onsdag den 7. december 2011

Grønsagsgratin med broccoli, gulerødder og ost

Det er længe siden jeg sidst har lavet en god gammeldags gratin med opbagt sovs og piskede æggehvider. Men da jeg for nylig så en opskrift på www.viskalspise.dk med broccoli, gulerod og ost, fik jeg lyst til at lave gratin igen. Det er et større arbejde at bikse sådan en sammen, men den blev som den skulle være - dejlig let og blød. For at skabe lidt kontrast serverede jeg en salat med bid i – lavet af rødkål, fennikel og pære.


Lige kommet ud af ovnen - luftig og let

Og sådan ser den ud på tallerkenen sammen med dagens salat

Grønsagsgratin med broccoli, gulerødder og ost – min version
(2 personer)
200 g broccoli
150 g gulerødder
1 l vand
1 tern bouillon
15 g smør
30 g hvedemel
1½ dl grønsagsvand
1½ dl mælk
75 g revet ost
3 æg
salt, peber
revet muskatnød
rasp
Et ovnfast fad smøres og drysses med rasp. Broccolien skylles og deles i buketter, den mindst grove del af stokken kan også bruges, hvis man skærer den i små tern. Gulerødderne skrælles og skæres i skiver eller tern, afhængig af størrelsen. Vand tilført bouillon koges op og broccoli og gulerødder koger deri i 4 minutter. Kogevandet hældes i en skål og grønsagerne i en si, så de kan dryppe af. Så laves en opbagning: Smelt smørret i en gryde. Kom melet i og rør godt med et piskeris. Hæld ½ dl af kogevandet i gryden, bring opbagning i kog og pisk godt imens. Rør indtil opbagningen er blank og fast. Tilsæt resten af kogevandet og rør godt i opbagningen hele tiden. Hæld lidt efter lidt mælken i gryden. Rør og kog. Så kommes den revne ost i og der røres til osten er smeltet og opbagningen er blank og glat. Afkøles. De 3 æg deles med hvider for sig og blommer for sig. Æggeblommerne røres i opbagningen lidt efter lidt. Æggehviderne piskes helt stive. Broccoli og gulerødder vendes forsigtigt i opbagningen og derefter vendes æggehviderne i – endnu mere forsigtigt. Hæld gratinmassen i det ovnfaste fad og drys rasp over. Sæt gratinen i ovnen i ca. 45-55 minutter til den er gennembagt. Skal serveres med det samme, da den hurtigt falder sammen. Savner man kød i retten, kan man evt. tilføje skinketern.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar