift på kåltaco med kylling, som Louisa Lorang har lavet for Alt for Damerne. Jeg lavede dog lidt ændringer undervejs. Bl.a. lavede jeg pulled chicken (inspireret af denne opskrift ) som en del af fyldet. Det var også nyt for mig.



Kåltaco med pulled chicken og syltede løg
(8 stk)
Pulled kylling
4-5 kyllingebryster
Marinade:
saft af 1 lime
4 spsk olivenolie
1 tsk ahornsirup
2 spsk hot tacosauce
stødt chili
hvidløgspulver
Syltede løg
2 rødløg
1½ dl eddike
1 dl sukker
8 kålblade – jeg brugte savoykål
2 avocadoer
creme fraiche 18%
5-6 radiser
tacosauce (færdiglavet)

Man starter selvfølgelig med kyllingen, da det er noget som tager tid. Alle ingredienserne til marinaden piskes sammen. Kyllingebrysterne lægges ovenpå på et stykke sølvpapir i bunden af et ildfast fad. Marinaden fordeles ud over kyllingebrysterne. Sølvpapiret pakkes tæt sammen om kyllingestykkerne og så skal det stå i køleskabet et par timer eller til næste dag. Kyllingen sættes i ovnen ved 150 grader i 15 minutter, så skrues der ned til 110 grader og derefter skal kyllingebrysterne stå i ovnen i tre timer. Efter de tre timer kan kødet trækkes fra hinanden med en gaffel.

Så er det de syltede løg, der skal laves. Også gerne aftenen før. Skær løgene ud i strimler. Varm eddike og sukker i en lille gryde til sukkeret er smeltet. Kom løgene i den varme lage og sluk. Lad dem trække mindst 30 minutter eller til næste dag.

Skil forsigtigt kålbladene fra stokken og find de 8 pæneste. De skal være buede som små skåle. Skyl dem og tør dem forsigtigt. Fordel tacosauce, cremefraiche, syltede rødløg, radiser i skiver og avocado i skiver i forskellige skåle og sæt dem på bordet. Læg et kålblad som en lille skål på hver tallerken. Kom kyllingekød i hver kålskål og server for gæsterne. Så kan de selv komme topping på efter eget ønske.


Note: Kåltacoen var rigtig lækker. Savoykålen kunne være en smule sej, man kan evt. undlade at spise det sejeste af kålbladet. Smagssammensætningen var rigtig god med det stærke, det syrlige og det bitre. Til gengæld synes jeg ikke, at kyllingekødet vandt særlig meget ved at blive ovnstegt så længe. Måske brugte jeg for lidt marinade, måske havde jeg ikke fået lukket kødet nok inde. Smagen var sådan set okay, men kødet var tørt. Så kan man lige så godt bare stege  kyllingestykkerne på panden.

fredag den 8. april 2016

Lækker opskrift med ovnbagte jordskokker, æbler, rødbeder og quinoa

Jeg havde set en opskrift med jordskokker og æbler og en anden med rødbeder, som jeg godt kunne tænke mig at prøve af. Da ingen af opskrifterne i sig selv udgjorde et måltid, kombinerede jeg dem og tilsatte en gang quinoa og vupti, så var der lige en ny grøntsagsret. Rødbedeopskriften havde jeg set hos Aarstiderne og opskriften med jordskokker havde jeg fundet i Alt for Damerne.




Ovnbagte jordskokker med æbler, rødbeder og quinoa
(2 personer)
300 g jordskokker
salt
olivenolie
1 æble
½ citron
200 g små rødbeder
½ spsk friskrevet ingefær
1 spsk sukker
æbleeddike
1 dl quinoa
Jordskokkerne skrubbes godt og skæres i halve eller kvarte. Vendes med olivenolie og salt og bages i ovnen ved 200 grader i 40-45 minutter. Æblet og den halve citron skæres i både. Når jordskokkerne har været i ovnen 40-45 minutter, lægges æblebåde og citronbåde ned til jordskokkerne. Pres lidt citronsaft udover og bag videre i 10-15 minutter. 
Rødbederne skrælles og skæres i små tern. Quinoaen skylles godt og koges efter anvisningen på pakken. Rødbeder og ingefær kommes i en gryde og ristes et par minutter ved god varme i lidt olie. Tilsæt sukker og lad rødbederne karamellisere i sukkeret (uden at de brænder på). Tilsæt en smule eddike og lidt vand og glaser rødbederne et par minutter, til væsken næsten er fordampet. Server quinoa, jordskokblanding og rødbeder i en skål sammen med dagens salat.

Note: Det blev en god blanding af to forskellige opskrifter. Især den ovnbagte jordskokker var rigtig lækre. Jeg er ellers ikke specielt vild med jordskokker, kan bedst lide dem rå. Men efter en tur i ovnen var jordskokker blevet rigtig gode, bløde og med en rigtig god smag.

onsdag den 6. april 2016

Fødselsdagsbesøg på persisk restaurant

I går havde jeg fødselsdag. Det var jo en almindelig hverdag, hvor jeg skulle på arbejde. Men jeg havde heldigvis tidligt fri, så om eftermiddagen tog jeg en tur til Odense og gik lidt rundt i byen. Ikke at der var så meget ved det, for det regnede.
Sidst på eftermiddagen mødtes jeg med en god kollega: Vi gik en tur i Bazar Fyn og kiggede på spændende og eksotiske madvarer. Og bagefter spiste vi - meget passende - på den persiske restaurant SMASK

Her fik vi en meget lækker buffet med mange spændende og lækre retter. Der var gryderetter med dejlig mørt kalvekød blandet sammen med linser eller bønner og andet godt. Der var lækre kødboller. Der var kylling i karry, der var auberginemos. Som tilbehør var der bl.a. safranris og forskellige salater, jeg kan især anbefale den med agurker, tomater, løg, limejuice og mynte.

Personalet var meget venlige og hjælpsomme, så man fik en rigtig god betjening.

Så kommer du til Odense og har du lyst til en lidt anderledes og eksotisk buffet, så kan jeg anbefale SMASK.




søndag den 3. april 2016

Lidt mere sunde appelsinmuffins med chokolade

Nogle gange synes jeg, at det bliver ret overdrevet det der med ”sunde” kager  - uden mel, uden sukker osv. På den anden side set, vil jeg også gerne selv lave lidt sundere kager. Så jeg prøver nok egentlig at finde et sted midt imellem - og så i øvrigt undlade at spise kage alt for tit.

Da jeg skulle lave disse appelsinmuffins, prøvede jeg at lave lidt ændringer i den mere sunde retning. Små ændringer, måske. Men lidt har vel også ret. Den oprindelige opskrift fandt jeg hos Foodlicious (som jeg gerne ville have linket til, men linket virker ikke). Her er noget af smørret skiftet ud med A38, der er kommet groft mel i sammen med hvedemelet, jeg har kommet mindre sukker i og mindre chokolade. Til gengæld har jeg tilføjet nogle friske dadler.






Appelsinmuffins med chokolade
(12 små)
100 g smør
2 æg
½ dl saft samt skal fra en økologisk appelsin
100 g sukker
1 dl A38
100 g hvedemel
50 fuldkornsspeltmel
1 tsk bagepulver
1 tsk stødt kanel
50 g friske dadler
50 g mørk chokolade

Start med at smelte smørret i en gryde. Mens det smelter,røres dejen sammen. Pisk æggene med sukker til en skummende masse. Pisk A38 og appelsinskal i. Bland de to slags mel, bagepulver og kanel i en skål. Sigt det ned i æggemassen under omrøring. Kom appelsinsaft i og tilsæt det smeltede smør, mens der røres i dejen. Hak chokolade og dadler groft og rør dem i. Smør en muffinsform rigtig godt, brug evt. smør fra gryden/panden hvor du har smeltet smør. Fordel dejen i hullerne. Bag kagerne ved 175 grader i 15-20 minutter. Der var - efter min mening - absolut ingen grund til at komme glasur på.

Note: Jeg synes selv, at det blev nogle rigtig lækre appelsinmuffins. Tunge på den gode måde, lækre og med masser af god smag.

fredag den 1. april 2016

Mexicansk kødtærte

Camilla Thelin fra bloggen www.smagpaamaden.dk har skrevet en kogebog, som hedder ”Grøn og skønt” Og der er rigtig mange både grønne og skønne opskrifter i. Den opskrift, som jeg fik prøvet af her, er dog en af de mindre grønne. Det er opskriften på en mexicansk tærte og det er en af de tærter uden dej, hvor det er kødet, der udgør tærtebunden. Nedenstående får I min version.





Mexicansk kødtærte  (min version)                    
(4 personer)
300 g oksefars
½ tsk røget paprika
1 knsp spidskommen
½ squash
1 æg
salt, peber
2 gulerødder
3 æg
2 spsk hytteost
2 spsk stærk salsa fra glas
salt, peber
50 g revet ost
Rør oksefarsen med salt og peber. Riv squashen groft og rør det i farsen. Tilsæt æg og rør det til en sammenhængende fars. Lad farsen hvile i 15 minutter. Fordel farsen i et smurt tærtefad og bag farsbunden ved 180 grader i 10 minutter. Evt. væde hældes fra.
Riv gulerødderne fint. Pisk æg, hytteost, salsa, salt og peber sammen i en skål. Fordel æggemassen over den bagte kødbund. Drys revet ost over og bag 10-15 minutter, til æggemassen er stivnet.
Serveres med guacamole og salat.

Note: En udmærket farstærte. Min version kunne dog godt have lidt mere smag, så næste gang må jeg skrue yderligere op for krydderierne.

Jeg har før lavet tærte med en kødbund, nemlig denne: