søndag den 18. december 2011

Boganmeldelse: Glas og Aske


Anmeldelse af Ann Syréhn Tomasevic: Glas og Aske
Bogen er udkommet på forlaget Lindhardt og Ringhof.
Du kan læse mere om bogen her

Hvis man godt kan lide at læse historiske romaner og gerne med en kvindesynsvinkel, så er ”Glas og Aske” et godt bud. I 1884 bliver bogens hovedperson Liliane, kaldet Lili, født ind i en velstående halvt fransk, halvt tysk familie i Alsace. Lilis barndom med brødrene André og Pascal forløber uden de store problemer. Men da Lili næsten er voksen, dør hendes far pludseligt. Kort efter gifter Lili sig med farens noget yngre ven Ernst og de flytter til Wien. Ægteskabet bliver ikke lykkeligt og efter en stor sorg forlader Lili Ernst og må i en periode klare sig selv som fattig enlig kvinde. På et tidspunkt møder Lili Adam, en driftig polak fra Berlin og Lili flytter med ham til Berlin, hvor de lever af indtægter fra hans natklubber og andre mere lyssky forretninger. Det er et liv i sus og dus. Men da Lili bliver gravid og de politiske forhold i Tyskland samtidig bliver for usikre, vælger Adam og Lili at rejse til USA. Her køber Adam et hotel og de fortsætter deres liv i sus og dus nu med sønnen Robert. Men det gode liv med de mange penge får en brat ende under Det Store Krak i 1929. Lili bliver atter alene, men finder snart en ny mand, en farmer fra Midtvesten af svensk afstamning. Men heller ikke dette ægteskab går særlig godt og det ender med, at Lili rejser tilbage til Europa.
Sideløbende med historien om Lilis liv følger vi den nutidige kvinde Amanda. Hun har mødt Lili et par gange og efter Lilis død, forsøger hun at finde ud af som meget som muligt om Lilis dramatiske liv gennem tre ægteskaber og to verdenskrige.

Det er spændende at læse om Lilis liv og oplevelser og samtidig får man et godt indblik i Europas historie i perioden fra slutningen af 1800-tallet frem til midten af 1900-tallet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar