mandag den 18. oktober 2010

Boganmeldelse: Pindsvinets elegance


Anmeldelse af Muriel Barbery: Pindsvinets elegance

Dette er ikke en bog med en masse handling, til gengæld er der mange betragtninger om livet, litteraturen og ikke mindst om de mennesker, der bor i luksuslejlighederne i nummer 7 i Rue de Grenelle, Paris.

Den ene hovedperson i bogen er den 54-årige enke Renée, der i er portnerske i ovennævnte ejendom. I 27 år har hun været tilskuer til beboernes dagligliv og hemmeligheder. Hun ved en masse om dem, til gengæld ved de stort set ikke noget om hende. For dem er hun bare portnersken og i deres verdensbillede er portnersken en ældre, fed, krakilsk dame, der se fjernsyn fra morgen til aften. Renée, der ikke ønsker for meget opmærksomhed, lader dem forblive i troen. At hun i virkeligheden er en meget belæst og kulturinteresseret dame, der bl.a. holder af at se underlige japanske film, har ingen af dem den mindste anelse om.
Den anden hovedperson er den tolv-årige begavede pige Paloma, der bor sammen med sine forældre og storesøster i en af ejendommens lejligheder. En usædvanlig pige, der tænker meget over tilværelsen og som egentlig har tænkt sig at begå selvmord, da hun ikke rigtig ser nogen mening med livet, og slet ikke livet som voksen.

En dag flytter en velhavende japansk mand ind i en af lejlighederne og det skaber ændringer i både Renée og Palomas liv. Bl.a. medfører det at de to bliver gode venner og begynder at snakke sammen.

Det er ikke en helt nem bog, men hvis man kan lide at læse romaner, hvor der er lidt at tænke over og hvis man interesserer sig for emner inden for filosofi, litteratur, kunst osv., så er den et godt bud. Bogen er godt skrevet, man kommer til at holde af de to kvindelige hovedpersoner og deres interessante betragtninger om livet og døden og alt det imellem.

Bogen er i øvrigt filmatiseret, så den skal jeg i hvert fald have set, når den kommer på DVD.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar