søndag den 8. april 2012

Grøn fødselsdagsmad I


Der har været lidt stille på bloggen de sidste dage…

…men det bliver der rådet bod på nu. Jeg har haft fødselsdag i påsken og derfor er der gået en del tid med at forberede de forskellige retter til fødselsdagsmiddagen, som blev serveret ved totiden fredag eftermiddag i mine forældres sommerhus ved Hvidbjerg (mellem Fredericia og Vejle). Gæsterne bestod af den nærmeste familie og menuen stod på vegetarmad – inspireret af udsendelserne fra River Cottage om vegetarmad. Jeg serverede bl.a. små tærter med tomat og gedeost, en Pizza Bianca, fyldte peberfrugter og to slags salat. I dag får I opskrifterne på minitærter og pizza, de øvrige opskrifter følger de næste dage.


Minitærter med gedeost og tomater – min version
(12 stk)
olivenolie
1 rulle færdig butterdej
300 g tomater
200 g gedeost eller halvdelen med gedeost og halvdelen med en anden ost – camembert kan bruges
rosmarin
salt, peber
Tænd ovnen på 180 grader. Smør en muffinsform godt med olie. Butterdejen rulles ud og udstikkes i 12 cirkler, der passer til hullerne i muffinsformen. Fordel forsigtigt dejcirklerne i hullerne i formen. Den resterende dej rullede jeg ud til lange strimler og kom rundt i kanten af hvert hul, så hver tærte fik en lidt højere kant. Tomaterne skæres i kvarte og gedeosten i mindre stykker. Halvdelen af osten fordeles i bunden af hver tærte. Derefter tomater med et drys rosmarin og så afsluttes med ost. Dryp lidt olivenolie på hvert tærte og krydr med salt og peber. Bages i 35-40 minutter til de er gyldne og sprøde.

  
Pizza Bianca – min version
(1 stor pizza)
25 g gær
2½ dl lunkent vand
1 tsk salt
1 spsk olivenolie
100 g grahamsmel
ca. 250 g hvedemel
200-300 g kartoffel
8 spsk cremefraiche
200 g Vesterhavsost
100 g Danablu
oliven
salt, peber
frisk basilikum
oliven
Pizzadejen skal laves i god tid. Man kan også bruge en færdiglavet pizzadej. Udrør gæren i det lunkne vand. Rør olie og salt i og tilsæt melet lidt efter lidt. Dejen æltes godt, gerne 5-10 minutter hvis man har tid, til den er blank og smidig. Læg dejen i en oliesmurt skål og sæt den til hævning et varmt sted i 1½-2 timer. Man kan evt. lave dejen dagen før at den skal bruges. Kartoflerne skrælles og skæres i meget tynde skiver. Inden kartoffelskiverne skal bruges på pizzaen, kan man evt. give dem et par minutters opkog, så de bliver hurtigere møre. Sæt ovnen på 200 grader. Efter hævning rulles pizzadejen ud og der smøres et lag cremefraiche ud over dejen og man drysser med peber. Herpå lægges kartoffelskiverne i et pænt lag. Riv Vesterhavsost over og fordel bagefter Danablu i små klatter. Pizzaen skal bages i ovnen i 15-20 minutter, indtil kartoffelskiverne er møre. Pynt med basilikum og oliven ved serveringen.

Note: Opskriften på minitærter med gedeost er fra den lille ostebog ”Fransk Fast Food” som fulgte med Magasinet Liv april 2012. Og ideen til denne udgave af en Pizza Bianca har jeg bl.a. fra en opskrift på www.viskalspise.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar