onsdag den 18. februar 2015

Rødbedequinoadeller med kartoffelfad

Jeg har flere gange...

...haft opskrifter på bloggen med quinoa. Det kan være, at nogle af jer slet ikke kender quinoa, og derfor vil jeg nu fortælle lidt om dette korn. Faktisk er det slet ikke en kornsort, hvis man ser botanisk på det. Og det hører heller ikke til græsarterne. Planten hører i stedet til salturtfamilien - og hvad er så det for en familie? Ja faktisk findes både spinat, sølvbede, rødbede og sukkerroe i denne familie, så helt ukendt er den altså ikke.

Selve planten er etårig og den vokser i Andesbjergene, hvor den har været dyrket i mere end 5.000 år. Det er en sej fyr, der både kan vokse højt oppe i bjergene og som kan tåle både tørke, varme og kulde. Quinoa indeholder meget protein, masser af det hjertesunde fedt og en masse andre gode ting, så det er virkelig lidt af en powerplante. Quinoafrøene fås i forskellige farver - gul, sort, rød - og de kan købes i de fleste større supermarkeder samt helsekostbutikker.

Og så synes jeg også den smager godt. Især hvis den stadig er lidt sprød i det. I nedenstående opskrift er quinoaen brugt sammen med rødbeder til at lave nogle lækre kødfri frikadeller. Men de er også gode f.eks. i salat eller suppe. Se flere opskrifter med quinoa længere nede på siden.
Rødbedequionadeller med kartoffelfad
Quinoadeller:
(2 personer)
1 dl quinoa
150 g rødbede
150 g pastinak
½ fintsnittet rødløg
1 æg
salvie
timian
Kartoffelfad:
300 g kartofler, skrællet og skåret i tern
½ rødløg skåret i tern
olivenolie
3 cherrytomater
50 g fetaost
en håndfuld oliven
peber
Start med at koge quinoaen efter pakkens anvisning. Derefter koges kartoffel- og løgtern i 3 minutter i saltet vand. Afdryppes og vendes med olivenolie i et ildfast fad. Bages i ovnen ved 35 minutter. Når halvdelen af bagetiden er gået, vendes kartoflerne med tomater skåret i både, fetatern og oliven samt peber. Og fadet sættes tilbage i ovnen den resterende tid.
Mens kartoffelfadet står i ovnen laves røbedequinoadellerne. Kom quinoaen i en skål og riv rødbede og pastinak fint ned i skålen. Rør det sammen med ægget og krydr med salvie og timian samt salt og peber. Steg quinoadellerne på panden ca. 10 minutter til de er gennemstegt. 

Andre opskrifter med quinoa:
Karryblomkål med quinoa og skyrdip
Grillet salat med smag af sommer
Thaisuppe med quinoa og kylling


Ingen kommentarer:

Send en kommentar