lørdag den 7. januar 2012

Kartoffelfad med bacon og grønsager

Der har lige været stille på bloggen et par dage efter Det Store Karamelsnegleprojekt. Det er ikke fordi, at det har taget pusten helt fra mig – selvom det var lige før. Men 2. januar startede jeg på to måneders vikariat på fuld tid og så var der pludselig ikke så meget tid at gøre med.

Hverdagen er altså tilbage igen, så en god hverdagsret må vel lige være på sin plads. En af dem med masser af grønsager og kun lidt kød. Man skal dog ikke lave den en dag man kommer sent hjem, da kartoffelfadet skal stå i ovnen i op til 1½ time. Til gengæld kan man lave en stor portion, så der evt. er nok til 2 dage.


Kartoffelfad med bacon og grønsager
(3 personer)
200 g bacontern
250 g champignon
1 løg
1 fed hvidløg
salt, peber
200 g porrer
1 ds tomater
chili
700 g kartofler
1 dl fløde
1 dl cremefraiche 6%
75 g revet ost

Start med at stege baconternene på panden. Imens de bliver sprøde og gyldne, renses champignon og skæres i små tern. Når baconternene er færdige lægges de på et stykke køkkenrulle og champignontern svitses på panden i baconfedtet. Krydres med salt og peber. Når champignonerne er færdige, svitses finthakket løg og hvidløg på panden i lidt olie. Imens renses porrerne og skæres i små ringe. Når løgene er færdige svitses porrerne, indtil de blive bløde, brug evt. mere olie. Bacon, champignon og løg blandes sammen. Til sidst hældes indholdet af en dåse tomater på panden og krydres med tørret chili og paprika. Kartoflerne skrælles og skæres i meget tynde skiver. Et ildfast fad smøres og heri lægges først et lag kartofler, derefter halvdelen af baconblandingen og halvdelen af de svitsede porrer. Bland 1 dl fløde og 1 dl cremefraiche og kom halvdelen ovenpå grønsager. Drys med ca. 25 g ost. Læg et nyt kartofler, så et lag baconblanding og porrer og derefter halvdelen af tomatsovsen. Den anden halvdel af fløde/cremefraiche-blandingen kommes på og der drysses med 25 g ost. Et tredje og sidste lag kartoffelskiver lægges på og til sidst resten af tomatsovsen. Derefter skal kartoffelfadet bages i ovnen i knap 1½ time eller indtil kartoflerne er møre (og det tager tid). Ca. et kvarter før retten tages ud af ovnen drysses med de sidste 25 g ost. Vi spiste gulerodsråkost til.

2 kommentarer:

  1. Mums det ser lækkert ud. dejligt let og passer jo sig selv i ovnen. så det skal helt klart laves, det er jo altid dejligt at have mad til 2 dagen.
    Joan

    SvarSlet
  2. Hej Miss Joan,
    Ja, mon ikke det er den slags opskrifter mange af os godt kan bruge i hverdagen.

    SvarSlet