søndag den 14. december 2014

Grønkålssalat og boganmeldelse

Dagen efter julefrokosten...

... skulle aftensmaden bare være noget nemt og let. Et kig i køleskabet pegede i retning af en grønkålssalat. Så sådan en fik jeg lavet med nedenstående ingredienser.

Grønkålssalat med nødder og frugt
grønkål
hasselnødder
ræddike
tranebær
mandarin
Grønkålen snittes fint. Nødderne ristes på panden 5-10 minutter. De skal ikke blive mørke, men må gerne tabe skindet. Resten kan man gnide af i et vidskestykke. Ræddiken skrælles og skæres i små tern. Mandarinen pilles, deles i både, der skæres over i to halvdele. Alle ingredienserne blandes sammen. En dressing røres sammen af olivenolie, balsamico, lidt honning, salt og peber. Vend dressingen med salat og så er den klar.

Aftenens tallerken kom herefter til at bestå af: grønkålssalat, hellefisk, Manchego ost og lidt flute (som blev dyppet i noget af den gode olie fra Madrid). Dejlig enkel mad.

Det er længe siden I har fået en boganmeldelse. Så her kommer der en:

Huset Longbourn af Jo Faber.
Læs mere om bogen her

Historien om den unge tjenestepige Sarah er guf for fans ad Downton Abbey og læsere, der kan lide at læse om livet blandt herskab og tjenestefolk. Og ikke mindst for Jane Austen-fans, da bogen foregår hos familien Bennet kendt fra Jane Austens roman "Stolthed og fordom".
Hos Jane Austen får vi historien om Elizabeth, hendes søstre og deres forældre fortalt fra herskabets side. Men hvordan var det egentlig at være tjenestefolk hos familien Bennet (og andre lignende familier på den tid)? Der skulle vaskes en masse tøj - og det var altså med håndkraft - og laves mad fra bunden og gøres rent og spændes heste for vogne og køres frem og tilbage i en uendelighed. Et hårdt og slidsomt arbejde, vi har svært ved at forestille os i dag.
Hver gang de fine frøkener Bennet viste frem i smukke kjoler og flotte frisurer kostede det mange timers arbejde for Sarah og de andre tjenestefolk - husholdersken Mrs, Hill, hendes mand Mr. Hill, pigen Polly og herskabstjeneren James.
God, velskrevet og medrivende roman om livet blandt tjenestefolk, om hverdagslivets op og nedture, om krig og om kærlighed.



2 kommentarer:

  1. Dejligt med hurtig og enkel aftensmad. Efter en julefrokost er det ikke ligefrem fordi, man er så sulten dagen efter :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Netop - og har jeg skejet ud og spist ekstra, får jeg altid lyst til sund mad bagefter. Så er en god salat med masser af grønt det bedste.

      Slet